Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dronning Maud-fromasj uten portvin?

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg ser det egentlig skal være portvin i denne desserten, men sånt har vi aldri i hus og jeg gidder ikke løpe på polet for å kjøpe en vin vi bruker 0,5 dl av og aldri drikker opp. Blir fromasjen like god uten? Jeg har sett oppskrifter uten portvin også, men jeg vet ikke om de Maud-fromasjene jeg har smakt har vært med portvin eller uten, smaken har hvertfall vært ubeskrivelig nydelig.


#2

Nera sa for siden:

Jeg trodde jeg ikke likte Dronning Maud-fromasj, men det var fordi jeg bare hadde smakt versjonen uten portvin, som jeg syntes ikke smakte noe annet enn fløte og sukker. Der bruker man visstnok jordbærsyltetøy. Jeg laget den alkoholiserte versjonen til julaften selv, og nå liker jeg Dronning Maud-fromasj allikevel. Og resten av portvinen (halvflaske) fikk visst også bein å gå på. :)


#3

Molo sa for siden:

Jeg lager uten portvin, det skal ikke være i min oppskrift.
5 egg
5 ss sukker
5 dl fløte
5 plater gelantin
1 plate kokesjokolade


#4

Dixie Diner sa for siden:

Portvin får ikke bein å gå på her, dersom jeg ikke lager stoore mengder Maud-fromasj, og det kan jeg jo alltids gjøre. :knegg:

Jeg elsker jo smaken av fløte og sukker, kan spise krem rett fra piskebollen. Men om den blir enda bedre med portvin har jeg jo litt lyst å ha det i, men jeg liker jo ikke smaken av NOE vin eller annen alkohol. Liker jeg portvin da? Jeg har aldri smakt det, smaker det veldig "vin-ete"?


#5

Nera sa for siden:

Portvin er jo ugudelig søtt, så kanskje smakssette med en eller annen type sterk saft, eller, som jeg så på nettet et sted, silt jordbærsyltetøy.

For meg utgjorde definitivt portvinen en forskjell, men jeg hater ikke akkurat alkoholsmak, heller (annet enn i fylte likørsjokolader=djevelens verk).

Oppskriften jeg brukte er spesifisert pr. person:
1 eggeplomme
1 ss sukker
1 dl kremfløte
1 plate gelatin
(portvin)
revet mørk sjokolade

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker, og krem av fløten. Bløtlegg gelatinplatene, og smelt dem med en liten dose varmt vann, og bland evt. med portvin. Bland eggedosis og krem, og tilsett gelatinblandingen i en tynn stråle. Legges lagvis i stor glassbolle med revet sjokolade mellom lagene.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Du kan ikkje kalle det Dronning Maud fromasj uten portvin. Det er ikkje godt. Mulig ein kan bruke konjakk eller sherry i staden for. Meiner me gjorde det i desperasjon ein gong då me sto der uten portvin til desserten.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Men SMAKER den mye alkohol/vin? Jeg takler bare ikke alkoholsmak altså. Liker ingen viner eller noe som helst. :skremt:


#8

Señora sa for siden:

Du lager den uten portvin, det er da den er god. Jeg takler heller ikke alkoholsmak.


#9

Hjertensfryd sa for siden:

Eg drikker ikkje vin eller slikt eg heller, men nåde den som gjer meg fromasjen min uten at det er alkohol i. Det smaker berre tamt og rart uten alkohol i. ( men eg liker sherryfromasj og eg då ) Alkohol i mat funker for meg.


#10

Skilpadda sa for siden:

Det blir veldig lite "alkoholsmak" av en liten dæsj portvin i en hel fromasj. Og hvis du synes de du har smakt har vært nydelige, så vil jeg anta at du kommer til å like den du lager selv også.


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg putter oppi det jeg har for hånden. Konjakk funker fint. Kanskje en skvett espresso kan være ok? :vetikke: Fromasjen funker glimrende uten noe alkohol også.


#12

daffy sa for siden:

Du kan jo kjøpe en halvflaske portvin og fryse ned resten i porsjoner lik den du bruker i fromasjen. :værsågod:


#13

Dinochef sa for siden:

Dronning maud fromasj uten portvin i en eller annen form (ev. essens) går ikke ann å lage. Da blir det en fromasj med sjokoladebiter.
På samme måte som rødvinsaus uten rødvin, wiskey krem uten wiskey,
eggedosis uten egg, det lar seg bare ikke gjøre da heter det noe annet.


#14

Pepper Lemon sa for siden:

Er du sikker på at det var portvin i den opprinnelige oppskriften? :gruble: Sånn med tanke på dens pietistiske opphav, mener jeg. Jeg har alltid trodd at portvinen var noe mer urbane stavangerfolk la til, for å gjøre puddingen mer spenstig.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Åh? Det ser da ikke ut til at det egentlig skal være portvin i den, opprinnelig? Her er den laget med jordbærsyltetøy:

www.nrk.no/programmer/radio/nitimen/1.867761

Så om de brukte syltetøy i den opprinnelige oppskriften, blir det ikke Dronning Maud-fromasj uten syltetøy?


#16

Veronal sa for siden:

Jeg vil gjerne ha de resterende 4,5 dl! :hyper:

:Portvinsnese:


#17

Dixie Diner sa for siden:

Ja, værsågod. :knegg: Hvis jeg ikke får HELT dilla på fromasjen med portvin i da, hehe. Men er portvin dyrt? Og finnes det mange typer? Jeg gidder ikke betale i dyre dommer.


#18

Leandra sa for siden:

Bruk rom dråper i stedet for portvin.Det har vi gjort i alle år,og ALLE elsker vår dronning Maud pudding,hele familien bruker rom dråper,blir veldig god.Men må ha litt i da,ikke bare 3-4 dråper...


#19

Dinochef sa for siden:

"Oppskrifta kan sporast tilbake til 1872. Bak står ein ukjend kokk frå Haugesund. Derfor blei han først kalla Haugesundsdessert. Haugesund husmorskule serverte den lokale herligheita då Dronning Maud og Kong Haakon vitja byen under kroningsferda i 1906. Me veit av bilete kor smal Dronning Maud var om livet, men historia vil likevel ha det til at ho likte desserten særs godt. Og sidan har han bore namnet Dronning Maud-fromasj."

Desserten ble ikke laget til dronning Maud slik NRK og andre antyder, kulturnett.no er forøvrig kulturnorges ofisielle nettsider opprettet på oppdrag av departementet, sidene er meget seriøse og innholdet er som oftest resultat av lange og dyptgående studier.


#20

Skilpadda sa for siden:

Det finnes veldig mange typer og prisklasser, men det er neppe noen grunn til å kjøpe annet enn det billigste. Den billigste flasken jeg finner på Polets nettsider er en halvflaske til 100 kroner, og den billigste røde portvinen (laveste literpris) er en helflaske til 150 kroner.


#21

Pepper Lemon sa for siden:

Dinochef - den oppskriften var fra Tine.no. Det avvises som historiekilde herfra altså. :knegg:


#22

Dixie Diner sa for siden:

Ja, men den ble kalt Dronning Maud-dessert etter å ha blitt servert til henne, og i den opprinnelige oppskriften var det jo bare krem, egg, syltetøy og sjokolade. Ikke portvin. Det ble tilsatt senere, da desserten ble forandret.

www.mat.no/aftenposten_article.aspx?artid=18728

Dronning Maud fromasj
Vi ble en selvstendig nasjon i 1905. Det var stort. Det sier seg selv at det var stas for folket da det unge kongeparet kom rundt i landet på besøk. Det beste av mat kom på bordet. I 1906 fikk Haugesund besøk som en del av signingsferden. Om kvelden var det fin middag og desserten var en deilig fromasj. Dronning Maud ga uttrykk for at hun syntes fromasjen smakte godt. Den fikk dermed navnet Dronning Maud fromasj. Denne desserten har overlevd de 103 årene som har gått siden og har blitt en norsk dessertklassiker. Fromasjen er basert på egg og fløte, jordbærsyltetøy og sjokolade. Og gelatin. Det ble brukt rød gelatin i 1906. Det ga desserten litt rødfarge ved siden av jordbærsyltetøyet. I dag får vi ikke rød gelatin. Oppskrifter har for vane å bli endret, så også med denne kongelige utgaven. Den tilberedes med og uten jordbærsyltetøy. Den har fått tilsatt portvin og av og til en romskvett. Men uansett er den en herlig norsk dessert som vi rakrygget kan servere hvem det måtte være.


#23

Filifjonka sa for siden:

Portvin er jo også veldig godt i f.eks. saus til kalkun eller kylling.


#24

Dixie Diner sa for siden:

Aha! Tror jeg må kjøpe en flaske og teste, og så får jeg heller lage en tråd der jeg spør etter tips om hva man kan bruke noe sånt til, hehe.
Hvor lenge holder portvin seg? Og hvordan skal den lagres når den er åpnet? Jeg kommer sikkert kun til å bruke den til denne desserten, egentlig, og da er det jo litt dyrt med 0,5 dl til en hundrelapp, om jeg må helle ut gamle rester.


#25

Skilpadda sa for siden:

Jeg sjekket forresten i mammas Schønberg Erken-utgave fra 1948. Der var ingen Dronning Maud-fromasj, men derimot en annen Dronning Louise-fromasj, som inneholdt sherry. :irrelevant ekstrainformasjon:


#26

Skilpadda sa for siden:

Portvinsflasker, i alle fall de rimelige, har korker som kan settes på igjen, og de holder seg lenge.


#27

Pepper Lemon sa for siden:

Har vi ingen historikere her som kan fortelle oss hvor tilgjengelig portvin var i Norge på begynnelsen av 1900-tallet? Jeg ser for meg at det må ha vært ganske så glamorøst.


#28

Susse sa for siden:

Jeg laget den uten i år og alle koste seg, både unger og gravid mor. :) Best med, men god uten også.


#29

Chanett sa for siden:

Her lage den alltid uten portvin. Med har jeg aldri smakt. Vi bruker husmorskolens oppskrift.


#30

Fibi sa for siden:

Nå er jeg så sinnsykt sugen på fløtedessertgreier at jeg nesten klikker i vinkel. Takk, Iset. :sur:


#31

daffy sa for siden:

Ah, jeg tror jeg må prøve denne desserten en dag i julen. Skal portvinen sammen med kokende væske + gelatin slik at alkoholen fordamper litt?

Hvordan er oppskriften fra husmorskoleboken fra Haugesund forresten?


#32

Chanett sa for siden:

2 egg
2 ss sukker
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
3 pl gelatin
1/2 dl vann
1/3 plate sjokolade

Løs opp den utblødte gelatinen i 1/4 dl kokt vann. Pisk eggedosis. Pisk kremen stiv. Blandes lett. Rør raskt inn gelatinen. Legg lagvis med revet sjokolade.


#33

daffy sa for siden:

:blomst:


#34

Dixie Diner sa for siden:

Takk, Chanett! Akkurat den der skal jeg lage til middagsbesøket i overmorgen. Dobbel eller trippel porsjon + mer sjokolade. :nam:


#35

mina sa for siden:

Jeg har aldri smakt Dronning Maud-fromasj med portvin.
Mamma lager den uten, hun har bare i revet sjokolade lagvis. Jeg synes den er kjempegod.
Tanta til mannen lager den med sjokolade og heimelaga rørt jordbær. Den er enda bedre.


#36

Ulvefar sa for siden:

Det er jo ikke noe problem å finne andre bruksområder for portvin. Ha en skvett på sopp (smaksløs sjampinjong) når du damper den i panna, dynk bløtkake med (med bringebær, vaniljekrem og valnøtter som fyll), eller ha i saus til kalkun.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Ja, om man liker sånt eller om det ikke smaker så mye vin av det? Jeg liker jo som sagt ikke vin, men om det er kamuflert i mat så går det nok an.
Hmm når jeg tenker meg om så liker jeg jo faktisk Plomme i Madeira og sånne ting.


#38

MissS sa for siden:

Denne oppskriften bruker jeg også. Veldig god! :nam:


#39

Dixie Diner sa for siden:

Nå står denne i kjøleskapet, men fy fader så sur jeg er; det er KLUMPER i den! Jeg har laget fromasj og pudding mange ganger, uten at det er blitt klumper i den, skjønner ingenting! Jeg kokte opp ca. en halv dl vann og rørte den myke gelatinen ut i den, rørte veldig godt til den var HELT smeltet, lot det avkjøle litt før jeg hadde det i kremblandingen mens jeg pisket veldig godt. Lot den stivne litt før jeg spadde den over i serveringsbollen med sjokolade mellom lagene, men da så jeg altså at det var "gelé-klumper" i den. :dåne:
Skjønner ikke hva jeg har gjort galt?


#40

Dixie Diner sa for siden:

Nevermind, jeg vet hva jeg gjorde galt, nettopp det å avkjøle gelatinen. Jeg laget den en gang til i går kveld, og da helte jeg VARM gelatin nedi eggedosisen mens mikseren gikk på fullt. Så blandet jeg inn kremen. Viola, ingen klumper. Fromasjen ble mer flytende da, så jeg bare blandet i all sjokoladen så det ble sånn "is med sjokobiter"-lignende, men veldig godt, og veldig luftig og god da den stivnet. Skulle jeg servert den i et selskap hadde jeg jo latt den stå litt i kjøleskapet før jeg hadde lagt den lagvis.


#41

MissS sa for siden:

Jeg rører ut gelantinen i varmt vann (0,5 dl) og blander den med kaldt vann slik at den blir litt kaldere enn lunkent. Da klumper den seg ikke. :)


#42

Dixie Diner sa for siden:

Men det blir vel det samme som å avkjøle den litt uten at den stivner, for det var det jeg gjorde i går og da ble det fullt av klumper. :hmm: Men jeg rørte gelatinblandingen inn for hånd da, i den ferdige fromasjen. Rørte med visp for HARDE livet, men det hjalp lite. I går brukte jeg Kenwooden og skrudde den på fullt mens jeg helte oppi gelatinen, som var varm. Da ble det perfekt. Men jeg blandet inn kremen etterpå da, selvsagt.


#43

MissS sa for siden:

Jeg avkjøler den med 0,5 dl kaldt vann. Da blir den perfekt. Rører den sakte inn med tynn stråle. Hun på NRK (dagen før dagen) vendte det inn, tynn stråle. Så lenge du har funnet noe som funker for deg så er jo det helt supert! :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.