Min kjære og jeg mimret fra studietiden i Oslo og ble helt salige bare med tanken på de nydelige børekene vi kjøpte på Sultan på Grunerløkka. Har sett litt rundt etter oppskrift, men finner ingen som passer helt med det vi spiste.
Husker tre varianter. En med potet, chili og løk, en med kjøttdeig og løk og en med feta og spinat.
Noen som vet hva jeg tenker på og har oppskrift ?
Det er også godt å ta filodeig og dyppe i en blanding av kefir, egg, feta og litt farris, legge de i en ildfast form og så helle over resten av fyllet. Stekes på passe varme til fyllet har stivnet sånn akkurat passe. (Dette har jeg lært av ei venninne fra Bosnia. Det er evigheter siden jeg lagde det, så jeg husker hverken nøyaktige mål ller steketemperatur og -tid. Men godt er det. :D)
Deig:
2.4 dl olje
1.6 dl vann
1 ts salt
1 liter hvetenel
Fyll
5 dl moste poteter
1/2 ts salt eller etter smak
2 ss olje eller smør
3 piskede egg
1 liter most fetaost
5 dl raspet parmesan
Spar 1.2 dl ost og 1 pisket egg
Bland poteter, salt, olje, 2 egg og ost.
Bland deigen på vanlig måte, skal være litt myk. Form deigen til størrelsen som små golfballer.
Press golfballene sammen og legge en ss fyll på de. Brett sammen og tett åpningen. Dyppes så i 1 pisket egg og så i raspet parmesan.
Stekes på bakepapir i 30 minutter ved 200 C til de er gyldne.
Dette ble oppgitt å skulle være Børek, men det er det vel ikke, men godt så det ut til å være, så la den nå ut uansett jeg :D
Her er en bedre oppskrift på det vi var ute etter:
Med spinat og fetaost. Du trenger:
1 pakke ferdige yufka-lefser
2 egg
5 dl kefir
5 dl yoghurt
300 g fetaost
500 g fersk spinat eller liten hermetisk boks med spinat. Frossen spinat kan også brukes.
1,5 dl olje, helst soyaolje.
Salt og pepper etter smak Slik gjør du:
Smør en langpanne med olje eller smør. Bland kefir, yoghurt, egg, salt og pepper godt i en bolle. Om spinaten er fersk, legges den i varmt vann noen minutter. Bland feta og spinat til en masse. Dekk langpannen med lefse. Fordel blandingen fra bollen med egg over lefselaget. Fortsett lagvis til du har brukt halvparten av lefsene. Fordel feta- og spinatmassen i langpannen og hell over litt av kefir-røren. Fortsett lagvis med lefse og røre. Avslutt med røre helt til slutt. Stekes på middels varme i ca. 45 minutter.
Jeg har smakt dem de har på flyplasser og på Seven-Eleven. De lukter godt men smaker ikke godt, synes jeg, og jeg eelsker feta. Men jeg har ikke smakt de andre.
Det må være en del fetaost i dem skal de være gode. Ellers blir spinatsmaken for dominerende, og det er ikke godt. Da kan man ta en tygge med gress fra utenfor husveggen like gjerne.
Dem smaker gress og lukter kubæsj hvis det er ikke tilbredt riktig.
Så ikke finn på å servere det til gjester hvis det er første gangen du skal lage dem.. :knegg:
Børek med spinat og feta er fast takst hver gang jeg er på det lokale kjøpesenteret.
kanskje jeg skal høre med innehaveren av butikken om oppskrift neste gang.