Etter noen forspørsler kommer oppskrift av hjemmelaget lasagne. Dette er oppskrift av min italienske farmor.
[CENTER]LASAGNE[/CENTER] Kjøttsaus
½ løk
1 liten gullerot
1 boks med tomatpuré
Litt salt og pepper
Litt rosmarin som man knuser i en mortel
Løken og gulleroten hakker jeg opp i små terninger og bruner det litt i pannen først før jeg har oppi kjøttdeigen og steker det sammen. Så har jeg litt salt og pepper og rosmarin i og blander godt. Når kjøttdeigen er ferdig stekt i pannen har jeg oppi tomatpuré og vann, så blander jeg alt sammen godt. Pass på at det hele tiden er nok vann så det ikke svir seg. Pleier å la kjøttsausen småkoke på svak varme i en halvtimes tid.
Bechamellsaus (hvitsaus)
2 spiseskjeer med smør
4 spiseskjeer med hvetemel
8 dl melk
Litt salt og hvit pepper
Smelt smøret i kjelen og dryss melet over. La det frese litt uten å bli brunt. Tilsett litt melk og rør godt så du får en jevn masse. Fortsett slik til du har brukt ca. halvparten av melken. Da kan du spe litt mer av gangen. Ha i salt og pepper. Vi pleier å ha osten oppi den hvite sausen og la den smelte i den så slipper man å ha et lag med det helt øverst.
Begynn med et lag hvit saus i bunnen, så lasagneplater og så kjøttsausen, så hvitsaus. Som regel 3 lag og godt med hvit saus på toppen så den dekker kjøttsausen.
Settes midt i ovnen på 180 grader i 40 minutter. Når den er ferdig pleier jeg å la den stå til avkjøling i ca. 30 minutter så blir den fast og fin.
Kult. Men skal det ikke være ost på toppen, kan man gjøre det i tillegg til å ha det i hvitsausen? Og hvor mye kjøttdeig er det beregnet til? Og hvor mye vann skal jeg starte eller bruke?
Hvis man vil kan man ha osten på toppen men vi synes det er best å ha den i den hvite sausen. Ca 500-600 gr. kjøttdeig. Når det gjelder vann så er det bare å passe på at det er nok så det ikke svir seg. Det ser du ann og fyller på hvis det er nødvendig.
Lager ostesaus jeg, så jeg har ost både på toppen og i sausen.
Vanlig raspet ost på toppen og 2 pakker Tine smøreost i sausen (1 med hvitløk og 1 med krydder) og gjerne en dæsj raspet ost i sausen også.
Sammen med kjøttdeigen tar jeg gjerne et Dolmioglass (enten med ekstra hvitløk eller med ekstra krydder)
Og har fått kjøpt med fullkorns lasagneplater, men de har jeg ikke fått testet ut enda da.
Denne skal jeg prøve i morgen.
Men er litt usikker på om det blir litt lite smak, jeg har alltid mye krydder i lasagnen fordi jeg føler at den hvite sausen "kveler" krydderet.
Misforstå meg rett, jeg leser også oppskrifter om jeg finner det for godt. Det er jo der man får nye ideer. Jeg har likevel til gode å lage middagsmat etter oppskrift.
Kaker, derimot, da må man følge mål og vekt. Kan vi ikke starte en skikkelig god kaketråd? :hyper:
Jeg bruker matprat.no sin oppskrift og synes den er kjempegod :jupp:
(jeg som for inntil tre mnd. siden bare brukte Toro for jeg trodde det var så vanskelig å lage lasagne :sparke: )
Kjøttsaus:
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
4 ss olje
1 stk. hakket løk
2 båt finhakket hvitløk
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
½ ts pepper
1 ts salt
1 ss frisk basilikum
ca. 1 dl vann
Ostesaus:
1 ss smør / margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan eller annen hvitost
1 ts salt
½ ts malt hvit pepper
¼ ts malt muskat
Drysser over ost og lar den steke på 225 grader i 30-40 min.
Hvor får dere kjøpt fullkorns lasagneplater? Det har jeg aldri sett i butikken.
Tusen takk, Dragen! Der var jo tråden jeg savnet uten at jeg visste at den fantes. Da håper jeg noen snille der oppe i adminhimmelen kan slette mitt stakkarslige forsøk på å starte en tråd om samme tema.
Hvit saus med masse revet muskat
Revet ost på toppen
Stek kjöttdeig og grönnsaker, og ha i krydder. Kok deretter inn vinen. Etterpå koker du inn melka. Tilsett tomatene og kok gjerne en time til. Lasagnen blir aller best hvis kjöttsausen lages i stand kvelden i forveien. Jeg pleier å bruke både kjöttsaus og litt av den hvite sausen mellom hvert lag pastaplater.
I dag laget jeg Estrellas lasagne, og det ble veldig godt! :D
Eneste avvik fra oppskriften var at jeg tok litt mer løk, samt at jeg hadde i en del revet muskattnøtt i ostesausen. :)
Takk for oppskrift, Estrella!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.