Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er du lovpålagt å varsle fra ved mistanke om barnemishandling?

#1

Maz sa for siden:

Om ikke, hvordan kan dyr få et sterkere vern enn barn?



#3

Teofelia sa for siden:

Er ikke alle pålagt å varsle om man har mistanke om mishandling da? Jeg trodde dette var nedfelt i barneloven, jeg, men det er mulig jeg er alt for naiv?

#4

Maz sa for siden:

Det er mulig det er det altså, men det praktiseres jo ikke. Hva er strafferammen i så fall på å ikke varsle. Det har jo vært en del saker de siste årene der det snakkes om at skole/ barnehage og/ eller primærhelsetjeneste burde ha reagert.

En ser jo her inne også at vi som privatpersoner kvier oss fra og varsle og anseer det som "slemt", selv om det her inne er langt mindre utbredt enn andre steder.


#5

shute sa for siden:

Nei, det er man ikke. Juridisk sett, altså. Mange yrkesgrupper er, men ofte bare dersom mistanken er om "alvorlig" omsorgssvikt.

Det er et snodig paradoks. Samtidig er jo barn flest innom langt flere kontrollinstanser enn dyr flest, og sånn sett burdet det for barnas del egentlig holde at helsestasjon, fastlege, barnehage, skole etc. har varslingsplikt. Dersom denne ble overholdt.


#6

Irma sa for siden:

Jeg er ganske sikker på at vi ikke er lovpålagt å melde i fra om mistanke om omsorgssvikt for barn. Det gjelder vel kun profesjonelle; lærere, leger, barnevernsarbeidere, sosionomer osv.


#7

Slettet bruker sa for siden:

Noen har varslingsplikt. Leger, lærere og sånn.


#8

Maz sa for siden:

Men er det noen sanksjoner tilknyttet den varslingsplikten? Burde det være det eller kan det virke mot sin hensikt?


#9

shute sa for siden:

Det er vel sanksjoner i den forstand at man kan få "tilsnakk" nærmest. Det var aktuelt i forbindelse med den såkalte Christoffer-saken, og jeg mener Helsetilsynet var inne og kritiserte et sykehus i Vestfold i hvert fall. Barnevernet og skolen var også kritisert i forbindelse med denne saken, men jeg vet ikke om fylkesmannen gikk inn med noen sanksjoner.

Helsepersonell er kan vel i aller verste fall miste lisensen, men jeg kan ikke tenke meg at det noensinne har skjedd.

Jeg synes godt man kunne hatt sterkere sanksjonsmuligheter overfor de som i dag er lovpålagt å melde bekymring. Særlig i barnehager er vi elendige på den biten. Politiet er flinke.


#10

Susse sa for siden:

Jeg er lovpålagt det, og har gjort det to ganger i jobbsammenheng. På min forrige arbeidsplass hadde vi lav terskel for å melde bekymring og det ble etterhvert godt innarbeidede rutiner og samarbeid med både politi og barnevern. Mye av dette kom nok også av at mange i staben arbeidet på voldtekstmottaket og hadde lært mye rundt overgrep.
Ja, jeg mener absolutt at det burde straffes strengere når fagfolk unnlater å melde fra om overgrep eller mistanker om overgrep.


#11

Irma sa for siden:

Jeg synes for øvrig det er helt idiotisk dersom dyr har sterkere rettsvern enn barn. Fint og bra for dyra selvsagt, men veldig dumt for ungene.


#12

rine sa for siden:

Jeg er lovpålagt å gjøre det, og har gjort det.


#13

safran sa for siden:

Privatpersoner har ikke noen meldeplikt til barneverntjenesten, men offentlig ansatte har det. Regulert av Lov om barneverntjenester:
§ 6-4. Innhenting av opplysninger. Opplysninger skal så langt som mulig innhentes i samarbeid med den saken gjelder eller slik at vedkommende har kjennskap til innhentingen.
Offentlige myndigheter skal av eget tiltak, uten hinder av taushetsplikt, gi opplysninger til kommunens barneverntjeneste når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, jf. §§ 4-10, 4-11 og 4-12, eller når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker, jf. § 4-24. Like med offentlige myndigheter regnes organisasjoner og private som utfører oppgaver for stat, fylkeskommune eller kommune. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av loven plikter offentlige myndigheter å gi slike opplysninger. Etter pålegg fra disse organer plikter offentlige myndigheter i forbindelse med sak som fylkesnemnda skal avgjøre etter §§ 4-19, 4-20 og 4-21, også å gi de opplysninger som er nødvendige for å kunne vurdere om en flytting tilbake til foreldrene, eller samvær med dem, vil kunne føre til en situasjon eller risiko for barnet som nevnt i §§ 4-10, 4-11 eller 4-12.
Også yrkesutøvere i medhold av lov om helsepersonell mv., lov om psykisk helsevern, lov om helsetjenesten i kommunene, lov om familievernkontorer og meklingsmenn i ekteskapssaker (jf. lov om ekteskap), samt lov om frittståande skolar plikter å gi opplysninger etter reglene i andre ledd.


#14

Kahlan sa for siden:

Helt enig, og konsekvensene for de barna mener jeg er større enn for dyra.


#15

him sa for siden:

Jeg er enig her.

Jeg synes uansett at det er vanskelig å sammenligne mishandling av barn og dyr. Mitt inntrykk er at mishandling av dyr er i følgende kategorier:

  1. Ren sadisme. Det er veldig positivt at slike overgrep blir anmeldt helt uavhengig av hva man måtte mene om dyrs rettigheter. Mennesker som er direkte sadistiske mot dyr er et faresignal - også for senere mishandling av andre mennesker.
  2. Penger. Mye av det jeg vil karakterisere som mishandling av dyr går under økonomisk profitt; For små bur, ingen lufting, for mange dyr, stress for dyr som er drektige eller føder, kastrering eller annen medisinsk behandling uten bedøvelse. Dette er misbruk som jeg mener ikke har noen direkte paralell blant mennesker.
  3. Uvitenhet. Mange mener at katten eller kaninen "tross alt" har det bedre i naturen enn hvis de blir avlivet hos vetrinæren slik at dyrene settes "fri". (Gjelder også dyrevernere som jeg vet har hatt aksjoner som går på å slippe dyr rett ut i skauen. Ikke helt min stil.)

Barnemishandling har etter min mening andre årsaker. Det eksisterer så klart ren sadisme og uvitenhet også her. Men mitt inntrykk er ikke at det er det som er hovedproblemet når det gjelder barnemishandling. Mitt inntrykk er at det som er hovedproblement er at foreldrene av en eller annen grunn ikke greier å ta seg av barnet. Vanskjødsel som går over i mishandling. Foreldrene er alkoholikere, har store psykiske problemer etc. Hadde barnet vært et dyr hadde det vært bortplassert eller avlivet.

Så, tja, jeg personlig opplever ikke at det nødvendigvis er de samme mekanismene som ligger bak bestandig. Og i tilfellene med ren sadisme synes jeg det er uvesentlig om det er dyr eller mennesker som det går ut over. (Det er selvfølgelig ikke uvesentlig i den forstand at dyret er jevnbyrdig med menneske. Men uvestentlig i den forstand at det er den sadistiske personen som er problemet og det er greit å stoppe h*n så tidlig som mulig.)


#16

Skvetten sa for siden:

Jepp, alle som arbeider i disse tjenestene har varslingsplikt. Jeg kjenner til et par tilfelle hvor tjenestene har blitt saksøkt ofr manglende varsling i det siste.


#17

Blånn sa for siden:

Signerer denne.


#18

Isolde sa for siden:

Som førskolelærer har jeg varslingsplikt i jobbsammenheng, men privatpersoner har ikke det. Trist. Alt for mange la vær fordi de "foreldrene vet best selv" og at man skal la naboens privatliv være privatliv.


#19

Floksa sa for siden:

Dette er ikke en ukjent problemstilling.
Om hunden "din" jager mitt bufe kan jeg med loven i hånd avlive den på stedet på forsvarlig vis. Om hunden "din" biter barnet mitt, kan jeg ikke det...

Men for all del, den nye dyrevelferdsloven er virkelig et skritt i riktig rettning. Men kanskje på tiden at barn får samme rettigheter....


#20

nam sa for siden:

Det samme tenkte jeg da jeg så overskriften på artikkelen. Om det finnes varslingsplikt, er det i alle fall ikke allmennkunnskap.

-Jeg ser ingen gode grunner til at det ikke skal være lovpålagt å varsle fra ved mistanke om barnemishandling.

Kan noen fortelle en god grunn til at det ikke bør være lovpålagt å varsle fra ved mistanke om barnemishandling? :gruble:


#21

Lenam sa for siden:

Selv om det ikke er lovpålagt, så er det jaggu din borgerplikt å gjøre det!


#22

Hilda sa for siden:

Ja det er helt vilt, min kompis ble angrepet av en hund, han måtte slå den i hjel før den sluttet. Det ble kjempestor sak av dette fordi han drepte hunden i selvforsvar.

Jeg har varslet barneværnet som privatperson en gang, det er noe av det smarteste jeg har gjort. Det var et alvorlig tilfelle av omsorgsvikt, og ingen av de andre i familie/nære venner ville ha gjort det. Men de har takket meg etterpå.
Tror ikke skolen til en av barna var klar over hvor ille det var hjemme, fordi barnet hadde ikke gått på skolen så lenge.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.