Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Unntaket som bekrefter regelen"

#1

Smash sa for siden:

Ja, hva betyr egentlig det. Jeg har gang på gang tenkt på dette begrepet, men jeg skjønner det rett og slett ikke. :blånn:
Jeg bruker det av og til, men det føles jo litt rart å bruke det når man ikke skjønner hva det betyr.


#2

Mei sa for siden:

Den henspiller vel på ordspillet "ingen regel uten unntak"?

:vetikke:


#3

Che sa for siden:

Mei sa det.

jeg liker uttrykket godt.


#4

Elise sa for siden:

Det betyr at selv om det skjedde noe som var uvanlig, så trenger det ikke å bety at det kommer til å skje flere ganger. Det er fordi det er ingen regel uten unntak, så når man kommer borti unntakene bekrefter det bare dette.


#5

Kanina sa for siden:

Det er vel ment som en litt spøkefull versjon av det Elise skriver. Man kan liksom alltid "skylde på" at alle regler har et unntak, når noe opptrer som ikke er i tråd med regelen. :o Det er ikke noe man kan si i en seriøs sammenheng, altså.


#6

Skilpadda sa for siden:

Ofte brukes det som om et unntak fra en regel liksom skal bevise at regelen stemmer - som en slags "omvendt" anvendelse av "ingen regel uten unntak", altså - men det er egentlig feil. Det uttrykket betyr, er at dersom man formulerer et unntak, så bekrefter man med det, implisitt, at det finnes en regel som unntaket er et unntak fra.

OK, det var litt krøkkete formulert, altså. :knegg: Men det er et slags juridisk prinsipp, om at hvis man har en lov eller regel som er formulert f.eks. som "på søndager er det ikke lov til å selge alkohol", så er det rimelig å tolke dette som en implisitt regel om at på dager som ikke er søndager, så er det lov til å selge alkohol. Slik at det spesifikke unntaket (på søndager er alkoholsalg forbudt) bekrefter den generelle regelen (som er at alkoholsalg er tillatt)


#7

Smash sa for siden:

Jeg trodde jeg skjønte det nå, helt til leste innlegget fra skilpadda. Da ble jeg plutselig usikker igjen. :knegg:
Får kanskje lese gjennom det nøye og i rolig tempo, kanskje det da går inn.


#8

Skilpadda sa for siden:

:knegg:

Altså, hvis jeg sier "Nei, du er under 18 år, så du kan ikke komme inn på denne filmen," så betyr det at de som er 18 år kan komme inn på filmen. Ikke sant? Selv om jeg ikke har sagt den regelen, bare kommet med unntaket. Unntaket bekrefter at det finnes en bakenforliggende regel.


#9

Smash sa for siden:

Aha, nå falt det på plass. :D


#10

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg er ikke helt med på hva du sier. I mitt hode er de som er 18 år, altså unntaket, ikke et unntak fra regelen - for regelen gjelder jo ikke dem? :lurer: Et unntak må jo være et tilfelle som regelen i utgangspuntet omfavner, men i noen spesielle tilfeller ikke gjelder likevel. F.eks at butikker ikke har lov til å ha søndagsåpent, unntatt de to siste søndagene før jul.


#11

Skilpadda sa for siden:

OK, jeg er enig i at det ikke var det beste eksempelet. Hva da hvis jeg sier "De to siste søndagene før jul er det lov for butikker å holde åpent" - da er dette et unntak, og ved å komme med en slik unntaksbestemmelse, sier jeg implisitt at det finnes en generell regel om at butikker ikke får holde åpent på søndager.


#12

Hasselnøtt sa for siden:

Da er jeg enig. Evt "barn under 11 år får ikke se filmen unntatt i følge med en voksen."


#13

Skilpadda sa for siden:

Nei, da har du formulert hele regelen. :) Hvis du sier "Barn under 11 år kan få se filmen hvis de er sammen med en voksen," så er dette en formulering av unntaket. Og det unntaket impliserer at den generelle regelen er at barn under 11 år ikke får se filmen.


#14

Anda sa for siden:

For de som liker fremmedord; i jussens verden er det det som kalles en antitetisk tolkning.


#15

Hasselnøtt sa for siden:

Eh, ja. Jeg kom på det i det øyeblikket jeg hadde logget av i sted, og det irriterte meg litt, for jeg skjønte at det kom til å bli kommentert. :knegg:


#16

Skilpadda sa for siden:

Kaller du meg forutsigbar? :tullerdunisse:


#17

Elise sa for siden:

Jeg lurer da rett og slett på om jeg har misforstått, altså. Jeg syns jo Skilpaddas forklaring høres veldig fornuftig ut, liksom. :nemlig:

Vel vel. Man kan ikke slutte å lære i en alder av 28 år, heller! :glis:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.