Når det er sagt, så virker du absolutt som en dame som vi takle dette med stil. Om ikke annet så får hele bulkegjengen noe å snakke om de neste årene, ikke sant? :dulte:
Kan ikke si annet enn at det høres forferdelig hyggelig ut. Elsker store juler! Men man skal jo like de man inviterer da, det er en forutsetning.
Vi har hatt rundt 14 til bords de tre julene vi har invitert til og det har gått veldig greit egentlig. Det tar ikke så mye mer tid å lage mat til 15 som til 5. Og jeg er IKKE en stor kokk, bare så det er sagt, suger egentlig på matlaging. Som i dag da jeg til og med klarte å svi potetene :(
Det høres ut som en kjempehyggelig julefeiring! For gjestene. En noe mer stressende en for Inagh-familien. Men dette fikser du og mannen, vet du. Vet ikke hvilke tradisjoner svigerfamilien har og sånn, men julen må jo ikke nødvendigvis bli et enormt prosjekt. Hvis alle bidrar litt og man ikke slår så veldig på stortromma med alt.
Uansett krever det jo en del planlegging, så lykke til!
Ja da får du enten brette opp ermene og sette i gang med baksten, eller google deg frem til den beste smittsomsykdomsunnskyldningen i manns minne :dulte:
Jeg tror dere kommer til å få en super jul, og så får du si til svigers og hele bulkegjengen at de selvsagt skal få feire jul sammen med dere, men at du forventer at de bidrar med hjelp. De kan jo ikke forvente at du skal stå på pinne og være vertinne for hele gjengen.
Kommer det fra hun som gikk høygravid sist jul og ikke løftet en finger.
Kjempeide i juli, ja.
Delegering blir et stikkord tror jeg. Og kjøpekaker. Og det er jo mange cateringfirma som leverer julemat på døren prøver å være optimist
14? Da må det bli pinnekjøtt, det lager jo seg selv:ja: . Og delegering selvsagt. Jeg syns det høres veldig moro ut, men litt stressvibber hadde jeg nok fått av tanken på et så stort julearrangement:tullerdumednisselue:
14 stykker? Da setter du halvparten av dem i gang med å hjelpe med forberedelsene og resten hjelper til med opprydningen :glis:
Det går faktisk an (!) å be noen ta med skrelte poteter klare til koking, noen andre ta med kjøttet klart til steking, og noen andre igjen ta med hva-det-måtte-være, klart til bespisning.
Svigermødre pleier være gode på nystrøkne bordduker ;)
Kanskje ikke alt blir som man hadde tenkt seg men koselig lell, og alle føler de har bidratt!
Jeg må bare legge til at jeg har hatt 33 voksne venner til strandet-i-utlandet-jule-feiring hjem til meg da jeg bodde i Tyskland og det var aldeles storartet! Jeg skrev liste over hva vi trengte av mat på forhånd og etterhvert som folk sa de ville være med fikk de tildelt et valg mellom de tingene som fortsatt stod på lista som de skulle ha med. Alt fra mat til servietter til kasse med øl til dessert til julegaver så alle skulle få 1 hver. Vi hadde det helt strålende!
Det kjekke med at det er familie er jo at det ofte er greit å delegere. Når man mestrer den kunsten er det nesten mindre jobb å lage selskap for mange enn å bare lage for de som vanligvis sitter rundt bordet. Dere skal vel uansett ha både middag, dessert og kaker/kaffe. Nå kan du få masse hjelp til å fikse det. Og angående plass, gjelder vel regelen om at der det er hjerterom er det husrom. Vi bor relativt trangt, men har bestemt oss for at vi vil ha hjemmejulaften for å få våre egne tradisjoner. Slekta som vil kan komme, enten til hele sulamitten, eller bare til pakkeåpning og kaker. Til tider har det blitt ganske fullt hos oss, for det er mye familie her, men vi legger lista lavt, og så får folket ta det som det er. Litt stress blir det, men det er veldig koselig også.
Du må ut og kjøpe en DIGER kjele, samt to halvstore kjeler. Jeg har lagt ut en porsjonsberegner etter hva jeg kan huske, hvis ikke må du bare spørre. Lag pinnekjøtt. Som flere her sier, så lager det seg selv. Det er såkalt "kjøtt med ben" og du må ha ca 350 g. pr. pers. Beregn samme til barna, så blir det nok til storspiste. Ellers trenger du akevitt (18 glass pr. flaske), kålrot (1 pr. 3/4 pers, litt ettersom) et par kilo gulrøtter for å gi mosen fin farge, fløte, poteter (2-3-4 pr. pers) øl, mineralvann, lys og servietter. Det er det.
Til dessert velger du noe som kan lages litt tidligere på dagen eller i god tid på forhånd. Vi har pleid å ha hjemmelaget is med varme multer. Det er såre enkelt, isen opp av frysen og multene i en kjele på svak varme. Kaffe kan lages før gjestene kommer og has på termos. Kaker kjøper du og legger klar på fat. Finn noen som kan være nisse og lag klar en sekk med en gave til hver av alle som skal være tilstede. Klar- ferdig- JUL!
Jeg stemmer forresten også for pinnekjøttet. De gangene vi har mange middagsgjester (over 10) satser vi på mat som kan lages på forhånd (kald laks med tilbehør, kald stek - da er det bare potet og saus som må lages/varmes rett før) eller vi lager noe som lager seg selv; Bacalao, fårikål, viltgryte med reinskav..... Da får også mor tid til å ta seg en dusj og pynte seg før gjestene kommer :riktig:
Dette går så fint, så. Selv jeg klarer å lage pinnekjøtt til 14 stk. Og da er det ikke vanskelig.
Vi har forøvrig 8 til jul hos oss, men siden Rhett forlanger ribbe, blir det min far og svigerfar som lager den sammen. Det er også en ypperlig løsning. ;)
Blir de mange dager? Selv jeg, den verste kløna på kjøkkenet som tenkes kan, har hatt bortimot like mange på julaften. Men jeg synes egentlig det er greit når gjstene reiser hjem etter frokosten første juledag. :flau:
Har man stort nok eller mange nok kjøleskap kan man jo lage til mye på forhånd. Det skulle jeg gjerne hatt plass til selv.
Store nok kjeler, lange nok bord og duker er forøvrig investeringer som kan komme godt med til senere anledninger også.
Vi blir kanskje også 14 stk til jul her. :angst: Men vi er litt kontrollfriker, så vi inviterer i stedet for å gå hele julaften og ha angst for at snuppa skal få i seg noe hun ikke tåler. Dermed blir det nok til at vi lager all maten selv.
Vi skal nok klare det Inagh.
Ja det kan jo bli veldig koselig å da. Kansje foreslå litt hjelp eller om di kan ta med noe som dessert etc. Plass kan man vel alltids lage, ta vekk borde etter dere har spist eller noe sånt.
14 stykker er da ikke så mange. Dette går kjempebra. Hva med å få svigerfar til å lage dessert og far til å skrelle potetene? Gi svoger i oppgave å kjøpe inn julegodter og la svigerinna ta med litt av sine julekaker. Eventuelt bak sammen med noen slik at det ikke føles som annet enn sosialt samvær. Ikke slit deg ut på vaskinga og få mannen til å vaske gulvet om natta etter at gjestene har gått. Pinnekjøtt lager seg selv og vips så er det første juledag.
Dette er nesten som hos oss det. Vi blir 7 voksne og to barn, og ytterligare to voksne til kaffe.
Eg har plan om pinnekjøtt, mår, kålrabistappe, rødkål, surkål, sossisar og ribbe. Riskrem med Askim-kirsebær-saft til dessert. Kaffe blir marsipankake, kransekake og lefser.
Er vel berre trekke pusten.
Lykke til, Inagh, vi får støtte kvarandre på veien :klem:
Ettersom vi nesten ikke har familie synes jeg du er virkelig heldig - og jeg er helt sikker på at du takler det flott. I en slik situasjon skulle vel noen og en hver ønske de var i familie med Madam Mim, men dette klarer du. Organiser og deleger og sats på enkle tradisjonelle retter. Lykke til!
Tja, vi blir noe sånt som 12-13 stk vi og. 4 barn og 7-8 voksne. Kan muligens plusse på 2 barn og 2 voksne til. Det går så fint så. En liten smule kaotisk men alt går :ja:
Her serveres ikke pinnekjøtt. Derimot har vi en blanding av svenk og norsk jul. En miniribbe til svigers, resten spiser svensk julskinka. Så har vi alt tilbehør.
Du er jammen meg tøff! Jeg frykter middag bare til mannen min, jeg :knegg: I år blir det jul hjemme med bare oss fire. Jeg skal jobbe i romjula og nyttårshelga. Sånn er det å være turnusarbeider :sukk:
14 stykker går da vel greit. Da har du mange ekstra armer til å passe barn så du kan leke kokk, og ingen forventer å sitte på kongestol under hele middagen, regner jeg med. Lag et voksenbord og et barnebord, om det er mulig. Det hadde vi da jeg var liten, så da barna var ferdige med måltidet, kunne de leke mens de voksne pjattet en times tid etterpå.
Det går bra, Inagh. Skjønner at du er litt bekymret - men det kommer til å gå helt fint. Delegering er nok tingen.
Er det meningen at de skal sove hos dere også, så får du be dem ta med soveposer og liggeundelag, og så kan dere ha julenatt-pysjamasselskap rundt juletreet!
Det går kjempebra! Vi var 13 hos oss for to år siden, hadde ribbe, medisterkaker (hjemmelagede - full poengpott hos svigermor) og medisterpølser. Går så fint, ihvertfall om alle er innstilt på å hjelpe til litt rundt middagen! Og så koselig det er med store julemiddager!
Akk ja... det er kommet fram at 8 unger ikke liker pinnekjøtt...
Så der røyk den varianten - jeg tenkte jo så kjekt at det er grei mat...
Det blir nok ribbe, medisterkaker og pølser, tenker jeg -
det meste av dette kan jo fint lages på forhånd,
slik at det bare er å gjøre siste finishen på julaften.
Har tenkt å delegere desserten til svigermor.
Den familien kan ikke leve uten fruktsalat til dessert julekvelden,
og svigermor lager snadder fruktsalat.
Ingen av oss er glade i kaker, takk og lov -
så skal det noen kaker på bordet, for syns skyld, så kommer de fra baker'n... :knegg:
Det som er så greit med familie, er at de klarer seg selv, og hjelper litt til. Vi har en stor familie, med masse søsken (med mine, dine, våre), en med 7 barn, osv.. I dåpen til lille Maisi var vi over 40 her hjemme, til middag, kaffe og kake.. Men da må jeg innrømme jeg var litt forvirra.. mest pga alle barna tror jeg.. Men det gikk jo fint, og alle var fornøyde!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.