Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det glutenfrie spiskammerset

#1

Kanina sa for siden:

En oversikt over basisprodukter som er nyttig å ha i skapet, slik at man er nogenlunde forberedt på det meste av middager. :nikker:

Jeg tenkte dette kunne være en nyttig introduksjon for nydiagnostiserte familier. Men det er sikkert noen av dere som har noen tips jeg selv ikke har hørt om, og vice versa! Jeg skal fylle på etterhver som jeg kommer på ting, og etterhvert som dere svarer i tråden. :highfive:

  • Glutenfri soyasaus: til bruk både i brune sauser, og i wok o.l. F.eks. Tamaris glutenfri.

  • Buljong: ikke alle buljonger er glutenfrie. Toro vanlig kjøttbuljong er glutenfri. Touch of Taste fond (som jeg har i kjøleskapet).

  • Toro glutenfri brun saus-pulver: når man ikke er helt komfortabel med å lage brun saus fra bunnen av. Fåes i stor pose, som man doserer fra og blander med vann. Veldig enkelt og greit. Ikke minst hvis man skal sende med barna noe til kjøttkakemiddag hos venner eller familie (bare doser mengden pulver, og angi hvor mye vann det skal blandes med.). Jeg blander 2 SS pulver med 3-4 dl vann.

  • Toro glutenfri Hvit saus-pulver. Samme prinsipp som med den brune sausen. Blandes ut med vann og melk.

  • Maizena: til jevning av sauser. Fåes også som hvit og brun jevner, som kan strøs rett i væsken, men like greit med vanlig maizena.

  • Glutenfri strøkavring: til kjøttboller etc, til panering (f.eks. hjemmelagde fiskepinner), og til fiskegrateng etc. Schär har en variant, og Odla (Strøbrød mais).

  • Fiberhusk/psylliumfrøskall: gjør gjærbaksten enklere. Gjør at man kan kjevle og forme gjærdeig. Uten dette kan man lage boller i muffinsformer, og brød i brødformer med løs deg. Til pizza-baking og kanelboller, er fiberhusk nyttig. Følg oppskrift hvor fiberhusk er med. Jeg bruker ca en teskje fiberhusk til 2-4 dl væske. Haes i væsken etter at gjæren er løst opp. La stå og svelle i 5-10 minutter, til det har tyknet. Blandes deretter med melet.

  • Melblandinger: et stort utvalg av mange forskjellige typer. Lys, grov, fiber-mix (god til scones og grove vafler), med og uten hvetestivelse, med og uten bokhvete, med og uten teff. Vær obs på at noen kan inneholde melk, og noen inneholder hevemiddel. Sistnevnte kan gjøre dem mindre egnet som allround-mel, siden noen oppskrifter ikke skal heve. Det er heller ikke akkurat nødvendig med bakepulver i den brune sausen. :o

  • Pasta: spagetti og pastaskruer er lurt å ha liggende. Semper, Schär og Glutano er gode produkter, og kan godt spises av de gluten-tolerante, men hvis man har plass til en ekstra kjele på komfyren, er det likegreit å koke to porsjoner. Husk å bruke dørslaget til den glutenfrie pastaen først.

  • Knekkebrød: nødrasjon. :nemlig:

  • Müsli: greit å ha stående i tilfelle man går tom for brød. Se opp for müslier med masse kokos og tørket frukt, ikke alle (f.eks. jeg) liker det så godt. Finax har to varianter som er gode: Fruktmüsli (med ikke overdøvende mengde tørket frukt), og Krispiga flingor (en slags grov cornflakes).

  • Kakemikser: Toro langpannesjokoladekake, og Toro muffins. Finax muffins-mix (shake-and-bake).

  • Glutenfrie havregryn (for de som har fått klarsignal av legen til å starte med dette).
    I fryseren: De fleste kaker og gjærbakst er definitivt best når de er helt ferske, alternativt nytinte.

  • Glutenfrie lomper

  • Glutenfrie tortillas

  • brød: ferdigbakte, oppskårne brød finnes i frysedisken, både på Ultra, og på mindre butikker (f.eks. Rema), i tillegg til Baker Hansen. Ta opp de skivene som skal brukes, og tin på benken eller i mikroen, så blir det så ferskt som det går an. Eller hjemmebakte, oppskårne brød.

  • Glutenfrie pølsebrød (baketips: med løs deig: bruk en sprøytepose med stor åpning, og sprøyt pølsebrødene ut på bakepapir!)

  • Kaker: alltid lurt å ha stykker av noe godt liggende på lur! Samme med boller.

  • Rundstykker

  • Rester av god saus... så slipper man å lage på nytt fra bunnen av.
    I tillegg kan man selvsagt fylle opp spisskammerset med diverse glutenfrie kjeks og snop. Men man overlever uten også. :o


#2

ingling sa for siden:

:abonnerer: Er ikke helt glutenfri selv, men søsteren min er, og jeg bør være det enda mer enn jeg er, så greit med tips. :)


#3

Dragen sa for siden:

I tillegg til dette er det en fordel med et par kakestykker, lomper og rundstykker i fryseren. Særlig for oss som har unger som av og til skal bort på besøk.


#4

Honda sa for siden:

Toro langpanne sjokoladekake er glutenfri


#5

Dragen sa for siden:

Vi har alltid glutenfrie havregryn på lager. Anbefalingene varierer litt, men det ser ut til at barna våre tåler det.


#6

Kanina sa for siden:

:yessir:

Kanskje jeg kan være så frekk og spørre om denne kan klistres? :blafre:


#7

m^2 sa for siden:

greit å ha : Glutenfrie rett-i-koppensupper, glutenfri sånn tilsett-vann-måltid i engangsplastkopp (hva heter nå sånt igjen?), engangsposer med "havregrøt med eple" (bare juks - uten både havre og annet)-supert alternativ til havregrøt og ferdig på en vips - dog temmelig søt.

Toro glutenfri tomatsuppe og blomkålsuppe - pulver


#8

m^2 sa for siden:

Muffins i frysa, ogmuffins- og vaffelmiks i skapet - de er kjappe å lage istand.

Glutenfrie iskjeks :)
for de som får tak i det: grits


#9

Kanina sa for siden:

m^2: sånne engangs-havregrynposer: hvor kjøper du dem? Er de glutenfrie?
Og hva er grits?


#10

m^2 sa for siden:

Tacoskjell :)


#11

Kanina sa for siden:

Jeg må bare si at Toro glutenfri vaffelmix blir veldig rare vafler. Når jeg lager dem, pleier de å dele seg i to i vaffeljernet, slik at oversiden følger med det øverste jernet, mens nedsiden av vaffelen blir igjen i bunnen. Og hvis jeg får med hele vaffelen i en del, så er de helt "tomme" inni, på en måte. Jeg synes det er mye mer praktisk å lage vaffelrøra selv. Selv om det tar to minutter ekstra å lage røra, sparer jeg inn tiden på å slippe å knote med stekinga!


#12

Kanina sa for siden:

Grit, OK. Vanlige tacoskjell fra Old el Paso, Santa Maria etc er glutenfrie.


#13

Dragen sa for siden:

Kanina - kjøp inn muffinsmix i Sverige. Den blir det skikkelig gode vafler av.


#14

Kanina sa for siden:

:hehehe: Ellers takk. Vaflene mine blir uuuutmerkede. Jeg tror det er mer styr å reise til Sverige for å kjøpe vaffelmiks, enn å lage den fra bunnen av. :nemlig:

:fnise:


#15

Dragen sa for siden:

Du er så utaknemlig. :skuffet:

alternativt:

Du må nok bevise det med de vaflene.


#16

Kanina sa for siden:

:værsågod: Men jeg er ikke noe god på melkefrie vafler, da. :o


#17

Dragen sa for siden:

Nesten all slags væske kan brukes i vafler. Juice, cola, farris, havremelk, rismelk, soyamelk, vann. Vi har ikke prøvd kaffevafler, det kom jeg på nå.


#18

Kanina sa for siden:

Kaffevafler! :lol: med kakaopulver også, da. Det kunne kanskje vært noe.


#19

pulverheksa sa for siden:

Hirseflak, maismel, rismel, bokhvete i ulike varianter, amaranth, sesamfrø og linfrø i tillegg til nøtter er ting jeg bruker mye i matlagingen.


#20

Dragen sa for siden:

Glutenfrie flatbrød og en boks med trøndersodd er også utrolig kjekt å ha i matskapet til en regnværsdag.

Grandiosa er jo ikke akkurat et alternativ, mener jeg.


#21

m^2 sa for siden:

lurer på om ikke joikaboller er glutenfrie? :gruble:


#22

krystallklart sa for siden:

Tror det er mel i sausen de ligger i.


#23

Babe sa for siden:

Regal sjokoladekake og Regal Brownies er glutenfrie - smaker dog best med skikkelig smør i stedet for olje i synes jeg.

Vaflene blir best når man lager selv ja - lager de som helt vanlige vafler jeg, bare med glutenfritt mel.

Findus har forresten glutenfri frityrtorsk også, har kjøpt det på Ultra og det var veldig populært.


#24

Dragen sa for siden:

Babe - hva heter den? Pomes fish?


#25

krystallklart sa for siden:

Frasbakad torsk, heter den som selges nå.
Pommes fish har gått ut av sortimentet, desverre.


#26

Kanina sa for siden:

Pommes fish var forferdelig, så jeg er glad til. :knegg: Men med strøkavring i skapet kan jeg lage mine egne fiskepinner.


#27

krystallklart sa for siden:

Oppskrift? :blafre:
Har aldri prøvd pommes fish, men Bobben elsket dem.


#28

Kanina sa for siden:

Har ikke noen oppskrift. Jeg skjærer opptint fisk i passe store stykker. Vender dem i glutenfritt mel, sammenvispet egg, og til slutt strøkavring, og steker i smør/margarin til de er gylne og gjennomstekt. Lett som en plett. :værsågod:


#29

krystallklart sa for siden:

Egg ja, det tåler han heller ikke. Er det noe annet jeg kan bruke i steden? Eventuelt kutte det ut. :gruble:


#30

Kanina sa for siden:

Bare kutt ut egg.



#32

Kanina sa for siden:

Men kanskje det er enklere å steke dem i ovnen da. Strøet kan jo lett bli igjen i stekepanna, særlig når det ikke sitter så godt på fisken? Bare legg dem i en smurt ildfast form og stek i 10-15 min på 200 grader (tror jeg, sjekk om de er gjennomstekte!)


#33

Wicca sa for siden:

Hvor får man tak i glutenfrie Tortillas?


#34

ingling sa for siden:

Engers lefsebakeri lager i hvert fall noen, de selges i noen velassorterte butikker og helsekostbutikker, eller fra dem direkte. Ikke akkurat billig, men de er gode! Det er litt surmelk i. Jeg lurer på om jeg må prøve meg på hjemmebakte av mais igjen snart, lærte å lage det i Guatemala - dvs. prøvde å lære. :D


#35

krystallklart sa for siden:

Oppskrift på de?


#36

ingling sa for siden:

Ingen aning, har ikke brukt oppskrift til det. Finnes sikkert hvis du googler :)


#37

pulverheksa sa for siden:

Tortilla lager jeg slik:
2,5dl semper fin mix
2,5dl maismel
1ts salt
litt eplejus eller hvitvin,ca 0.5 - 1 dl alt etter syrligheten du vil ha
noe mer vann

la stå og svelle en halvtime - time. spe med mer vann slik at du får pannekakerørekonsistens.
stekes som pannekaker i ripefri teflonpanne med to dråper olje.

dette er noe drit å steke og forutsetter en plettfri stekepanne, husk å bruke semper for de andre meltypene fungerer dårlig. vi lager glutenfrie tortillas til hele familien, de smaker så mye bedre enn hvetetortillaen i butikken.


#38

Wicca sa for siden:

:jippi:

Nydelig! Da kan jeg lage med soyamelk, vi tåler ikke melk heller, jeg og sønnen min.


#39

ingling sa for siden:

Ah, tortillaer stekt som pannekaker rett og slett. Har jeg aldri tenkt på :miljøskadd av å ha bodd i Guatemala: Må testes!


#40

pulverheksa sa for siden:

Hvorfor melk?


#41

Wicca sa for siden:

Leste feil...


#42

løve70 sa for siden:

Noen som vet om det finnes glutenfri cornflakes?


#43

pulverheksa sa for siden:

Det finnes flere ulike merker glutenfrie cornflakes, alle er bedre enn de vanlige maltsmakende fra kellogs.
Jeg liker også amaranthflakes. nam.


#44

ingling sa for siden:

Finnes i helsekostbutikker, Urtekram har i hvert fall en. Er ikke corn flakes egentlig glutenfrie uansett? Er det pga spor fra andre produkter at det ikke er helt trygt?


#45

ingling sa for siden:

Ah, det er malten som er problemet, ja..



#47

Superior sa for siden:

Vi bruker bare knuste knekkebrød istedenfor kavring. Funker også.


#48

Carpe Diem sa for siden:

Det gjør jeg også...og tilsetter litt gl.fritt mel:jupp:


#49

Superior sa for siden:

Vi har alltid laupskausblanding i fryseren. Da må vi bare slenge den i en kjele sammen med noen dl vann og en buljongterning, og en skinkeboks.Sper på mer vann om den blir for tykk. Den lager seg helt selv og er glutenfri.


#50

Dragen sa for siden:

Pølsetermos. Genialt for å sende med barnet varm suppe, eller varme pølser, eller vaffelrøre.


#51

Rabbit sa for siden:

Kjempefin og nyttig tråd. :)
Jeg har ingen glutenallergikere i familien,men abonnerer likevel,siden jeg har en venninne med cøliaki,og plukker gjerne opp en oppskrift på en annen kake enn de vanlige Toro-kakene,om noen har en. :blafre:


#52

Dragen sa for siden:

Basisoppskrift for eplekake eller muffins:

150 gram smør
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl glutenfritt mel
1 ts bakepulver
ca. 2 epler (eller mer om du vil ha masse)

Egg og sukker piskes til eggedosis, mens margarinen smeltes. Rør inn mel og smeltet margarin sammen med bakepulveret.
Hell røren i en godt smurt form.
Putt eplebitene oppi røra og strø over kanel og sukker. (Da ser kaka finere ut).

Stekes ved 180 grader i 30 minutter på nederste rille.


#53

Rabbit sa for siden:

Tusen takk,Dragen! :D Men,glutenfritt mel,hva bruker man da? :blånn: Jeg har aldri bakt glutenfritt,annet enn med Toro før. :sparke:


#54

Dragen sa for siden:

Hvilket som helst glutenfritt finmel. Vi bruker Toro. Dessuten lager vi den med melkefritt smør.

Vi lager valnøttmuffins, nonstopmuffins, eplemuffins.


#55

Rabbit sa for siden:

Glutenfritt mel,ja. :noterer: Supert å få litt mer å spille på,annet enn Toro vafler og langpannekake! :D


#56

Dragen sa for siden:

Ikke bruk Teff, det er alt for tungt for kake, og har bismak. Toro er fint.


#57

Rabbit sa for siden:

Og Toro får jeg kjøpt i vanlige dagligvarebutikker nå,ja?


#58

kamp sa for siden:

Ikke alle men jeg har sett det på de fleste megaer. Mn de litt mindre har også begynt å ta inn. Semper melmix kan også brukes :)


#59

Dragen sa for siden:

Kamp - spiser du kaker? I så fall, hva slags?

I tillegg til to gluten- og melkefrie, har jeg nå også en diabetiker i hus, det er derfor jeg spør.


#60

kamp sa for siden:

Spiser ikke kaker selv.
Du kan bruke sukrin som søtning. Jeg har laget noe kaker til tante (gluten/melkefri og ingen sukker) etter oppskrifter funnet på lavkarbo.no.
Det går i nøtter som bunn og gulkrem, sjokolade e.l. på toppen. Bruker melkefri sjokolade, cavalier har en uten sukker/melk.
Har også laget "verdens beste" mer erlet, men jeg liker ikke å bruke Erlet fordi det er bare ødelagte fettsyrer i den.


#61

Pesten sa for siden:

Abonerer her da jeg har en sønn som ikke spiser gluten og melk.


#62

kamp sa for siden:

Kan vel legge inn favoritt oppskriften min på kake igjen.

               <strong>Grunnoppskrift kake</strong>

300 g glutenfri melblanding

200 g sukker
1 1/2 ts natron
3,5 dl appelsinjuice
70 g smeltet melkefri margarin eller olje

Mel, sukker, natron og appelsinjuice blandes. Rør så inn margarinen. 

Stekes i stekeovn på midterste rille ved 200 °C til den er ferdig, det avhenger av formen.

Passer fint i en liten rund form, selv bruker jeg ofte en form formet som bamse.

Dette er en grunn oppskrift så tilsetter man det man ønsker videre.

[color=black][/color]
Kanelkake - 1,5 ss kanel
Kardemomme - 1 ss kardemomme
Sjokolade - Kakao eller smeltet sjokolade (litt mindre væske)
Eplekake - Revet eple (tilpass væske)
Sitronkake - Sitron

[color=black][/color]
Jeg bytter og appelsin juice mot eple juice eller ananas juice innimellom.

[color=black][/color]


#63

Hei,Hello sa for siden:

Jeg har glutenallergi, med to barn en liten fryseskap det blir umulig med oppbevaring av varer i fryseskap derfor jeg bestille mine glutefriprodukter fra nettet. :):):)


#64

Høst sa for siden:

Abbonerer på denne... Knøttet reagerer på gluten og laktose, noe som begrenser ferdigting litt, fordi mye som ikke inneholder gluten, likevel inneholder laktose eller vice versa. Men vi blir bedre og bedre på å finne ting som tåler, og det meste av middager kan jo lages "rent" så lenge vi unngår sauser etc....:)


#65

Blondie sa for siden:

Vi må unngå både gluten og laktose, så vi fokuserer mye på ren mat.


#66

kamp sa for siden:

Vist du lager brød fra grøt så holder de flere dager på benken uten å smuldre. Lager et bokhvetebrød selv.


#67

Høst sa for siden:

Kamp - har du oppskrift? Vær så snill? :)


#68

kamp sa for siden:

Her er en med bokhvete som holder en del dager. Den tåler ikke å fryses like bra faktisk så den er motsatt av vanlig GF bakst.

Smulefritt brød

2 dl knust bokhvete (risenta)
8 dl vann
1 ts salt
Kjør bokhvete i food prosessoren.
Bland vand, bokhvete, salt og sett den på svak varme. Rør om av og til, tilsett eventuelt mer vann. La grøten trekke helt til det blir grøt konsistens. Ca 10 minutt.

50 g fersk blå gjær
100g smør
8 dl vann
2 ts salt
4 ss sirup
2 dl sukkerroefiber
1000g schar melmiks B

Smelt smør i grøten, ha oppi sirup, salt og resten av væsken og la det stå til det blir 40 grader.

Rør ut gjæren i væsken og bland inn melet/sukker roerfiber.

Fyll I 2 store eller 3 små brødformer og heves i ca 1 time (ca), eller til de er blitt dobbel størrelse.

Stekes på 200g i ca 50 min. Blir brødene fort brune dekk dem til med bakepapir.

Dette er et annet brød som holder litt, ikke min oppskrift men godt brød:

Bokhvetebrød med knuste linfrø (Nat. glutenfritt)
30. mars, 2010 in Oppskrifter
Oppskriften er hentet og direkte sitert fra “Glutenfri mat godt og sunt” av Else Lill Münter Rolfsen & Ruth Solheim Aag, side 95.

Ingredienser
10 dl vann
2 ss kaldpresset rapsolje
2 ss fiberhusk
1 ss sukker
1 s salt
1 pk tørrgjær
1 pk Toro lys melblanding
4 dl bokhvetemel
4 dl Semper fin mix
5 ss bokhvetegryn
5 ss lettknuste linfrø
5 ss sesamfrø
Slik gjør du:
Bland fingervarmt vann, olje, Fiberhusk, sukker og salt, og la det svelle i ca. 5 minutter i eltemaskinen.
Ha i alt det tørre og tørrgjæren. Elt deigen godt i ca. 5 minutter.
La den heve i ca. 45 minutter eller til den når bollekanten. Elt deigen kort sammen igjen, ha den i godt smurte brødformer og la dem etterheve.
Pensles med vann, melk eller vispet egg.
Stekes ved 180 grader i ca. 60 minutter på nederste rille.

Egne kommentarer
Jeg bruker gjerne fersk gjær i stedet for tørrgjær i alt, delvis fordi jeg alltid glemmer å kjøpe tørrgjær. Denne oppskriften egner seg godt til å bruke fersk gjær også, men ikke bland den ut i all væsken. Hell av litt av vannet etter at du har målt det opp, og la de andre ingrediensene svelle i resten. Bland ut gjæren i den lille delen vann, og bland den sammen med resten etterpå; hvis ikke kan gjæren lett klumpe seg med Fiberhusken, og mengden vann er for stor til at det er lett å løse det ordentlig opp!
Jeg har brukt grovere melblandinger enn Semper fin til denne oppskriften med hell. Jeg synes også at brødet smaker litt grovere om jeg bruker grovt bokhvetemel. Det kan være litt vanskelig å få tak i noe annet enn fin-malt bokhvetemel, men de har tidligere hatt det på Allergimat.no. Jeg pleier også å slenge i litt Pofiber, fordi det aldri kan skade, etter min mening.
Brødet blir mellomgrovt og veldig høyt om du bruker 1,5-litersformer (Jeg liker godt høye brød; mer pålegg på skiva ;)). Det smaker veldig godt, og egner seg til både frysning og som ferskvare. Nybakt holder brødet seg i et par dager helt ferskt, og etter det fungerer det (som alle andre brød) godt i mikro’n eller toastmaskina. Også godt under karbonader eller til speilegg!


#69

kamp sa for siden:

Denne er også god:
2 ss sukkeroefiber
3 ss hirse
3 ss linfrø (jeg pleier bruke den knuste)
3 ss sesamfrø m/ skall (de er det mest kalk i)

Dette kjører jeg i blender sammen med 3 dl vann til alt er most og det blir en slags suppe/grøt (ikke lenge)

Ha en pakke blå semper i eltebollen og hell "grøten" oppi sammen med
2 dl lunket vann som du har rørt ut med
1 ts tørrgjær (tørrgjær er sunnest...) og
1/2 dl. olje.

Kjør elteren i ca 7-10 min og ha deigen oppi brødformen (klissete, bruk slikkepott!)

Sett brødformen i ovnen på bare så vidt at du har lunk, og "glem" det et par timers tid, eller til du ser at det har hevet seg godt.
Skru så ovnen opp til 200 grader og la det steke i 45 minutter.


#70

Høst sa for siden:

Tusen takk! :) :blomst:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.