Kom med dem. Jeg skal bygge meg opp en anselig hylle med de råeste kokebøkene, vil bli litt mer spennende på matfronten og synes det er kjekkere å sitte og bla i kokebøker enn å surfe på matprat-sider på nettet.
Jeg er glad i Nigella og Jamie, men foretrekker ofte litt mer "normale" matretter enn det de lager, de kan være litt avanserte. En av mine favoritter er denne, den er bladd i filler nå og jeg er på desperat jakt etter en ny. Noen sider mangler og diverse. En av de bedre kokebøkene, jeg har et kjærlighetsforhold til denne altså. De selger den jo der, men jeg skal se om jeg får tak i den billigere noen steder. Knallbok! Ellers er jo Irma sin kokebok en slager på kjøkkenet og veldig hyppig brukt. :D
Espelid-boka har jeg også, og er veldig glad i den.
Som regel finner jeg oppskrifter på nettet, eller make them up as I go along. Bruker bøker relativt sjelden, egentlig. Men ønsker meg en litt fin en som jeg kan skrive ned mine egne oppskrifter i.
Jeg har også ei Espelid-bok (Fjernsynskjøkkenet) som jeg bruker mye, den er gull verdt. Glemte å nevne den.
Jeg finner også oftest oppskriftene på nett, men liker å bla i kokebøker, kan lese dem som romaner. Jeg holder på å lage en perm med oppskrifter nå og har printet ut masse fra det søte liv, skal samle dem i kategorier og ha dem i plastlommer. Vil ha en perm til middager også, men vil gjerne ha en god del gode kokebøker jeg kan sitte og lese i også. :D
Jeg er mest glad i kokeboka mamma har laget til meg. Håndskrevet med de gode rettene fra min barndom i. Og så fyller jeg inn etterhvert selv, som jeg oppdager nye favoritter. :)
Min yndlingskokebokforfatter er Claire MacDonald. Hun skriver kokebøker å lese i, dvs. at de utgavene jeg har er pocketbøker uten bilder. Jeg virkelig koser meg med dem. Hun driver et lodge på Isle of Skye, så det er en blanding av mat hun lager til familien og mat hun serverer gjester. Prinsippet i de første bøkene hennes er Seasonal Cooking, og dette appellerer veldig til meg. Mat føles mer spesiell når man spiser den når den er tilgjengelig ut fra årstidene, og ikke importert langveisfra året rundt.
Man kommer bare ikke utenom. Henriette Schønberg Erkens store kokebok. Riktignok er det snart 100 år siden den kom ut første gang. I den anledningen kommer det kanskje ett opptrykk?
Det kom et opptrykk for 10-15 år siden, men det er forlengst utsolgt. Nå som jeg vet jeg ikke får mor sin så er jeg på jakt etter et gammelt eksemplar. Den koster vanligvis mellom 600-1200 kroner, avhengig av utgave og tilstand.
Vinterens gode ting (Anna og Fanny Bergenström) har veldig gode og gjennomprøvde oppskrifter. Jeg elsker den boka. Vet at det fins minst en til generell kokebok av samme forfatter, men den har jeg bare kikket i. Hvis du ikke har "Lyst på livet" kokebøkene av Gøril Wiker så tror jeg kanskje de også kan være noe for deg.
Jeg liker også Nigella og Jamie Olivers bøker godt. Og så har jeg en serie billigbøker (Asiatisk, sjømat, Italiensk osv) som jeg liker veldig godt.
Nå lånte jeg nettopp "Vær så god" på biblioteket, og den skal jeg definitivt kjøpe selv. Masse gode tips. Men det handler vel mer om restemat enn gourmet-mat. Om det er fancy mat man vil lage er Hellstrøms Enkelt & Perfekt bra. (Men forutsetter at du har tilgang på mange ukjente råvarer)
Jepp, jeg har fått Bestemors gamle. Det er en fornøyelig bok. Ta 30 eggeplommer og bland med 10 liter melk liksom ...
Ellers bruker jeg Stiansen-bøkene ganske mye. Jamie brukes mye for inspirasjon, det er sjelden jeg følger oppskrifter derfra. Jeg har et par hyllemeter med kokebøker, men de brukes flittig, men mest som inspirasjon. Mange har jeg kjøpt brukt.
Hvis du får tak i brukt, gav Gastronomisk Institutt ut en kokebok for 10-15 år siden som er veldig grundig og god. Den forklarer basicen i smaksbalanse, både i en rett og for mat og vin i kombinasjon.
Jeg har kokebøker i massevis, men den som brukes aller mest er faktisk Haugesunds Husmorskoles kokebok. Den er ikke fancy eller avansert, men har mange gode basisoppskrifter. Nesten alle julekakene som lages i heimen er laget etter oppskrifter funnet der.
Litt overdrevet kanskje, mange av oppskriftene er jo uslåelige den dag i dag. Karamellpuddingen, hertuginnekaken (bløtkakebunn bruker jeg den til) for ikke å glemme sherrypuddingene.
Andre oppskrifter der bruker jeg mest som rettledning. Det er ikke for ingenting det er gitt ut bøker bassert på henne, der ting er litt modernisert. Helt fritt for halvabrikata er det jo. Mors sin hadde vært bedre for den har jo hennes påskrift.
Jeg har talt kokebøkene, og kom til over 130 stykker. Men det jeg bruker mest, er sånne oppskrifthefter fra Opplysningskontoret for kjøtt, o.l. Jeg bruker kokebøkene minimalt, må jeg med skam melde, men Espelid Hovigs smårutete kokebok er framme i ny og ne.
Jeg følger spent med, så kanskje jeg kan tørke støv av noen av kokebøkene mine framover. Jeg trenger i alle fall seriøst noe nytt på middagsbordet for tiden. Årets nyttårsforsett?
Jeg har veldig mange jeg også, de ligger strødd rundt omkring, under stuebordet, nede i esker i kjelleren, i en skuff på kjøkkenet osv. Bruker dem sjelden. Jeg tenker jeg skal selge unna eller gi bort endel, og skaffe meg noen jeg virkelig bruker. Noen av dem er hyppig brukt altså.
Nja, i den grad jeg aktivt bruker noen av de (mange) kokebøkene jeg har så er det Rachael Ray's Big Orange Book jeg tyr til når jeg leter etter noe fristende. :jupp:
Ellers så synes jeg Sten Sture Skaldemans kokebok (ja, kokeboken) inneholder mange fristende bilder og oppskrifter. Oppskriftene kan også brukes av de som ikke følger steinalderkosthold ved å kompletere med ris/poteter/pasta etc.
Jeg har akkurat fått en ny kokebok,som jeg tror kan bli en del brukt. Veldig innholdsrik med oppskrifter som passer best til hverdags. Også noe mer avansert selvsagt.
Favorittkokebok?? :grineler: Jeg har aldri tatt i en kokebok, eier ingen, og har absolutt ingen planer om å gå til innkjøp av noen kokebok. Jeg er litt Synnøve Skarbø på kjøkkenet.
Takk for tips. Sten Sture sin kokebok har jeg hatt lyst på lenge, men den er jo svinedyr synes jeg. Er stadig på jakt etter den på tilbud eller brukt.
RR sin oransje bok har jeg også hatt lyst på i evigheter, men jeg liker best kokebøker på norsk og den finnes vel kun på engelsk ...
Hver sin interesse. :knegg: Jeg elsker å lage mat.
Den bruker vi endel også. Kjøttsausen som tar timesvis å lage, men man kan fryse ned i porsjonsposer er himmelsk.
I tillegg bruker jeg denne mye (kyllingnuggetsene kommer bl.a. herifra):
Denne med himmelske kaker:
Også har jeg tre digre kokebøker som heter En kulinarisk reise, henholdsvis Amerika, Asia og Australia. Har ikke brukt dem så mye, men det er flotte historier og bilder.
Skal vi se. Får ta litt etter litt. Jeg har brukt bøkene til de to svenske Ulrika Davidsson og Ola Lauritzon mye. Dette er lavkarbobøker, i noe ulik grad.
Ja, og i går bestilte jeg meg en drøss flere kokebøker av disse to. Blant annet den svenske varianten av denne boka, som snart kommer på det norske markedet:
Ja, også har vi en bok som har blitt flittig brukt; Indisk mat på norske fat. Anbefales! Jeg møtte forfatteren på senteret her en dag, hun nikket og smilte. Kjenner henne overhode ikke, så jeg lurte på om hun kanskje merket på auraen sin eller noe sånt at jeg har brukt boka mye. :knegg:
Det var en av de jeg hadde på lager rajraj. Den boka til Stiansen er fin. Den gode oppskriften (etter min smak) på makaroni og skinke i pitabrød m/dressing som jeg la ut i Irmas kokebok er derfra.
Hehe kan jeg godt tro, men selve oppskriftene liker jeg best å lese på norsk. Men det er nok bare en vanesak. Jeg burde venne meg til å lese mer oppskrifter på engelsk egentlig.
:jupp: Jeg synes i hvert fall den er veldig anvendelig. Liker spesielt godt at han har mange tilbehørsvarianter, for der mangler jeg ofte fantasi selv.
Jeg synes RR sin kokebok er ganske lett forståelig faktisk. :jupp: Så er jeg litt sånn at jeg leser gjennom oppskriften først slik at jeg vet sånn cirka hva, hvor mye og når og så slumper jeg meg gjennom. Det fungerer veldig bra! Mange yummy oppskrifter.
Hanna Winsnes sier det så vakkert, synes jeg :rørt: :
Huusholdningens Indretning.
En Huusholdning, hvori man kan behjelpe sig med
een Tjenestepige, er let at holde i Orden; thi Pigen veed
da, at hun alene staaer til Ansvar for Alt, hvad der er
overladt til hendes Omsorg; men det er langt vanskeligere
at holde Orden og Enighed vedlige, hvor der er mange
Tjenestefolk, og derfor er det nødvendigt, at alle Forret-
ninger blive nøiagtigt fordeelte mellem Pigerne, saa at
der ikke er nogen tilbage, om hvilken der kan tvistes, og
som af denne Grund let kunde blive forsømt.
Man bør ikke holde flere Piger end de, der kan have
fuldt op af Arbeide i Huusholdningen; thi det lønner sig
bedre at bortleie, hvad man vil have spundet, end at holde
en Pige mere dertil; men de bør heller ikke overlæsses
med Arbeide, og nægtes Tid til sit eget; thi de tage da
denne Tid hemmelig og forsømme, hvad der er dem
paalagt.
[size=3][/size]