Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ben - føtter

#1

Albertine sa for siden:

Da jeg bodde i Finnmark hadde jeg en svensk fastlege, og han kunne ikke skjønne finnmarkingenes kroppsdelsbenevnelser. En gang kom en mann til ham og sa at han hadde vondt i foten, men da legen ba ham om å ta av seg skoene så kunne han fortelle at han ikke hadde vondt der, men derimot like nedenfor hofta. For enkelte nordmenn slutter ikke foten ved ankelen, den går helt opp mot det stedet der ryggen skifter navn. Trøndere inkludert. Dette er et pussig fenomen, men enda snodigere blir det når man hører østlendinger klage over at de fryser på beina og må ha på seg ullsokker. Sist sett både i skøytereklame og i tråd på FP om nupper på ullsokker. Har de ikke føtter? Hvorfor er det sånn? Hva sier du?


#2

Skilpadda sa for siden:

Muntlig kan jeg si både at "jeg fryser på beina" og "jeg fryser på føttene" dersom jeg er kald på føttene. Å kalle hele beinet for "foten" tror jeg bare jeg har hørt trøndere gjøre. :)


#3

Manga sa for siden:

Jeg kaller ikke hele beinet for foten, men jeg fryser på beina.


#4

trøtt sa for siden:

Jeg fryser også på beina. Fryser jeg lenger opp på beina enn føttene så sier jeg at jeg fryser på låra f.eks. Når jeg fryser på beina så mener jeg altså føttene.


#5

Harriet Vane sa for siden:

Jeg fryser både på bena og føttene, litt om hverandre, men jeg snakker jo vekselsvis minst 4 dialekter.


#6

Divine sa for siden:

Jeg er trønder, og bruker "foten" om hele beinet.

Er det ikke også et trønderfenomen å si sko der østlendingene ofte sier støvler? At på trøndersk så brukes "støvel" kun om gummistøvler, så ergo heter det "skisko" fordi de er lave. Sainnt, ja?

Foreleseren min på Dragvoll sa forresten at på Østlandet så skiller man ikke mellom sokkel- og kjellerleilighet. Stemmer det? Det kan nesten virke sånn, for da vi skulle leie bolig for ti år siden, så godtok vi sokkelleiligheter, men ikke kjellerleiligheter, men vi dro stadig på bomvisninger, for ingen av uteleierne så ut til å skjønne hva vi snakket om.


#7

Malama sa for siden:

Jeg er sunnmøring, og fryser på beina, selv om det så egentlig kanskje er tærene. Men det kommer nok av at jeg har en fot, to bein... Jeg har nemlig vondt i foten min, i låret ja. Og jeg har blitt gjort oppmerksom på at jeg har en tilsvarende feilbruk av begreper om hendene mine. Ja, altså, jeg har vondt i hånden min. Over albuen et sted.

Forøvrig har jeg også skisko, det er da absurd å kalle det en skistøvvel, det er da beviselig en sko! Og nei, jeg har ikke et gram av trønderblod i meg.


#8

Guava sa for siden:

Jeg er som du vet ikke trønder, men omgås en del trøndere. Jeg har beholdt dialekten min (sørlandsk).

Jeg sier ikke støvel om annet enn gummistøvler. Jeg kan vel bruke det om fjellstøvler som er like høye som gummistøvler.
Skisko er ikke støvler. Sokkel er ikke kjeller.

Bein er hele beinet og kan inkludere foten. Fot er selve foten og ikke hele beinet.

Jeg kan fryse på beina, men da fryser jeg på mer enn føttene. Fryser jeg bare på føttene så sier jeg at jeg fryser på føttene.

Jeg synes det kan være forvirrende når trøndere snakker om "fotan" og jeg synes det høres helr rart ut når man trøndere snakker om skader på foten når det er lårbeinsbrudd.


#9

trøtt sa for siden:

Jeg er ikke trønder og sier skisko. Tror ikke det er vanlig å kalle det skistøvel her nede, jeg har ihvertfall aldri hørt det.


#10

Mex sa for siden:

Joda.. jeg sier nok mye feil her.
Jeg fryser på beina (føtter er et ord jeg aldri bruker)
Jeg har vondt i foten (det kan være å låret det)
Jeg har vondt i armen, ikke hånden

Støvler er gummistøvler, ikke noe annet.


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er rogalending, og sier vondt i foten om det verker i låret. :nikker:


#12

Frøydis sa for siden:

Jeg er nordlenning og sier foten om hele greia. Husker noen på et forum reagerte da jeg skrev at jeg hadde strikket ferdig en fot, men jeg mente at jeg hadde strikket et bein. :knegg:


#13

Pelen sa for siden:

Det med å kalle hele benet for fot har jeg aldri hørt, men det å kalle føttene for bena stusset jeg veldig på når jeg flyttet til Norge. Når noen snakket om en mann som gikk barbeint hele året så trodde jeg at han gikk i shorts. Nå har jeg blitt vant ved det, men jeg syns fortsatt det er pussig.


#14

Karamell sa for siden:

Jeg er fra Bergen og har bodd i Trondheim i 13-14 år.

Jeg fryser både på beina og på føttene alt etter som hva jeg kommer på å si. :hipp som happ: Men om jeg har vondt i kneet, kan jeg si at jeg har vondt i foten ja.

Skisko/skistøver er også hipp som happ for meg. :utvanna:


#15

Malama sa for siden:

DET har jeg også gjort, skrevet at jeg hadde strikket en fot, og da reagerte de som visste at jeg strikket bukse, ikke strømpebukse, den skulle da ikke ha fot...


#16

Bluen sa for siden:

:jupp: Her også. Jeg har også bare hørt trøndere som kaller hele beinet for foten. Ordet fot klinger litt fremmed i min munn, kjenner jeg (selv om det i tilfelle bare måtte brukes om den nederste delen av beina).


#17

Bluen sa for siden:

Jeg sier skisko - og som regel vintersko selv om det er snakk om knehøye støvletter. :jupp: Og så tror jeg du har rett på det siste punktet; jeg har aldri tenkt over noe skille mellom sokkel- og kjellerleilighet.


#18

Che sa for siden:

Jeg fryser på "fotan"


#19

Karamell sa for siden:

Sokkel er da over bakkenivå?!


#20

mina sa for siden:

Jeg er trønder og fryser på "fotan". Har jeg vondt i foten kan det like gjerne være mindt på leggen og bak på låret som nede på fotbladet.
Når jeg skal presisere at det er den delen av foten som jeg putter i skoa det gjelder kaller jeg det fotbladet.

Bein er for meg skjelettdelen av "fotan".


#21

Maverick sa for siden:

Jeg fryser over hele føkkings meg. :mumle:


#22

polarjenta sa for siden:

Æ frys på føttern(Og faktisk så gjør jeg det akkurat nå)


#23

Veronal sa for siden:

Jeg har "vondt i foten" hvis det er låret. Jeg fryser på tærene.


#24

LaLuna sa for siden:

Jeg er trønder og "frys på fotan". Dvs jeg gjør ikke det lenger, for jeg har kjøpt meg så gode ullsokker. :glis:
(Men foten er i alle fall hele greia, ikke bare nederst, lizzom.)

:humre:


#25

Elise sa for siden:

Foten er for meg fra ankelen og ned, men det er jo en del av beinet, så jeg kan jo godt si at jeg fryser på beina om jeg fryser på føttene eller tærne, for både føtter og tær er en del av beina. :jupp: Om jeg sier jeg har vondt i foten, så er det under ankelen. :nemlig:

Og kjelleren vår er en sokkeletasje... tror jeg... :gruble:


#26

Divine sa for siden:

Det er jo bare å se på vinduene. Er det vanlige vinduer eller kjellervinduer? Ergo, er hele etasjen under bakken eller er deler av den over?


#27

Elise sa for siden:

Ja, det var sånn jeg trodde det var.

Halve kjelleren har normale vinduer, mens halve har kjellervinduer. Dvs huset ligger i en skråning, og kjelleren er på bakkeplan på den ene siden, mens 1.etasje er på bakkeplan på den andre siden. :jupp:



#29

Divine sa for siden:

Sokkel, ja.


#30

Elise sa for siden:

Ble bare plutselig i tvil da jeg leste at vi liksom ikke kan forskjell her i øst. ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.