Var på julebord i går og spiste min første tallerken lutefisk. Har hatt lyst til å smake det i mange år og fikk endelig muligheten.
Det var faktisk veldig godt (og langt bedre enn det utvannede og helt tørrkokte pinnekjøttet jeg fikk etterpå.)
Spiste ertestuing, bacon og poteter til. Fikk et stort fat med masse skåler ved siden av med sirup, brunost, ribbefett og sennep. Holdt meg til sennepen. :knegg:
Neste gang skal jeg våge med på noe litt særere, men tok det på pent denne første gangen.
Spiser du lutefisk ?
Men har ikke spist det med det tilbehøret du beskriver da. Her er det med potetstappe, tynne lefser (bakt av mamma) og smør. Noen bruker også sennep til. Tennene løper i vann bare jeg tenker på det! I dag skal vi faktisk spise det for første gang siden julen i fjor. Siden vi er bortreist på julaften i år, så må vi ha en smak før vi drar. :)
Jeg spiser lutefisk om det serveres og jeg ikke har noe som helst annet alternativ. Men for å si det slik - det blir mer ertestuing, poteter og bacon enn fisk på meg. :humre:
(Har et seriøst problem med mat som lukter vondt.)
Jeg er oppvokst med lutefisk som middag på julaften, og setter stor pris på en porsjon av godsakene. Tilbehør til lutefisken er rikelig med sprøstekt bacon, ribbefett, mandelpoteter, og gulrot. :nam:
Ja, men har faktisk kun spist det en gang. Var skeptisk siden alle snakker om at tilbehøret er halve poenget og jeg ikke tåler bacon, men det var kjempegodt! Spiser det gjerne igjen hvis jeg vet at det er et sted som kan lage det skikkelig.
Jeg tror ikke akkurat riktig serving eller ikke er løsningen på alt. Vi liker forskjellige ting, enkelt og greit. Jeg liker ikke torsk i utgangspunktet og da skal det litt til å like lutefisk.
Det har du rett i for det kommer ann på kvaliteten på selve fisken og hvordan den er tilberedt.
Jeg liker den best litt fast og salter den derfor litt på forhånd.
Av tilbehør er jeg vant med mandelpoteter, ertestuing og baconterninger samt hakkede kokte egg og sennep. Gjerne tyttebærsyltetøy. Liker ikke ribbefett. Godt flatbrød er en selvfølge til.
Lutefisk har alltid vært julemiddagen hjemme hos foreldrene mine, og jeg synes det er kjempegodt. :nam: Jeg bruker ikke mye tilbehør - jeg synes fisken er best uten noe særlig til, unntatt litt smør, og så en potet til den første porsjonen, for syns skyld. :knegg: Bacon er jo godt, men lutefisk smaker så lite i seg selv, og hvis man dynger på med bacon, sennepssaus og ertestuing, så smaker det i grunnen bare bacon, sennepssaus og ertestuing. Spiser jeg lutefisk på restaurant, så er jeg jo nødt til å spise en del tilbehør for å bli mett, men hjemme foretrekker jeg det veldig enkelt. Og med øl og akevitt til, såklart. :D
Nei. Jeg smakte det en gang hos mormor når jeg var barn, og til dags dato er vel det enste maten jeg faktisk har kastet opp av, og det frister ikke det minste til gjentakelse. :Pyse:
Aldri smakt. Ikke fordi jeg er kresen, for det er jeg absolutt ikke. Skulle gjerne ha smakt det, men jeg har aldri hatt anledning. Ingen har servert meg det noensinne og jeg har ikke så lyst å lage det selv, særlig fordi det bare ville vært meg som hadde smakt på det. Det føles liksom litt demotiverende. Men, som sagt, jeg vil veldig, veldig gjerne smake.
Ja det er faktisk hakket verre. :knegg: Jeg tror nok jeg har fått det servert på "riktig" måte når jeg har smakt det. Både mamma og pappa er/var veldig flinke til å lage mat og veldig pirkete på hvordan lutefisken skal/skulle være. Flere i familien elsker det, jeg klarer det ikke.
Åja, lutefisk er noe av det beste jeg vet! Men jeg spiser det på "Gudbrandsdals-vis". Min bestemor var fra Vågå i Gudbrandsdalen og jeg er oppvoskt med lutefisk som julemat nr 1. Vi spiser den på lefse med godt smør og godt med salt og pepper. Ikke noe bacon, poteter og erter her, nei!
Jeg har forøvrig forsøkt å servere lutefisk på lefse til diverse utenlandsk familie (tyskere og skotter, samt amerikanske venner) og det har ikke slått an, for å si det mildt. :knegg: Pinnekjøtt og andre mer eller mindre rare norske retter har vært stas, men lutefisk er det til dags dato ingen som har satt særlig stor pris på.
Jeg tror jeg liker det, men har ikke smakt det på i alle fall 25 år (da bestemoren min lagde det), så jeg husker ikke smaken. Er det litt salt, mon tro?
Det var julemiddagen hjemme hos foreldrene mine, så for meg er det skikkelig julestemning. Vi er vant med å spise den med poteter, kokte gulrøtter, smelta smør og lefser. Bacon og ertestuing var helt ukjent fenomen på mine trakter.
Ellers må jeg si at om man har smakt lutefisk en gang, så betyr det ikke at man har smakt lutefisk... Den kan være utrolig forskjellig i smak og konsistens.
Har spist lutefisk på restaurant to ganger. Første gangen var den helt fantastisk god, og jeg tenkte dette skal blir en tradisjon! Neste år var det en vassen geleklomp som smakte ingening.... det ble siste gangen jeg bestilte det ute.
Ah - utrolig deilig! Jeg liker lutefisken best med poteter, sprøstekt bacon, ertestuing og ribbefett.
Vi har alltid spist lutefisk på julaften da jeg vokste opp. Hos mormor var det hjemmelaget potetmos, lutefisk, smør og lefse. Spiste risengrynssuppe med rosiner, som var kokt i flere timer først :hjerter:
Oh Yes! :hyper: Det er noe av det beste jeg får. Jeg bruker sirup, bacon og baconfett, poteter og litt ertestuing. Tilbehøret bruker jeg mest på poteten og så snavler jeg fisken for seg selv. Som flere her sier, smaken fra fisken drukner lett i andre smaker hvis det blir dynget ned med alle de andre smakene. Men, potenene blir jo så gode med alt tilbehøret.
Jeg har vel bare smakt det en gang etter at jeg ble voksen. Greit nok, men heller ikke mer enn det.
I barndommen måtte mamma og pappa gi opp lutefiskmiddagen før jul. Vi fire jentene laga så mye spetakkel og surmuling om smak og lukt at de gav opp til slutt... :o