Snuppa fyller snart 4 år, og skal behørig feires med barnebursdag. På gjestelista står to venninner, den ene med eggallergi, og den andre med melkeallergi. Sist jeg så disse i bursdag hadde de begge med egne pølser og kaker, og kunne ikke spise av det de andre gjestene fikk, og slik vil jeg ikke ha det. Jeg ønsker å lage en fest der alle gjestene trygt kan spise av all maten.
Jeg tenkte jeg skulle servere sjokoladekake, og da er det vel en slik posevariant til langpanne som er uten egg og melk. Hvilken er dette?
Jeg vet at melkeallergikeren kan spise God og mager wienerpølse fra Gilde, så da får alle det.
Så hadde jeg lyst å ha en variant til av kake eller dessert, men nå føler jeg meg litt rådvill. Tenkte på gele, men det er vel kanskje vanskelig å få til?
Noen som har tips om noe godt og barnevennlig som begge de små venninnene vil kunne spise?
Gelé er ikke noe problem, det er jo ikke melk eller egg i det? Hvis du vil ha vaniljesaus til kan du kjøpe havrevaniljesaus, den er kjempegod - flere i min omgangskrets liker nå den bedre enn vanlig ferdigsaus. :) Den er litt dyr, så evt. kan du kjøpe det bare til den ene jenten og gi det litt diskret.
Ellers kan du bake kaker med havremelk eller rismelk i stedet for melk, og eggerstatning i stedet for egg. Har ikke noen konkret oppskrift, men de fleste kaker skal gå an å fikse på denne måten. Usikker på kakemiks, men det er det garantert noen her som vet. Tror Toros glutenfrie er safe.
Ja nå har jeg ordlagt meg klønete igjen ser jeg. Det er vaniljesausen som er kneika med geleen altså. Inneholder vaniljesaus egg? Kan man lage vaniljesausen med rismelk eller soyamelk i stedet?
Vi hadde pølser, sjokoladekaken i pose, samt at jeg bakte opp en haug med muffins uten egg og melk (som gjestene fikk pynte selv). I godteriposen var det ikke sjokolade.
Igrunnen en ganske enkel affære.
JEg fant ikke det ang å bytte ut egg med bakepulver, men mener det er en tskje
Muffins uten egg:
160g hv. mel
130g sukker
1.5 ts bakepulver
2 dl rismelk (den smaker ikke annerledes enn vanlig melk, slik som soyamelk)
0,5 dl olje
Bland alt det tørre. Hell i det våte og rør godt. Fordeles i muffinsformer. Du kan ha i litt kakaopulver, syltetøy, eplebåter el. etter ønske. De er gode uten noe også.
Stekes ved 250 grader i a 10-15 min.
Amalies sjokoladekake
uten egg og melk.
Kaken:
4 ss kakao (ev. o’boy)
4 dl sukker
3 ts vaniljesukker
¼ ts salt
7 dl hvetemel
3 ts bakepulver
4 dl melk som tåles, f. eks. rismelk /havremelk
5 ss matolje
Alt det tørre blandes, tilsett væsken.
175 grader i ca. 40 min.
Liten langpanne, 20x30 cm.
Glasur:
300g melis
100g melkefri margarin (dersom margarinen er usaltet, tilsett evt. litt salt)
1 ½ ss kakao
2ss vaniljesukker
3ss kaffe
Kaken kan godt fryses, helst uten glasur.
Har også hørt det om bakepulver i stedet for egg, men får det ikke helt til å stemme. Det er jo som regel både bakepulver og egg i kaker, så da må en vel i så fall ha ekstra mye bakepulver? Jeg ville heller brukt NoEgg, men skjønner jo hvis en ikke vil kjøpe inn det for en enkeltbursdag.
Jeg kan love at for de fleste kaker så er det IKKE det samme å bytte egg med 1 ts bakepulver. Jeg har laget eggfrie kaker i ¨snart 5 år nå, og det er svært få kaker du får et bra resultat med uten egg. Det beste er å finne oppskrift som ikke inneholder egg.
Man kan gjerne lage crazy cake fra detsoteliv.no, den er veldig god. Ellers finnes det en sort muffins på pose som ikke inneholder egg eller melk. Husker ikke om det er møllerens?
Boller kan du lage uten egg og melk. Bruk rismelk i stedet for vanlig melk, og blå soft smør istedet for vanlig smør. Det kan alle spise, de er like gode som vanlige boller.
Gele pleier å være poppis - mange allergiere er vant til å spise uten vanilijesausen.
Is - der finnes det en soyais som ser ut som kroneis. Selges på helsekosten og meny her ihvertfall.
Jeg vil tippe at særlig eggeallergikeren uansett dukker opp med egen mat, hvis det er sån n anafylaktisk-sjokk-type eggeallergi det er snakk om.
Det rett og slett ikke sikkert de tør ta sjansen på at alt er tenkt på, eller at de synes det blir for mye bryderi å ringe deg opp og sjekke ALT.
Bare så du er forberedt om det skulle skje... det sier ingenting om dine vertinneevner altså! :klemme:
Takk for masse gode tips!
Tenk at det skal være så enkelt å tilpasse seg allergikere. Nå må jeg bare passe på at jeg bruker riktig smør også, så er vi i boks. Lett som en plett.
Jo takk skal du ha, men det er jo ingen stor bragd akkurat, og nettopp derfor mener jeg at det bare er tullete at man skal be foreldre til allergikere om å sende med ungene sine kaker og slikt hjemmefra. I alle fall når det er såpass enkelt å tilpasse seg. Det er helt sikkert andre typer allergier og intoleranser som krever mer av verten, men dette var slettes ikke vanskelig synes jeg.
Som mamma til tre små troll som ikkje skal ha verken egg eller melk, så hadde me satt veldig stor pris på at den som inviterte hadde laga noko som alle kunne eta. Det er ikkje ofte det skjer for å sei det slik.