Jeg lager handleliste til romjulsbesøkene, og klarer ikke bestemme meg for hvilken gryterett jeg skal lage til 8 voksne og 2 (3) barn. Den må inneholde storfekjøtt, og jeg har disse to kandidatene;
Fordelen med den første er at den kan lages dagen før - det kan kanskje den andre også. Det jeg liker med nummer to er at man kan ha masse små skåler med tilbehør, noe jeg liker. Hva annet enn poteter/rotmos jeg kan servere som tilbehør til nummer en er jeg litt blank på.
Så; hva ville dere servert? En av disse eller noe helt annet? Ville dere gjort noen endringer i oppskriftene og hva ville dere hatt som tilbehør?
Boeuf bourgignon (til tross for at jeg er veldig glad i curry). Mer høytid og så kan man servere en god rødvin til. :) Jeg synes ikke man trenger annet tilbehør enn kokte poteter eller potetmos.
Min grunn er som sagt god rødvin som tilbehør. :knegg: I tillegg til det jeg allerede har nevnt. Ja, og så er det supergodt og skikkelig vintermat og noe alle liker og tradisjonelt og populært hos både voksne og barn og kraftkost og kos. Og noe man kanskje ikke spiser så ofte? Jeg spiser sikkert ti curryer for hver boeuf bourgignon jeg får i meg.
Lag indisk roti hvis du vil lage noe litt sært men sunt og godt ved siden av gryta. Roti er en slags nanbrød laget av besanmel (kikertmel) og sammalt mel evt. spelt. Ja, og mangochutney og raita som Benzo sier. :nam: Og peanøtter og rosiner og bananer. Det blir bra. :nemlig:
Vi bruker å fryse det ned ferdigkjevlet i rundinger, ustekt. Da blir det litt mer knaskete og tørt i konsistensen, men smaker godt. Har ikke prøvd å fryse dem ned ferdigstekt, kan hende det er like bra.
Missi Roti
200 g siktet besan kikertmel
200 g sammalt hvete (evt. 100 g sammalt/ 100 g vanlig)
2 ts salt
5-6 ss hakket fersk methi, bukkehornskløver eller 2 ts tørket (vi har sløyfet dette)
1/2 dl olje eller 50 g smeltet margarin
2 dl kefir
Sikt kikertmel og ha i i sammalt mel, salt og bukkehornkløver. Lag et hull i midten og bland i olje. Hell i litt kefir om gangen og lag en myk deig. Hvis deigen virker for tørr, ha i 1-2 ss kefir, men deigen må ikke være for våt.
La deigen hvile i minst en time i romtemperatur før den kjevles til små runde lomper. Stekes på stekebrett med papir. 5-6 min på 220 grader. Smaker best ferske, gjerne med ghee på.
Jeg synes ikke den indiske oppskriften virket veldig autentisk (kuer er hellige i India, de spises IKKE - ordentlig indisk mat er derfor heller med kylling eller faarekjött og den var ogsaa veldig enkel ift. ingredienser derfor tolker jeg den ikke som ordentlig indisk), og jeg er skeptisk til fornorsket indisk mat. I tillegg synes jeg ikke at det er riktig aa servere bare en indisk rett hvis man skal ha indisk mat. Da maa det vaere flere ulike retter, synes jeg.
Jeg har en oppskrift jeg antar er autentisk (sånn utenom elgen :knegg: ) i den fine indiske kokeboka mi. Elgkorma heter den, men kan lages med andre typer kjøtt. Med yoghurt, gurkemeie, spisskumen, muskat, tomatpuré, kokosmasse, koriander++. Si i fra hvis den er interessant. Har ikke prøvd den selv, men har planer.
Nå har jeg ikke sjekket ut oppskriften på curryen (jeg elsker Boeuf bourgignon), så om den er autentisk eller ikke på andre områder kan jeg ikke bedømme.
Men det fins da en stor minoritet i India som er muslimer, og de kan vel spise oksekjøtt? Jeg var på en indisk restaurant i Oslo, hvor vi spurte innehaveren om dette med oksekjøtt på menyen, og han sa da at de var indiske muslimer, og dermed spiste oksekjøtt (i alle fall i Norge, om det er lov i India vet jeg ikke).
Jeg kunne godt ha funnet på å servere en indisk-inspirert curryrett, men ikke den der. Sorry! :blunke: Bruk oppskriften i bloggen min på mutton shahi korma og erstatt lam med oksekjøtt, den er veldig enkel og faller i smak hos både små og store. Eller Svin Balchao, dersom du vil ha mindre saus og heller masse tilbehør. Begge kan lages dagen før, men vær forsiktig med chilimengden. Det blir sterkere når det står, la heller de som vil ha sterkt bruke en sterk chutney til eller noe sånt.
Om jeg ville servert indisk eller den rødvinsgryta er helt avhengig av hva slags folk det er som kommer. Jeg synes det virker forfriskende med curry i jula, jeg.
Mulig det spises storfekjött i enkelte deler av India, ja. Der vi var, var det ikke aa faa. Du har forsaavidt rett i at det ikke spiller noen rolle naar de som kommer ikke er Indere, men jeg tenkte saann at resten kanskje ikke smakte saerlig indisk hvis oppskriften var fornorsket, og det er jeg skeptisk til. Men det er jo ikke verre enn at du kan prövelage paa forhaand. Var jo ikke akkurat noen komplisert greie aa pröve ut, mener jeg.
Dette er en meget autentisk oppskrift, den går andre oppskrifter en høy gang. Kan med fordel lages dagen før.
Chicken tikka masala
4 personer
Marinade:
1 1/2 dl yoghurt (helst tyrkisk, gresk eller annen tykk yoghurt)
2-3 ts frisk ingefær, skrelt og fint revet
1-2 hvitløksfedd, pressede
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
2-3 ts støtte korianderfrø
½ ts salt
4 ss sitronsaft
ca 750 g kyllingfilet i terninger
8-12 bambusgrillspyd (bløtlegges)
Bland de 8 første ingrediensene godt i en bolle. Legg i kylling og vend dem i marinaden. Dekk til bollen og sett i kjøleskap natten over.
Tre så kyllingbitene på spydene og grill i 5-6 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt. Snu spydene ofte.
Det er viktig at de grilles, eller du kan legge dem i langpanne. IKKE stek dem i panna, det bare setter seg fast og smuldrer pga yoghurten.
Masala saus:
2 ss ghe eller olje
2 løk, i tynne skiver
2 ½ cm frisk, skrelt og finhakket ingefær
2 hvitløksfedd, pressede
6 kardemommekapsler, helst grønne, lett knuste
2 ts garam masala krydder
2 ts malt koriander
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
3 dl kremfløte
2ss tomatpuré
4ss vann
½ ts sukker
½ ts salt
Lime
Varm ghe eller olje i en stor tykkbunnet kjele. Tilsett løk, ingefær og hvitløk, og rørstek på middels varme til løken er blank og myk; den skal ikke bli brun.
Tilsett krydder, og stek i 1-2 min til det begynner å dufte. Rør inn kremfløte, tomatpuré og vann. Kok sakte opp, og smak til med sukker og salt. La sausen trekke på middels varme i 10-15 min.
Legg kyllingbitene i sausen og la det trekke på svak varme i 5 min. Smak til med lime.
PS, ikke slump med krydderet, følg oppskriften nøye! Det er så mange smaker som skal komme frem at for mye av det ene og for lite av det andre kan rett og slett ødelegge den nydelige smaken.
De fleste gryter kan vel lages dagen før? Jeg aner ikke, sjelden jeg lager gryte.
Elgkorma
1 dl naturell yoghurt
800 g elgfilet (eller annen type kjøtt, husk å tilpasse koketiden slik at kjøttet blir mørt)
2 ts gule valmuefrø
2 ts malt sesamfrø
1 ts gurkemeie
2 ts malt korianderfrø
1 ts spisskummen
1 ts malt muskat
4-5 ss olje
200 g løk
1 ss tomatpuré
2 ss kokosmasse
2 ss finsnittet koriander
2 dl vann
10 mandler
1-2 dl fløte (kan sløyfes)
Salt etter smak
Garnityr:
1 ts garam masala
1 ss finsnittet koriander
Del elgfileten i biter på 2x3 cm. Bland alt krydderet i yoghurt og mariner kjøttet i ca. en time. Knus løken i kjøkkenmaskinen og mal mandlene.
Varm olje, stek løken lysebrun og tilsett kjøttet. La det steke i 3-4 minutter.
Tilsett tomatpuré, kokosmasse, litt koriander og vann. La alt koke 40-50 minutter.
Tilsett malte mandler, fløte og salt. Kok i 5-10 minutter til kjøttet er mørt.
Av slutt med garam masala og resten av korianderet. (Dette ville jeg utsatt, hvis retten skal lages dagen før.)
En av gjestene er ikke glad i søte ting til kjøtt. Det vil si at kokos kanskje utgår når jeg tenker meg om? Rent bortsett fra det får jeg jo utrolig mange gode forslag til hva som skal i kokeboksen min og prøves i 2010! :hyper:
Svin Balchao-oppskriften passer godt til skåler med kokosmasse, bananer, rosiner, cashewnøtter, mangochutney, raita + ris (gjerne med gurkemeie) og gjerne et indisk brød. (Juks og bruk pitabrød hvis du ikke rekker/orker bake, halvstekte nanbrød synes jeg ikke noe særlig om.) Balchao er nemlig fra Sør-India, hvor dette tilbehøret er vanligere.
Poenget med skålene er jo at folk velger det de vil.
Ellers er shahi kormaen veldig grei, dersom du ikke skal ha skåler med ting uansett. Til den ville jeg hatt ris, brød og chutney. Muligens en raita, f.eks med spinat og rødløk.
Men de curryoppskriftene du har fått over her virker jo nydelige og jeg elsker som sagt indisk, så ... ja, ikke mye til hjelp, egentlig. En god bouef bourggnon er mer selskapsmat for meg, men jeg er i og for seg enig med den over som mente at curry er forfriskende i julen. Og så virker det som du egentlig har mest lyst på indisk selv? Da hadde jeg sikkert gått for det, men helt klar en av de andre oppskriftene som er lagt ut her.
Rehman's på Løkka serverte forresten hjortecurry, så du kan sikkert gå bananas med hvilket kjøtt du vil (selv om jeg aldri har sett storfe på menyen på indiske restauranter?)
Jeg laget jo Biff Burgund nettop med stort hell. Serverte med ferskt landbrød, aioli og salat. Du kan jo lage en skikkelig god og lukseriøs salat til. Det har du kanskje tid til når gryten ellers er laget dagen før.
Denne har jeg laget flere ganger og fått mye skryt for.
Til 4
700 g benfritt oksekjøtt (gjerne biff av noe slag)
smør til steking
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
ca 4 dl rødvin
ca 3 dl kraft (her bruker jeg oksefond med rødvin)
1 laurbærblad
1 ts tørket timian evt en frisk stilk
4 gulrøtter
ca 10 småløk evt 2 løk
150 gr bacon
200 gr sopp
Stek kjøttet og begynn å trekk det i væsken, avh av hvordan kjøtt man bruker, så varierer tiden det skal trekke. Når kjøttet har trukket i ca 30 min, så har man oppi løk og gulrøtter. Så lar man dette småkoke en stund... 30 min kanskje før man har oppi stekt bacon i små biter og stekt sopp og Voila, ferdig.
Serveres med poteter eller brød, gjerne i halvdype tallerkener og spises med skje... Kraften er himmelsk god!
Jeg skal plutselig lage biff burgund til 10 voksne i morgen, gitt! :nam: Gidder ikke salat til. Og har ikke bestemt meg for poteter eller brød. Jeg satser på denne oppskriften.
Vi brukte altså Daffy sin oppskrift, den var knallgod! Men jeg ser at du ikke vil ha svinekjøtt i. I så fall ville jeg bare ha byttet ut baconet med litt mer storfe og heller saltet gryta litt ekstra (for baconet ga unektelig et deilig touch av salt). Jeg vil i hvert fall anbefale oppskriften - den var jo idiotsikker og fin.
Vi var ti voksne og tre småspiste barn og jeg modererte derfor mengden litt: To kilo storfe, cirka 600 gr. bacon, 1 liter rødvin, 1,2 liter kraft (kjøttbuljong). Ellers brukte jeg de mengdene oppgitt i oppskriften. Det ble ganske akkurat nok. Sistemann åpnet buksesmekken og kastet inn håndkleet da det var en drøy porsjon igjen i gryta.
Jeg lagde den samme dag som den skulle serveres: Lot kjøttet koke i kraft i tre timer, tilsatte gulrot og løk de siste tre kvarterene, stekt bacon og stekt sopp litt før servering, så det akkurat rakk å bli gjennomvarmt. Jeg serverte mandelpoteter til - det var smaskens og fint å ha noe som sugde til seg kraften! :nam: Savnet på ingen måte salat. Tror absolutt det passer bra med foccacia til.
Ellers ble det veldig mye kraft til overs i gryta. Tror at jeg skal kutte litt ned på mengden av vått til neste gang, og kanskje heller lage litt mer konsentrert buljong for enda kraftigere smak.
Bacon er greit. Det må med. Har kjøttkraft i fryseren men noterer meg at jeg kan kutte ned på det våte. Eventuelt koker det vel mer inn når det skal varmes opp dagen etter. :gruble:
Poteter eller foccacia og aioli? Eller begge deler? :gruble: :gruble:
Jeg tror det blir skikkelig funky med foccacia og aioli. Men det er superenkelt og goså godt med poteter. Siden jeg hadde mandelpoteter gadd jeg ikke skrelle de, heller.
Potetmos hvis du gidder, er sikkert det aller aller beste. Den suger så fint til seg den gode kraften fra gryten. Jeg er sikkert litt firkantet, men jeg ville hatt fransk landbrød heller enn focaccia. Fransk gryte til fransk bakverk liksom ... :sparke: