Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger tips, skal male et spisebord

#1

Fintdethei! sa for siden:

Jeg har et mørklakket furubord som nå skal males lyst. Hvordan går jeg frem, og hvilken type maling er best å bruke? Må være slitesterkt, da bordet er i daglig bruk, 3 unger rundt bordet.

Tenker at jeg ihvertfall må pusse det lett med fint sandpapir. Deretter grunning (holdt på å skrive foundation....:fnis:), også x antall strøk med maling. Har hørt rykter om noe som heter 3-stjerner gulvmaling.

Noen med erfaringer fra et lignenede prosjekt?


#2

ORG sa for siden:

Virkelig hyggelig å kunne gi deg noen tips rundt! Har selv malt en god del furu og gran...

Du skriver litt upresist at bordet er "mørklakkert", det er teknisk sett en umulighet, for lakk er fargeløs. Tilsetter du farge i lakk, får du lasur (beis) eller maling. Dersom bordet er beiset + lakkert med fargeløs lakk (ganske vanlig på møbler), må du først pusse ned lakken fullstendig, en hel del møbellakk er av syrelakktypen og ødelegger vanlig maling. Til det arbeidet trenger du slipepapir av aluminiumsoksydtypen med grovhet 80 (se eks her: www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=138072577).

Når evt lakk er fjernet (beisen er helt ufarlig, du kan teste om treet "trekker vann", altså får våte flekker som suges inn i treet, i så fall er lakken fjernet, selv om fargen er uforandret) er du klar for finpussen. Da trenger du slipepapir av våtslipetypen med grovhet 400 (gjerne også litt 600 til den siste finpussen om du vil ha virkelig fint resultat).
Etter pussen skal bordet vaskes lett for å fjerne alt slipestøv.

Så er du klar for maling. Først litt kvistlakk over kvistespor om ikke bordet er laget av kvistfrie materialer, så ett strøk med grunningsmaling i hvitt, deretter tre strøk med helblank "emaljelakkmaling" av oljetypen. Et fjerde strøk skader ikke. Ikke et femte heller! Resultatet blir neppe bedre etter tre strøk, men jo flere strøk, jo mer slitestyrke.

Selv vil jeg anbefale Nordsjö Häftgrund som grunningsmaling og Nordsjö Ready 90 som "emaljelakkmaling". Du kan også bruke Jotun Fenom som grunningsmaling og Jotun Bengalack 90 som emaljelakkmaling. Disse typene må du i faghandel for å få, de må kanskje bestilles og de er relativt dyre (ca 200 kr/liter), men de er drøye, emanjemaling rekker dobbelt så langt som vanlig veggmaling, for den skal legges tynt på! Ikke bli fristet om du bli tilbudt "like gode" malinger av andre typer fra disse fabrikkene, f eks Jotun Lady eller Nordsjø Inova. Prisen er den halve, men levetiden er tredjedelen. Resultatet blir du antagelig heller ikke helt fornøyd med....
Husk at du skal pusse lett med våtslipepapir 600 mellom hvert strøk.

Til malingsarbeidet bruker du en god pensel, rund er faktisk å foretrekke. Jordans proffpensel er ypperlig, men koster en del. Om du ikke har tenkt å gjøre penselen ren etter bruk, er det bedre med f eks denne: www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=133289773. Størrelsen er en smakssak, jo større pensel, jo hurtigere arbeider du på store flater, jo mindre, jo bedre kommer du inn i hjørner.

Emaljemaling er ellers litt vanskelig å arbeide med, den er ganske tynn og "renner". For å unngå det, arbeider du med virkelig tynne strøk som strykes godt ut, i et kaldt rom (under 18 grader, helst ca 15)) og med kald maling (sett gjerne malingen i kjøleskapet 24 timer før du skal arbeide).

Bruk gode varer og tålmodighet, og bordet ser sprøytelakkert ut når du er ferdig!

Tre-stjernes maling tror jeg ikke det er noe som heter men du finner en lakk som kalles "trestjerners". Den er slitesterk, men ser veldig "syntetisk" ut. Og uansett: Lakk trenger du ikke. Emaljemaling er nemlig sterkere enn noen lakk som vanlig amatørmaling kan overmales med. Bare vent to-tre dager (helst fem) før du tar bordet i bruk etter malingen. Emaljemaling skal nemlig herde litt før den får full slitestyrke, og er litt "sårbar" de første dagene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.