Skal om to uker begynne med glutenfri diett til min sønn som akkurat har fått konstatert cøliaki. Den første måneden også laktosefritt. Tar gjerne mot tips og råd i startfasen.
Snakket med en sykepleier i går, hun mente at Tines melk ikke er laktosefri? Men de har vel nå to sorter, en laktoseredusert og en laktosefri? Stemmer det? Og hvordan smaker disse?
Går spennende tider i møte, så vi får brette opp armene og ikke grave oss ned, for jeg må innrømme at litt trist er det men diagnosen. Men trøster meg med at det er så mye som kunne ha vært verre!
De har to sorter:
Laktoseredusert = smaker pyton (gjorde i hvert fall det sist jeg prøvde) og
Laktosefri = skal smake som normalt. Jeg har ikke turd å drikke mye av den - gammel vane osv.
Det er bare å kamuflere med O'boy og sånn. Om det er glutenfritt, da.
Det finnes også laktosefri matfløte, og Soft Flora i blå pakke er både melke og soyafritt.
Er det kommet HELT laktosefri melk?
Det har jeg ikke fått med meg.
Har sett at de har fått laktosefri fløte til dobbelt pris som vanlig fløte.
Og enda mener nav at jeg med laktoseintoleranse ikke får fordyret kost en normale :sint:
jeg tåler ikke laktosereduserte melka.
I Sverige har de laktosefri melk og fløte.Hatt det i mange år.
Toro langpanne mix er cøljaki vennlig og uten melk
Møllerens er uten melk og egg.
Skjønner at cøliakidiagnosen ikke er noe særlig å få, men det er i hvert fall noe håndfast som kan behandles så gutten din slipper å ha vondt i magen hele tiden. Har sett mange nok som ikke har fått konstatert cøliaki før i voksen alder, etter årevis med smerter og problemer.... Men ja, det er selvsagt tungt å legge om kostholdet, og det krever mye. Heldigvis er det mange som kan mye om dette på FP, det er en drøss med tråder om glutenfritt og annen diettmat, kjempenyttig!
Men altså, laktosefri: Tine har laktosefri lettmelk, www.tine.no/168293.cms, og laktosefri fløte. Ellers er det dårlig med laktosefrie produkter i Norge, i Sverige har de ost, yoghurt og alt mulig laktosefritt. Du kan jo evt. supplere med rismelk og sånt. Uansett, laktosefritt er i hvert fall enklere enn melkefritt!
Honda, den laktosefrie melka koster rundt 30 kr, så der har du en tredobling. :mad:
Den laktosefrie smaker visst som normalt, den laktosereduserte litt søtere. (Jeg liker ikke og drikke melk, men på frokostblanding synes jeg den laktosereduserte er best. Slipper sukker da. :knegg: Sikkert tryggest for dere og prøve laktosefri til og begynne med.)
Hvorfor skal du vente i to uker med å sette ham på diett hvis han allerede har fått diagnose?
Søk på glutenfritt og melkefritt her på fp vil gi deg noen oppskrifter, og også et hint om oss brukere som er litt over snittet opptatt av den typen kost.
Nav sine berekningar viser at melkefritt ikkje er dyrare enn vanlig melkeprodukter. Eg mistenker nav for å ha henta inn sine priser i Sverige :knegg: ( krangla ein del med nav om akkurat dette )
Ja, det er litt komplisert å legge om kosten. Men det å se barnet ditt svinne hen til han hverken kan snakke eller gå uten å få skikkelig hjelp er verre.
Det krever litt planlegging å ha barn på diett, men det er så utrolig godt å se at barnet holder seg friskt. Det er verdt bryet. Virkelig.
Den laktosefrie melka skal smake helt som vanlig melk. Jeg er så skeptisk at jeg ikke tør smake. :knegg: Den laktosereduserte er mye søtere. Den laktosefrie fløta er ypperlig i matlaging.
Regnet egentlig med at dette kom til å bli tatt opp :).
Vi skal på ferie til uka, og syns det er litt problematisk å begynne med dette nå siden vi har lite kunnskap, og det da kan bli litt verre dit vi skal, derfor velger vi å vente til vi er hjemme igjen. Min sønn har foreløpig kun plager med løs mage, nesten aldri dårlig mage, så vi har nok funnet ut dette veldig "tidlig". Snakket med legen som da mente det ikke var noe problem å vente to uker.
Skal til Sverige i morgen og handle inn så mye vi kan så vi er godt forberedt på den nye dietten..
Høres lurt ut å vente til dere er i vante omgivelser, så lenge plagene ikke er alt for ille er det nok enklere sånn. Det går jo fint an å spise mye som ikke har noe med mel å gjøre uansett på ferien, og så kjøre helt glutenfritt når dere kommer hjem igjen. Det er jo en krevende omlegging som sikkert er bedre for dere å ta hjemme. Smart å dra til Sverige, det tror jeg at jeg også må snart. Bare finne noen med bil... :)
Høres lurt ut. Jeg fikk min diagnose rett før jul den gangen jeg ble diagnostisert, og venta til etter jul med å implementere dietten. Da var jeg dessuten så full av gluten at jeg også kunne delta i noen ekstra forksnings-undersøkelser etter jul! :o
Lykke til med dietten! Håper laktoseintoleransen går over av seg selv. Det gjorde min, som var påvist gjennom manglende laktase i biopsien min. Jeg merket imidlertid ikke noe særlig mageplager etter de første par ukene på diett, og forsøkte meg etterhvert med melk uten problemer. Noen vil dessverre fortsette å ha laktoseintoleranse, men det vil dere nok merke etterhvert.
Har jo ikke fått svar på biopsien enda, men legen sa det var vanlig med laktosefritt den første måneden. Håper det ikke er snakk om intoleranse... krysser fingrene!
Det går greit når du blir vant til det, også virker det som alle har "sine ting" som de får til. Dragen m.fam er f.eks kløppere på baking, har jeg erfart :)
Jeg makter ikke å bake glutenfritt i det hele tatt, får det ikke til.
Kokosbolle, har du prøvd havremelk? Det funker veldig godt som melkerstatning og smaker bedre enn soya! Rismelk også forsåvidt, men det er litt søtt på smak. Sånn hvis ikke du liker den laktosefrie, da. :)
Jeg drikker laktoseredusert melk. I starten var det pyton og jeg brukte den kun på frokostblanding. Nå drikker jeg den slik som andre tømmer innpå vanlig melk. Jeg tror faktisk at laktosefri og morsmelk smaker litt likt. Har ikke smakt morsmelk selv om jeg produserer i bøtter og spann for tiden ;)
Den laktosefrie melka smaker mer som vanlig melk. Prisen er høyere, ja!
Lengen min har skrevet til sykehuset,for var der en lege sa det .for ingen har skrevet det i journalen min på sykehuset da jeg var der til utredning for ting og tarm.
Han kaldte te hvete ett eller annet. Oversensitiv for hvete ting:knegg:
Funket å bare kutte meste av hveten i brødet. Bruker fullkorn og spelt istede
Hvis du uansett ikke har tenkt å innføre glutenfritt før om to uker, bør du gi ham minst seks uker på laktosefritt.
I den grad det er mulig, bør du redusere gluteninntaket hans så fort som mulig. Selv om du ikke ser annet enn at han er litt løs i magen, så har jo Cøliakien allerede gjort store skader i tarmen hans. Ingen grunn til å utsette han for det lengre enn nødvendig.
Det er uansett ikke snakk om mer enn ti dager, og det er tatt opp med legen som foretok gastroskopi. Han mente det hadde lite betydning at vi ventet disse dagene, så jeg er ikke stresset på at vi ikke begynner før...
Minstemor her tåler ikke laktose særlig bra og hun sier at den nye melken uten laktose smaker akkurat likt som pappa sin melk :)
Men den er jo endel dyrere da, men slikt må man bare ta med her i Norge. Kjøp i Sverige dersom du har muligheten til det. Der har de masse produkter uten laktose til helt vanlige priser.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.