Min leseglade Lille trenger nye bøker. Vi skjønte at vi ikke har oppdatert bokhyllen på en stund da hun skulle reise til farmor og farfar nå. Mye var for barnslig ( i følge henne selv og jeg skjønner hva hun mener) og hun trenger nye utfordringer.
Noen som har gode tips? Gjerne noe som ikke er Anne Cath Vestly eller Torbjørn Egner, :gjesp: men noe freskt, nyskrevet gjerne, fantasifullt, humørfylt og spennende. Hun er litt vár, så det kan ikke være for Grimm-makabert, for trist eller for skummelt.
De har skrivd en til, de to, det der er Monkeypop-saken, så ahr de skrivd barnepolitiet tar saken også, og mulig enda en?
Monkeypop-saken koste jeg meg gjennom også, den var utrolig bra!
Kirkegaard bøkene. Vesle Virgill. Eller det er kanskje for litt eldre det.
Nevøen min liker veldig godt eventyr (5 år). Pannekake-historien har jeg i en bok her og den må vi lese om og om igjen, og teskjekjerringa. Mulig han er litt barnslig, jeg vet ikke?
I spy-serien er genial for stor og liten! Men ikke egentlig så mye LESE-trening som hygge med en fantastisk billedbok. Nærmere kunstopplevelse kanskje?
Gitte og elgbrødrene av Pija Lindenbaum gjorde stor suksess hos mellomsøster da hun var fem. Gitte ønsker seg et søsken, og tar med seg noen elger hjem som brødresubstitutt, men de bare bøller seg. Bra tegninger, og jenta mi ler fremdeles over at elgbrødrene bæsjet på teppet.:p
Mamma Mø - stor suksess da storesøster var fire.
Linus i svingen bøkene - disse elsker hun.
Svein og rotta - hun likte noen av disse da hun var fire, noen var kjedelig.
Vi har masse gode bøker, egentlig. Jeg kommer imidlertid ike på så mage titler nå. Skal sjekke hylla til fireåringen min på et tidspunkt når hun ikke sover. ;)
Tor Åge Bringsværd og Iben Sandemoses bøker om "Kattedetektiven Fellini" har vi lest med stort hell.
Selv om storesøster ikke er så glad i annet enn billedbøker så er det noe som har gått og da særlig bøker om hekser. Vi har lest Bjørn Rønningens " Den vimsete heksen" og en bok som heter "De tre små heksene" (oversatt fra engelsk, husker ikke forfatter).
Vi har kommet et stykke i Den lille prinsen - den er nok litt for komplisert, og vi mistenker at en av grunnene til at han vil lese videre, er at han håper at han snart vil forstå hva den handler om. :D
Ellers så blir det mye gammelt her i huset, av både Vestly (Åtte små, to store og en lastebil for tiden; Knerten-bøkene er også populære) og Egner (Kardemomme by er en storfavoritt, særlig etter at vi så den i teateret i julen). Og alle Ruffen-bøkene, da. (Dere har de to nyeste også, som kom i fjor og i forfjor? De er veldig fine de også. :))
Vi har lest alle Knerten-bøkene og skal begynne med Ole Aleksander nå. Lotta-bøkene har vi også lest. Frøkna koser seg også fortsatt med de mer avanserte billedbøkene, som Gubben og Katten og Serafin-bøkene. Også har en favoritt fra min barndom kommet i nytrykk: Disneyland-serien (egentlig tre bøker, men jeg fant bare den ene på Bokkilden).
Vi leser Ole Aleksander for tiden, og de er veldig fine for den alderen. Gubben og Katten er populære, og fortsatt leser vi av og til Kari Grossmann "Barnehageboka mi" og "Au, det gjør vondt", de er veldig fin illustrert i likhet med øvrige Kari Grossmann-bøker. Pulverheksa slo an hos Vesla, men jeg syns de var litt kjedelige. Albert Åberg har vi også lest en del av, selv om noen av dem er litt skumle.
Vi leser mye om Lotta og Bakkebygrenda som flere nevner. Jeg vil også slå et slag for "Tom og Andersen" av Margaret Skjelbred, de er skrevet på rim, men de funker godt. Karsten og Petra er også populært.
Jeg lurte litt på å introdusere noen Elsa Beskow-bøker når Ole Aleksander er lest ut. Jeg var glad i dem da jeg var liten, og det blir spennende å se om de har stått seg. Jeg tenker også litt på de gamle bøkene fra Damms Barnebibliotek, "Flette Mette" og "Huldra kommer til byen" osv. Tenkte jeg skulle lese gjennom dem selv først og vurdere om Vesla er stor nok. Lurer litt på Ole Lund Kierkegaard også, men det er mulig det er litt tidlig.
Tror nok ikke det er så mange 9-åringer som leser dem, men de passer veldig fint for 3-6 år :) Vi har også en Gubben og Katten-bok (Gubben og Katten og nissemaskinen) som er mye tykkere og med mer tekst og mindre bilder enn i de store billedbøkene.
Jeg anbefaler "Alle sammen" av Anna Clara Tidholm (1993), hvis dere ikke har lest den. Den har vært veldig populær hos de tre yngste guttene mine. Her fant jeg en tilfeldig omtale, der det ihvertfall står hva den handler om.
Jeg syns det er en veldig god bok, som viser hvor forskjellige barn (og mennesker generelt) er.
"Tigli" - handler om en jente som har hår av sukkerspinn m.m. Veldig fengende er min erfaring.(både privat og i barnehagen der jeg arbeider)
"Prompehunden Walter" Er hun opptatt av slike ting som de fleste barn :blunke2: så kan nok denne vekke begeistring. Bestselger i Usa og Canada, har nettop kommet på norsk.
"Det røde eplet" Jepp, den fra vår barndom. Husker denne boken veldig godt fra jeg gikk i barnehagen selv... Litt spennende fortelling, men "snill" og traust.
Bøkene om "Karsten og Petra"
Bøkene om "Løveungen og Kaninen"
-Pop up bøkene: "Askepott" og " Alice i eventyrland" Flotte og spesielle bøker som barna blir imponert av! Men bør leses sammen med voksen,da pop up figurene ikke tåler for mye herjing....
Er det flere? Jeg har bare lest Johannes Jensen føler seg annerledes. Den er bra.
Mange gode forslag her. Jeg vil i tillegg foreslå Ole Lund Kierkegaard. Jeg elsket Vesle Virgil da jeg var liten og leser ofte disse bøkene for elevene mine. Ser noen her foreslår Roald Dahl. Etter min mening er de fleste bøkene hans (som forøvrig er fantastiske!) for kompliserte for en fireåring. SVK leser vi for øyeblikket i 2. klasse, og det er flere som ikke henger helt med. Han skriver fantastisk, men har et språk som passer best for barn som iallefall er fylt 6-7 år vil jeg si. Mulig yngre også kan ha glede av det.
Anne Cath Vestly elsket jeg som barn, men jeg tror Aslak Sira Myhre har rett i at mange av disse bøkene er utgått på dato, de fenger ikke dagens generasjon like godt. Dagens barn har helt andre referanserammer. Jeg har lest lite Vestly for jentungen min, men det er mulig hun hadde likt det bedre enn jeg tror.
Prøvde å lese Anne C Vs Guro for eldstejenta her. Jeg slet med å forklare hva det betydde når moren leide et værelse, og at bestyrerinnen ble sinna hvis barn løp i gangen. Mammaen gikk også rundt og søkte seg jobb som tjenestepike, men de brukte et annet ord som jeg ikke kommer på nå.
Jenta mi forstod heller ikke hvorfor det var så vanskelig å telefonere. "Mamma,- hadde ho glemt mobilen?"
Du har helt rett,- barn har helt andre referanserammer.
Du har fått mange fine tips her! En favoritt hos oss er popup-bøkene fra Filiokus forlag. De bør leses sammen med voksne (minstemann på tre er i hvert fall for liten til å klare å la være å plukke så mye), men det er jo bare stas.
Akkurat nå holder vi på med Charlie og sjokoladefabrikken. Den er kjempefin med ganske korte kapitler slik at også minstemann orker å følge med. Storesnuppa på fem elsker den og sitter med trillrunde øyne og lytter. Vi leser ett eller to kapitler hver kveld, det er passe. :)
Bøkene om Ruffen er også blant mine favoritter, men det er nesten med sorg jeg må innrømme at jentungen ikke liker dem. Derimot fenger Albert Åberg veldig.
Jeg mener å huske at Teskjekjerringa som ble nevnt tidligere her var veldig morsom eller fin å høre for meg og lillesøsteren min, vi kan ha vært 4 og 7 år. Jeg ble lei av å høre farfar lese den for oss, mens søsteren min holdt ut gang etter gang...
Ellers liker jenta mi på 3,5 Johannes Jensen. Vi har en om at Johannes Jensen er alene og får seg kjæreste (Frida), får ikke sjekket akkurat nå hva tittelen er, men den fenger.
Bøkene og Reven og Griusungen er morsomme. Karsten og Petra leser vi stadig, og til og med HE på seks koser seg med dem. Albert Åberg Geitekillingen som kunne telle til ti. -Den har jeg lest en million ganger for JC. Dustefjerten (Om du ikke har nynorskvegring)
Nå er Barbapappa blitt populært igjen.
Jeg skal finne fram Den lille vampyren for HE snart. Tror han vil like bøkene, men de er kanskje litt for vanskelige for JC på 4,5.
Det samme gjelder kanskje for Svein og Rotta? Dragen med de røde øynene, av Astrid Lindgren. Den er så fin og trist.
Til små jenter synes jeg det er viktig med noen skikkelige jentehelter. Men de er det ikke så lett å finne. Eventyret om Lurvehette var favoritteventyret mitt da jeg var liten. Tøffe, kule Lurvehette som kjempet mot troll og utysker. Mye mer spennende enn kjedelige, vakre tørrpinner av noen prinsesser. SÅNN skulle jeg bli! www.reisenett.no/eventyr/html/asbjornsen5.htm
Nei, husker ikke, og jeg vet ikke hvor boka er blitt av - mulig den er i en kasse hos faren min. Har prøvd å søke etter den på nettet uten å finne noe.
"Serafin ..." er en flott bok, den har vi lest mye. :) Skikkelig gammel raddisbok, ja! :D Jeg tror nok Bringsværd, for eksempel, må ha lest den, de er jo mer eller mindre samme generasjon.
Bøkene om reven og grisungen er kjempefine. Til jul fikk vi Nisseforeningen, som handler om fjompenissen Papp som melder seg inn i foreningen "Nisser uten genser". Morsomme bøker med flotte tegninger.
Henger meg på å anbefale popupbøkene fra Filiokus Forlag (www.filiokus-forlag.no). :tilber:Utrolig vakre, og ikke dyre til å være håndlagde synes jeg! Passer både til liten og stor!