Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvert eneste år får jeg høre denne

#1

Crimina sa for siden:

Jeg har fått MYE skryt for min saus, som jeg lager når vi har ribbe og kalkun.

Men hvert eneste år kommer kommentaren, enten fra barna mine, eller fra andre familiemedlemmer: Skal vi ikke ha brun saus?

Jeg lager nemlig ikke brun saus. Jeg tar bare sjyen fra langpanna, og har meljevning oppi til den blir passe tykk, og så har smaker jeg til med salt og pepper. Jeg har ikke sukkerkulør oppi. Det ødelegger helt smaken for min del.

Er det flere enn meg som lager sausen sånn, eller må dere ha brun saus til ribbe, kalkun osv?

Det er sikkert uvant med en gang å ha lys saus på maten, men når barna mine og andre får smakt på potetene med den gode sausen, så gjør det ikke noe at sausen ikke er brun. :knegg: Sausen er jo ikke helt hvit, men sånn lysebrun på en måte.

Jeg vet jo at det er mulig å lage brun saus på andre måter også, ikke KUN bruke sukkerkulør. Mamma lagde alltid brun saus med mye sukkerkulør i da jeg var liten, og jeg synes det smakte helt forferdelig.


#2

Guttemammis sa for siden:

Bruker ikke brun saus til pinnekjøtt eller ribbe, kun fett (hørtes sikkelig ekkelt ut:knegg: ).


#3

LilleRosin sa for siden:

Nå trodde jeg at jeg skulle få oppskrift på en rådgod saus. :snurt:

Jeg bruker sukkerkulør, synes ikke den setter noe smak. Mulig jeg er smaksløs.

Hadde ikke tilta av lysebrun saus da.


#4

Crimina sa for siden:

Jammen jammen. Sausen min er jo rågod, LilleRosin. :snurt: :knegg:

Til og med pappa sin kone liker sausen min. Hun er en sånn mesterkokk egentlig, den gammeldagse sorten som lager alt fra bunnen av. Alle elsker maten hennes. Men min saus er bedre enn hennes. :knegg:

Eneste forskjellen jeg gjør fra henne er å kutte ut sukkerkuløren. :)

Den setter nok ikke smak om man begrenser seg. Men mamma brukte enorme mengder da hun lagde saus.


#5

Elise sa for siden:

Du gjør jo det. ;)

#6

LilleRosin sa for siden:

Det tror jeg på! Men jeg ville ha oppskrift. :sukk:

¨Gjør jeg vel ikke! "sjy fra panna", "smak til", "passe tykk".

Det er altså ingen oppskrift. Jeg gjør det på samme måte, men må ty til både sennep og fløte og den blir nå bare helt grei.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Huh, smaker sukkerkulør noe? Jeg bruker det men ikke i store mengder da, tror moren din må ha hatt i hele flaska pluss kanskje noe annet som smaker dritt, Brenda? :knegg:
Jeg lager også rågod saus, med litt sukkerkulør i, smaker ingenting annet enn rent snadder. Jeg har alltid litt eddik i brun saus, etter tips fra mannen til Fibi. Er blitt helt avhengig, har til og med eddik i pastasausen. Måå bare ha det, det gir en fantastisk piff!


#8

m^2 sa for siden:

saus? Vi har bare fett vi :nemlig:
Så da skulle de fått bryne seg, gjestene dine :humre:


#9

Teflona sa for siden:

Til ribba har vi bare sky, men til kalkunen er det ordentlig saus - med sukkerkulør, fløte, ripsgele`, sitron, jevner med maizenna.


#10

Alexa sa for siden:

Bare fett til pinnekjøtt og ribbe her.


#11

Susse sa for siden:

Jeg lager sausen akkurat som deg. Har løk og hele hvitløksfedd i langpanna når jeg steker ribba, dette moser jeg før jeg siler av sausen og jenver med hvetemel. Litt fløte og en skvett soyasaus på toppen og ferdig. Det blir ganske så lys saus.


#12

Fruktflua sa for siden:

Sukkerkulør setter da ikke smak. Og hvis det skulle være tilfelle, så tror jeg man måtte ha brukt mye, og det trenger man jo ikke å gjøre for å få litt brunfarge på sausen.


#13

Myrull sa for siden:

Min mor også.

Og jeg har aldri hatt sukkerkulør i hus selv! :nono:

Til julematen har vi brun saus, som jeg lager ut fra opplaget sausebruning (eller hva det nå heter), stekesjy og fløte, men til søndagssteika lager jeg ofte bare sjysaus.


#14

Bomull sa for siden:

Mamma lager som din, Brenda - ikke brun saus, men mel etc. i sjy/kraft fra ribben etter at den har stekt. Det er jo bare det besteste!!!!


#15

Tuttan sa for siden:

Eg lagar peppar saus til, eh dvs type TORO.. :D


#16

Crimina sa for siden:

Det er selvsagt også en mulighet, Tuttan. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.