Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Husleieøkning

#1

hildeje sa for siden:

Er det noe sånn at et styret i borettslaget bare kan øke husleien bare med en viss prosent? noen som vet hva det er?


#2

Crimina sa for siden:

Om det står i hisleiekontrakten at husleien kan indeksreguleres en gang i året, så kan den økes årlig. Men det er grenser for hvor mye prosent den kan øke. Du bør sjekke hva som står i deres kontrakt.

Her er loven.


#3

hildeje sa for siden:

er det vedtektene di sikter til da? Vi har jo ikke skrevet noen leiekontrakt siden det er et borettslag


#4

hildeje sa for siden:

Der står det ikke noe om prosent ihvertfall. bare at de kan øke den


#5

Veronal sa for siden:

Det er husleieloven som regulerer det ihht. paragrafen som Brenda siterer. Videre kan man ikke avtale noe "strengere" hverken i husleiekontrakt eller i vedtekter, jf. Husleieloven §1.2.


#6

Fadese sa for siden:

Jeg vet ikke, men hørte aldri noe om det da jeg satt i styret i borettslaget vi bodde i. Og jeg synes det høres rart ut, fordi et borettslag nødvendigvis må dekke de utgiftene det har. Hvis borettslaget for eksempel har tatt opp høy gjeld for å gjennomføre et prosjekt og renta stiger langt høyere enn det er kalkulert med, så må jo fellesgjelden (i alle fall rentene) betales, selv om det betyr svært høy økning i husleie.

Men jeg vil tro de fleste borettslag bringer denne type saker opp i generalforsamling, slik at det stemmes over saken der. Et mindretall kan da være sterkt uenige i prioriteringen, så klart. Jeg kjenner i alle fall ett tilfelle der en beboer så seg nødt til å selge boligen fordi generalforsamlingen vedtok et kostbart prosjekt som medførte husleie som var så høy at hun ikke hadde råd til å bli boende.


#7

hildeje sa for siden:

Ja dette er jeg enig med deg i- men nå er jo ikke dette tatt opp på generalforsamlingen er bare styret som har satt økningen.
Ville være rart om det ikke var noen grense for da kunne de jo bare øke i vildens sky


#8

hildeje sa for siden:

Da har jeg fått svar på dette:)
Opp til hele 20% kan styret bestemme uten flertall fra generalforsamlingen :mad:


#9

Crimina sa for siden:

20 % var mye synes jeg. :eek: Men det betyr vel ikke at økningen blir så mye? Håper det ikke blir veldig mye økning for deres del da.


#10

Che sa for siden:

Jeg trodde ikke husleieøkning kunne økes uten å ta dette opp i generalforsamling - eller: Ikke at generalforsamlinga skal bestemme, men styret skal legge fram årsaken til økninga, for det er jo gjerne som følge av, eller planlegging av store utgifter som rehabilitering og stilen der.

Mora mi opplevde fordobling av husleie fra ett år til ett annet pga totalrehabilitering. Husleia tidligere var forøvrig latterlig lav, så økningen var uproblematisk.


#11

Anda sa for siden:

For meg høres det ut som om det hildeje spør etter er relatert til borettslaget hun har andel i, og ikke husleie som sådan.

Da reguleres det hele av borettslagsloven, og ikke husleieloven som det er referert til ovenfor. Borettslagsloven må leses i sammenheng med det enkelte borettslagets vedtekter. Utgangspunktet er at felleskostnader (som ofte kalles husleie) skal fordeles etter andel (eierbrøk) og fastsettes av styret.

For ordens skyld; det er begrensninger av hvilke kostnader styret kan påføre borettslaget uten at generalforsamlingen har tatt stilling til det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.