Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Raclette for dummies

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har en raclette stående (6 skuffer og grill oppå) som jeg ikke har fått brukt, men nå er det på tide å børste støvet av den og sette den i gang.

Hva pleier dere å lage? Ost er jo en selvfølge, men hvilke oster er best? Racletteost utgår med høye kneløft, den koster jo fader meg ei halv månedslønn for en lusen pakke. Port Salut og Ridder? Jeg liker tåfis-oster.

Hva griller dere oppå? Biff? Poteter? Hvilke sauser er gode til, om man har saus? Det er jo bare å bruke fantasien, men jeg vil gjerne ha noen supre tips. :)



#3

Jinx sa for siden:

Vi gjør det sånn:

Har bacon,kylling og svinefilet. Mandelpoteter som er forkokt og delt i båter/halve, løk,champinjong i skiver, tomater. Vi kjøper litt forskjellig oster,her i Sverige er det ikke sååå dyrt. Har ofte Aioli og Tzatziki til. Noen ganger koker vi litt ris til det er veldig poplært. Har også hatt en vanlig kyllingsaus til.


#4

løve70 sa for siden:

Abonnerer også, kjøpte raclette i dag ;)


#5

Jinx sa for siden:

Vi bruker den 3-4 ganger i ofte. Blir fort litt dyrt,men det er veldig populært.


#6

turi sa for siden:

Vi stopper ikke på noe når vi har raclette, men vi dropper osten!

Forskjellige typer kjøtt som er godt marinert, pølser rullet i Bacon (delt i 3-4), paprika/løk/tomat eller hva annet en liker til å steke i dingsene under, forskjellige typer poteter, hjemmelaget potetsalat, pommes frites, fløtegratinerte poteter, forskjellig salat som er i forskjellige boller, så en bare kan ta på det en ønsker selv, og sauser. Tsatziki og hummus går vi heller ikke av veien for. Og enten hvitløksbrød eller loff som en steker i dingsene under.

For å si det sånn, vi gjør det til en dag! :glad i mat:


#7

Pelle sa for siden:

Vi har godt brød med oppkuttet røkt pølse, tomat, agurk, løk, stekt sopp, stangselleri, sølvløk, marinert hvitløk osv. Og ALLTID racletteost... Evt port salut ved et par kriseanledninger.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Men er racletteosten særdeles god, eller? Den jeg fant kostet nærmere 100,- kroner for en pakke med oppskåret ost, tror faktisk ikke den var større enn 150 gram eller noe sånt. Dåne.


#9

Irma sa for siden:

Den gang vi racletterte (det må være over ti år siden) brukte vi vanlig ost i osteskuffene, camembert og sånt. Sånn ellers stekte vi tynne potetbiter, alle mulige grønnsaker og biffbiter. Gjerne oljet med en grillolje eller noe sånt.


#10

Mjau sa for siden:

Når jeg har spist raclette sammen med nessie og de har vi hatt jarlsberg ost. Det var kjempegodt i alle fall :)

Cherrytomater og champinong er obligatorisk.
Forskjellige typer kjøtt som kylling, okse og elg feks.
Men det er sikkert tveldig godt med scampi eller fisk også.

En god salat på siden er også godt, og kanskje saltbakte poteter med aioli. :hyper:

Ellers går det jo an å lage dessert på den også om man er flere og man har spist et godt måltid og vil sitte kengre ved bordet.
Kutte opp ananas, banan og annen frukt som egner seg til "grilling". Og servere med vaniljekesam, krem eller vaniljesaus.


#11

Pelle sa for siden:

Også vet jeg om noen so lager minipizzaer i skuffene + eggestand til miniomeletter.

Vi synes raclettosten smaker mye mer, derfor kjøper vi den. Beregner ca 200 g per person. Hele stykker er billigere enn oppkuttet ost i skiver.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Ah, jeg har ikke funnet hele stykker, bare de oppkuttede, og jeg kan bare ikke ta meg råd til den osten der, det er jo helt sinnssykt dyrt. Men Port Salut liker jeg veldig godt, så det får bli den + kanskje Jarlsberg og noen andre. Jeg er glad i mozarella også jeg. Må prøves snart. :D


#13

Pelle sa for siden:

Ostedisken? Her jeg bor er det enklere å få tak i hele stykker, hehe - typisk.


#14

Dali sa for siden:

Vi overspiste fra racletten i går: Ridder, racletteost (det er jul bare en gang i året), storfekjøtt, sopp, løk, paprika, squash, stekte poteter, salat, aioli. :nam:


#15

apan sa for siden:

Jeg abonnerer, lyst til å prøve dette snart. Blir den plata oppå så varm at det faktisk steker kjøttbiter?


#16

Dali sa for siden:

Den steker kjøttbiter ja. Svartbrenner det også, om du ikke følger med apan. :knegg:


#17

Mississippi sa for siden:

Raclette skal i utgangspunktet ikke bestå av annet enn mandelpoteter, racletteost, sølvløk og cornichon.
:snurt:


#18

Dixie Diner sa for siden:

Boooring, man må jo fylle på med masse godsaker. :nemlig:


#19

Mississippi sa for siden:

:grøss:
Alt det andre får jo osten til å forsvinne!!
:sveitser:


#20

Dixie Diner sa for siden:

Pft. Og jeg liker ikke sånne salamipølsegreier så godt, så det hadde blitt en stusselig raclette om jeg skulle sittet der med poteter, løk og ost. :dramaqueen:

Oppskåret skinke vil jeg ha, det passer godt til ost.


#21

Mississippi sa for siden:

Salamipølse??
Ost, sølvløk, poteter og små suragurker :nam:


#22

Jinx sa for siden:

Ingen jeg kjenner som bare spiser det Mississippi nevnte. Masse kjøtt,gode grønnsaker og gode sauser.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Åja jeg trodde cornichon var pølse, forvekslet det med noe annet, det er suragurk? Hø, da er det jo ikke kjøtt der i det hele tatt, pføy!


#24

Susse sa for siden:

Dette er storfavoritten hos oss. Mannen dro den til og med med seg opp på fjellet i høst. :knegg:
Biff, kyllinfilet, diverse marinader evt. også svinebiff. Kokte poteter, squash, sopp og alt mulig av grønt må til. Bruker vanlig revet ost, gjerne billig ala x-p. Tar litt ridder eller cheddar ved siden av til oss voksne.


#25

Interference sa for siden:

Du kan bruke omtrent alt av ost som har litt smelteevne. Det er bare smaken og fantasien som setter grenser egentlig.
Sveitserost er veldig godt sammen med litt cheddar (ikke skiver, den gule i stykker), eller les vieux panne, raclette, ridder, port salut, brie des maux eller brie ermitage, camembert og så videre.
Det er og litt spennende å smelte dessertoster til frukt, jeg fikk en tolkoost (ananas tror jeg) sammen med grillet kirsebær, stjernefrukt og eple, toppet med akasiehonning og valnøtter. Det var knallgodt!

Jeg blir gjerne med å racletter med deg altså. :hyper:


#26

Nessie sa for siden:

Vi spiste dette i går. :nam:
Vi stekte elgkjøtt og kylling å racletten. Under i skuffene var det ost (ikke raclettost..), cherrytomater, babymais, sopp, løk... og så hadde vi båtpoteter til og en god salat. Og peppersaus. :D

Det som er at man spiser ofte mindre kjøtt når man spiser det på denne måten enn ellers. :jupp:


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jaaa du MÅ bli med!! :hyper: Osteeksperten min! Vi kunne jo gjort det på neste grøsserkveld, håper vi får til en i januar!


#28

LaBanga sa for siden:

Port salut og ridder går fint!

Jeg er ganske konservativ når det gjelder raclette, og liker ikke å grille masse kjøtt oppå. Jeg koker poteter (helst mandel) som jeg heller smeltet ost på. Som tilbehør har jeg spekemat, små sylteagurker og sølvløk. :nam:


#29

Mississippi sa for siden:

Sånn skal det være!! :nemlig:


#30

Dixie Diner sa for siden:

Pft, det skal være sånn som man vil ha det og liker det. :nemlig: ikke fan av strenge matregimer


#31

Jinx sa for siden:

Amen:)


#32

Interference sa for siden:

Jeg er så klar! :hyper:
Håper og vi får til en i januar, helst i morgen. :knegg:


#33

Dixie Diner sa for siden:

Veeldig klar jeg også. :knegg: Fyller jo 30 om noen uker, og da kunne jeg tenke meg en rolig koselig feiring med filmjentene, egentlig. Med raclette og digg!! Vi ser. :D



#35

Maz sa for siden:

Det er jo det som er raclette. Om en skal droppe raclette-ost og grille kjøtt er det jo ikke raclette. Da bruker man raclettejernet som en bordgrill.

Jeg skjønner ikke hvorfor en på død og liv skal kalle maten noe den ikke er.


#36

Dixie Diner sa for siden:

Kanskje fordi man bruker raclette-grill? "Maskinen" heter vel det samme uansett hva man bruker, eller heter den plutselig "grill" fordi man ikke spiser sølvløk?
En bordgrill er jo faktisk noe helt annet, om jeg sier til noen vi skal spise "bordgrillmat" og tar frem raclettegrillen, blir det jo helt feil. Tviler dessuten på at raclette-ost er den eneste osten som noensinne ble brukt til raclette opprinnelig?

Hvis man skal tenke sånn kan man vel heller ikke kalle annet enn rundt flattbrød med tomatsaus på for pizza.


#37

Maz sa for siden:

Joda, Pizza er en eldgammel rett det. Restmat. Er sporet MANGE år tilbake tilogmed i Pompei. (rart hva en husker).

Et tradisjonelt raclettejern har vel heller ikke grill på seg. Nå har jeg kun brukt elektrisk kjøpt i Sveits i 1985 men da var tanken på å grille kjøtt helt fjern. Like fjern som når engelskmennene puttet blomkål i ostefonduen.


#38

Maz sa for siden:

Det er jo osten som heter raclette. Ikke den moderne kontrapsjonen for å smelte den. I gamle dager smeltet de osten ved peisen og skrapet av det myke.


#39

Dixie Diner sa for siden:

Ja men retter utvikler seg jo, sånn som feks. pizza. Dersom absolutt alle skulle tenke helt nazi-tradisjonelt hadde vi gått glipp av veldig mange gode retter. Heldigvis tør folk å tenke nytt og retter blir utbedret og utviklet. Og "moderne" raclette i dag er en bordgrill med skuffer under, der man kan grille kjøtt, poteter og annet og ha det tilbehøret man ønsker til.

Blir sulten av dette her, jeg må prøve dette snart.


#40

Dixie Diner sa for siden:

Hva heter den innretningen da? Den går jo under navnet Raclette-jern eller Raclette-grill. Bordgrill er jo noe helt annet.


#41

Maz sa for siden:

Utvikling er en ting. Det var utvikling når de begynte å bruke poteter i Sveits også. Det er noe annet når en dropper osten. Det blir jo omtrent som rømmegrøt laget uten rømme. Da er det ikke lenger rømmegrøt med fløyelsgrøt eller noe lignende.


#42

Dixie Diner sa for siden:

Hvem dropper osten? Eller mener du man KUN skal bruke Raclette-osten som koster ei månedslønn og at de som ikke kan bruke akkurat den osten av økonomiske årsaker eller fordi de ikke får tak i den, skal la være å bruke raclette? :knegg:

Jeg tror Port Salut funker ypperlig til Raclette (eller kan jeg ikke kalle det det nå, hva skal jeg kalle det?)


#43

Maz sa for siden:

Osten er iallefall mulig å få tak i nå. Du skulle prøvd på 80 tallet, når det var importforbud på ost store deler av året. Det var ikke ofte vi fikk tak i det, men det gjorde jo hele greia høytidsstemt.

Jeg synes det virker som osten for mange er en "bisetning" i måltidet og ikke hovedsaken. Jeg synes ikke Port Salut kan måle seg selv om den har noen av egenskapene blir det ikke en fullgod erstatning.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Kan tenke meg det var verre da ja. Jeg vet hvor de har osten men jeg har kun sett den ferdig oppskåret i pakke på 150 gram eller noe sånt, til nærmere 100 kroner. Det blir for dyrt, synes jeg, men jeg kan sikkert kjøpe EN pakke og ha andre oster i tillegg. Tenkte å ha raclette-bursdag om noen uker, og da må jeg tenke litt økonomisk.

Men jeg fikk ikke svar på hva jeg skal kalle det, mener du altså at man ikke kan kalle det raclette om man ikke har kun de tre-fire ingrediensene og osten er raclette-ost? På min eske står det Raclette-grill og det er jo det det kalles, bordgrill kan jeg jo ikke si for da forventer jo folk å få noe helt annet. Tror jeg fortsetter å kalle det raclette (med masse forskjellig tilbehør) jeg, så folk skjønner hva som skal serveres. Det originale tilbehøret har jeg jo med uansett siden jeg elsker det.

Forresten, alle måltider der ost er hovedretten er hjertelig velkomne i min munn. osteoholiker. :glis:


#45

Pelle sa for siden:

Jeg synes rett og slett Port saluten blir mer fettete og smaker mindre enn raclette-osten. Da har vi heller raclette litt mer sjelden. Men av diverse oster så er den den som jeg synes egner seg "best". Uansett så må man jo ha en del ost, og ost er dyrt.


#46

Nessie sa for siden:

Jeg synes Jarlsberg fungerer helt fint.
Sist hadde vi vanlig Synnøveost vi da, og det gikk og så veldig fint :D


#47

Pelle sa for siden:

Men det smaker jo ingenting.... Kan like gjerne lage ostesmørbrød i stekepanna da, for min del. Det er jo godt det også.


#48

Nessie sa for siden:

For meg er Raclett mye mer enn osten. Det har noe med det sosial mens man lager maten også. Det er det tynne møre kjøttet, god saus, gode poteter, salat, minimais, tomater, løk, sopp - og alt dette tilsammen er deilig :D Og det toppes med smeltet ost, og jeg synes Jarlsberg smaker mye.


#49

Mississippi sa for siden:

Jeg fikk forklart en gang at raclette er 'det å skrape av den osten som er smeltet'
Raclettegrill er dermed egentlig bare en betegnelse på en grill som smelter ost som kan skrapes vekk.
I Frankrike og Sveits lager man ofte raclette på helt andre måter som gjør at å grille noe på samme sted er umulig. Det er ofte en stor ost som henger fast på et stativ og skjæres av etterhvert som den smelter.

Jeg spiser raclette på den 'gamle' måten og andre kan gjerne spise den annerledes for min del. ( :mumle: :blunke: )
Men det er som Maz sier, da er det strengt tatt ikke raclette.


#50

Dixie Diner sa for siden:

Jo det er jo raclette, men en litt mer "moderne" raclette? Det blir jo som jeg sa det samme med andre matretter, feks. pizza. Tidligere var pizza bare brød og tomater, litt senere la de ost på. Skulle man ikke kalt det pizza når man etterhvert la kjøtt på også? Kanskje man skulle kalle det flatt rundt brød med kjøtt og ost og tomat på?


#51

Interference sa for siden:

Stemmer det, men de bruker ikke bare den osten som heter raclette i feks Frankrike. Jeg var på en restaurant i Paris som hadde mange forskjellige oster å velge i. Veldig kjekt egentlig, for det er mange som ikke liker den osten som heter raclette.
Det var forresten veldig kult å se de gigantiske ostene henge der over varmen og sakte smelte. :nam:


#52

Mississippi sa for siden:

:jupp:

Jeg :hjerter: raclette


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.