Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken grøt skal jeg velge, og hvorfor?

#1

Gammel bruker sa for siden:

Noen som vil opplyse meg? Gutten vår er snart 6 mnd. og har de siste ukene fått litt maisgrøt med morsmelk + risgrøt med vann (hhv fra Nestlè, da jeg ikke har funnet noe annet som kan blandes med MM, og Hippo). Jeg har hørt dette med at grøten bør være tilsatt jern, men finnes det økologiske alternativer som kan blandes med MM og som er tilsatt jern? :undrer:


#2

Mikkeline sa for siden:

Nå er det en stund siden jeg kjøpte barnegrøt, men var det ikke Holle sine grøter jeg brukte sist? Og blandet med MM.
Det er vel neppe noe problem å blande grøten med MM, selv om det står vann på pakken? Jeg mener at jeg gjorde det, men tok litt ekstra grøtpulver i sånn at det ikke ble så fryktelig tyntflytende.


#3

venla sa for siden:

Holle sine grøter kan du blande med både MM/MME, vann, frukt- eller grønnsaksmos. Vi begynte med hirsegrøten siden den inneholdt mest jern. Kjøpes i helsekost/Helios.


#4

Katta sa for siden:

Holle sine grøter er veldig greie, de inneholder ikke palmeolje, de inneholder ikke kumelk og kan blandes med hva du vil.


#5

Gammel bruker sa for siden:

Holle, altså. Takk for tipset! Men liker barna hirsegrøt, da? :skeptisk:


#6

daffy sa for siden:

Men er Hollegrøtene jernberiket? Jeg kjørte Holle sist, men leste en grundig artikkel i Foreldre og Barn for et års tid siden om temaet i Foreldre og Barn for et års tid siden. Konklusjonen var faktisk ganske entydig at Nestle var best, og at de økologiske grøtene nok er bedre for miljøet enn for barna.


#7

venla sa for siden:

Smaker sagflis kun blandet i vann. Så vi har blandet i fruktmos. Jernet tas best opp sammen med c-vitaminer, så tenkte det var lurt.


#8

Irma sa for siden:

Vi har kun brukt grøt fra Holle til Pjokken. Mest havre og spelt, men også noe ris, hirse og etterhvert müsligrøt. (Husker ikke hvilke som er beregnet fra 6 mnd alder.) I begynnelsen blandet vi hirse i alle typene med grøt husker jeg, vi ga sjelden kun hirse. I tillegg hadde vi rapsolje og frukt/bærmos oppi. Quinoagrøt kan også gis fra tidlig av mener jeg?


#9

Gammel bruker sa for siden:

Interessant. Venter på motspill. :popcorn:


#10

Irma sa for siden:

Jeg tror ikke at hollegrøtene er jernberiket, nei. Nå har vi blandet ut med MME (i tillegg til olje og frukt), og det er vel noe næring og jern og sånt i MME og MM også? :blond:

Utfordringen for oss er at vi ikke har kunnet bruke vanlig MME til Pjokken, og da kommer Nestlé og dets like til kort med sine pulvermelkgreier.


#11

venla sa for siden:

Det var sikkert denne testen daffy hadde fått med seg.
www.klikk.no/foreldre/baby/article416541.ece

I kommentarene under er det endel innspill, bl.a. fra Nestle.

(Selv er jeg lite happy for Nestle, og har mer tro på et variert kosthold uten sukker og palmeolje)


#12

daffy sa for siden:

Ja, det var det! Det var spesielt dette sitatet jeg bet meg merke i;

"Det er imidlertid verken vrangvilje eller uvitenhet som ligger bak fraværet av tilsatt jern i de økologiske grøtene.
– Det er rett og slett ikke lov til å tilsette jern i økologisk mat i henhold til europeisk lovgivning. Dette tilsier at vi ville mistet vår økologiske/biodynamiske status hvis grøten ble tilsatt annet enn det som er spesifisert i gjeldende regelverk, forteller Anne Marthe Strange, produktsjef i Holle."

Er Nestles grøter tilsatt sukker fremdeles altså? Jeg husker de var det da jeg hadde førstemann for fire år siden, men mener å huske at det skjedde mye i sukkerfri retning bare på de to årene frem til det var aktuelt for lillesøster?


#13

Irma sa for siden:

Jeg tror ikke de nestlégrøtene som finnes i Norge inneholder sukker? Jeg mener å huske at jeg ble tatt litt på senga av en grøt fra Småfolk som var tilsatt sukker, men det var i 2006.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Vi har brukt Hipp og Holle. Jeg får meg uansett ikke til å velge Nestlé, all den tid de ikke greier å gi seg med den harde markedsføringen av MME i u-land.

Hirsegrøten kan smake helt topp, bare man tilsetter litt olje, eplemos eller noe annet gøy.


#15

Katta sa for siden:

Jeg har tenkt sånn at når jeg ikke tilsetter kumelk som hemmer jernopptaket og passer på å servere frukt/juice (c-vitaminer) sammen med grøten, fører det til et bedre jernopptak. Hirse inneholder endel jern, annet mel inneholder også noe. Jeg synes nestle-grøten inneholder såpass mye unødvendig kumelk og dårlig fett at jeg ikke synes jerntilskuddet er nok til at jeg valgte den grøten.

Merk: har ikke noe dokumentasjon på det jeg sier over, jeg tror ikke noen har testet faktisk jernopptak når man bruker økologisk barnegrøt.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Jeg vurderte det slik at siden ungen begynte å spise skivebiter med leverpostei nesten samtidig som jeg begynte med grøt med frukt samtidig som jeg fortsatt ammet ga dette tilsammen jern nok. Helsesøster og min gamle gode yndlingsfastlege i Oslo var helt enig.


#17

allium sa for siden:

Jeg har problemer med å skjønne hvordan naturen skal ha fremdyrket en art som er avhengig av industriprodukter for å vokse opp.

Mine har begynt med hjemmekokt hirsegrøt.


#18

ElinM sa for siden:

Ja, hvordan i alle dager overlevde ungene i "gamle dager" da jernberiket ferdiggrøt ikke var å få kjøpt? Mine unger har aldri fått jernberiket feriggrøt. Jeg har selv kokt hver eneste porsjon grøt de har spist. De lever enda. Ikke har de, eller har hatt, jernmangel heller. Min nestyngste spiste forresten nesten ikke grøt heller som liten, hun ville ikke ha det. Ja, hun ville ikke ha annen fast føde heller, for den saks skyld. Og min yngste på 10 måneder har ikke spist annen grøt enn havregrynsgrøt kokt på lettkokt havregryn. Hun har derimot spist brødskive med leverpostei fra hun var ca 7 måneder.


#19

daffy sa for siden:

Jeg tror ikke at grøtmerkevalg påvirker overlevelsesraten i nevneverdig grad. :snill:

Fordi jeg lever i 2009 gjør jeg mange valg for barna mine som ikke steinaldermenneskene hadde mulighet til. Jeg lar dem være med i vaksineprogrammet, de får tran, de medisineres med resept fra fastlegen min når de er syke etc.


#20

Gammel bruker sa for siden:

Slik tenker jeg også. Heldigvis kan vi tilby mer variert og mer nærigsrik kost enn det naturen i denne delen av verden kan tilby. Men jeg liker heller ikke Nestlè sin markedsføring, og skulle ønske det fantes noen fullgode alternativer (som også er like lettvinte :sparke:). Men dette med kumelk, er det opplest og vedtatt at det er en Dårlig Ting, eller? Selv i små mengder?


#21

ElinM sa for siden:

Nemlig! Det var nettopp det som var poenget mitt. Jernberiket grøt eller ikke, industrifremstilt eller ikke. Store forskjeller er det ikke, selv om bl.a. denne testen i F&B kunne få det til å høres slik ut.

Jeg har forresten hørt at all denne jernberikede maten småbarn blir utsatt for hemmer kroppens evne til å ta opp jern, men jeg har ikke satt meg mer inn i dette og vet ikke om det er tilfelle.


#22

Irma sa for siden:

Vi har hovedsaklig brukt mat fra Semper (fruktmos, baby-yoghurter, middagsglass, grøter++), men det er kanskje litt vanskelig å anskaffe på vestlandet? Med unntakt av MME så hadde vi nok klart oss fint uten Nestlé ved å bytte til Semper.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Ingen av mine har vært grøtspisere. De har spist litt grøt i begynnelsen, men det har ikke vært noen stor suksess, egentlig, så her har jeg altså kjøpt svært lite grøt. Ikke hjemmelaget grøt heller. Til eldste kokte jeg disse Helios-grøtene og havregrøt, og hun syntes de var greie til å begynne med, men så dabbet det av. Minsten blir 2 år i mars og har ikke RØRT grøt (bortsett fra risengrøt) på et helt år, tror jeg. Han spiser brødskiver, men det går mest i egg faktisk. Han elsker egg og spiser endel eggerøre og kokte egg. Men han er jo ingen baby lenger da, de skal vel helst ikke ha så mye egg før året. Ja, makrell i tomat rett fra boksen er også knallsuksess her. :knegg:


#24

Gammel bruker sa for siden:

Nå har jeg lest litt på smaafolk.no, og for meg ser det ut til at denne produsenten tilbyr et reelt alternativ til Nestlè sine produkter. Jeg skjønner at produktene ikke er økologiske, men de er tilsatt jern og vitaminer og slikt som helsemyndighetene anbefaler, og de er ikke tilsatt sukker. Korriger meg gjerne om jeg tar feil. ;)


#25

Irma sa for siden:

Småfolk er litt mer liberale på innholdet i maten etter hva jeg har forstått. Blant annet har de puttet salt i flere av glassene merket åtte måneder, stikk i strid med hva som er anbefalt - vente til barnet er ett år gammelt. Med begrunnelsen at det var det babyene likte best. :nemlig: Men for all del, sikkert like bra mat som hos Nestlé eller andre produsenter sett bort i fra saltet. Jeg reagerte bare måten dette ble forsvart på. Var inne på å boikotte dem, men så fant jeg ut at Semper eier Småfolk og da var jeg i grunn like langt. :knegg:


#26

Gammel bruker sa for siden:

Er Semper en svensk produsent, eller? Og selger de i det hele tatt i Norge, eller driver dere østlendingene og drar over grensen etter grøt? :knegg:


#27

Irma sa for siden:

Semper er svensk. Jeg tror ikke barnematen selges i Norge, men jeg har sett at diverse glutenfrie mixer derfra selges på butikken. Vi harryshopper. :nemlig: Omtrent halvparten av den norske prisen på MME og babymat på Nordby v/Svinesund iallefall.


#28

Primrose sa for siden:

Ikke sant. :nemlig: Så lenge de spiser NOE går det vel helst bra ...

Frøkena mi spiser nesten BARE grøt, all annen mat utgår visst foreløpig, så her varierer vi med både merke og type grøt. Kan i hvertfall late som om hun har variert kosthold. :knegg:


#29

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ville sjekket Kinsarvik frukt i Haakonsgaten for Semper, Holle og diverse annet. Det er ikke mye jobb å koke grøt, altså, man trenger en liten kjele med slipp-belegg, en god visp og that's it.


#30

Camille sa for siden:

Jeg ser det er en stund siden det ble skrevet i denne tråden, men jeg ville bare gi en kommentar hvis andre er og leter etter informasjon senere.

Jeg kjøper forskjellig økologisk mel og lager hjemmelaget grøt av det. Helt enkelt og da har man kontroll på hva barnet får i seg av salt, osv. Jeg tilsetter gjerne litt olje hvis vi ikke har noe med fett i til middag, og så bruker jeg ulike frukt og bær for smak og vitaminer. Mange kornslag som havre, hirse og hvete har nok jern ra naturen, så da trenger ikke barnet tilskudd. Sammalt hvete får du både grov og fin ut fra hva barnet liker av konsistens. Du kan også blande kornslag.
I hvert fall hvis barnet spiser litt middagsmat i tillegg til grøt får de dekket næringsbehovet sitt ift. jern og vitaminer, og man tenger ikke kjøpegrøt hvis man helst vil slippe. Hvis man ikke bruker middagsmat kan man tilsette ulike ting i grøten så behovet blir dekket. Rimelig og godt for barnet. Lykke til!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.