Ztjerna (18 måneder) elsker rødbeter. Det har han verken fra mannen eller meg - vi har aldri hatt slike glass i hus før. Derfor aner vi heller ikke hva/hvordan/hvorfor man spiser sånne. Håper noen mer opplyste kan svare meg på følgende spørsmål
Er det noe næring i rødbeter på glass?
Er det å regne som snop eller sunn mat?
Mener å ha hørt at det er noen stoffer i rødbeter som barn under ett år ikke skal ha. Betyr det at man bør være forsiktig med mengden til ztjerna eller kan han få så mange han vil?
Hva spiser man rødbeter til/i?
Er flekkene vanskelige å få av klær?
Er det stor forskjell i smak på ferske rødbeter og de på glass? Har de forskjellig bruksområde?
Mener å ha lest en plass at rødbeter ikke bør gis så mye til småbarn pga. det det belaster nyrene ??
Tror det sto i en bok vi fikk på helsestasjonen faktisk.
Det er ikke så voldtsomt med næring i dem, men de innholder jo jern :) Røbeter på glass inneholder mye sukker, og er jo som tilbehør å regne til leverpostei eller fiskepudding.
Eva på 18 mnd elsker også rødbeter men får max to små biter på skiva si oppå leverposteien.
Flekkene er VELDIG vanskelige å fjerne og setter seg på huden, fjela, og klærne.
Ferske rødbeter er jo så klart sunnere enn dem på glass, kan brukes til f.eksl rødbetsuppe eller rødbetkaker.
Ja, det står vel i "mat for spedbarn" fra SEF. Det er nitritt om jeg ikke husker feil, og det gjelder vel først og fremst babyer under ett. Det er like mye av det i ferske som syltede.
Men syltede rødbeter inneholder eddik og sukker? Er det ikke det de lager lake av? Spørs om det ikke er det han liker, og om ferske rødbeter ikke faller i like god smak, men det er kanskje verdt å prøve.
Ferske rödbeter er i alle fall sunne. Baade jeg og sönnen min paa tre synes denne salaten er kjempegod.
Riv rödbeter og epler (ca. 60 % rödbeter og 50 % epler). Bland i god olivenolje og litt eddik (jeg bruker den "hvite" balsamicotypen til denne salaten, men det funker sikker bra med annen). Ha i salt, pepper og litt sukker etter smak. Bland og sett kaldt en stund. Nydelig tilbehör til baade fisk og kjöttretter.
Kjöp helst ökologiske rödbeter til denne retten. Rödbeter er nemlig en grönnsak hvor jeg virkelig kjenner kvalitetsforskjell. Ikke-ökologiske rödbeter har det med aa smake bare "jord".
Vi bruker ferske rødbeter i suppe og gryter. Syltede på leverpostei eller annet kjøttpålegg. Det er ikke særlig usunt med syltede i fht alt annet man finner i butikken. Man kan også sylte selv om man har lyst og tid. Da kan man sørge for å kunne kontrollere innholdet i glasset.
Jeg tror jeg ville lagt vekt på ordet KAN når det gjelder koblingen mellom grønnsaker og nitritt.
Man kan også raspe rødbeter og lage rødbetkaker/rotgrønnsaksraspekaker.
1, 5 kg raspede rotgrønnsaker (de rotgrønnsakene du har lyst på i den blandingen du vil)
1 hakket løk eller purre,
hvitløk etter smak
200 g hvetemel eller byggmel
2 egg
1 ts salt
pepper
evt raspet ost.
Alt blandes sammen, stekes i smør/olje i panne eller på takke. Holdes varm i ovnen. Server med rømme og salat.
Jeg ville ikke hengt meg opp i rødbete-spising når det er så mye annet skummelt og uhumskt der ute. Hvis man ikke drikker laken, er det små mengder sukker og eddik man får i seg.
Mine barn elsker rødbeter og sylteagurk, både på leverpostei, gulost, alene på skiva og som tilbehør til kjøttmiddager, lapskaus osv.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.