Jeg har en raclette stående (6 skuffer og grill oppå) som jeg ikke har fått brukt, men nå er det på tide å børste støvet av den og sette den i gang.
Hva pleier dere å lage? Ost er jo en selvfølge, men hvilke oster er best? Racletteost utgår med høye kneløft, den koster jo fader meg ei halv månedslønn for en lusen pakke. Port Salut og Ridder? Jeg liker tåfis-oster.
Hva griller dere oppå? Biff? Poteter? Hvilke sauser er gode til, om man har saus? Det er jo bare å bruke fantasien, men jeg vil gjerne ha noen supre tips. :)
Har bacon,kylling og svinefilet. Mandelpoteter som er forkokt og delt i båter/halve, løk,champinjong i skiver, tomater. Vi kjøper litt forskjellig oster,her i Sverige er det ikke sååå dyrt. Har ofte Aioli og Tzatziki til. Noen ganger koker vi litt ris til det er veldig poplært. Har også hatt en vanlig kyllingsaus til.
Vi stopper ikke på noe når vi har raclette, men vi dropper osten!
Forskjellige typer kjøtt som er godt marinert, pølser rullet i Bacon (delt i 3-4), paprika/løk/tomat eller hva annet en liker til å steke i dingsene under, forskjellige typer poteter, hjemmelaget potetsalat, pommes frites, fløtegratinerte poteter, forskjellig salat som er i forskjellige boller, så en bare kan ta på det en ønsker selv, og sauser. Tsatziki og hummus går vi heller ikke av veien for. Og enten hvitløksbrød eller loff som en steker i dingsene under.
For å si det sånn, vi gjør det til en dag! :glad i mat:
Vi har godt brød med oppkuttet røkt pølse, tomat, agurk, løk, stekt sopp, stangselleri, sølvløk, marinert hvitløk osv. Og ALLTID racletteost... Evt port salut ved et par kriseanledninger.
Men er racletteosten særdeles god, eller? Den jeg fant kostet nærmere 100,- kroner for en pakke med oppskåret ost, tror faktisk ikke den var større enn 150 gram eller noe sånt. Dåne.
Den gang vi racletterte (det må være over ti år siden) brukte vi vanlig ost i osteskuffene, camembert og sånt. Sånn ellers stekte vi tynne potetbiter, alle mulige grønnsaker og biffbiter. Gjerne oljet med en grillolje eller noe sånt.
Når jeg har spist raclette sammen med nessie og de har vi hatt jarlsberg ost. Det var kjempegodt i alle fall :)
Cherrytomater og champinong er obligatorisk.
Forskjellige typer kjøtt som kylling, okse og elg feks.
Men det er sikkert tveldig godt med scampi eller fisk også.
En god salat på siden er også godt, og kanskje saltbakte poteter med aioli. :hyper:
Ellers går det jo an å lage dessert på den også om man er flere og man har spist et godt måltid og vil sitte kengre ved bordet.
Kutte opp ananas, banan og annen frukt som egner seg til "grilling". Og servere med vaniljekesam, krem eller vaniljesaus.
Ah, jeg har ikke funnet hele stykker, bare de oppkuttede, og jeg kan bare ikke ta meg råd til den osten der, det er jo helt sinnssykt dyrt. Men Port Salut liker jeg veldig godt, så det får bli den + kanskje Jarlsberg og noen andre. Jeg er glad i mozarella også jeg. Må prøves snart. :D
Vi overspiste fra racletten i går: Ridder, racletteost (det er jul bare en gang i året), storfekjøtt, sopp, løk, paprika, squash, stekte poteter, salat, aioli. :nam:
Pft. Og jeg liker ikke sånne salamipølsegreier så godt, så det hadde blitt en stusselig raclette om jeg skulle sittet der med poteter, løk og ost. :dramaqueen:
Oppskåret skinke vil jeg ha, det passer godt til ost.
Dette er storfavoritten hos oss. Mannen dro den til og med med seg opp på fjellet i høst. :knegg:
Biff, kyllinfilet, diverse marinader evt. også svinebiff. Kokte poteter, squash, sopp og alt mulig av grønt må til. Bruker vanlig revet ost, gjerne billig ala x-p. Tar litt ridder eller cheddar ved siden av til oss voksne.
Du kan bruke omtrent alt av ost som har litt smelteevne. Det er bare smaken og fantasien som setter grenser egentlig.
Sveitserost er veldig godt sammen med litt cheddar (ikke skiver, den gule i stykker), eller les vieux panne, raclette, ridder, port salut, brie des maux eller brie ermitage, camembert og så videre.
Det er og litt spennende å smelte dessertoster til frukt, jeg fikk en tolkoost (ananas tror jeg) sammen med grillet kirsebær, stjernefrukt og eple, toppet med akasiehonning og valnøtter. Det var knallgodt!
Jeg blir gjerne med å racletter med deg altså. :hyper:
Vi spiste dette i går. :nam:
Vi stekte elgkjøtt og kylling å racletten. Under i skuffene var det ost (ikke raclettost..), cherrytomater, babymais, sopp, løk... og så hadde vi båtpoteter til og en god salat. Og peppersaus. :D
Det som er at man spiser ofte mindre kjøtt når man spiser det på denne måten enn ellers. :jupp:
Jeg er ganske konservativ når det gjelder raclette, og liker ikke å grille masse kjøtt oppå. Jeg koker poteter (helst mandel) som jeg heller smeltet ost på. Som tilbehør har jeg spekemat, små sylteagurker og sølvløk. :nam:
Veeldig klar jeg også. :knegg: Fyller jo 30 om noen uker, og da kunne jeg tenke meg en rolig koselig feiring med filmjentene, egentlig. Med raclette og digg!! Vi ser. :D
Kanskje fordi man bruker raclette-grill? "Maskinen" heter vel det samme uansett hva man bruker, eller heter den plutselig "grill" fordi man ikke spiser sølvløk?
En bordgrill er jo faktisk noe helt annet, om jeg sier til noen vi skal spise "bordgrillmat" og tar frem raclettegrillen, blir det jo helt feil. Tviler dessuten på at raclette-ost er den eneste osten som noensinne ble brukt til raclette opprinnelig?
Hvis man skal tenke sånn kan man vel heller ikke kalle annet enn rundt flattbrød med tomatsaus på for pizza.
Joda, Pizza er en eldgammel rett det. Restmat. Er sporet MANGE år tilbake tilogmed i Pompei. (rart hva en husker).
Et tradisjonelt raclettejern har vel heller ikke grill på seg. Nå har jeg kun brukt elektrisk kjøpt i Sveits i 1985 men da var tanken på å grille kjøtt helt fjern. Like fjern som når engelskmennene puttet blomkål i ostefonduen.
Ja men retter utvikler seg jo, sånn som feks. pizza. Dersom absolutt alle skulle tenke helt nazi-tradisjonelt hadde vi gått glipp av veldig mange gode retter. Heldigvis tør folk å tenke nytt og retter blir utbedret og utviklet. Og "moderne" raclette i dag er en bordgrill med skuffer under, der man kan grille kjøtt, poteter og annet og ha det tilbehøret man ønsker til.
Blir sulten av dette her, jeg må prøve dette snart.
Utvikling er en ting. Det var utvikling når de begynte å bruke poteter i Sveits også. Det er noe annet når en dropper osten. Det blir jo omtrent som rømmegrøt laget uten rømme. Da er det ikke lenger rømmegrøt med fløyelsgrøt eller noe lignende.
Hvem dropper osten? Eller mener du man KUN skal bruke Raclette-osten som koster ei månedslønn og at de som ikke kan bruke akkurat den osten av økonomiske årsaker eller fordi de ikke får tak i den, skal la være å bruke raclette? :knegg:
Jeg tror Port Salut funker ypperlig til Raclette (eller kan jeg ikke kalle det det nå, hva skal jeg kalle det?)
Osten er iallefall mulig å få tak i nå. Du skulle prøvd på 80 tallet, når det var importforbud på ost store deler av året. Det var ikke ofte vi fikk tak i det, men det gjorde jo hele greia høytidsstemt.
Jeg synes det virker som osten for mange er en "bisetning" i måltidet og ikke hovedsaken. Jeg synes ikke Port Salut kan måle seg selv om den har noen av egenskapene blir det ikke en fullgod erstatning.
Kan tenke meg det var verre da ja. Jeg vet hvor de har osten men jeg har kun sett den ferdig oppskåret i pakke på 150 gram eller noe sånt, til nærmere 100 kroner. Det blir for dyrt, synes jeg, men jeg kan sikkert kjøpe EN pakke og ha andre oster i tillegg. Tenkte å ha raclette-bursdag om noen uker, og da må jeg tenke litt økonomisk.
Men jeg fikk ikke svar på hva jeg skal kalle det, mener du altså at man ikke kan kalle det raclette om man ikke har kun de tre-fire ingrediensene og osten er raclette-ost? På min eske står det Raclette-grill og det er jo det det kalles, bordgrill kan jeg jo ikke si for da forventer jo folk å få noe helt annet. Tror jeg fortsetter å kalle det raclette (med masse forskjellig tilbehør) jeg, så folk skjønner hva som skal serveres. Det originale tilbehøret har jeg jo med uansett siden jeg elsker det.
Forresten, alle måltider der ost er hovedretten er hjertelig velkomne i min munn. osteoholiker. :glis:
Jeg synes rett og slett Port saluten blir mer fettete og smaker mindre enn raclette-osten. Da har vi heller raclette litt mer sjelden. Men av diverse oster så er den den som jeg synes egner seg "best". Uansett så må man jo ha en del ost, og ost er dyrt.
For meg er Raclett mye mer enn osten. Det har noe med det sosial mens man lager maten også. Det er det tynne møre kjøttet, god saus, gode poteter, salat, minimais, tomater, løk, sopp - og alt dette tilsammen er deilig :D Og det toppes med smeltet ost, og jeg synes Jarlsberg smaker mye.
Jeg fikk forklart en gang at raclette er 'det å skrape av den osten som er smeltet'
Raclettegrill er dermed egentlig bare en betegnelse på en grill som smelter ost som kan skrapes vekk.
I Frankrike og Sveits lager man ofte raclette på helt andre måter som gjør at å grille noe på samme sted er umulig. Det er ofte en stor ost som henger fast på et stativ og skjæres av etterhvert som den smelter.
Jeg spiser raclette på den 'gamle' måten og andre kan gjerne spise den annerledes for min del. ( :mumle: :blunke: )
Men det er som Maz sier, da er det strengt tatt ikke raclette.
Jo det er jo raclette, men en litt mer "moderne" raclette? Det blir jo som jeg sa det samme med andre matretter, feks. pizza. Tidligere var pizza bare brød og tomater, litt senere la de ost på. Skulle man ikke kalt det pizza når man etterhvert la kjøtt på også? Kanskje man skulle kalle det flatt rundt brød med kjøtt og ost og tomat på?
Stemmer det, men de bruker ikke bare den osten som heter raclette i feks Frankrike. Jeg var på en restaurant i Paris som hadde mange forskjellige oster å velge i. Veldig kjekt egentlig, for det er mange som ikke liker den osten som heter raclette.
Det var forresten veldig kult å se de gigantiske ostene henge der over varmen og sakte smelte. :nam: