Hvorfor oppstår primtall ofte i par? Slik at det kommer ofte to primtall etter hverandre med et tall mellom - så går det et stykke, men neste gang dukker det opp primtall som regel i par igjen.
(Noen på jobben har en fjerdeklassing med matteoppgave å forklare dette. :sjokk:)
Akkurat her er det jo flere tvillingprimtall da, 4±1, 6±1, 12±1, 18±1
Jeg er ikke matematiker (hadde bare noe numerikk), men etter kun kjapp googling så fant jeg ikke noe sted om hvor stor forekomsten er av tvillingprimtall i forhold til andre primtall. Men det er noe som heter at "gjennomsnittslengden" mellom et primtall p og neste primtall er omtrent ln p. Så tvillingprimtall er temmelig hyppige ved små tall og blir mer og mer sjelden utover i tallrekka.
Nei, det er sånn med numerikk (sett fra en fysikers øyne, det kan være at SP og chiffre får hjerteattack nå) at det er bare "snedige sammenhenger mellom tall, og se så kult og artig dette var"-greier.
Det er jo sant, man bruker jo primtall i PGP og den typen kryptering.
Men ellers er jeg sørgelig lei for at primtallene stort sett sitter og later seg. I motsetning til de arbeidssomme partallene, de deler jo seg over hele fjøla. :eller noe, kjeder meg:
primtall er kult og artig :nemlig: :hyper:
(Bare det at man ikke vet om det er endelig eller uendelig mange primtallpar som finnes er sånn :tilber: må jeg innrømme )
Lese boka Contact f.eks. Nå var vel ikke det primtall kanskje :gruble:, men uansett, så kult! Så...snedig!!
(ikke filmen, der har de fullstendig gått glipp av poenget)
Det er nok mest som Esme sier. :knegg: (Evt.: "What do you mean, what's it 'for'? It's not 'for' anything. It's the truth!")
Men store primtall (som i veldig store) har veldig nyttige og viktige anvendelser innen kryptografi. Det henger sammen med at hvis man ganger sammen to veldig store primtall, får man et enda mye større tall som det tar veldig lang tid å faktorisere, hvis man ikke vet hvilke to tall man har brukt til å "lage" det med - mens det går veldig raskt dersom man kjenner de to tallene. (Og her er jeg inne på Chiffres område, så jeg skal ikke si noe mer i åpent forum så jeg dummer meg ut. :knegg: )
Ikke mitt heller, jeg bare bruker dem tilfeldig. :)
Men en i fjerde klasse skal forklare et eller annet rundt primtall. Jeg synest det virker litt komplisert, til tross for at jeg ikke føler meg helt blond når det gjelder matematikk.
SF: Har du fått den eksakte oppgaven, eller er det fritt gjenfortalt etter hukommelsen? :)
Men det er jo ikke noe svar på "hvorfor" utover det bare er sånn og det heter primtallstvillinger? :gruble:
Evt. "fordi aliensene langt der ute i en fjern galakse prøver å kontakte oss via tallsystemet men vi er domme som brø og forstår ingenting. Men en dag skal jeg bygge en maskin som Skjønner Seg på Primtall og da skal det bli andre boller".
Det er et fint alternativt svar, og ikke nødvendigvis uriktig :hyper:
Hmf, det var visst her jeg skulle vært i går, i stedet for å passe på nettene...
Det var en litt spesiell oppgave, ja, gad vite om den som har laget den visste hva h*n spurte om? Som Torsken og Esme har kommentert, forekommer primtall ikke ofte i par... Og hvorfor, tja, kanskje fjerdeklassinger er de som nettopp kan svare på det. (Selv om forklaringen til m^2 var glimrende. :-)
Forslag til ny oppgave: Hvorfor er det så få primtallstrillinger? :knegg:
For øvrig må jeg bare anbefale denne boka, for fremmelige fjerdeklassinger og andre primtallstilhengere...
Nemlig.
Neida, det var helt riktig. Stjerne i boka. :D
(Og bare for å trekke en tråd (haha) til en annen tråd: Et "veldig stort" primtall i denne sammenhengen har noe over 300 siffer, altså litt mer enn en googol googol googoler.)
Nah, vi hever oss over denslags. Kaviar er nå engang ikke for massene. :snurt:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.