Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Karameller for dummies

#1

Kanina sa for siden:

Jeg tillater meg å starte en egen tråd om mine karamell-kvaler. Håper det er greit, Tjorven.

Jeg har altså forsøkt meg på karamellene fra Tjorvens kalender-blogginnlegg:

Men det gikk jo ikke så bra. Jeg rørte og jeg kokte, og jeg venta, og jeg sjekket karamellmassen etter å ha avkjølt litt i kaldt vann, og jeg fikk til å lage kuler av den, og da blandet jeg oppi kokesjokoladen, og vips! Sjokoladeglasur! :snill: Så hva har jeg gjort feil? Jeg laster selvsagt ikke Tjorven for noe av dette, men jeg må virkelig ha det inn med teskje, evt pinsett!
Finnes det egne karamell-kurs man kan gå på? :o

Spørsmålene jeg balet med var bl.a.:

-Hvor lenge sånn ca er egentlig "en god stund"?
-hvilken farge er det meningen at massen skal ha, når den er sånn ca ferdig?
-er det viktigere å stoppe litt tidlig, enn å koke for lenge?

Hjelp! :hjelp:


#2

Pingis sa for siden:

:nemlig:

#3

Polyanna sa for siden:

Hei, ikke tøyse!! :snurt:

Jeg vil også gjerne ha svar her. detaljsvar. Idiotsikre svar! :vilha:


#4

Tjorven sa for siden:

Mine blir ikke sjokoladeglasur, men mer som fugde. Jeg vet at Iset ikke var fornøyd med mine karameller, men jeg liker dem sånn.

Det varierer faktisk veldig hvor lang tid det tar, men som regel tar det en liten evighet (altså mellom 1 og 2 timer). Det er jo en grunn til at jeg tar med meg bok og stol når jeg skal lage karameller.

Sukkertermometer er nok egentlig en lur investering, men jeg har aldri hatt det.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Var jeg ikke fornøyd? Det husker jeg ikke. :knegg: Joo, nå demrer det, jeg husker at jeg prøvde å lage dem men fikk dem ikke helt til. Men jeg får ALDRI til karameller. Det er den tingen, sammen med rullekake, som jeg fader aldri får til. surmule


#6

Kanina sa for siden:

Takk for svar. Men litt mer konkret, vær så snill. Dette med farge? Og hvis man bruker sånt sukkertermometer, sier det ifra når karamellen er ferdig, da eller? Eller bruker man den til å ha høy nok temperatur for at det skal bli karamell?

:blånn: :blånn: :blånn:


#7

Tjorven sa for siden:

Det er bilde av et sukkertermpmeter i denne tråden, og det bør være ganske forklarende med tanke på kuletesten.

Farge husker jeg ikke helt. Ikke det med overkoking heller.

Men altså; jeg var ikke engang i tenårene første gangen jeg lagde karameller. Hvor vanskelig kan det være? Jeg er vanlgivis bare en kokk helt på det jevne.


#8

Pingis sa for siden:

Jeg innbiller meg at 120 grader er bra karamelltemperatur. Temperaturen er med på å avgjøre konsistensen.


#9

Kanina sa for siden:

Nå synes jeg du er frekk, altså. :dramaqueen: Kaller du meg en dårlig kokk?! :skingrestemme:

#10

Kanina sa for siden:

Aha! Men det er den temperaturen den skal holde mens man koker, da?


#11

Tjorven sa for siden:

Ja, jeg så etterpå at jeg var litt småfrekk. Beklager og :fnise: .


#12

Polyanna sa for siden:

Hvis man ser veldig nærme på det termometeres så ser man at det står noe tekst der, ja. Hm.


#13

Kanina sa for siden:

:knegg: Hva var det egentlig med "må ha det inn med teskje" du ikke forsto? Må du ha det inn med teskje? :dulte:

Neida. Tusen takk for at du deler oppskriften. Og jeg skjønner at det kan være litt vanskelig å vite hvordan man skal forklare noe som er så enkelt og som man har hatt i fingerspissene siden 16-årsalderen.

"Karamellene" mine blir gode, når jeg får dyppet dem i sjokoladetrekk. Blir en slags konfekt ut av det, banna bein. :nemlig:


#14

Erica sa for siden:

Her er vi flere som strever med karameller. Jeg vil gjerne ha slike "fugde"-karameller, slike som man får kjøpt i smågodthylla - som ikke er seige. Men mine blir alltid slike seige, og det er jo ikke så godt.
I fjor fikk jeg nesten til, men de ble så smuldrete at de gikk ikke an å dele opp.

Oppskrift og tips noen? (og unnskyld om jeg herper tråden din, Kanina :o)


#15

Kanina sa for siden:

Denne tråden er åpen for alle, med små og store karamellproblemer. :værsågod:





#19

Gerbera sa for siden:

Å trekke "dårlig kokk" kortet her inne er vel nesten på høyde med "dårlig mor" kortet på et annet forum? :dramaqueen:

Jeg prøver meg ikke på karameller. Jeg knekker bare brent sukker av jentenes pepperkakehus i steden. :flau:


#20

Anne sa for siden:

Jeg foreslår at dere som kan karameller og fudge lager nok sånn at vi andre også får :D



#22

Dixie Diner sa for siden:

Det er det. :knegg:

Jeg lagde et halvt kg brente mandler i dag, det er jo en slags karamell det også. :nemlig: :glis:


#23

Sokk sa for siden:

Det er den temperaturen karamellmassen har når du skal ta kjelen av plata. :nemlig:

Fudge har jeg ikke greie på (men vil gjerne lære), men vanlige fløtekarameller kokes bare på full guffe til temperaturen er riktig. Det går sakte til å begynne med, men når temperaturen kommer over 100 grader går det raskere. Karameller trenger ikke kokes i timesvis (hvis man har termometer) - plata på fullt til tempen er høy nok.


#24

Karamell sa for siden:

Det har mannen min også lurt på.


#25

Benzo sa for siden:

Jeg testet også ut Tjorvens sjokokarameller i helgen. Kokte herligheten i 2 1/2 time og ja, de blir som fudge, ikke seige karameller. Jeg trodde selvsagt at massen ikke hadde kokt lenge nok, men nå ser jeg jo at de ikke blir seige. Smaken er det ingenting å si noe på, problemet er at de smelter i munnen og blir borte så altfor fort. :smatter:


#26

safran sa for siden:

Hvis det er snakk om seige karameller har jeg en oppskrift som er idiotsikker. 1 dl fløte, 1 dl sirup, 1 dl sukker og 1 ss smør. Kokes i vid, tykkbunnet kjele i 45 minutter. Rør av og til. Er ferdig når den kan rulles til klump i kaldt vann. Hell i form på 15x20cm og skjær i terninger. Ikke glem å smøre formen før du heller oppi. Pakkes i cellofan.


#27

Benzo sa for siden:

Takk, denne skal prøves til helgen. Lurer på om trikset er sirup for å få seige karameller?


#28

Kanina sa for siden:

Takk for tips, alle sammen!

Slik så "karamellene" ut:

De smaker jo helt OK, men har konsistens som tørket sjokoladekakeglasur. :o Så hva gjør man da? Etter å ha kastet bort masse tid og sukker på noe slikt?

Jo, man bruker enda mer tid og sukker, og ender opp med dette:

:D


#29

Kanina sa for siden:

Håper han plukker opp ett og annet triks i denne tråden, da. Få dem varme nok, er visst litt av cluet. :p

#30

Dixie Diner sa for siden:

De ble fine, Kanina. :hjerter:

Sjokoladekakeglasur ja, der sa du det. Mon tro om det ikke var det jeg også syntes da jeg laget dem sist. Skikkelig glasursmak. Og jeg som alltid peller av glasuren på kaka. :knegg:


#31

Kanina sa for siden:

Mmm, nå må jeg nesten skryte litt. Karamellene gjorde seg vidunderlig som konfektfyll! Nammenamm! :vilha:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.