Tenkte jeg kunne starte en tråd der vi kan legge inn våre tips.
Alt av interesse! Tips som hvilke matvarer vi bør unngå, hvilke matvarer vi bør bruke mer av, oppskifter, hvordan vi kan få mer frukt og grønt i hverdagen, hvordan vi kan redusere fett og sukkerforbruk og genrelle kostholdtips.
[/LIST]Ikke kjøpe disse tingene tror jeg er det beste tipset. :) Ikke ha det i hus "i tilfelle gjester" (da spiser i alle fall vi det opp selv :flau: ).
Enig, den synes jeg til og med smaker bedre (det er muligens bare en vanesak). Brun basmatiris i stedet for hvit er også en veldig enkel endring å få til. (Vi spiser mye pasta og ris, så disse to tingene spiller litt rolle for oss.)
Og finn en grov og god brødtype, enten man baker selv eller kjøper. (Jeg tror ikke de fleste ferdige melblandingene til brød er så veldig grove, for eksempel.)
Spis en frukt til dessert, det er både sunt i seg selv og metter og demper søtsug utover ettermiddag/kveld.
Hvor får man tak i brun ris, Skilpadda? Har lenge tenkt på det.
Ellers er jeg litt på kaloriteller'n for tiden og dersom man er opptatt av DET må jeg si jeg er overrasket over hvor mye mer godt knekkebrød man kan spise enn vanlig brød hvis man skal være bevisst hvor mye man putter i seg.
Et sunnhetstips som ikke gir fullt så få kalorier, men som gir sunt fett og ligger godt i magen er to knekkebrød med en dynge makrell i tomat hver morgen. Super start på dagen og godt for kroppen.
Vi kjøper det på vår lokale tyrkersjappe. :) De har flere merker.
Ja, det er også et godt tips. Grove rugknekkebrød metter godt og lenge (og gir i alle fall meg mer stabilt blodsukker enn vanlig brød). Og til kveldsmat også. Hvis man vil variere med noe annet enn makrell, så synes jeg den veldig magre leverposteien fra Det sunne kjøkken (er det ikke det det heter?) også er god, og ett eller to fullkornsknekkebrød med den og noen agurkskiver er utmerket kveldsmat.
Får finne en lokal sjappe, ikke veldig vrient :knegg: - det er like greit å koke som vanlig ris eller? (vi bruker jasmin nå, i store poser, ikke hurtigris...).
Jeg liker både Fiber plus knekkebrød godt, og også Ryvita rug. Den siste er forresten også meget god med bare cottage cheese.
Når jeg blir frustrert på jobb, har jeg en tendens til å ta meg en luftetur for å tenke på noe annet. Turen går ofte til et sted som selger godteri - "fordi jeg fortjener det". Det merkelige er at jeg ofte "fortjener noe" en halvtimes tid før lunsj eller når det nærmer seg slutten av dagen...
Sørg for å ha frukt og grønnsaker i huset slik at du kan legge det i veska om morgenen. Skjær det gjerne opp, gulrotstaver og kålrabibiter er mer fristende i staver enn i hel form.
bak brødet selv, og da grove typer. Om du må kjøpe, kjøp ekstra grovt eller spelt.
Jeg har funnet et alldeles deilg knekkebrød fra Wasa, økologisk rug. Godt og sprøtt og veldig mettende. Anbefales!
Om du på død og liv skal kose deg med sjokolade lørdag (andre dager er utenkelig) så kjøp minst 70% kakao. Denne sjokoladen kan du få i små størrelser og kjøp bare en om gangen.
Havregrøt metter mye til kvelds. Gjerne med frosne bær og cottage cheese.
bruk magert kjøtt eller fisk og ha alltid minst fire grønnsaker per middag.
jeg ser fullkornspastaen er nevnt, men en god ting kan ikke nevnes for ofte.
bak grove pitabrød, hamburgerbrød og brytebrød og fyll opp fryseren.
Jeg har nettopp lært noe nytt. Vi vet jo alle at rødt kjøtt øker faren for mage- og tarmkreft, mens hvitt kjøtt er bedre for kroppen. Altså bør vi spise hvitt fremfor rødt. Det er imidlertid ikke like kjent hva som faktisk er rødt og hvitt kjøtt. Så her kommer det:
Rødt kjøtt er kjøtt fra storfe, lam og svin
Hvitt kjøtt er kjøtt fra fugl og vilt, som elg, hjort og reinsdyr.Hvorvidt noe er hvitt eller rødt gjenspeiler altså ikke fargen på kjøttet, men hvorvidt kjøttet er bra for oss eller ikke.
(Dette var kanskje ikke et tips, men det er kanskje lærdom som kan gi en dytt i retning sunnere hverdag?)
Havregrøt er et veldig godt tips! NAM! Det har vi ofte til frokost!
Har forøvrig Nennes grove rundstykker til heving nå
Lillemor elsker disse til tomatsuppen (som jeg forøvrig har funnet ut veldig enkel å lage fra bunn av).
Lykke til med sunnere hverdag prosjektet . Jeg abonnerer på denne tråden.
:popcorn:
Havregrøt med eplebiter og kanel er veldig godt. Grøten kokes med melk, ikke vann..
DA synes jeg den er best.
Gå minst en 30 min hver dag i friluft.
Ta med bikkja, unger gubbe.
Sikkert. Jeg er vel for ung da :knegg: . Men heldigvis har jeg blitt gammel nok til å motstå de aller fleste gangene jeg tenker sånn, så da er ikke problemet særlig fremtredende i praksis.
Jeg innser at jeg har problemer med å styre meg såpass som alderen skulle tilsi. Men altså, oppskåren frukt og grønnsaker på jobben hjelper de dagene jeg husker det.
Det var du som begynte å si at "når du var yngre"... Så den der ba du praktisk talt om...
Det er flott om man klarer å forstå andre uten å være nedlatende med ord eller smilys, men da må man kanskje bli litt eldre, før man catcher den altså... :rolleyes:
Jeg skrev "da jeg var mye yngre", ikke når. Jeg var faktisk mye yngre da jeg var 19 og jeg er nok unik som har utviklet meg fra jeg var 19 til jeg nå er 33.
Men det jeg forøvrig mente, var at det første innlegget, der Berglijot presiserte at det var et aldersbetinget fenomen var en smule skudd i blinde, og at det ikke var så merkelig at den fikk noe motsand...
Det var vel mere måten det ble sagt på enn ordene som ble valgt som gjorde innlegget en smule ovenifra og ned.
Jeg betviler likevel at det er aldersbetinget hvorvidt man belønner seg selv med snop/usunn mat. Og jeg synes fremdeles hun hadde en nedlatende måte å formulere seg på.
Sjølvsagt kan slikt ha med modning å gjere og evna til å ta ansvar for eige liv. Om du meiner at eg er nedlatande må du nok berre venne deg til det om du skal vere her. Eg er slik eg er om du likar det eller ikkje.
Det er det da heller ingen som har påstått. Å si at man ofte modnes og blir "flinkere" til en del ting med alderen, og at man selv har erfart nettopp dette, er ikke det samme som å påstå at alle andre må ha oppnådd en viss alder for å få til disse tingene. Det var apan som sa at hun "er vel for ung da", det var ikke Berglijot.
Jeg har overhodet ikke problemer med å holde meg unna brus, snop, sjokolade o.l. men jeg klarer verken å kutte ned eller kutte ut majonesen jeg :flau: Når jeg får tips om å erstatte frokost eller kvelds med grøt eller knekkebrød får jeg nesten litt panikk i forhold til å måtte kutte ut den kosen det er å sette seg ned med en skikkelig god majones-og-skinke-skive om kvelden når ungen har sovnet. Har nok litt med viljestyrke å gjøre, men jeg tenker litt sånn at "hva skal vi leve etter hvis vi ikke kan kose oss med god mat?"
Jeg hadde et slikt forhold som du har til majones til brie. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle venne meg av med det. Etter tre måneder uten setter jeg enda mer pris på de to gangene i måneden jeg spiser brie. Det smaker til og med bedre. tilstår
Får dra inn middagsplanen i det sunne jeg da.
På den måten synes i allefall jeg det er mye letter å få til et variert kosthold.
Man vet hva man skal ha og trenger ikke ta de kjappe lettvinte løsningene i mangel på middagsfantasi.
For hvem har vel ikke opplevd at hjernen blir helt tom og man blir like tom i blikket når man hører de magiske ordene: "Hva skal vi hat il middag?"
Nevner igjen fullkornspasta. Mye bedre smak og mye mere mettende.
Jeg kan ikke ha sjokolade i huset, da blir det spist opp. Det gjelder godt generelt (utenom det jeg har handlet inn til ungene, for jeg kjper jo stort sett 3 av hver og gidder ikke å handle inn nytt der)
Ellers opplever jeg at blir det for mye snop i huset mister jeg helt lysten.
Men nå er ikke det noe alternativ da, for mannen min mister dessverre ikke den lysten og spiser. (han spiser derimot sjeldent om vi bare har bittelitt liggende)
Sunnere trenger ikke nødvendigvis være uten kos. Kategorisk livsstilsendring er ikke tingen for meg. Det er viktig å fokusere på de sunne alternativene, og på hva det er et alternativ til.
Jeg koser meg med en youghurt med korn og nøtteblanding like før arbeidsdagen er slutt. Dette for at jeg ikke skal gå i fella å raske med meg en sjokkis på butikken, småspise når jeg lager middag, eller bare være sur før maten er klar. Det sunneste hadde vært naturell eller lettvarianten med lite sukker, men for meg er det bedre med en litt god fruktyoughurt enn sjokolade. Etterhvert kan det tenkes at fruktyoghurten kan byttes ut med naturell, eller oppkuttete grønnsaker. Jeg tror nemlig mange nyttårsforsett strander på at alternativet er alt for fjernt fra den opprinnelige vanen.
Prøver også å ikke handle inn så mye snavvel til helga, det varer ofte lenger enn lørdagskvelden, og så lenge det er i hus blir det spist.
Her er en. Du kan minske/kutte ut sukkeret i eplemosen ved å tilsette litt pære som du koker sammen med eplene, og smaker til med kanel. Kanel i selve grøten er også godt :kanelfan:
Havregrynsgrøt med eple
(gir 2-4 porsjoner)
[font=Arial][/font]
1 dl havregryn, økologiske
2,5 dl vann eller vann blandet med litt melk
Tilsett eplemos
[font=Arial][/font]
Bland alt kaldt. Varm opp under omrøring, og la grøten koke ca 5 minutter. Smaker godt med litt hjemmelaget eplemos på toppen. Eplemos: skrell og skjær eplene i mindre biter. Kok eplebitene til de er møre, knus dem, og tilsett sukker til eplemosen er passe søt.
Prøvd det ja, men den gikk i bosset i går fordi den var gått to måneder over datoen :p Jeg er av den oppfatningen at det ikke er ekte majones hvis det ikke er "ekte majones" :knegg: Hvis jeg skal gjøre noe med majonesen må jeg finne alternative pålegg, og slutte helt, synes alt annet smaker ekkelt :rolleyes:
Men takk for tipset :jupp:
Forresten: Hva gjør vi hyperallergiske for å få i oss sunn snacks når eple, pære, kiwi, plommer, nøtter, gulrot osv osv er uaktuelt?
Et tips for å unngå de værste godterikickene, er å huske å spise ofte nok. Jeg får i allefall enormt godtesug på kvelden de dagene det har gått for mange timer i mellom måltidene.
Ellers masse bra tips her, men jeg må si at jeg er mer for måtehold enn forbud. Dersom ting blir helt tabu, så er det så mye lettere å "sprekke". I allefall for meg...:o
Ja- det er et godt råd :nikker: Jeg elsker mandarier, så så lenge de er gode, er det mye lettere å holde seg unna det som ikke er fullt så sundt :riktig:
AnnKi sa:
Ha sunne alternativer i hus. Jeg elsker mango og har alltid dette på lager. Blir jeg vanvittig godtesyk spiser jeg heller en mango!