Jeg var for en tid tilbake på besøk hos noen som når jeg sa: Å nei, er det kommet mugg på saften? - svarte: "Jasj, bare litt på toppen", og så skrudde av korken og helte oppi en mugge, tok vann i, og serverte gjestene sine. Jeg drakk vann. På diskusjon om dette fant vedkommende frem en gammel kokebok etter foreldrene sine der det sto at dersom det var kommet mugg på hjemmelaget syltetøy eller saft, så kunne man fint drikke/spise det dersom det ikke smakte eller luktet mugg. Gjorde det det, så kunne man bare koke det opp igjen og så drikke det.
Jeg har bare en sånn følelse i forhold til dette: :tullerdunisse:
Spise og drikke mugg liksom? :skeptisk: Er ikke det farlig da? Eller er det visse typer som ikke er så farlig (på linje med blåmuggost og slikt)? Er ikke muggent brød feks giftig?
Det er giftig med mugg, ja. Helsetilsynet eller mattilsynet kom i alle fall med nye anbefalinger. De går på at syltetøy/saft og myke varer må kastes hvis de har mugg, mens faste varer kan skjæres av.
Jeg er oppvokst med kokt saft i kjelleren - som hadde muggbelegg iblant. Jeg liker det ikke - og serverer det iallefall ikke til folk (vi fryser forøvrig safta vi lager vi, for det er så lite)
Absolutt ikke saft og syltetøy med mugg, ikke etter at jeg snakket med en biolog en gang som levende forklarte meg hvordan trådene med mugg strakte seg laaangt nedover (eller noe sånt). Uæ. Hun var selv vant til å måtte spise syltetøy med mugg i barndommen og syntes det dengang som nå var helt heslig.
Muggoster er noe annet, det spiser jeg gjerne og med glede. Og det hender jeg skjærer av gulosten hvis den har blitt litt ... misfarget på enden.
Absolutt ikke. Jeg spiser eller drikke ikke noe med mugg (med unntak av hvitmuggost), og det spiller ingen rolle om det er giftig eller ikke for det er ekkelt.
Jeg er den biologen som kan forklare dere om muggens tråder langt inn i brødet og osten. Og om muggsoppens usynlige formering i hele saftflaska. Om giftene som noen av muggsoppene kan produsere, men vanligvis ikke de som går på saft og syltetøy.
Personlig synes jeg ikke noe om å bruke muggen saft. Jeg liker ikke verken mugg på toppen av safta, i flaskehalsen eller på korken ned mot safta. Når det gjelder gulost bruker jeg å skjære bort det som er muggent hvis det er snakk om svært lite og kanskje bare på undersiden. Er det synlig grønn muggsopp kaster jeg hele. Min erfaring er at muggsopp som vokser på brød gjør at brødet smaker høgg. Jeg har også kastet flere pakker med knekkebrød kjøpt på Bunnpris på Blindern, jeg har sluttet å kjøpe slikt der fordi jeg tror de har altfor fuktig lagerlokale.
Kjenner jeg ble uvel av denne tråden. ;) Kunne aldri drømt om å drikke saft hvor det hadde vært mugg, uansett hvor uhøflig jeg ville vært. Men så er jeg litt uøkonomisk anlagt i forhold til matvarer at så snart utløpsdatoen er passert sniker jeg det i søpla. Katta er hakket mer praktisk og ser anvendelsesområder også for rømme som gikk ut for tre uker siden. Som regel ønsker jeg ikke å vite hva vaffelrøra består av. ;)
Æsj! Husker jeg var med en ungdomskjæreste til bestemoren hans, og hun bare fisket opp grønne saker og ting fra syltetøyet og serverte videre. Jeg klarte nesten ikke å se på syltetøyet engang.
Muggsoppen har lange tråder ned i saften, så den går rett i vasken. Syltetøy likeså. Er det mugg på gulosten, kan man skjære et stykke bortenfor og spise resten.
Nei, jeg drikker ikke muggen saft eller spiser muggenst syltetøy. Muggen ost går i søpla, det samme med brødet. Jeg spiser forøvrig ikke muggost heller, men det er en annen sak
Jeg hverken spiser eller drikker noe som helst som jeg oppdager mugg på. Smaken gjennomsyrer hele produktet, i tillegg til at det ikke er bra for helsa.
:grøss: Mugg som ikke er dyrket frem med vilje er ikke mat. Spiser ikke mugg på syltetøy og saft nei. I søpla med det. Har nok tatt noe av gulost en gang i blandt ellers overhodet.
Jeg kaster alt som er muggent. Det er skikkelig kjipt når man sitter der og skal spise tortillas, så finner man muggg på en. Da går hele pakken i søppelbøtta.
Jeg koker mange liter saft hver sommer, og heller selvsakt ut om det er kommet mugg på ei flaske. Datostempling og slikt er jeg ikke så nøye på så lenge det smaker og lukter bra, men mugg går rett i søpla uansett.
Men ein må passe seg når ein besøker mormora mi. Mat skal nemlig ikkje kastast. Så når ein får vaffler der så kan dei av og til ha ein merkelig smak. Enten fordi dei er begynt å bli dårlig eller fordi det ho har hatt oppi ikkje har vert heilt bra.
Det er sjelden at jeg har matvarer liggende så lenge at det kommer mugg, men om ost f.eks har fått mugg, så kaster jeg hele osten, jeg skjærer ikke av. Så kresen er jeg. :sparke: For meg er dette et tegn på at osten er gammel og jeg kjøper heller ny.
Jeg spiser ikke mat med mugg på nei. Jeg har også blitt servert hjemmelaget saft hvor det ble fisket ut grønne, lodne ting før tillaging :skremt:
Spiser blåmuggost, men er ikke veldig glad i det, for synes det er for salt. Brie spiser jeg, og det er noe av det beste som finnes på ristet, varmt brød med smør :hjerter:
Har hørt at soppsporene til muggsoppen har lange tråder gjennom hele osten f.eks, om det er kommet små hvite flekker på osten. Hvis det er bare bittelitt hvitt på en side, så skjærer jeg bort det, og lager mat med ost på, som stekes i ovn.
Muggen cola?! Ææsj! Man må jo virkelig lure på hvordan det har skjedd. Har hatt colaflasker stående i evigheter uten at det har mugnet. Flaska er tross alt full av konserveringsmidler...