En oversikt over basisprodukter som er nyttig å ha i skapet, slik at man er nogenlunde forberedt på det meste av middager. :nikker:
Jeg tenkte dette kunne være en nyttig introduksjon for nydiagnostiserte familier. Men det er sikkert noen av dere som har noen tips jeg selv ikke har hørt om, og vice versa! Jeg skal fylle på etterhver som jeg kommer på ting, og etterhvert som dere svarer i tråden. :highfive:
Glutenfri soyasaus: til bruk både i brune sauser, og i wok o.l. F.eks. Tamaris glutenfri.
Buljong: ikke alle buljonger er glutenfrie. Toro vanlig kjøttbuljong er glutenfri. Touch of Taste fond (som jeg har i kjøleskapet).
Toro glutenfri brun saus-pulver: når man ikke er helt komfortabel med å lage brun saus fra bunnen av. Fåes i stor pose, som man doserer fra og blander med vann. Veldig enkelt og greit. Ikke minst hvis man skal sende med barna noe til kjøttkakemiddag hos venner eller familie (bare doser mengden pulver, og angi hvor mye vann det skal blandes med.). Jeg blander 2 SS pulver med 3-4 dl vann.
Toro glutenfri Hvit saus-pulver. Samme prinsipp som med den brune sausen. Blandes ut med vann og melk.
Maizena: til jevning av sauser. Fåes også som hvit og brun jevner, som kan strøs rett i væsken, men like greit med vanlig maizena.
Glutenfri strøkavring: til kjøttboller etc, til panering (f.eks. hjemmelagde fiskepinner), og til fiskegrateng etc. Schär har en variant, og Odla (Strøbrød mais).
Fiberhusk/psylliumfrøskall: gjør gjærbaksten enklere. Gjør at man kan kjevle og forme gjærdeig. Uten dette kan man lage boller i muffinsformer, og brød i brødformer med løs deg. Til pizza-baking og kanelboller, er fiberhusk nyttig. Følg oppskrift hvor fiberhusk er med. Jeg bruker ca en teskje fiberhusk til 2-4 dl væske. Haes i væsken etter at gjæren er løst opp. La stå og svelle i 5-10 minutter, til det har tyknet. Blandes deretter med melet.
Melblandinger: et stort utvalg av mange forskjellige typer. Lys, grov, fiber-mix (god til scones og grove vafler), med og uten hvetestivelse, med og uten bokhvete, med og uten teff. Vær obs på at noen kan inneholde melk, og noen inneholder hevemiddel. Sistnevnte kan gjøre dem mindre egnet som allround-mel, siden noen oppskrifter ikke skal heve. Det er heller ikke akkurat nødvendig med bakepulver i den brune sausen. :o
Pasta: spagetti og pastaskruer er lurt å ha liggende. Semper, Schär og Glutano er gode produkter, og kan godt spises av de gluten-tolerante, men hvis man har plass til en ekstra kjele på komfyren, er det likegreit å koke to porsjoner. Husk å bruke dørslaget til den glutenfrie pastaen først.
Knekkebrød: nødrasjon. :nemlig:
Müsli: greit å ha stående i tilfelle man går tom for brød. Se opp for müslier med masse kokos og tørket frukt, ikke alle (f.eks. jeg) liker det så godt. Finax har to varianter som er gode: Fruktmüsli (med ikke overdøvende mengde tørket frukt), og Krispiga flingor (en slags grov cornflakes).
Kakemikser: Toro langpannesjokoladekake, og Toro muffins. Finax muffins-mix (shake-and-bake).
Glutenfrie havregryn (for de som har fått klarsignal av legen til å starte med dette).
I fryseren: De fleste kaker og gjærbakst er definitivt best når de er helt ferske, alternativt nytinte.
Glutenfrie lomper
Glutenfrie tortillas
brød: ferdigbakte, oppskårne brød finnes i frysedisken, både på Ultra, og på mindre butikker (f.eks. Rema), i tillegg til Baker Hansen. Ta opp de skivene som skal brukes, og tin på benken eller i mikroen, så blir det så ferskt som det går an. Eller hjemmebakte, oppskårne brød.
Glutenfrie pølsebrød (baketips: med løs deig: bruk en sprøytepose med stor åpning, og sprøyt pølsebrødene ut på bakepapir!)
Kaker: alltid lurt å ha stykker av noe godt liggende på lur! Samme med boller.
Rundstykker
Rester av god saus... så slipper man å lage på nytt fra bunnen av.
I tillegg kan man selvsagt fylle opp spisskammerset med diverse glutenfrie kjeks og snop. Men man overlever uten også. :o
I tillegg til dette er det en fordel med et par kakestykker, lomper og rundstykker i fryseren. Særlig for oss som har unger som av og til skal bort på besøk.
greit å ha : Glutenfrie rett-i-koppensupper, glutenfri sånn tilsett-vann-måltid i engangsplastkopp (hva heter nå sånt igjen?), engangsposer med "havregrøt med eple" (bare juks - uten både havre og annet)-supert alternativ til havregrøt og ferdig på en vips - dog temmelig søt.
Toro glutenfri tomatsuppe og blomkålsuppe - pulver
Jeg må bare si at Toro glutenfri vaffelmix blir veldig rare vafler. Når jeg lager dem, pleier de å dele seg i to i vaffeljernet, slik at oversiden følger med det øverste jernet, mens nedsiden av vaffelen blir igjen i bunnen. Og hvis jeg får med hele vaffelen i en del, så er de helt "tomme" inni, på en måte. Jeg synes det er mye mer praktisk å lage vaffelrøra selv. Selv om det tar to minutter ekstra å lage røra, sparer jeg inn tiden på å slippe å knote med stekinga!
:hehehe: Ellers takk. Vaflene mine blir uuuutmerkede. Jeg tror det er mer styr å reise til Sverige for å kjøpe vaffelmiks, enn å lage den fra bunnen av. :nemlig:
Har ikke noen oppskrift. Jeg skjærer opptint fisk i passe store stykker. Vender dem i glutenfritt mel, sammenvispet egg, og til slutt strøkavring, og steker i smør/margarin til de er gylne og gjennomstekt. Lett som en plett. :værsågod:
Men kanskje det er enklere å steke dem i ovnen da. Strøet kan jo lett bli igjen i stekepanna, særlig når det ikke sitter så godt på fisken? Bare legg dem i en smurt ildfast form og stek i 10-15 min på 200 grader (tror jeg, sjekk om de er gjennomstekte!)
Engers lefsebakeri lager i hvert fall noen, de selges i noen velassorterte butikker og helsekostbutikker, eller fra dem direkte. Ikke akkurat billig, men de er gode! Det er litt surmelk i. Jeg lurer på om jeg må prøve meg på hjemmebakte av mais igjen snart, lærte å lage det i Guatemala - dvs. prøvde å lære. :D
Tortilla lager jeg slik:
2,5dl semper fin mix
2,5dl maismel
1ts salt
litt eplejus eller hvitvin,ca 0.5 - 1 dl alt etter syrligheten du vil ha
noe mer vann
la stå og svelle en halvtime - time. spe med mer vann slik at du får pannekakerørekonsistens.
stekes som pannekaker i ripefri teflonpanne med to dråper olje.
dette er noe drit å steke og forutsetter en plettfri stekepanne, husk å bruke semper for de andre meltypene fungerer dårlig. vi lager glutenfrie tortillas til hele familien, de smaker så mye bedre enn hvetetortillaen i butikken.
Finnes i helsekostbutikker, Urtekram har i hvert fall en. Er ikke corn flakes egentlig glutenfrie uansett? Er det pga spor fra andre produkter at det ikke er helt trygt?
Vi har alltid laupskausblanding i fryseren. Da må vi bare slenge den i en kjele sammen med noen dl vann og en buljongterning, og en skinkeboks.Sper på mer vann om den blir for tykk. Den lager seg helt selv og er glutenfri.
Kjempefin og nyttig tråd. :)
Jeg har ingen glutenallergikere i familien,men abonnerer likevel,siden jeg har en venninne med cøliaki,og plukker gjerne opp en oppskrift på en annen kake enn de vanlige Toro-kakene,om noen har en. :blafre:
150 gram smør
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl glutenfritt mel
1 ts bakepulver
ca. 2 epler (eller mer om du vil ha masse)
Egg og sukker piskes til eggedosis, mens margarinen smeltes. Rør inn mel og smeltet margarin sammen med bakepulveret.
Hell røren i en godt smurt form.
Putt eplebitene oppi røra og strø over kanel og sukker. (Da ser kaka finere ut).
Stekes ved 180 grader i 30 minutter på nederste rille.
Spiser ikke kaker selv.
Du kan bruke sukrin som søtning. Jeg har laget noe kaker til tante (gluten/melkefri og ingen sukker) etter oppskrifter funnet på lavkarbo.no.
Det går i nøtter som bunn og gulkrem, sjokolade e.l. på toppen. Bruker melkefri sjokolade, cavalier har en uten sukker/melk.
Har også laget "verdens beste" mer erlet, men jeg liker ikke å bruke Erlet fordi det er bare ødelagte fettsyrer i den.
Jeg har glutenallergi, med to barn en liten fryseskap det blir umulig med oppbevaring av varer i fryseskap derfor jeg bestille mine glutefriprodukter fra nettet. :):):)
Abbonerer på denne... Knøttet reagerer på gluten og laktose, noe som begrenser ferdigting litt, fordi mye som ikke inneholder gluten, likevel inneholder laktose eller vice versa. Men vi blir bedre og bedre på å finne ting som tåler, og det meste av middager kan jo lages "rent" så lenge vi unngår sauser etc....:)
Her er en med bokhvete som holder en del dager. Den tåler ikke å fryses like bra faktisk så den er motsatt av vanlig GF bakst.
Smulefritt brød
2 dl knust bokhvete (risenta)
8 dl vann
1 ts salt
Kjør bokhvete i food prosessoren.
Bland vand, bokhvete, salt og sett den på svak varme. Rør om av og til, tilsett eventuelt mer vann. La grøten trekke helt til det blir grøt konsistens. Ca 10 minutt.
50 g fersk blå gjær
100g smør
8 dl vann
2 ts salt
4 ss sirup
2 dl sukkerroefiber
1000g schar melmiks B
Smelt smør i grøten, ha oppi sirup, salt og resten av væsken og la det stå til det blir 40 grader.
Rør ut gjæren i væsken og bland inn melet/sukker roerfiber.
Fyll I 2 store eller 3 små brødformer og heves i ca 1 time (ca), eller til de er blitt dobbel størrelse.
Stekes på 200g i ca 50 min. Blir brødene fort brune dekk dem til med bakepapir.
Dette er et annet brød som holder litt, ikke min oppskrift men godt brød:
Bokhvetebrød med knuste linfrø (Nat. glutenfritt)
30. mars, 2010 in Oppskrifter
Oppskriften er hentet og direkte sitert fra “Glutenfri mat godt og sunt” av Else Lill Münter Rolfsen & Ruth Solheim Aag, side 95.
Ingredienser
10 dl vann
2 ss kaldpresset rapsolje
2 ss fiberhusk
1 ss sukker
1 s salt
1 pk tørrgjær
1 pk Toro lys melblanding
4 dl bokhvetemel
4 dl Semper fin mix
5 ss bokhvetegryn
5 ss lettknuste linfrø
5 ss sesamfrø
Slik gjør du:
Bland fingervarmt vann, olje, Fiberhusk, sukker og salt, og la det svelle i ca. 5 minutter i eltemaskinen.
Ha i alt det tørre og tørrgjæren. Elt deigen godt i ca. 5 minutter.
La den heve i ca. 45 minutter eller til den når bollekanten. Elt deigen kort sammen igjen, ha den i godt smurte brødformer og la dem etterheve.
Pensles med vann, melk eller vispet egg.
Stekes ved 180 grader i ca. 60 minutter på nederste rille.
Egne kommentarer
Jeg bruker gjerne fersk gjær i stedet for tørrgjær i alt, delvis fordi jeg alltid glemmer å kjøpe tørrgjær. Denne oppskriften egner seg godt til å bruke fersk gjær også, men ikke bland den ut i all væsken. Hell av litt av vannet etter at du har målt det opp, og la de andre ingrediensene svelle i resten. Bland ut gjæren i den lille delen vann, og bland den sammen med resten etterpå; hvis ikke kan gjæren lett klumpe seg med Fiberhusken, og mengden vann er for stor til at det er lett å løse det ordentlig opp!
Jeg har brukt grovere melblandinger enn Semper fin til denne oppskriften med hell. Jeg synes også at brødet smaker litt grovere om jeg bruker grovt bokhvetemel. Det kan være litt vanskelig å få tak i noe annet enn fin-malt bokhvetemel, men de har tidligere hatt det på Allergimat.no. Jeg pleier også å slenge i litt Pofiber, fordi det aldri kan skade, etter min mening.
Brødet blir mellomgrovt og veldig høyt om du bruker 1,5-litersformer (Jeg liker godt høye brød; mer pålegg på skiva ;)). Det smaker veldig godt, og egner seg til både frysning og som ferskvare. Nybakt holder brødet seg i et par dager helt ferskt, og etter det fungerer det (som alle andre brød) godt i mikro’n eller toastmaskina. Også godt under karbonader eller til speilegg!
Denne er også god:
2 ss sukkeroefiber
3 ss hirse
3 ss linfrø (jeg pleier bruke den knuste)
3 ss sesamfrø m/ skall (de er det mest kalk i)
Dette kjører jeg i blender sammen med 3 dl vann til alt er most og det blir en slags suppe/grøt (ikke lenge)
Ha en pakke blå semper i eltebollen og hell "grøten" oppi sammen med
2 dl lunket vann som du har rørt ut med
1 ts tørrgjær (tørrgjær er sunnest...) og
1/2 dl. olje.
Kjør elteren i ca 7-10 min og ha deigen oppi brødformen (klissete, bruk slikkepott!)
Sett brødformen i ovnen på bare så vidt at du har lunk, og "glem" det et par timers tid, eller til du ser at det har hevet seg godt.
Skru så ovnen opp til 200 grader og la det steke i 45 minutter.