Jeg er ekstremt glad i hvitløk, og er på evig jakt etter nye oppskrifter. Vet jo at man kan bruke hvitløk i det meste og selvsagt bestemmer mengden selv, men spør allikevel, kanskje det er noen som sitter på en nydelig rett med masse, masse hvitløk?
Bakt hvitløk er forresten nydelig, jeg hiver fedd rundt i langpanna når jeg feks. steker potetbåter eller kjøtt i ovnen. Man trenger ikke å skrelle dem men jeg liker å gjøre det. De blir brune og myke og søte og bare helt vanvittig nydelige. Man kan også kjøre dem til mos etterpå, og smøre over loffskiver eller pizzadeig og lage knallgodt hvitløksbrød, gjerne med fersk mozarella over.
Sakset fra Aperitifs sider. Jeg har laget dem flere ganger og det er knakende godt.
Gambas al pil pil - fresende varme scampi med hvitløk Antall porsjoner:
4 Ingredienser:
4-5 ss olivenolje
4 hvitløkbåter, finhakket
1 ts tørket rød chili, i flak
1 ts paprikapulver
500 g middels store, rensede rå scampi
1-2 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss tørr sherry
salt og nymalt pepper
2 ss bladpersille, hakket
Fremgangsmåte:
Du trenger mye brød for hånden til å fange opp de deilige saftene i pannen etter disse hvitløksskalldyrene. Denne baskiske tapa som andre steder i Spania heter gambas al ajillo, serveres tradisjonelt fresende varme i en liten metallpanne.
Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og server.
Innsendt av: Oppskrift fra boken Til bords i Spania og Portugal av Joyce Goldstein
Åååh sikle!! De har ofte tilbud på scampi på Obs, betaler 20-30 kroner for en stor pose (1/2 kilo tror jeg det er). Vi hamstrer alltid når det er sånne tilbud.
Ta en boks med snøfrisk med dill, og bland i hvitløk etter smak. Jeg liker mye. Smør det på laksefileter, en kladd smør, og pakk det inn i folie. Bakes i ovnen i 20-30 minutter, og spises med salat og ovnsbakte poteter, pasta eller ris.
Sånne karamelliserte, hele hvitløksfedd er noe av det beste jeg vet også. Mannen steker poteter og hvitløk i jerngryte, og uansett hvor mange fedd han har oppi blir det spist opp.
I går freste vi masse, masse hakket hvitløk i olje (bare lukten! :nam: ). Så en god del hakket persille, chili om man ønsker, og så reker (som ikke må være i pannen for lenge; da blir de seige). Dette blir en deilig pastasaus.
Kjøp rå, hel kylling. Løsne skinnet fra kyllingbrystet (og lårene) med fingrene (pass på at skinnet ikke sprekker). Stikk urtekvister (rosmarin og timian) under skinnet. Ha kyllingen i en ildfast form med rikelig olivenolje og 40 hvitløksfedd. Jeg gidder ikke skrelle dem først. Ha på salt og pepper, og litt sitronsaft. La den steke i ca 45 minutter på 180 grader (eller til kyllingen er 70 grader inni).
Jeg serverer med ovnsbakte poteter, og hvitløken most oppi creme fresh. :nam:
Jeg steker hel kylling med masse hvitløksfedd (med skall), sitron og friske urter (en Jamie-oppskrift). Så skvises hvitløken ut av skallet, moses med en gaffel og smøres i et tykt lag utenpå kyllingen. Kjempegodt!
Jeg er også glad i hvitløk, men blir så inmari tørst av det dagen etter (og nei jeg har ikke drukket alkohol i tillegg ;) ). Er det bare meg som hr det slik??
Det har hvertfall ikke jeg opplevd, men kanskje jeg er herdet etter all de hvitløken jeg har proppet i meg. Jeg spiser glatt en hel stor hvitløk på en dag, og spiser vel minst et par fedd daglig hele året.
Har du opprskrift på hvitløkssuppe? Mamma laget det til oss i julen, veldig godt, kan skaffe oppskrift. Har tenkte å prøve meg på den også, visstnok svært lett.
Kebabdressing - bland ca halvt om havlt med kefir og majones. Til en pakke majones bruker jeg 1/2 - 1 hvitløk som jeg river oppi dressingen. Tilsett hakket bladpersille - en god neve eller så. En dæsj sitron og en god dæsj ketchup og en knips salt. Denne er utrolig god som dressing i pitabrød, men også som saus til pasta.
Kjøttboller i tomatsaus.
Karbonadedeig blandes med masse løk, hvitløk og basilikum. Form små kjøttboller som stekes. Ha over knuste, skinnfrie tomater, smak til med grovkvernet pepper, salt, enda mer hvitløk og basilikum. Lages as we speak. :nam:
Del x antall cherrytomater i to, legg på bakeplate, legg på en hvitløksskive på hver tomat, bak i ovnen på ca. 120 grader til tomatene har "skrumpet" - kok pasta al dente og bland tomater/hvitløk med pastaen og god olivenolje. Kan også tilsette hakket chili frest i litt olje. Alltid en suksess! (Riv gjerne parmesan over.)
Vart laga og servert i går: Totalt suksess. Ultra-yummy! :highfive:
Stappa all kvitlauken inni kjuklingane(var mykje folk i huset her i går, så 2 måtte til) og fann ut etter 45 minutt i omnen at det gjorde at litt lengre tid måtte til, så eg gravde fedda utav og lot dei ligga i botnen av langpanna medan det stod i omnen 15 minutt til.
Serverte med ris og oljesteikte grønsaker(Lauk, purre, paprika(raud, orange og gul), gulrøter og sjampinjong) og rørte moste kvitlauk og krafta frå langpanna i Creme Fraiche + litt salt.