Vi har fått ett flott dobbelt vaffeljern til jul. Og det er i bruk for fjerde dagen i dag. Vi har laget ostesmørbrød to dager og grove vafler for annen dag. I dag laget jeg grove vafler med hvitløk, pizzakrydder og ost i røra, og det ble superdigg. Steker til barnas matpakke og kveldssnacks til de voksne as we speak.
Det fulgte med en vanvittig oppskriftsbok om alt man kunne lage i vaffeljernet. Og jeg ble inspirert altså, men hva vafler dere?
Her er forresten link til inspirasjonsheftet som fulgte med: Masse digg.
Sist vaffeljern vi hadde ble ødelagt fordi vi lagde ostesmørbrød i det. Hengslene ble slarkete og det ble umulig å steke vafler jevnt. Utviklingen har kanskje kommet litt lenger nå?
Vi bruker det til søte dessertvafler, eller grove "matvafler", ikke noe annet. Toastjern til ostemsørbrød (eller jeg foretrekker ofte å slenge dem i ovnen, sånnsett, men mannen liker toastjern-smørbrød)
Enkel av meg. Har ikke tenkt på krydder og ost i vafler...
Kun vanlige vafler her også. Har trodd som flere andre her at vaffeljernet kan bli ødelagt med å lage ostesmørbrød i det? men ostesmørbrød-vafler høres utrolig godt ut da :)
Jeg har ett Wilfa jern som visstnok er dypt, og der skal man kunne steke grønnsaker , kyllingfilet, fiskefileter (torsk i parmaskinke og innbakt laks), Kjøttkaker, tortillalefser med fyll, pita og nanbrød, de høye polarbrødene, omeletter, scampi m.m.
Jeg har ennå ikke prøvd noen av oppskriftene, men det kan godt hende at jeg gjør. Det er jo genialt å steke maten fra begge sider samtidig, går jo raskt.
Når det gjelder mine grove matvafler så brukte jeg dette som grunnoppskrift, men siden jeg bare hadde grovbakst, så tok jeg ca. 2:1:1 med hvetemel-havregryn-grovbakst. Tok opp i revet ost, pizzakrydder og tørket hvitløkspulver. Det var utrolig godt det altså. De ble lagt i matpakken med ost-salami-skinke neste dag. Neste gang skal jeg prøve med skinkebiter og revet gulrot i røren. I følge Wilfa kan man også tilsette raspede poteter i vaffelrøren.
Av mindre sunne varianter Wilfa foreslår:
-Lag vanlig vaffelrøre men tilsett most banan og/eller hakket sjokolade
-Bananstrudel: Bananer og annet digg legges inn i butterdeig og stekes i vaffeljernet (oppskrift kan legges ut)
-Napoleons hjerte: Som napoleonskake men butterdeigen er stekt i vaffeljern. Ser veldig godt ut.
Jeg har aldri noen sinne brukt oppskrift til vafler, det går på feelingen. I det siste har jeg laget vafler av en solid mengde egg, malte nøtter/mandler, havremel, grov spelt, gjerne en dæsj yoghurt naturell/kefir/rømme, melk ekstra lett og litt olje og linfrøolje. Jeg synes de er et fint alternativ til grovbrød.
Dette hefte skal jeg jammen meg printe ut - takk du som deler! Steke kjøtt og scampi og annet i vaffeljern? :confused: Det høres jo veldig spennende ut men jeg har en følelse av at mitt gamle jern ikke vil duge til denne type "matlaging".
Jeg fikk samme vaffeljern som det Koma har i sommer. Det er en del dypere enn vanlig, og egner seg nok bedre til mateksperimentering enn de fleste andre jern jeg har sett. Til nå har vi bare brukt det til vafler, og knapt nok det, siden jeg har manglet vaffelinspirasjon. Kanskje vi skulle hente det frem igjen.
Jeg har vaflet diettmat til lillegutt, f.eks egg+kylling+fersk krydder+gulrot, most sammen med kjøkkenmaskina.
Funker som en drøm og smaker godt, men høres helt forferdelig ut :)