Langtidsamming er jo flott, og morsmelken inneholder mange stoffer som er suverene for småbarn i barnehage osv. Men hvor lenge er det ok at barna drikker så mye mm at de mister lysten på annen mat? På et annet forum leste jeg om barn på 2-3 år som fortsatt ble ammet så mye at de orket lite vanlig mat. Jeg tenkte at så store barn trenger mer variert kost, og at mm bør komme i tillegg til vanlig mat. Men det er jo bare hva jeg tror. Er det noen her inne som har litt mer greie på dette?
Det er ikke sikkert moren gir mm som hovednæring fordi hun mener det er best, men fordi ungen ikke spiser særlig mye av annen mat, og at hun derfor ønsker at ungen skal få i seg noe.
Jeg fullammet til ungen nærmet seg året, ikke fordi jeg mente at det var nødvendig med så mye mm, men fordi hun ikke ville ha annet.
Neida, i den aktuelle diskusjonen var det flere som sa at barnet spiste mye bedre om h*n ble ammet mer sjelden, men de mente at mm var mye mer viktig enn annen mat. Jeg synes dette høres rart ut da barnet er så gammelt som 2-3 år, men det er som sagt bare hva jeg tror. Hadde det vært snakk om babyer hadde jeg ikke reagert.
Dette høres et som et veldig spesielt enkelttilfelle og ikke noe som er et generelt problem for barn i alderen 2–3 år. Eller var det virkelig mange barn på dette forumet som ble matet på det viset?
Jeg synes problemstillingen blir for oppkonstruert til å klare å mene så mye. Det er fint å amme lenge, men i løpet av første leveår bør jo kornprodukter, plante- og dyreriket bli en del av kostholdet i tillegg til melken. Akkurat hvor mye det skal være av hver til enhver tid, blir helt umulig å svare på.
Absolutt bare melk og absolutt ingenting annet til en treåring høres ikke særlig sunt eller normalt ut, det tror jeg ikke heller er spesielt vanlig i norge.
Min yngste lever av luft og kjærlighet i følge barnehagen. Og morsmelk vil jeg si. Hun er småspist og har alltid vært det. Fram til hun var 1,5 år levde hun i hovedsak på morsmelk, det var hennes valg. Jeg har aldri greid å få i henne mer en to teskjeer med grøt, eller tre tygg av brødskiva. Da hun var 1,5 år begynte hun i barnehagen, og jeg var spent på hvordan det ville gå i forhold til spisinga. Vel, det hendte hun ikke spiste fra jeg leverte til jeg hentet henne. Og dersom hun spiste var det smuler. Gradvis har hun begynt å spise litt mer, men jeg har knapt opplevd at hun har spist en halv brødskive enda. Nå er hun snart 2 år. Og nå ammer jeg naturlig nok en del mindre enn før siden vi ikke er sammen på dagtid. Men som de sier i bar
Anbefalingen er vel å fullamme til barnet er 6 måneder, og så gradvis introdusere fast føde. Fullammes det for lenge, er det vel i første omgang jernlagrene som kan bli for lave.
Jeg tror forresten ikke det er så vanlig å amme treåringer så mye at de spiser lite annen mat.
Men for å ta meg selv som eksempel igjen. Jeg tandemammer de to yngste. Den eldste av dem var ca tre år da den yngste kom. Hun begynste straks å die veldig mye mer da jeg fikk masse melk igjen. I sommerferien da vi var sammen hele tiden, ville hun die veldig mye, det var ikke så langt i fra fullamming vil jeg si. Hun ble også betydelig rundere på den tiden, og det var tydelig at hun ikke led noen nød.
Du trenger ihvertfall ikke fullamme i flere år, det er vanlig med småspiste barn, de vokser opp. Men det er jo viktig å prøve å få i de variert og sunn mat. Ingen barn sulter ihjel i Norge. Jeg har eldste som alltid har vært småspist, utrolig hvor man kan bekymre seg over dette. Men så lenge de er sunne og aktive, så er det veldig vanlig at unger er småspiste og kresne.
Jeg er av den tro at små barn bør introduseres for fast føde og variert føde gradvis fra 6-12 mnd-alderen.
Når man skal introdusere mat, en gang i annet levehalvår, så gir man jo morsmelk først. Når man så etterhvert skal få barnet til å spise mer fast føde, gir man denne først, og så morsmelken på slutten av måltidet. Hvis man har en 2-3-åring som ikke har plass til mat, så må vel det bety at man har gitt morsmelk først? :undrer:
Ikke nødvendigvis. Vi er en del som ammer selvregulert, også når barnet er større. Da gir man ikke nødvendigvis morsmelk rett før et måltid. Yngste jenta mi er som sagt småspist, det er hun uansett om hun får morsmelk kort tid før et måltid eller ikke. Jeg er glad for at hun får den morsmelken hun får, da får hun iallefall i seg litt næring. Det er dessuten mye bedre enn å fore henne med youghurt, kjeks, ost, kake og is, som vel er de få tingene hun kunne tenkes å spise mer enn smuler av.
Vi holder på å introdusere mat nå, men hun vil ikke ha grøt om hun får melk først. Puppen er hun så glad i at når grøten kommer først drikker hun likevel masse melk etterpå.
De sier vel at når barnet er over året, bør ikke melkemengden (uansett om det er morsmelk eller kumelk) være mer enn 5 dl/døgn, for at barnet skal spise annet også.
Den regelen sier max 5dl kumelk, men det er fordi kumelk kan hindre jernopptaket. MM er ikke farlig.
I følge mat for spedbarn fra SEF. (tror det var den, kan sjekke)
Mengden kumelk og kumelksprodukter bør begrenses til små barn (til maksimalt ca.
5-6 dl pr. dag, inkludert yoghurt), for at ikke melk skal fortrenge mer jernrike matvarer fra
kosten. Husk at fruktvariantene av yoghurt ofte kan inneholde en god del sukker.
Dette har jeg klippet ut av SEFs fantastiske hefte "Mat for spedbarn" (Fra side 55.), som kan lastes ned i PDF-format fra [url]www.sef.no[/url]
Min helsesøster sier forresten helt fjerne ting om (mot) amming, som nesten har klart å få meg til å søke helsesøsterudanning bare for å kunne være en motvekt.
I WHO's anbefalinger om fullamming til 6 måneder står det da at man bør introdusere fast føde gradvis etter 6 mnd for at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.
Det stemmer det, men det går an å dekke energi og næringsbehovet til et barn over 6 måneder med fullamming også, dersom mor er motivert til å amme tilstrekkelig. Det er allikevel ingen, ellers svært svært få, som frivillig fullammer utover 8-9 måneder. Det som skjer, er at barna selvregulerer både ammingen og annen spising. Og da er det en del barn som foretrekker morsmelk og fortsetter å spise mye av den lengre enn hva som er vanlig. Og det går helt fint. Det kjenner jeg mange eksempler på.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.