Jeg skal investere i en symaskin, men er litt usikker på hvor masse penger jeg skal legge i den og hva jeg kommer til å bruke den til. Men mest sannsynlig blir det til gardiner, legge opp bukser, kanskje noe småstæsj til ungene og muligens kjoler/skjørt til meg selv.
Så hvilken har du (merke, modell)? Hva er du fornøyd med? Hva savner du evt? Hva bruker du den til?
Janome MC 6600 Professional. Brukes til alt, jeg syr ganske mye. Maskinen kostet 12 500,- for et par år siden. Før det hadde jeg som Veronal, Janome Easy Jeans - det er en arbeidshest av dimensjoner, har alle basic egenskaper og er en veldig god maskin. Jeg krevde dog bedre utvalg av sømmer osv. og valgte derfor å avansere, men om jeg hadde hatt råd, hadde jeg behold EJ også, for det er den beste maskinen til å sy gjennom flere/tykke lag, glidelåser og rettsøm generelt!!
Det eneste jeg "savner" på MC 6600 Prof. er friarmen, men nå har jeg blitt så vant til å ikke ha det, at jeg vel ikke egentlig savner det lenger. Men det er det eneste som jeg kunne ønske maskinen hadde. Ellers er den kraftig, har et stort utvalg av pyntesømmer og alfabet, større spolekapasitet ++ Det er en større og mer avansert, elektronisk maskin.
I tillegg har jeg en overlock-maskin, også fra Janome, som jeg bruker til finish mm. når jeg syr klær osv.
Min symaskin heter svigermor :knegg:
Er kjempe fornøyd. Bare sier hvor lang gardinene skal være så eter en stund så er de klarer. Bukser og som må legges opp, vips så er de ferdige
Er jo bra hun kan brukes til noe :fnis:
Jeg hadde en lengre diskusjon med meg selv angående symaskin for to år siden. Jeg endte opp med å kjøpe en 1000-kronerssak på Jysk. Det er sikkert masser av ting den maskinen ikke kan gjøre, men den duger veldig fint til mitt bruk.
Jeg syr gardiner, legger opp bukser og fikser småting. Jeg har sydd noen kjoler til snuppa, men jeg ble aldri helt bitt av sybasillen.
Jeg hadde mormoms gamle Bernina, den funka lenge. Jeg hadde den i sikkert 10 år, og mormor hadde hatt den i 20 tror jeg. Da den tok kvelden kjøpte jeg en billig maskin til drøye 1000 lappen, legg mere penger i din Martis.'
Min funker den, men det er mye som ikke jeg er fornøyd med.
Sikkert lik den jeg har. Vi har samme bruk.
Det som irriterer meg mest ar at foten hopper av hver gang jeg tar stoffet ut av den. Ikke helt i hundre den undertråden heller, men grei.
Skulle jeg valgt på nytt hadde jeg lagt i litt mere.
Dette har vært tema hos meg flere ganger i det siste etter jeg hentet en urgammel Singer fra en bod, og den har stått synlig fremme til ulike prosjekter. Ikke at jeg kan anbefale en slik til alle og en hver, for den har sine begrensninger.
Men; både min mor, venner og venninner har komt med gode råd de siste ukene. For eksempel, min mor har to symaskiner, en fra slutten av 60 tallet og en ganske ny datastyrt (to år) som kan alt mulig. Begge står fremme, men hun bruker den gamle Bernina maskinen til alt annet enn broderingsfunksjonene. Den nye var faktisk skikkelig dyr i mine øyne. Jeg hørte hun snakket men en av syvenninnene side, og de har komt frem til at de beste hel mekaniske maskinene fra slutten av 50 og 60 tallet ikke står tilbake for de aller fleste moderne maskiner. De gamle har ofte flere applikasjonssømmer og funksjoner å velge mellom og til daglig vil man ikke savne noe.
Hvis man vil ha mest mulig for pengene er en brukt maskin absolutt verd å se nærmere på, og de gode helmekaniske er oftest undervurdert i butikkene.
De største fordelene med nyere maskinene er at de har flere sømmer å velge mellom, kan gjøre mye helt automatisk og fullføre ordrer valgt i programmvaren. Slike maskiner er dyre, og de er i 10.000-20.000 kr. klassen og oppover.
Man skal i hvert fall opp i 5000 kroners klassen før de nye maskinene kan erstatte de beste eldre maskinene, selv de fra 60 tallet. De gamle mekaniske var veldig presise, slitesterke, men har altså ikke så mange sømmer å velge mellom som de digitalt styrte. Det er mye fint å velge mellom både nytt og gammelt.
Jeg har en ganske ny Pfaff something something og er ikke bare fornøyd med sømkvaliteten. En annen ting som jeg ser nå som jeg syr en del smått barnetøy, er at friarmen burde vært smalere.
Jepp, jeg hadde arvet mors 40 år gamle Husqvarna som har tuslet og gått i mange år og som har blitt brukt mye. Men nå ble det ikke mulig å få den reparert mer.
Så da jeg skulle ha "tilsvarende" type maskin, altså en som varer i 40 år uten tøys, den skulle være kraftig og mekanisk og ikke noe som kan bli utdatert elektronisk og at det skulle være en reell sjanse for at man fikk tak i reservedeler om 30 år så var det helt klart Janome Easy Jeans som var den som utpekte seg.
Jeg har jo sett hva du har greid å trylle med den maskinen, så det er helt klart fristende, selv om jeg antar at det ikke er nok å bare kjøpe den. :knegg:
Jeg kjøpte en Janome My Style 1000 til 1900,- i forrige uke. Den har rettsøm, siksakk og knappehullssøm. Det er alt jeg trenger. Den forrige maskinen min hadde alt mulig slags ekstradippedutter, men ble aldri brukt.
Husqvarna er visst litt vanskeligere å få deler till en Bernina og Singer maskiner. Uansett, om man er litt aktiv online er det utrolig hva man får tak i av brukte og ubrukte deler. Det er visst plenty deler å få til så og si alle Bernina og Singer maskiner fra 50 tallet og fremover, mange verksteder og butikker vil heller selge en ny modell enn å snakke fordelaktig om de gamle.
Noen av de gamle modellene er så populære at det er startet reproduksjoner av dem. Kopier av Singers Featherweight maskiner produseres i India og Thailand, og de gamle originale er så ettertraktet at en i bra stand koster fort 2-3 tusen. Singers Featherweight modeller ble produsert fra 20 årene og frem til 1964. Disse har ikke så mange integrerte funksjoner, men var avhengig av ekstrautstyr.
De eldre maskinene har ulike fothøyder, standard er lav, høy, skråstilt og ekstra høy. Flere av produsentene hadde føtter som var kompertible med hverandre. Hvis pris betyr noe, så får man mye for pengene i en pent brukt maskin.
Hvis du vil ha en helt ny maskin kan du gå inn i en bra sybutikk og lage syprøver på de ulike modellene. Selv om alle er bra, syr de ikke helt likt. Noen merker takler bedre tykke lag med dongeristoffer, og andre har litt problemer med å sy fint på tynne stoffer. Syr man mye stretchstoffer er spesial maskiner best, og noen maskiner har ekstrautstyr for det. Det er vanskelig å si noe generelt, men Bernina kommer ofte bra ut på sammenligninger av søm på ulike tekstiler.
h! Min mor har en mintgrønn Husquarna, som har forvoldt meg mang en sterk glose i ungdomstida mi. :knegg: Jeg vet ikke om hun har prøvd å få den reparert, eller om hun bare har slutta å sy.
Jeg fikk derimot en Bernina i 20-årsgave. Så lite som den brukes, skal den nok vare evig, tenker jeg.
Jeg har en Husqvarna Viking, som kostet rundt 3500 tror jeg, som jeg kjøpte for 4 år siden.
Den er mekanisk og går som en klokke. Har hatt trøbbel med den en gang, men det ble fikset med service.
Den kan ikke brodere og slikt tøys, men det trenger jeg heller ikke.
Den har en fake overlocksøm som duger veldig bra, og som jeg bruker mye når jeg syr klær og slikt.