De siste årene har vi hatt alt for ensartet kosthold, for det meste basert på kjøttdeig og pølser. Nå er jeg så utrolig lei det samme gamle, så jeg har lagt en plan for å få mer variasjon:
Mandag: Hvitt kjøtt.
Tirsdag: "Vegetar"-mat. Det vil bare si at hovedingrediensen ikke skal være kjøtt. Saus med kjøttbuljong, så skinkebiter osv. er helt greit.
Onsdag: Kjøttdeig
Torsdag: Fisk
Fredag: Pølse
Lørdag: Suppe eller grøt
Søndag: Rødt kjøtt (gammeldagse søndagsmiddager).
Det ligger ikkeno politisk bak dette, det er kun for å tvinge meg selv til å være mer oppfinnsom og få litjtausa til å prøve flere smaker. Om det fører til at vi får i oss mer fisk og grønnsaker så er det bare en bonus. Nå har jeg ei liste på 130 middagsretter som jeg kan variere med. Målet er å komme gjennom alle før det blir repetisjon.
Denne uka:
Mandag: Hjemmelagde vårruller (totalt mislykkede, de blåste opp som ballonger).
Tirsdag: Fersk fullkornspasta med fløte og brokkolisaus. Nyyyydelig.
Onsdag: Hønsefrikasse (jeg måtte bruke opp en kjøttdeig på mandag, så mandag og onsdag blir byttet om denne uka.)
Torsdag: Ovnsbakt laks.
Fredag: Pølse i brød og lompe.
Lørdag: Blomkålsuppe.
Søndag: Italiensk fåregryte.
Neste uke:
Appelsinkylling
Falafel
Spagetti med kjøttsaus
Stekt kveite med ovnsbakte poteter
Falukorv
Risgrøt
Irsk ølgryte (storfe)
Lurt med menyer for å få variasjon! Jeg er avhengig av variasjon for å holde helsen i sjakk, så jeg prøver også å lage middagsplaner, om enn bare for en uke. Har ingen regel for hvilken dag som er fisk, kylling osv., men prøver å ha minst to fiskemiddager, maks en med rødt kjøtt, gjerne en vegetar eller to og hvitt kjøtt oftere enn rødt. Varierer også tilbehøret mest mulig. Stort sett får vi det til! Ukens meny her ser sånn ut:
Mandag: Grønnsakswok (kun grønnsaker stekt med tamarisaus, hvitløk, løk, masse godt krydder, sesamolje, ikke tilbehør)
Tirsdag: Torsk med chana dhal og fullkornsris i krydret havrefløtesaus
Onsdag: Kyllingkjøttboller i spicy tomatsaus, fullkornspasta
Torsdag: Brennsnut (sunnmørsk navn på litt tynn lapskaus) basert på kalkunkjøtt
Fredag: Egentlig linsesuppe, men ser ut til at vi skal til venner
Lørdag: Risgrøt på dagtid, kanskje. Scampi i tomatsaus, fullkornspasta
Foruten variasjonsmomentet synes jeg det er ufattelig deilig å vite hva vi skal ha til middag hver dag, og vi sparer penger fordi vi stort sett handler inn stort for hele uken og bare har småsuppleringer underveis. Det er finfint!
Ukesmenyer er kjempesmart,da slipper man å henge over frysedisken halv fire hver dag. Neste uke tenker jeg vil se omtrent slik ut:
Mandag: Fiskepinner til unga,vårruller til oss( jeg orker ikke fisk om dagen...)
Tirsdag: Spiser hos bestemoren min,sikkert medisterkaker
Onsdag: Tomatsuppe og pannekaker
Torsdag: Fersk fylt pasta med tomatsaus og bacon
Fredag: Taco i mange varianter,mange til middag så lager med litt kylling osv.
Lørdag: Jobber kvelden så middag utgår for min del
Søndag: Skal i dåp og får tapas tror jeg
Er helt avhengig av å lage ukesmenyer, skjønner ikke hvordan vi fikk laga middag i det hele tatt før :confused:
Har ikke noen regel for hvilken dag vi har de ulike rettene på men har vegetarmat et par ganger i uka, kylling et par ganger og fisk et par ganger. Spiser veldig lite rødt kjøtt og kjøttdeig, og aldri pølser. Har en sønn som fant ut at kjøtt=lik og nekta å spise det, nå spiser han hvitt kjøtt og litt kjøttdeig. Har vi feks som idag, oksesmåsteik lager jeg tofu eller noe sånt til ham.
Skal vi se, uken vår ser så langt slik ut:
Søndag: Laksewok med kokosmelksaus
Mandag: Kalkunbryst, har ikke bestemt helt tilbehør enda
Tirsdag: Linsesuppe
Onsdag: Brennsnut (rester fra siste uke som vi frøs ned)
Torsdag: Jeg skal på yoga, spiser noe på jobb først, mannen spiser svinemør
Fredag: Taco av kyllingkjøttdeig
Helgen tar vi når vi kommer så langt, handler oftest inn enten lørdag eller mandag for uken.
Vi sparer penger, så veldig greit å bruke det vi har i fryseren. Gode ting er det også! :)
Kylling sweet`n sour m/ris, babymais og sukkererter
Fiskegrateng m/potet, råkostsalat og hvit saus
Hot pølserisotto
Ørret m/varm spinatsaus, brokkoli og potet
Chili con carne m/ris
Grøt + Kyllingrullader m/risottoris
Persilletorsk i tomatsaus m/potet
Fylt kylling m/pasta- og ertesalat
Fiskewok m/ris
Gryte fra Indonesia m/pasta
Laks stekt i ovn m/brokkoli, rømme og potet
Skinkegrateng
Grøt + take away
Ørretpakker m/chili og ris
Urtesnitzel av svin m/pasta
Fiskekaker m/grønnsaksrisotto
Kjøttsaus m/pasta
Resten av uken er vi bortreist.
Jeg tror jeg ikke ville rullert så mye med nye oppskrifter i begynnelsen.
Jeg gjorde det nemlig slik, og Storebror glemte da smakene mellom hver gang vi hadde de ulike middagene. Evnt. ville jeg fokusert på to-tre ingredienser som jeg hadde ofte en periode slik at barnet vendte seg til smaken.
Her er vårt faste oppsett:
m: suppe/grateng
t: fiskedag
o: kylling
t: kake/pai/bolle-dag (altså kjøttkake, fiskekake, pannekake, middagspai ol)
f: barnas valg
l: grøt som sein lunsj også foreldres valg til litt senere middag
s: middag hos svigers
Bytter litt om på dagene etter hva som passer best utfra arbeidstider.
Her er vår meny for denne uken og neste:
Mandag: Kjøttboller, saus, poteter, grønnsaker
Tirsdag: Jamies fantastic fish pie
Onsdag: Kyllingwok med ris
Torsdag: Lakseform med poteter og grønnsaker
Fredag: Hjemmelaget lapskaus
Lørdag: Kyllingfilet med pesto og bacon, ris og salat
Søndag: Brasiliansk fiskegryte med ris og salat
Mandag: Spise pølser på juletrefest
Tirsdag: Fiskekaker (rester) med poteter og grønnsaker
Onsdag: Kyllingwok med nudler
Torsdag: Jamies fantastic fish pie (rester)
Fredag: Medisterkaker (rester) med brun saus, poteter og grønnsaker
Uka som har vært har vi spist sammen alle fire. Uka som kommer jobber mannen ettermiddagene hele uka. Da går det mye i rester som dere ser. :knegg: Men det er utrolig deilig å ha ordentlige middager som krever lite tilberedning når man er alene med ungene.
Her er denne ukens meny:
Mandag: Laks m/fullkornspasta og grønnsaker
Tirsdag: Tomatsuppe m/egg og hvitløksbaguetter
Onsdag: Taco
Torsdag: Fiskekaker m/poteter og grønnsaker
Fredag: Kjøttboller m/potetmos og grønnsaker
Lørdag: Pølser og spaghetti og grønnsaker (til barna på ettermiddagen)+noe til oss voksne på kvelden
Søndag: Kalkun
Mandag: Hamburgere
Tirsdag: Stekt sei m/poteter og grønnsaker
Onsdag: Hjemmelaga pizza
Torsdag: Fiskesuppe
Fredag: Taco
Lørdag: Grøt+noe på kvelden
Søndag:??
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.