Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Diagnose: Cøliaki

#1

Lorien sa for siden:

Det har min seksåring fått i dag.

Nå skal jeg søke rundt her etter tips, råd og oppskrifter. Tar gjerne i mot her i tråden også.


#2

Kanina sa for siden:

:klemme:

Du finner helt sikkert mange gode råd her. Og på [url]www.ncf.no[/url]. Meld dere inn i NCF, så får dere tildelt en "likemann" som kan være en liten støtte på veien i begynnelsen. Og medlemsbladet har ofte mange gode tips. Men først og fremst: det ordner seg! Det tar litt tid i starten, men så blir dere vant til det. Men gi rom for at det kan være litt tøft for seksåringen, særlig i bursdager, juleforberedelser etc.


#3

Kanina sa for siden:

Og det er bare å spørre meg også, etterhvert som spørsmålene dukker opp.

Jeg kan jo dele et ess jeg ofte har i ermet til meg selv: nybakte scones til frokost i helgene.

4,5 dl glutenfritt mel (gjerne Semper med fiber, evt en blanding av fint og grovt, hva som helst funker)
2 ts bakepulver
ca 3 ss myk margarin (jeg pleier å bruke flytende, evt kan man smelte det lett i mikroen først, så er det enkelt å blande inn)
ca 2 dl melk.

Rør margarin inn i mel/bakepulver (trenger ikke være finfordelt), bland deretter inn melk. Det vil se ut som at du har hatt i altfor mye melk, men etterhvert som man rører, blir konsistensen fast. Blir den så fast at du ikke klarer å røre, er det lurt å tilsette mere melk/væske. Bruk store skjeer til å sette klatter av deig på bakepapir (ikke prøv å forme dem fine, da blir de fort kompakte), stek på 250 grader i ca 10 minutter. Server varme, med smør og syltetøy. :nam:


#4

trøtt sa for siden:

Så godt at dere fant ut av hva det er som har plaget han (selv om det ikke er noe morsom diagnose å få). Nå kan dere gjøre noe med det.

Mitt beste tips? Direktelinje til Temmern. :knegg: Dragen og Temmern har mange fine tips.


#5

Lorien sa for siden:

Har allerede vært i telefonisk kontakt med Dragen. :knegg:

(Men jeg måtte gå ut og gråte litt da ungen begynte å gråte fordi han ikke fikk smake på noe av de julekakene jeg og svigermor bakte i går...)


#6

Kanina sa for siden:

Resten av julebaksten blir glutenfri. Og neste års julebakst. Bare vær forberedt på banning, sverting og brente fingre hvis dere prøver dere på glutenfrie krumkaker. Men de blir visst enda bedre og sprøere enn vanlige krumkaker, har jeg hørt! (Min søsters erfaring. Hun er sågar villig til å gjøre det igjen).

Semper har forresten veldig gode glutenfrie pepperkaker, som helårsvare. Løp og kjøp! Ultra o.l. Evt finnes de kanskje på en nettbutikk. Prøv [url]www.allergimat.no[/url], f.eks.


#7

Kanina sa for siden:

Jeg har bakt både serinakaker og smultringer, med godt resultat tidligere. Serinakaker er veldig enkelt, og kanskje han kan være med å bake selv?


#8

trøtt sa for siden:

:klemme:


#9

Dragen sa for siden:

Første nødløsning: Ferdig kransekakemasse fra butikken. Kokesjokolade.

Kransekakestenger, rulles, stekes i noen få min. Dyppes i smeltet kokesjokolade. Vips - julekaker ingen får vondt i magen av.


#10

Dragen sa for siden:

:klemme:

Det skjønner jeg godt. Men så er det bare å heve hodet og se det positive i at han har fått konkret diagnose såpass tidlig. Holder han seg på diett, så er han frisk.


#11

Lorien sa for siden:

Vi skal handle inn og bake glutenfrie kaker. Og risboller. Og muffins. Og brownies. Nemlig. Og når jeg bare får summet meg litt, så vet jeg jo allerede om ganske mange glutenfrie middager.


#12

Kanina sa for siden:

Ah! Genialt!

Et ennet råd: mange som ikke vet noe om gluten og glutenfri mat, antar at det er mye mer barnet ikke kan spise, enn det han faktisk kan spise. Jeg hadde det nok litt sånn i starten på dietten selv, at jeg lot meg begrense veldig av alt jeg trodde jeg ikke kunne spise. Men det hjelper å ha oversikten over glutenholdige og glutenfrie ingredienser (fra [url]www.ncf.no[/url]) lett tilgjengelig når man går i butikken, og det hjelper å lære å lage seg mer mat fra bunnen av. Det var en aha-opplevelse for meg, i alle fall. (Ellers har Toro både brun og hvit saus som pulver, i glutenfri variant, greit å ha i skapet).


#13

Kanina sa for siden:

Nemlig! :nikker:

#14

Kanina sa for siden:

Det beste er å lage glutenfri mat til alle i familien til middag. Men man kan godt koke to froskjellige spagettigryter, f.eks. Glutenfri pasta er stort sett like god som vanlig pasta, men en god del dyrere. Når jeg lager lasagne, derimot, får alle den glutenfrie varianten.



#16

Dragen sa for siden:

Dessuten må du lære deg å være nøye. Hold ting fra hverandre, og vask opp. Lær ungene å forsyne seg med syltetøy med skje, for så å smøre utover brødskiva med egen kniv.


#17

ingling sa for siden:

Det er godt dere har fått en diagnose, selv om det ikke er like lett å forholde seg til hverken for store eller små. Jeg har ikke cøliaki, men tåler ikke hvete eller rug og prøver derfor å lage mest mulig glutenfri mat (tåler spelt, men ikke for mye av gangen). Jeg opplevde det samme som Kanina sier, at det var veldig begrensende i starten, men når en blir vant til å lage all mat fra bunnen går det veldig greit - som du sier selv finnes det mange glutenfrie middager. Håper han tåler melk, egg og sukker så dere kan bruke noen av ferdigproduktene (kaker, brød etc.) når dere ikke får laget selv, det gjør jo ting enklere. Lykke til! Følger tråden så jeg kan lære litt selv også, jeg.


#18

Dragen sa for siden:

Ja, etter at man har testet alle som skal testes.


#19

Kanina sa for siden:

:confused:

Åja, nå skjønner jeg. Men det forkludrer ikke en diagnose å spise glutenfri lasagne, altså. De spiser jo såppass mye brød og sånt ellers. Eller kanskje jeg misforsto likevel? :knegg:


#20

Dragen sa for siden:

Cøliaki er arvelig. Det kan være greit å teste flere i familien før man reduserer gluteninntaket.


#21

ingling sa for siden:

Hvis flere i familien skal testes er det vel et poeng at de spiser glutenholdig mat frem til testen for at den skal gi riktig resultat, er det det Dragen mener kanskje? :bidrar:


#22

ingling sa for siden:

Oi, vi postet visst samtidig :trekker bidrag:


#23

Kanina sa for siden:

Ja, men hvis man skal følge den logikken, kan man heller ikke servere dem rene kjøtt-middager uten gluten heller, da?

#24

Kanina sa for siden:

:knegg: Vi får vente på Dragen og høre hva hun mente.


#25

ingling sa for siden:

Selvsagt! Bare å gjøre som du sier det, servere vanlig pasta til resten av familien og glutenfri til cøliakeren, gi vanlig brød til resten og glutenfritt til ham/henne osv. Men klart sauser og alle middagsretter kan være glutenfrie likevel, så lenge de får i seg noe med gluten frem til evt. belastningstest. Såvidt jeg skjønner, da. :)


#26

ingling sa for siden:

Klarte ikke :ivrigere på FP enn på eksamenslesing:


#27

Dragen sa for siden:

Ja.


#28

Kanina sa for siden:

Ja, klart. Men på middagsfronten ser jeg ingen grunn til å på død og liv proppe de utestede med gluten, så lenge de spiser masse brød til andre måltider. De får sågar glutenfri frokost i helgene! :eek: Snart lider de vel av glutenmangel... :knegg:


#29

Kanina sa for siden:

For ordens skyld: ikke-cøliakerne (hvorav minst en er en potensiell kandidat) spiser vanlig brød og alt det pålegget de vil ha, de får vanlig lompe og pølsebrød, boller fra bakeri, glutenholdig pasta, hamburgerbrød etc. De må derimot ta til takke med glutenfrie vafler og pannekaker, lasagne, julebakst (bortsett fra pepperkeker fra butikken), scones, pizza, kaker etc. Rett og slett det som er enklest for meg. Hvetemel kommer ikke i hus her, slik som det er nå. Så langt har ingen klaget, i alle fall. Og de får mer enn nok gluten til å utslette tarmtottene til en middels mongolsk hær.


#30

Trois sa for siden:

Vet hvordan du har det. Min seksåring begynte på glutenfri og melkefri diett for ett og et halvt år siden. I begynnelsen var det helt pyton og han var ofte lei seg fordi det var så mye han ikke kunne spise. I dag har vi ikke det problemet i det hele tatt. Vi har funnet frem til ganske så mange alternativer han kan spise, selv om det ikke er så lett når man må holde seg unna melk også. Han merker også selv at han blir dårlig, noe som gjør det lettere å holde seg til dietten.
Bare spør hvis det er noe du lurer på.


#31

Bomull sa for siden:

Så godt å få en diagnose, selv om det aldri er noe kjekt med slikt. Allikevel må jeg få lov til å si at cøliaki alt i alt er en veldig "takknemlig" sykdom; med rett kosthold holder man seg jo helt frisk og man slipper medikamenter eller andre problemer. Det er tøffest i starten og mye nytt å lære, men jeg håper med tiden at dere finner en grei rytme som gjør hverdagen enklere igjen etterhvert! ;)


#32

Lorien sa for siden:

I dag har vært en litt trist dag, med masse tankesurr i hodet. Dette skal han leve med resten av sitt liv, det går aldri over. Og så har jeg tenkt mye på hvor vondt han har hatt, uten å ville fortelle det til meg og pappaen. Han fortalte til legen at han pleide å legge seg på magen på senga etter middag og bite tennene sammen, "for da gjør det ikke så vondt..." Han har ofte pleid å trekke seg tilbake på rommet sitt en times tid etter måltider, men har sagt at det var for å høre lydbok eller leke med smålego, og at døra måtte være igjen så ikke Stuttingen kom inn og forstyrra/spiste opp legoen... Nå skjønner jeg at det var for å skjule magesmertene. Lille gutten min! :trist:

Men etter å ha jobbet meg gjennom de triste tankene, gleder jeg meg nå over følgende:

  1. Han er heldig som har fått stilt en sikker diagnose så tidlig. Mange cøliakere lever halve livet med plager før de får diagnosen, noe som sikkert er utrolig belastende for kroppen og psyken og alt.

  2. Humøret hans og konsentrasjonsevnen kommer til å bli bedre, han kommer til å legge på seg, og han skal aldri mer behøve å gå rundt med konstante magesmerter.

  3. Det er mye mer mat han kan spise, enn han ikke kan spise.

  4. Det er egentlig ingen sykdom, så lenge han holder seg på glutenfri kost er han helt frisk.


#33

Kanina sa for siden:

:trøste: Det er ikke alltid så greit i starten. Innimellom tar jeg meg fortsatt i å ville klype meg i armen for å sjekke om det virkelig er sant. :o Dere kan godt få låne mantraet mitt, som er: Jeg kan bake boller hjemme, jeg får bare ikke spist boller akkurat . Det hjelper faktisk i de utroligste sammenhenger. (Men du må lære deg å bake boller, altså, ellers blir det tomme løfter! :sparke: ). Kanskje det også hjelper å gi ham litt mestringsfølelse, si at nå er det han som får være litt sjef, og si ifra til folk, f.eks. på besøk og sånn. Og at han får være med å bake glutenfrie kaker. Muffins, f.eks. Toro har flere av de vanlige kake-posene sine som er glutenfrie, uten at det gjøres noe poeng ut av det. F.eks. langpannesjokoladekake, og muffins (husker ikke helt hvilke, så sjekk bakpå posen).
Vær også obs på at glutenfritt brød ikke metter særlig mye. Jeg blir i alle fall sulten etter en halvtime hvis jeg bare spiser brød. Så det er bare å være generøs med pålegget, evt lage eggerøre o.l. til å ha ved siden av.


#34

m^2 sa for siden:

Jeg synes det er lettere hvis jeg ikke absolutt prøver å finne et glutenfritt alternativ til alt, men prøver å tenke alternativt istedet forresten. For å si det litt enkelt og satt på spissen: istedet for glutenfri pasta til cøliakikeren og vanlig pasta til de andre, kan alle spise ris ;)

og lage mat mye mer fra bunnen- du blir fort vant til det.

Husk å søke grunnstønad, glutenfri mat er dyrt og behandlingstiden er lang.


#35

ingling sa for siden:

Godt poeng. Poteter, linser eller ikke noe tilbehør i det hele tatt funker også bra. Men mange unger er vel glad i pasta, så da er det bra at det finnes alternativer der. Anbefaler Semper sin litt grove glutefrie pasta, de andre variantene som er helt "hvite" smaker ingenting. Og så er det jo mer fiber i og sånn, da. :)

Mange av de ferdige glutenfrie produktene er ikke supernæringsrike, f.eks. brødene og kjeksene, så det er absolutt lurt å gi litt ekstra pålegg og masse frukt og grønt og sånt i tillegg. Glutenfri hjemmebakst synes jeg er enormt vanskelig, så de som har tips der må gjerne dele! Nå baker jeg mye med spelt siden jeg tåler det, men merker at magen ikke setter pris på å få det for ofte...


#36

Kanina sa for siden:

Og det finnes glutenfri Byggmester Bob-pasta! :hyper:


#37

Babe sa for siden:

Her er det proppfullt av gode råd - så jeg nøyer meg med å gi en oppmuntrende klem. :klemme:

Dette kommer til å gå så fint, fokuser på det positive - alt man faktisk kan spise, alt man kan lage osv.

Jeg lager ofte alternative matpakker til min cøliaker - eggerøre, laks, sursild, pølsesnabber, middagrsrester fra i går osv osv - fantasien er det eneste som setter stopper. Mitt cøliaki-barn liker ingen former for glutenfritt brød, så her går det i knekkebrød... får i henne boller av diverse slag da.

Man finner sine egne ting å lage i stand på, basert på hva barnet liker og føler seg komfortabel med.


#38

Babe sa for siden:

Har du cøliaki?? For da spiller det ingen rolle om kroppen ikke lager symptomer av spelt - den tåler det uansett ikke siden det er gluten i spelt.


#39

Irma sa for siden:

Så bra at dere fikk en avklaring i det minste, men jeg skjønner at det allikevel er en kjip beskjed å få. :klemme:

Jeg aner ikke hvor i landet Gokk befinner seg, men jeg handler fast på Maxi på Nordby (Svinesund). Der har jeg registrert at mange kjøper hele store pappesker med glutenfrie semperprodukter, så da antar jeg at det er rimelig. Her kan du søke opp glutenfrie semperprodukter.


#40

m^2 sa for siden:

allergimat.no
allergikost.no
og sverige - der er glutenfritt mye billigere (fordi det er subsidiert) :)


#41

m^2 sa for siden:

og besynderlig nok har spisdegslank.no, som egentlig er en lavkarbonettbutikk, flere mikser til brød og kaker og pizza og sånt som er fantastisk gode - OG glutenfrie!! (jeg synes brødet deres er 10 millioner ganger bedre enn vanlig glutenfritt eller miks fra semper/butikken/hva jeg får til selv...). Gå inn på postordremenyen.


#42

Dragen sa for siden:

Men - den glutenfrie pizzadeigen er tilsatt gluten. Les innholdsfortegnelsene før du bestiller noe derfra.


#43

m^2 sa for siden:

Auda! Takk for tips!


#44

Irma sa for siden:

Men spisdegslank er veldig opptatt av å holde innholdsfortegnelsene hemmelig, og fraråder allergikere å kjøpe derfra? Det gjelder kanskje ikke produktene de kjøper fra junaiten og sånt?


#45

Dragen sa for siden:

Har de lov til å holde innholdet hemmelig?

Jeg skal spørre dem hva produktene deres inneholder.


#46

Irma sa for siden:

Det vet jeg ikke. Jeg har iallefall snakket med en lege som stoppet samarbeidet med dem, fordi de nektet å oppgi hva maten inneholder. Det er visst mye sukkererstatninger++ i maten.

Jeg har selv lest der inne (for tre måneder siden eller noe sånt) at de fraråder allergikere å kjøpe deres mat, siden de ikke ønsker å informere om hva maten inneholder. De ønsker heller ikke å oppgi næringshold i de ulike rettene, bare hva de samlet totalt kommer opp i per dag i ferdigpakkene.


#47

Dragen sa for siden:

Spis deg frisk, men hvis du er allergisk får du ikke kjøpe? :stuart:


#48

Irma sa for siden:

Jeg kan ikke finne hvor jeg leste det der nå, mulig de har endret på det. Det sto iallefall at de fikk mange henvendelser fra allergikere, og at de generelt frarådet alle allergikere kostholdet. Det sto også en begrunnelse for hvorfor de ikke oppga innhold, det var så vidt jeg husker litt av typen; "Det skal vi ikke bry det søte lille hodet ditt med, slik at du blir forvirret og ikke holder deg til dietten". Men de produktene de importerer og selger videre (brødmix og sånt) kan det jo hende de oppgir innholdsfortegnelse på.


#49

Dragen sa for siden:

Jeg skal høre med forbrukerombudet om hva de syns om den slags reklame, eller kanskje hva Forbrukerrådet syns om den slags produktmerking.


#50

ingling sa for siden:

Nei, har ikke cøliaki. Da hadde jeg ikke spist spelt. ;) Jeg tåler ikke hvete og rug, og varierer mellom spelt og glutenfrie alternativer for å få litt balanse i kostholdet.


#51

m^2 sa for siden:

Fikk forøvrig dette svaret fra Thor Foseid (han er vel eieren av spisdegslank.no):

Hei igjen.

Ser at det ligger igjen en gammel tekst på billedarkivet på vår hjemmeside. Det har tydeligvis skjedd en glipp da ikke denne teksten ble rettet. Men det forandrer fortsatt ikke på at våre egenproduserte produkter (med unntak av mandelgrøt) ikke inneholder gluten. Det er mange år siden vi benyttet gluten, men det finnes gluten i havrekli som vi benytter i mandelgrøt. Fint at du gjorde oss oppmerksom på feilen på vår hjemmeside. Vi skal rette dette på mandag.

Mvh
Thor


#52

Lorien sa for siden:

I dag har vi vasket rundt og omorganisert kjøkkenet. Stælken har fått en helt egen sone på kjøkkenbenken der han har brødbakemaskinen sin og egen skjærefjøl, og overskapet rett over hans del av kjøkkenbenken har blitt hans matskap.


#53

Enhjørning sa for siden:

Det må til.
Jeg har tenkt på dere, godt at dere i det minste har fått noe å forholde dere til, selv om jeg skjønner det er mange rare tanker nå :klemme:


#54

Lorien sa for siden:

Takk, kjære deg! :klem:

Det er trist, men samtidig litt godt å ha fått en diagnose. Jeg er glad for at han har fått den nå, og ikke om tjue år, og samtidig lei meg for at han har gått rundt med magesmerter siden han var bitte liten, og skjult det for meg. Jeg er glad for at vi nå vet 100% sikkert hva han reagerer på (og at han virkelig reagerer på noe), og kan fjerne det fra kosten hans og vente på å se resultater, og slippe å famle i blinde mer. Jeg er trist fordi jeg vet at han kommer til å føle seg utenfor til tider, og glad for at det tross alt er veldig mye mer han kan spise, enn han ikke kan spise. Summa summarum - blandede følelser, mye å tenke på, mye å sette seg inn i. Men det går seg til. Nå kan det bare bli bedre. bestemmer


#55

Kate sa for siden:

:klemme:


#56

Babe sa for siden:

:klemme:

Det er jo mange andre som ikke tåler ting også da, melk feks, nøtter, sitrus osv... Man får fokusere på mulighetene og ikke begrensningene. :jupp:

Min 5-åring er en kløppper i hva hun kan spise og ikke, hvordan man håndterer maten og ikke osv. De kommer raskt inn i rutiner og det blir en hverdag for dem - jeg tror at om vi er flinke til å vise dem mulighetene så fokuserer de ikke så mye på begrensningene. Det er liksom bare det å sette i gang med rutiner. Ordne opp i hva man trenger å gi ut av infor feks. Skriv til skole/sfo - kanskje bake noe å legge i fryseren der (på sfo)? Fylle egen fryser med diverse slik at det blir enkelt å bare ta opp noe om han plutselig blir bedt med på noe... Opplyse om at det finnes uendelig mange muligheter til baking av glutenfrie kaker ifbm bursdager og slikt - eventuelt tilby å bake selv osv...

Det ordner seg dette, det blir plutselig en vane, en rutine man nesten ikke tenker over. :klemme:


#57

Gladpappa sa for siden:

Min bedre halvdel har Cøliaki, og jeg har et lite brød tips.

Vi brukte lang tid på å finne et godt brød etter vi permitterte bakemaskinen.
Det beste brødet vi har funnet i frysedisken er "Fria glutenfritt brød".

Glutenfrie brød pleier ellers å være sørgelig.


#58

Kanina sa for siden:

Gladpappa er flink til å reklamere for både det ene og det andre her på forumet :dulte: , men denne anbefalingen kan jeg sille meg bak, faktisk. Fria er godt. Jeg har blitt lat og nesten ehlt slutta å bake brød selv. Et essensielt tips: Glutenfritt brød bør komme rett fra fryseren, så bare ta opp de skivene han skal spise. Hvis de har mikro i barnehagen eller på skolen, er det også mulig å varme skivene lett i mirkoen, så blir de litt mindre tørre, synes jeg.

Meld dere gjerne inn i NCF, og gå på glutenfri juletrefest i januar, alle sammen!


#59

Trois sa for siden:

Vi bruker bare Fria brød, og alle de andre produktene. Lillebror elsker minibaguettene og bollene, ja og kanelbollene (de små).


#60

Babe sa for siden:

Datteren min liker ikke Fria brød en gang hun - til nød kanskje rundstykke, men helst ikke det heller.


#61

ingling sa for siden:

Skjønner godt at det er en stor overgang, altså. Jeg tåler ikke melk (litt ost går bra), egg, sukker, hvete, rug eller store mengder gjær, og det legger unektelig en del begrensninger på hva en kan spise. I tillegg er det dyrt fordi jeg ikke har en diagnose som kvalifiserer til støtte. Men som mange andre har nevnt, finnes det heldigvis en masse muligheter. Frukt, grønt, kjøtt, fisk, nøtter. osv osv. Og i og med at cøliaki og matintoleranser begynner å bli mer og mer vanlig, blir også verden rundt mer vant til å takle det. På arbeidsplassen min har nesten alle glutenfrie alternativer når de ordner til fredagskos, for eksempel. Det går helt sikkert bra etterhvert!


#62

Lorien sa for siden:

Æ kainn ikkje bake. :trist: Jeg prøver alle slags oppskrifter på glutenfritt brød, men de blir enten rå, eller tørre og tunge og kan brukes til å slå ihjel innbruddstyver med...

Jada, jeg bruker brødbakemaskin.


#63

Kanina sa for siden:

Så så, pust med magen. Det blir bedre! Jeg baker sjelden brød i brødbakemaksina, de blir som du sier enten veldig kompakte, eller de eser ut med en giga-luftboble i midten, sånn at man får hullete brødskiver. Men igjen, meld deg inn i NCF, og gå på bakekurs. Da får dere mange gode tips, dere lærer å bake med fiberhusk (eller spylliumfrøskall som det heter), og en fin-fin oppskriftsbok. Jeg var ikke noe særlig god til å lage mat fra bunnen eller bake gjærbakst fra før av, men det har kommet seg betraktelig. :stolt: Kjøp noen ferdig-brød nå i starten, mens du eksperimenterer med hjemmebaksten. Baker Hansen har forresten også glutenfrie brød som frysevare. Rema-en vår har to varianter av glutenfritt brød. Og Wasa har glutenfritt knekkebrød om det skulle røyne på. Hvis du bor i nærheten av Oslo, kan du jo prøve ut det nyeåpnede glutenfrie bakeriet i Kvadraturen.

#64

Kanina sa for siden:

Et alternativ til tørre brødskiver er dessuten pizzasnurrer. Lag dem med grovt glutenfritt mel, og ha i fryseren. De tiner nok frem til lunsj. Bakpå Toro sin lys glutenfrie melblanding står det en pizza-oppskrift. Den bruker jeg, med litt modifikasjoner. Jeg har oppi olje, og dessuten bruker jeg fiberhusk i vannet, slik at deigen blir enklere å kna og kjevle ut. Det gjøres på følgende måte. Jeg varmer vannet til riktig temperatur, har oppi gjæren og rører den godt ut. Så har jeg oppi ca en teskje fiberhusk, rører, og lar det stå i 5-10 minutter til det har begynt å tykne. Du har nå en utrolig ekkel guffe, som er litt seig/tykk, som de splætter oppi bollen med mel (og litt sukker for hevingens skyld).


#65

Lorien sa for siden:

Fiberhusk er i bruk, men det blir ikke bra læll. Nå har jeg krøpet til korset og kjøpt inn brød. Men skal fortsette å prøve. Neste bakekurs i Gokk er i mars. Må kjøre enten til Alta eller Hammerfest. 17 mil å kjøre til Alta og 14 mil til Hammerfest, så det blir hipp som happ, men skal i hvert fall melde meg på.


#66

Kanina sa for siden:

Ah, såpass i Gokk! :fnise: Fiberhusk hjalp ikke noe i brødbakemaskinen, husker jeg. Men det hjelper i pizzadeig! Prøv scones i helga, da. Det smaker nydelig når de er helt nystekte. Barna mine pleier å spise opp sconesene mine, selv om de ikke har cøliaki. :o

#67

Dragen sa for siden:

Hvis du fortsatt ikke får til brødbaksten, ring Temmern. Han har peiling.


#68

m^2 sa for siden:

Toromiksen funker IKKE i min brødbaker hvertfall (den eksploderer :sjokk:) men den funker derimot i vanlig brødform. Har du i litt bløtlagte linfrø eller solsikkefrø og sånt blir konsistensen faktisk ganske ok og god.
Omvendt med Semper-miksen - den funker IKKE i brødform, men blir kjempefin i bakemaskinen (min).

Men holdbarheten på sånt brød er ca. 2 dager, så er det bare å lage nytt egentlig. Hvertfall rauser det fra hverandre da her i huset.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.