Jeg har fått MYE skryt for min saus, som jeg lager når vi har ribbe og kalkun.
Men hvert eneste år kommer kommentaren, enten fra barna mine, eller fra andre familiemedlemmer: Skal vi ikke ha brun saus?
Jeg lager nemlig ikke brun saus. Jeg tar bare sjyen fra langpanna, og har meljevning oppi til den blir passe tykk, og så har smaker jeg til med salt og pepper. Jeg har ikke sukkerkulør oppi. Det ødelegger helt smaken for min del.
Er det flere enn meg som lager sausen sånn, eller må dere ha brun saus til ribbe, kalkun osv?
Det er sikkert uvant med en gang å ha lys saus på maten, men når barna mine og andre får smakt på potetene med den gode sausen, så gjør det ikke noe at sausen ikke er brun. :knegg: Sausen er jo ikke helt hvit, men sånn lysebrun på en måte.
Jeg vet jo at det er mulig å lage brun saus på andre måter også, ikke KUN bruke sukkerkulør. Mamma lagde alltid brun saus med mye sukkerkulør i da jeg var liten, og jeg synes det smakte helt forferdelig.
Jammen jammen. Sausen min er jo rågod, LilleRosin. :snurt: :knegg:
Til og med pappa sin kone liker sausen min. Hun er en sånn mesterkokk egentlig, den gammeldagse sorten som lager alt fra bunnen av. Alle elsker maten hennes. Men min saus er bedre enn hennes. :knegg:
Eneste forskjellen jeg gjør fra henne er å kutte ut sukkerkuløren. :)
Den setter nok ikke smak om man begrenser seg. Men mamma brukte enorme mengder da hun lagde saus.
Huh, smaker sukkerkulør noe? Jeg bruker det men ikke i store mengder da, tror moren din må ha hatt i hele flaska pluss kanskje noe annet som smaker dritt, Brenda? :knegg:
Jeg lager også rågod saus, med litt sukkerkulør i, smaker ingenting annet enn rent snadder. Jeg har alltid litt eddik i brun saus, etter tips fra mannen til Fibi. Er blitt helt avhengig, har til og med eddik i pastasausen. Måå bare ha det, det gir en fantastisk piff!
Jeg lager sausen akkurat som deg. Har løk og hele hvitløksfedd i langpanna når jeg steker ribba, dette moser jeg før jeg siler av sausen og jenver med hvetemel. Litt fløte og en skvett soyasaus på toppen og ferdig. Det blir ganske så lys saus.
Sukkerkulør setter da ikke smak. Og hvis det skulle være tilfelle, så tror jeg man måtte ha brukt mye, og det trenger man jo ikke å gjøre for å få litt brunfarge på sausen.
Og jeg har aldri hatt sukkerkulør i hus selv! :nono:
Til julematen har vi brun saus, som jeg lager ut fra opplaget sausebruning (eller hva det nå heter), stekesjy og fløte, men til søndagssteika lager jeg ofte bare sjysaus.