Jeg skal lage helstekt kalkun til familiebesøk 1. juledag. Har ikke tenkt å ha noe stuffing, og lager en saus av kraften. Men kalkun er ikke noe jeg pleier å lage, så jeg lurer litt på hvordan dere som har mer kalkunkompetanse gjør det, oppskrifter og hva serverer man til?
Waldorfsalat er jo et must. Jeg syns nå det er veldig godt med eple og svisker som er stekt sammen med kalkunen jeg da. Ellers har jeg ingen kompetanse på selve stekingen.
Jeg stapper epleskiver og svisker inni kalkunen. Stuffing har jeg aldri laget - er litt skeptisk for det sies at det er vanskelig å få den gjennomstekt og det er ikke særlig gunstig hvis det er en stuffing med kjøtt i. Mulig det tar lengre tid å steke kalkunen også da. Men hver sin smak!
Jeg pleier også å skjære et lite snitt i brystet ved halsåpningen på fuglen samt midt oppå lårstykkene og deretter løsne skinnet fra kjøttet (forsiktig så det ikke revner). Lager kryddersmør av godt smør, salt, pepper og urter (hvitløk, estragon feks) og stapper godt inni denne "lommen". Jeg steker deretter kalkunen i en langpanne med en cm vann oppi. Med jevne mellomrom heller jeg av vannet over kalkunen, også inni. Mot slutten ca hvert 15 min. Dette gir en kjempesaftig kalkun! :nam: Steketermometeret som følger med pleier forresten aldri å virke hos meg så det er viktig å beregne steketid og følge med underveis. Tørr kalkun er IKKE godt!
Jeg lager saus av sjyen fra kalkunen + innmaten, som brunes lett i panne først før jeg har den i en kjele sammen med gulrot, løk, salt og pepper, evt persillerot/sellerirot. Dette får småkoke på lav varme i ca 2 timer, deretter siler jeg av og tilsetter fløte, en liten dæsj soyasaus, 1-2 ss portvinsgele og evt mer krydder.
Vi bruker poteter kokt med masse havsalt, gulrøtter i skiver, rosenkål og hjemmelaget waldorfsalat til.
Jeg deler den opp jfr. lenken til den øverste filmen her, og det revolusjonerte kalkunen som festmiddag for meg. :nemlig:
Så lager jeg stuffing i form som blir mer som en lun paté, med valnøtter, salvie og biter av røkt juleskinke i tillegg til farse, egg, fløte, salt og pepper.
Klin fuglen inn med masse smør, putt masse hvitløk og smør inn i baken på den, dryss over salt, pepper, kanskje litt piffi, og annet godt krydderi du har i skapet. Sleng litt løk og gulrot i bunn av langpanna sammen med ca en halv til en liter vann, det lager god kraft.
Sett inn beistet på 100 grader om morgenen en gang, sånn i ti-elleve tiden, la den stå der og kose seg frem en liten time før servering. Da gasser du opp til 200 til den ser gyllen og fin ut. Legg gjerne alu.folie over lårene så de ikke svir seg.
Hvil, slice and dice, og nyt. Med poteter, saus, gulrot, brokkoli, blomkål, coleslaw, mais, rødbeter og tyttebær. Namnam. :D
Av tilbehør er det en 'stuffing' (som ikke skal inn i kalkunen) i Priors oppskriftshefte som er helt sinnssykt god - den med loff, bacon, sopp, rømme og persille. Oppskriften ser rar ut, resultatet ser rart ut, men den er altså fullstendig avhengighetsskapende. Spesielt hvis man dobler rømmemengden.
Utover det har vi gjerne fløte/appelsinsaus: En hvilken som helst fløtesaus i pose, med 1/3 kraft, 1/3 fløte og 1/3 appelsinjuice som væsketilsetning, pluss litt buljong, salt, pepper, ripsgele og madeira/portvin/konjakk/sherry eller hva man nå har.
Babygulrøtter, svisker, rosenkål og tyttebær eller ripsgele hører også med.