Det sier bakeren Eddi Eidsvåg i ei bok jeg har av ham. Han mener det er totalt bortkastet tid å forheve noe som helst, det holder å etterheve. What? Han er jo baker så han vet vel hva han snakker om, men i så og si alle oppskrifter jeg vet om skal jo deigen forheves. Holder det egentlig å bare etterheve?
På de ferdigpakkene med melblanding står det jo og at de ikke trenger å forhves. Har lagd de noen ganger uten forheving og det har ihvertfall gått bra.
Jeg har fått samme råd fra ei venninne av min mor, som også er baker. Men jeg pleier å forheve likevel. Hvis man bare skal etterheve, må man heve veldig lenge.
Aha, så da trenger jeg ikke å forheve Nennes rundstykker som jeg skal bake nå, bare etterheve dem på plata? :glis: Da må de vel etterheve lenger, feks. en times tid? Eller mer?
:knegg: Skal huske på det. Men jeg tror jeg forhever dem litt jeg, så de ikke sprenger bakeplata. Like greit å gjøre det på den måten. Da går jeg igang!
Nei det var liksom det. :knegg: Jeg synes det er litt vanskelig å beregne størrelsen når de hever så voldsomt på bakeplata. Men jeg kan jo flytte litt rundt på dem etterpå da, om de vokser sammen. Det skal være være plass til ca. 16 stk på ei plate, var det ikke så?
Mine boller, som forøvrig er verdens beste :kry: , skal ikke forheves.
Jeg triller dem ut med en gang og hever dem i 2 timer. De blir enorme, veldig luftige og sabla gode. :jupp:
Når det gjelder brød har jeg ofte kuttet ut å la dem heve så lenge, for så å sette dem i kald ovn. Da hever de seg opp mens ovnen varmer seg opp. De blir også kjempestore og veldig vellykket. Sparer litt tid der. :)
Jeg forhever alltid pluss etterhever. Noen ganger dobbeltforhever jeg (søte gjærdeiger) i tillegg til etterheving. Hadde en periode på 90-tallet hvor jeg droppet forheving, men ble ikke fornøyd. Det ble litt lagkonsistens på brødene (tykkelsesgradient). Dette dreide seg om (grove) brødsdeiger som jeg hevde direkte i formen. Det var tydelig at det ble for tungt for det nederste laget å heve pga. massen som lå over. (Deiger med mye hvetemel hever seg uansett, men jeg foretrekker luftige, luftige produkter.)
Jeg forhever nesten alltid, slik at gjæren kan få gjøre jobben sin langsomt og skikkelig. Jeg kniper ofte inn på gjærmengden også på grovere deiger. Jeg tror det er bedre for magen å få brød, boller og rundstykker som har hevet skikkelig. Det er også at jeg liker å jobbe med hevete deiger, særlig når det gjelder lys gjærbakst. Mine kanelsnurrer skal forheves, gjerne slås ned og heve enda en gang, før de bakes ut og etterheves. samme gjelder nennes rundstykker.
Jeg langtidshever, jeg. Da bruker jeg minimalt med gjær, siden jeg ikke tåler det så godt, setter deigen kaldt over natten og baker ut om morgenen, eller setter deig om morgenen og baker ut etter 7-8 timers tid. Og så etterhever jeg mellom 40 minutter og en time. Jeg tror også at mager har bedre av at deigen har fått hevet skikkelig både før og etter utbaking, men baksten blir sikkert like god uansett!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.