Jeg er ikke spesielt flink til å lage mat, så nå må jeg bare sjekke her: Jeg planlegger å lage grøt av 2 liter melk, for å ha grøt nok både til julegrøtspising i kveld og til riskrem i morgen. Er det dødfødt å lage så mye i slengen? Bør jeg lage i to gryter? Jeg er en mester i å svi melk, så jeg har litt angst for det her.
Rør HELE tiden. Da brenner det seg ikke. Og gjerne vær forsiktig med varmen og. Det trenger ikke fosskoke.
Grøt av 2l melk er heller ikke så enormt mye? ELlr?
Det er ikke lettere aa faa til en liten porsjon gröt enn det er aa faa til en stor porsjon. Det er bare mye större konsekvenser hvis man svir den store. I alle fall hvis det er til over 40 personer. :erfart:
Det "farlige" öyeblikket i grötlagingen, er akkurat i det melken koker opp. Dette öyeblikket er m.a.o. ikke mulig aa unngaa selv om man lager dynegröt.
Det hjelper aa fölge med HELE TIDEN, smöre gryten, röre masse og haape paa det beste.
Jeg har nettopp spist grøt av 2 liter melk. Dynegrøt riktignok, men hvis du setter den i ovn på 50 grader tror jeg det går ganske fort. Overhodet ikke svidd i bunnen. :mett:
Jeg bruker som regel 1.9 liter når jeg lager grøt, og det er sjelden den blir brent. Muligens litt gyllen i bunn mot slutten bare. Med en gang du har i melka, skru plata ned på det nest laveste, og la den stå slik til det er ferdig. Det tar muligens lenger tid, men mindre sjans for å svi.
Jeg lager risengrynsgrøt hver lille julaften, men da tradisjonelt på én liter melk. Jeg er veldig bekymret for å har kødda til rutinen her nå. :knegg: Jeg hører på liefje om at det kritiske er når melken koker, så nå henger jeg over gryten for å passe på.
Dynegrøt har jeg aldri prøvd, så det tør jeg ikke i dag. Men det skal jeg prøve en gang hvor fallhøyden ikke blir så stor. Og Fjordland bruker jeg hvis vi kun skal spise det som grøt, men Fjordland i riskremen synes jeg er skrekkelig. :sparke: Det må visst smake akkurat som i barndommen, riskrem er min eneste juletradisjon som jeg har holdt i live.
Tips til neste gang: Varm opp melken i micro og hell over risen når vannet har kokt inn og skru ned plata på nestnederste hakket. Da trenger du bare røre en gang i kvarteret eller så.
Den smaker like godt hvertfall, om ikke helt det samme. Konsistens og alt er kjempefin, og av en eller annen grunn svir den seg ikke. (jeg har ødelagt 2 eller 3 gryter på grøt i min tid, før jeg oppdaget dynegrøt)
Du koker opp ris og melk i morgen tidleg, og setter det i steikovnen mens du ser Reisen til julestjernen, Tre nøtter til Askepott og Disneys jul. Så tar du siste omgang med rydding i huset, før du tar grøten ut av oven. Koker den opp på ny, rører godt og voila!! Grøten er ferdig, minus svismak.
Lager alltid grøten i steikovnen eg, for eg har ikkje "koke-grøt-evner" overhodet. Eg lar den som regele stå rundt 3 timer, men det varierer. God blir den i alle fall.
Godt gjort, Monsoon.
Jeg var ikke fullt så heldig. Jeg prøvde å lage risengrynsgrøt i dag av 3,6L melk, to ganger :sparke: Første gangen leste jeg ikke oppskriften og glemte å koke inn vannet :sparke: Andre gangen ble det en kokende melkevulkan som pumpet sydende melk utover komfyren og kjøkkenet (som selvsagt var nyvasket to timer før). Tredje gangen og etter innhenting av nye forsyninger overlot jeg grøtkoking til samboer. Han fikset det.
(Og hvis noen ikke tror meg, så forefinnes bildebevis av tomme melkekartonger tilsvarende 12L på kjøkkenbenken)