IOA sa for siden:
I dag har jeg laget middager til Lillebror. Siden maten ble god, og jeg fikk laget fire forskjellige retter på en ganske grei måte, har jeg lyst til å dele oppskriftene her. Jeg tok utgangspunkt i fisk og kjøtt vi ofte bruker, sånn at han lærer seg å like det.
Jeg lagde følgende:
Laks (ca 300 g) med poteter (600 g), brokkoli (200 g) og blomkål (100 g)
Sei (ca 300 g) med poteter (600 g), gulrot (200 g) og blomkål (100 g)
Kyllingfilet (ca 300 g) med ris (ca 3 voksenporsjoner), brokkoli (200 g) og blomkål (100 g)
Kjøttdeig (200 g) med pasta (ca 250 g tørr fullkornspasta), 1 skåldet tomat, gulrot (200 g) og 2 ss tomatpurè
Det ble ca 50 porsjoner, 12-13 av hver rett.
Jeg laget maten slik at jeg kunne koke potetene og grønnsakene, og så fordele dem likt på de rettene som skulle ha det i. Jeg kokte bare en ting i hver kjele, men det er mest fordi jeg ikke ville ha alle grønnsakene i alle rettene. Jeg delte alt i biter før jeg kokte det, og jeg kokte/trakk alle ingrediensene, også fisken og kjøttet. Grønnsakene ble kokt med minst mulig kokevann, og så sparte jeg på det, sånn at jeg hadde det til å spe med etterpå. Jeg hadde fire boller stående på benken som jeg helte oppi etterhvert som de ulike tingene ble ferdigkokt.
Når alle ingrediensene var ferdige moste jeg maten. Jeg spedde med grønnsakskokevann og en god klatt smør.
Så pakket jeg inn omtrent 2 ss (litt mer enn det Lillebror spiser vanligvis) i frysefolie, og la i poser merket med hva slags rett det var.
Fordeler:
- Billig i forhold til kjøpemat
- Jeg kjenner alle ingrediensene
- God smak. Jeg smakte på alle rettene, og det smakte faktisk godt. Litt tamt uten krydder, men smakene på råvarene kom fram, så de smakte faktisk forskjellig fra hverandre også (i motsetning til kjøpematen).
- Porsjonene er tilpasset hvor mye Lillebror spiser
Det tok meg nesten tre timer fra første grønnsak ble kuttet til jeg var helt ferdig, men det var egentlig pakkingen som tok lengst tid.