Da er første kursdag godt i gang, og vi kan rapportere om upåklagelig engasjement, godt humør og veldig god mat. Tinetoff er stueansvarlig (hva nå det måtte bety), og jeg har prøvd å ta mitt ansvar som vinsjef så alvorlig som mulig.
Kursdeltagerne er Divine, Honeybunny, Carrie, Sannemor og Koma, og så langt har de laget (og vi fått servert) middagspai med bacon, ost og grønnsaker, og indisk gulrotsuppe med linser og koriander. På komfyren står en vichysoisse på vent, på benken står det nybakte brød og i ovnen står en blåbærkake. Eplekaken er under utarbeidelse, og det samme gjelder spaghettigryten. Vi har masse rødvin og kaffe, ute laver snøen ned, og det dufter deilig i hele leiligheten.
Bilder og oppskrifter, og sikkert også videre stemningsrapporter, vil komme etter hvert. :)
Jeg kjenner at jeg har litt for mye rødvin innabords til å klare å formulere meg så veldig klart. Schål!
Veldig hyggelig kurs. Masse koselige mennesker og steingod mat. Også har jeg plukket opp et og annet ultranyttig husmortips. Vi har hittil spist pai og asiatisk suppe. Nå står pastagryte, ferskt brød, blåbærkake og eplekake på tapeten. Jummi. :lykkelig:
Å, så koselig det høres ut!
Er ørlite misunnelig nå, kjenner jeg. Har vært alene med guttene i hele dag, og fordi Ola har litt feber har vi vært innendørs hele dagen. Laaaaaaang dag.
Tror det blir et glass rødvin straks Jubalong begynner. Og etterpå kan det til og med hende jeg ser på Grand Prix. Føler for å lide litt i stillhet nå, så da passer det bra.
Jeg kan bare bekrefte at Mims matkurs er en suksess! Jeg er endelig skikkelig husmoremne! :rørt: Mannen min er henrykt over alt jeg har lovet å servere han! :knegg: Kjempegod mat med masse hyggelige damer, kan det bli bedre? :glis:
Puh! Endelig hjemme etter en strabasiøs tur til fots og med t-bane, tog og taxi. Jeg er ennå stappmett etter all den gode maten og synes hele dagen var fortreffelig.
Også var det jo uhyrlig gøy å møte nye personer. Carrie, Koma, Sannemor og Honeybunny var alle helt nye ansikter for meg. Koselig å møte dere, jenter. :klemme:
Og ellers en takk til vertinnen, vinsjenkeren og selskapsdamen.
Vin- og kameraansvarlig er nå vel hjemme igjen, og jeg vil si at kurset forløp meget bra. :) Det var god mat, ganske mange retter, og godt balansert mellom å være litt annerledes enn det vi pleier å spise, men ikke spesielt komplisert eller med "rar" smak. Veldig bra siktet inn på å inspirere til å prøve å lage nye retter, tror jeg.
Kursdeltagerne byttet på kjøkkentjeneste, og de som hadde laget de enkelte rettene informerte oss om hvordan dette hadde foregått mens retten ble spist. De som ikke var på kjøkkenet, satt i stuen sammen med de to ikke-matlagende medhjelperne, som altså var Tinetoff og meg, og vi to synes i alle fall det var en strålende måte å tilbringe en dag - bare sitte og skravle og drikke vin og spise mat etter hvert som den ble ferdig! Og så kunne vi naturligvis rusle ut på kjøkkenet innimellom og lære litt vi også.
Vi ser nå frem til at Toffemannen lager noen gode evalueringsskjemaer til oss, så vi kan få grundige og kvalitetskontrollerte tilbakemeldinger fra deltagerne til å utvikle konseptet videre med. :nemlig:
Jeg tok en del bilder, så dere skal i alle fall få se maten. (Om noen minutter.) Jeg regner med at Mim eller en pliktoppfyllende elev poster oppskriftene etter hvert.
Tusen takk for en på alle måter fin og hyggelig dag, Mim! :klem: Og takk for en flott dag også til stueansvarlig og til alle deltagerne - det var veldig hyggelig å treffe dere jeg ikke hadde møtt før, og som alltid veldig gøy å treffe Toffen og Divine. :)
Det var en veldig hyggelig ettermiddag/kveld, og maten var aldeles nydelig. Jeg falt kanskje særlig for den indiske gulrotsuppa med linser. Den skal lages her i gården også. :nam:
Såsåså! Må jo plukke ut og redigere litt først. Her er bilder:
Mims middagspai, med bacon, løk, spinat, brokkoli, egg, ost og cherrytomater, og smågrov paideig med Kesam.
Her står suppeingrediensene og koker.
Gulrotsuppen stavmikses (etterpå ble de kokte linsene blandet i)
- og så ble den garnert med koriander før servering.
Nybakt brød til avkjøling (og Nigella-ting lekkert dandert i bakgrunnen :D)
Eplekake, klar til steking
Og her hakkes gulrot og selleri til spaghettigryten.
Vichysoissen (fint ord for jevnet potet- og purresuppe; enkelt og veldig godt!) til venstre, og den ferdige spaghettigryten til høyre. (Pastavann på bakerste plate.)
Blåbærkake under steking
- og etter steking.
Den ble servert med vaniljekesam. (Det ble eplekaken også.) Det var veldig godt. Vaniljeis vet noen av oss av erfaring er nydelig til denne kaken, og vanlig pisket krem vil sikkert også fungere strålende.
Begge kakene etter at vi hadde forsynt oss. (Litt igjen til Mims Kjære og Lille i morgen, med andre ord, som kompensasjon for at vi monopoliserte både Mim og leiligheten i hele dag!)
Takk for en hyggelig dag og kveld. Veldig hyggelig å treffe så mange hyggelige, ukjente damer :)
Jeg fikk med meg noen verdifulle tips som skal prøves ut i praksis her hjemme. Blant annet må man måle temperaturen på vann nøyaktig til 37 grader på et steketermometer når man baker brød :nemlig: Og det skal være 300g fint mel til 700g grovere. Frø og korn kan slumses. 200 grader er en steketemperatur som fungerer til alt. Ingredienser bør veies fremfor å måles opp i antall desiliter. Suppe moser man med stavmixer, og paideig skal vente i fryseren.
Ellers må man passe seg for ikke å velte og knuse (ble det riktig?) vannglass når man skal ta bilder av 7 ivrige FP damer foran datamaskinen. Beklager Mim :flau:
Takk til Mim for en lærerrik og hyggelig dag! Og takk til dere andre også! :klemme:
Vi spiste det jo over en periode på omtrent 6 timer, så det gikk i grunnen veldig greit. :) Vi ble enige om at paien kunne regnes som lunsj, så var suppene og pastagryten middag, blåbærkaken dessert og eplekaken var kake-til-kaffen. Da høres det ikke fullt så overdådig ut. ;)
Man må prøve å huske å ikke velte og knuse, ja. :D (Ingen treff uten spissfindige grammatikkdiskusjoner!) Men dersom man absolutt skal velte og knuse, så bør man i det minste sørge for å velte det ene glasse på bordet som det er vann i, og ikke rødvin. Så jeg synes du kan være ganske fornøyd. :riktig:
Det er i hvert fall usedvanlig pinlig hvis Tinetoff nå påpeker at eksempelet mitt faktisk er feil. :o Men jeg er ganske sikker på at det er riktig - vi hadde en liten gjennomgang (på oppfordring, for all del) av akkurat den og-/å-regelen mot slutten av dagens kurs. (Dagen er ikke helt den samme uten litt flisespikking.)
:dulte:
Men seriøst er det en regel for det ...? Jeg mener jeg vet at det skal være å foran første verbet, men når man har tre verb i infinnitiv (?) er det en regel for at de to første skal ha å mens det siste skal ha og????
Vanligvis er det slik, men det er ingen absolutt regel om det der. Det kommer an på setningen. Det skal være "og" mellom verbene hvis de er sidestilte: "jeg vil hoppe og danse". Men hvis jeg sier "jeg vil prøve å hoppe", så skal det ikke være og, for jeg skal jo ikke både "prøve" og "hoppe" - jeg skal prøve å (få til å) hoppe. (Tinetoff hadde et ord for denne typen verb, men jeg husker det ikke.) Videre: "jeg har tenkt å begynne å prøve å hoppe" - igjen, jeg skal ikke gjøre alle disse tre tingene - "begynne" og "prøve" og "hoppe" - jeg skal ikke en gang begynne med å både "prøve" og "hoppe", jeg skal begynne (med) å prøve (på) å hoppe. Mens det derimot vil hete "jeg har tenkt å begynne å prøve å hoppe og danse" - for "hoppe" og "danse" er to ting jeg begge har tenkt å begynne å prøve på.
Jeg må bare si tusen takk for en hyggelig dag/kveld! Det var over all forventning. Det var både lærerikt, inspirerende og hyggelig med matkurs :) Mitt håp og primære mål for å melde meg på, var å bli få input til å lage mat selv, uten så mye hjelp fra Toro/Knorr. Det har absolutt blitt innfridd. Jeg har gitt samboer referat, og han gleder seg vilt til jeg skal diske opp med hjemmelaget mat. Ikke bare i helgene, men også som hverdagsmat :jupp:
I tillegg har jeg plukket opp mange av madamens generelle tips mtp. økomat, kokkeknivføring(!) m.m.
Jeg har også fått oppklart noen grammatikkregler. Jeg som ellers synes at jeg skriver perkfet :)
Særlig tusen takk til Madam Mim, som utmerket lærer og vertinne:tilber: Som jeg har sagt før; ett utrolig flott og hyggelig tiltak :)
Divine, Carrie, Honeybunny, Sannemor, Tinetoff og Skilpadda; tusen takk for hyggelig samvær :)
Jeg kom trygt og greit hjem her for en times tid siden; blå rundt munnen var jeg. Om det skyldes kuldegrader, blåbær eller portugisiske fristelser vites ei ...
Det så deilig ut! Blir ikke lei meg dersom Mim har lyst til å legge ut oppskrifter - såpass mange av tidligere publiserte oppskrifter har man prøvd at dette nærmest garantert faller i smak hjemme hos oss.
(Nei, Mim, det var ikke bare smisking for å få oppskrift, jeg bare benytter anledningen til å si tusen takk for mange gode oppskrifter og råd som jeg virkelig har hatt god nytte av!)
Flisespikking liker vi :)
Jeg må jo bare bite i støvet, og innse at min norsklærer på barneskolen drev vranglære. Jeg må også gi en uforbeholden unnskyldning til en bruker på NM, hvor jeg var så snill at jeg påpekte hennes og/å-feil som nå viser seg å være korrekt. :o
Jeg håper ikke dette nå er en lukket klubb for de som kun var der i går, men at det er håp for oss andre. :blafre: Dette hørtes jammen gøy ut. Mat og drikke i godt selskap er ikke å forakte.
Jeg trodde ikke det var lov å skrive å foran ikke, jeg?
At den rette måten å skrive denne setningen på, dermed blir "man må prøve å huske ikke å velte og knuse"? For det er jo ikke noe som heter "å ikke"? :undrer: Nå blir jeg vel skutt, men pytt. :fnis:
Forøvrig så maten vanvittig god ut, og jeg tviler ikke et sekund på at dere storkoste dere. :D
1,5 liter vann
2 heliosbuljongterninger eller 1 ss buljongpulver
1 kilo skrellede gulrøtter i små biter
1 løk i små biter
1/2 rød chili
kok opp buljonen og ha resten av ingrediensene i, kok til det er mørt og mos med stavmikser. Smak til med salt.
150 g. røde linser kokes ved siden av og has i når suppen er ferdig. En neve hakket frisk koriander strøs over.
Spaghettigryte
2 gulrøtter deles i fire på langs og finhakkes,
2 stenger av stangselleri deles på langs og finhakkes
1 løk finhakkes
1-2 fedd hvitløk knuses og hakkes
300 g kjøttdeig
Alt brunes i litt olivenolje over middels varme, ha i 1/2 glass tomatpure 1 boks hermetiske tomater
krydre med brunt sukker (1/2-1 ss), salt, pepper, basilikum, evt oregano og merian. Jo lenger den koker jo bedre blir den. En dæsj rødvin skader ikke.
Serveres med spaghetti, og kanskje litt revet parmesan.
Samme oppskrift kan brukes som pizzafyll, pluss på ostesaus og pastaplater og ost på toppen blir lasagne.
300 g hvetemel
500 g 4-korns bakemel fra Helios
200 g grovt rugmel
linfrø, sesamfør og gresskarfrø
litt salt
1 pk tørrgjær
Alt det tørre blandes, ha i 6-7 dl 37 C vann, kna til god deig som slipper bollen, la heve i en times tid.
Bak ut til to sprekkfri emner, ha i smurte former, la etterheve en liten time.
Stekes på 200 C 45-50 minutter. Vichysoisse/ Purre og potetsuppe
1, 5 liter vann med buljongterning
750 g. skrellede poteter i små biter
1-2 fedd hvitløk
1 purre i små biter
Kok til alt er mørt og mos med stavmikser. Ha i 1- 1, 5 dl fløte tilslutt, smak til med salt og pepper.
Ekstra godt med småbiter av sprøtt bacon eller krutonger oppi.
Middagspai
150 g mykt smør
1 dl kesam
100 g hvetemel
150 g firkornsbakemel fra Helios
litt salt
Alt blandes og trykkes ut i paiformen. Sett paiformen i fryseren.
1 pk bacon i biter stekes i panne sammen med 1 løk, 10 champignoner delt i fire, 1/2 brokkoli (bare de små bukettene), 1 stor neve frossen spinat og mot slutten 1 paprika i strimler.
Ta ut formen av frysen, og forstek evt skallet i ti minutter på 200 C. Det gadd ikke vi, og bare fylte skallet med bacon og grønnsaker. 1 neve raspet gulost, 1 pakke fetaost
i små biter (alternativt annen type fetaost) skjæres i små stykker og legges utover paien, 4 egg og en "dæsj" (ca 1 dl) fløte og litt salt og pepper helles over fyllet. Legg på en neve cherrytomater delt i to. Paien stekes 20-30 minutter på 200 C. Server gjerne med salat.
Det er en "regel" på linje med at man "ikke skal" begynne setninger med "men". Det er ikke noe som språkmyndighetene har sterke meninger om, siden det er helt vanlig i talt norsk å plassere "ikke" mellom infinitivsmerket og verbet (og å begynne setninger med "men"). Det er heller noe som henger igjen fra strenge norsklærere i gamle dager. :)
Nam, det så godt ut.
Og hvilken vin ble servert?
Jeg har vært på vinsmaking i helgen og har fått diplom på at "jeg har utvist stor interesse for studie av vin, vinens historie og geografi og i særdeleshet for viner fra Burgund" :glis:
Kan tenke meg at det hadde smakt godt med en god rød Burgund til den paien.
:)
Grunnoppskrift:
125 g mykt smør
125 mel
125 g sukker
2 egg
1 ts bakepulver
(Vi brukte en firedobbel versjon av denne, og hadde 3/5 i en stor rund form og 2/5 i en liten springform)
Rør sammen alt med mikser til en lys kremete røre som smaker godt. Smør røren ut i formen.
Blåbærkake: Strø over alle blåbærene, rør litt rundt slik at noen er nedi deigen, stek på 175 C i 30 minutter, kjenn med pinne om den klisser eller slipper. Stek evt videre om den ikke er ferdig. Sjekk ofte.
Eplekake: Skrell to-tre epler, del dem i båter og prøv å få plass til så mange eplebåter som mulig. Stapp dem godt nedi deigen. Strø over brunt sukker, kanel og evt hakkede mandler.
Jeg er veldig fornøyd med deltagerne, de var blide, motiverte og hyggelige. Jeg tør gjøre dette igjen, og føler kurset i seg selv var en suksess. Men om det virkelig blir en suksess vet vi egentlig først når deltagerne har laget rettene, blitt inspirert til å eksperimentere videre osv.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.