Minstemann har fått fingrene sine bortpå tastaturet her, og det ser ut som dette ble spikern i kista for min kjære kjære Acer som har vært min gode venn i snart 4 år. De tastene som ungen klarte å plukke med seg, er bare helt umulig å få på plass igjen.
:gaah:
Så hva skal jeg erstatte pc'n med?
Den brukes primært til nettfjas, photoshop og litt dak, gjerne med ørten vinduer samtidig. Jeg er en ganske kresen databruker, og blir frustrert når ting ikke funker som jeg vil.
Og så var det de som nevnte mac... Der har jeg ikke peiling i det hele tatt, men jeg hører jo at folk er fornøyde.
Ikke mac. Jeg liker virkelig ikke mac. Jeg gjør mye rart for å unngå den her i heimen. Man kan ikke høyreklikke og det er helt feil. Man må kunne høyreklikke.
Jeg kjøpte meg nettopp en Acer timeline (?) 4810TZG. Den er jeg veldig fornøyd med. Den er stillegående, har god batterikapasitet og virker rask. Den takler godt å ha mange vinduer oppe på en gang iallefall.
Ikke toshiba. Jeg har toshiba nr 2 nå og den får overopphetingsproblemer etter kort tid. Jeg var dum nok til å tro at de hadde fiksa det på nyere modeller, men den nye var like ille som den gamle. Overoppheting = ikke bra når man skal kjøre krevende prosesser.
Skal du dakke (eller hvordan nå man skriver det uttrykket?) bør du ha pc, mac funker ikke til det. Den prater hvertfall ikke med autocad (sist jeg sjekka).
Jeg elsker min lille MacBook, men jeg aner ikke hvordan det er med Mac og DAK. Men det bør jo funke bra det, så mye som Mac tross alt er brukt i kreativt arbeid?
Haha, det skulle man tro, men neida. Ikke pokker om jeg fikk autocad til å snakke med mac os. Mannen (som er veldig datakyndig) satt i flere dager og prøvde å finne ut av det, men måtte gi opp.
Mm. Tror nok du har rett ja, men mannen liker mac. Han om det. Jeg vil ha noe som fungerer til mitt bruk, så det heller vel mot en ny Acer eller noe..?
Hvilke krav det er i henhold til DAK i denne sammenheng vet jeg ikke - det er store forskjeller i kompleksitet for hva folk jobber med på dette området. Tips kan vel uansett være at man velger en maskin som har en grafikkprosessor med skikkelig OpenGL-støtte, og pc-er med bare Intels integrerte løsning kan vel da frarådes.
Ellers er det vanskelig å si noe uten å vite hvilken størrelse man ønsker og budsjett. I forhold til bruk som bildebehandling og DAK vil jeg også si at god skjermoppløsning er viktig. Skal du ha en 15"-pc ville jeg valgt en pc som har en oppløsning på 1680x1050 eller 1600x900 - eller deromkring. Styr unna maskiner med 1280x800 og 1366x768 oppløsning for slike bruksområder. Man får også maskiner med 15" på 1920x1200 eller 1920x1080. Personlig foretrekker jeg høy oppløsning, men det er klart at det legger på litt i prisen.
Hvis man videre tenker at man skal ha høy ytelse og skal ha maskinen en del år, og har et godt budsjett ville anbefalingen min kanskje vært å se på Lenovo Thinkpad T510 som nettopp nå kom på markedet. Pen er de kanskje ikke, men Thinkpad T-serien er kraftige maskiner med særdeles god byggkvalitet. Litt rimeligere får man vel T500 nå, som vel er på vei ut av markedet nå som T510 er kommet, men som likevel er meget gode maskiner. T500 starter vel på under 10 000 kr, men det blir litt dyrere om man skal ha skjerm med høy oppløsning, f.eks. 1680x1050 som denne maskinen kan leveres med.
Akkurat nå har Acer ganske få modeller som jeg anser som aktuelle. Aspire Tx810-serien er nevt i tråden, men dette er maskiner der kompakthet, lav vekt og lav pris er prioritert foran ytelse og skjermoppløsning. Dette er absolutt ikke maskiner jeg ville ha anbefalt til bildebehandling og DAK, men heller til "enkelt vanlig applikasjonsbruk".
Jeg kommer aldri til å velge noe annet en Dell. Akkurat nå har jeg en Dell Studio som jeg er superfornøyd med på jobb, og en fryktelig sak fra Fujitsu Siemens hjemme. De kostet omtrent det samme, og det er et hav av forskjell på brukervennlighet, hensiktsmessig design, oppgraderingsmuligheter (vi har nemlig nettopp funnet ut at det ikke lar seg gjøre å installeren Windows 7 på møkkaboksen fra Fujitsu-Siemens :snill ) osv.
Dell Studio XPS 13 og 16 likte jeg ikke. En del støy og i seg selv et prevansjonsmiddel med varmen under maskinen ;-) Vanlige Studio har jeg ikke prøvd. Generelle erfaringen med Dell kontra Lenovo, HP og Fujitsu når det gjelder bedriftsmodellene i hvert fall er at byggkvaliteten gjerne er en god del dårligere.
Da har vi totalt motstridende erfaringer, mrc. Min studio støyer ikke i det hele tatt, Fujitsu-Siemensen er et skranglete treskverk.
Min Dell ligger på rundt 10.000,- og sambos pleier å ligge mellom 40 og 60.000,- og på de har byggkvaliteten og alt annet vært utmerket sammenliknet med andre maskiner vi har vært borti.
Vi har hp elitebook ganger 2, en dell og så hadde jeg en billig hp til 5000 som tok kvelden for ikke så lenge siden.
Vi er desidert mest fornøyd med dell.
Jeg har en Lenovo Thinkpad som jeg er veldig fornøyd med, og en Dell Inspiron som jeg er veldig fornøyd med. Just nu er en Dell Inspiron 13z på vei hjem til meg, her er en grundig anmeldelse hvor den får 10 av 10 stjerner (men hvordan den duger til ditt bruk vet jeg dog ikke).
Prøv en pc og prøv en Mac. Bruk sunn fornuft, og trekk deretter den logiske konklusjonen at pc´er er for masochister, mens Mac er for de som ønsker seg selv en bedre skjebne. :)
I den grad du bare skal kjøre Autocad en gang iblant så kan du kjøre den virtuelt gjennom Parallels Desktop. Det at man er bundet til Windows en gang iblant tilsier ikke at man børb binde seg til det hele tiden. Still folk spørsmål om de frivillig har gått fra Mac til pc, eller fra pc til Mac? Jeg kjenner INGEN som frivillig har gått fra pc til Mac og ikke kommet tilbake til fornuft etter kort tid.
Men en ting vet jeg! Kjøp ikke acer! De er sinnsykt trege når det kommer til service. De har nemlig kuttet ut sin norske samarbeidspartner når det kommer til verksted. Så alt sendes til sverige. De bruker samme "opplegget" som PB og det tar i hvertfall 5 uker å få den fixet.
Hva er det du snakker om? Det er én av flere distributører som har kuttet ut Acer pga. de mente marginene var for små. Det er mulig de har hatt diverse parntere som onsite-service som de har kuttet ut - ikke uvanlig at aktørene skifter dette noen ganger.
Acer er fortsatt den eneste* av bærbar-pc-produsentene som har eget verksted i norge, mens de andre baserer seg på samarbeidspartnere som f.eks. Infocare. Acer sitt verksted ligger på Liertoppen noen mil utenfor Oslo og det jobber ganske mange der. Man har der også mulighet til å dra innom og få "ekspress-service" også, selv om det koster bittelitt ekstra.
PB = Packard Bell? Packard Bell er et Acer-selskap og de har mer eller mindre akkurat de samme produktene, holder til i de samme kontorene, har det samme verkstedet.
For mange andre aktører blir maskinene sendt til utlandet. F.eks. Apple og Asus har vel service i Nederland.
5 ukers reperasjonstid er uten tvil for lang tid. Man skal i den perioden ha en erstatningsmaskin. Etter kjøpsloven skal man ha tilbud om låneprodukt når reperasjonstiden blir beregnet til mer enn én uke. Fem uker er såpass lang tid også at det vel kan sees på som en vesentlig forsinkelse og at man innen den tid vel egentlig også skulle kunne snakke om omlevering av produktet.
Det kan være at elkjedene har litt andre løsninger for service, f.eks. at Elkjøp o.l. egentlig kjøper maskiner gjennom Acer i andre land og at service skal utføres der. Det er igjen noe som kan gjelde for andre merker også. De har likevel ikke noe lengre tid på seg egentlig.
(* sett bort fra Multicom, som reparerer de bærbare pc-ene de selger under eget navn)
Tja. Jeg har begge deler, og synes nok ganske enkelt at Windows nok passer meg bedre. Jeg synes gjerne også at de bærbare fra Apple har litt for dårlig skjermoppløsning - 1440x900 på en 15" som jeg har på MBP-en er lite. Her foretrekker jeg heller 1680x1050/1600x900 eller større (har 1920x1200 på min Lenovo-pc). Skal man ha en ok utstyrt 15" MBP havner prisen på 14 000 kr, og 12500 for ok 13"-modell er heller ikke akkurat billig. Det er for så vidt gode maskiner rent maskinvaremessig på de fleste områdene, men det er viktig å ikke sammenligne det med langt rimeligere pc-er slik en del har en tendens til å gjøre når de forteller hvor mye bedre Mac-en deres er...
Rent operativsystemsmessig blir det en smakssak.
Har ikke prøvd løsninger som AutoCAD under verken Parallels, VMware Fusion eller Virtualbox, men det jeg stiller meg litt skeptisk til her kan blir en del ytelses- og presisjonsmessige elementer i henhold til OpenGL og OpenGL-akselerasjon.
Nå har det vel vist seg at Mac-ene vel har en del mer feil enn tidligere de siste årene. Nyeste iMac har mange vært veldig plaget med.
I tillegg har man elementet med hvordan Apple liker å tolke norsk kjøpslov og at de ikke mener den skal gjelde helt for dem. Apple har i utgangspunktet bare ett års garanti på maskinene sine, mens det mer vanlige ellers er to eller tre år. I tillegg har man elementet med fem års reklamasjonsrett for konsumentkjøp der mange har måtte slitt veldig for å få Apple til å godta de reglene man har i Norge. Her har vel ellers en del av de norske forhandlerne vært enklere å forholde seg til enn Apple Store, men bemerk også at en del av forhandlerne for alle slike henvendelser bare vil videresende deg til Apple i første omgang. De kan imidlertid ikke kreve at du tar reklamasjonsrunden med Apple - som sluttkunde kan du velge å bare forholde seg til forhandleren der du kjøpte maskinen og evt. kreve at kommunikasjon med Apple er noe de får ta seg av.
Sett på det jevne ut i fra maskinsegment har vel Apple verken noe bedre eller dårlige feilrate enn flere andre.
Er man ellers opptatt av en mer feilfri maskin vil min anbefaling gjerne også være å kjøpe en pc som er rettet mot bedriftssegmentet. Her er det andre prioriteringer på en del områder, og for bedriftskunder er det viktigere med mindre feil enn diverse små ekstrafunksjoner - man skal tenkte framover for å beholde kundene.
Rent fabrikksmessig er det vel Asus og Foxconn som står for det meste av Macbook-produksjonen, hvis ikke Apple har skiftet i det siste. Naturligvis vil grunnleggende design og komponentvalg for maskinen også bety noe.
Jeg er veldig glad i min MacBook Pro. Itteno trøbbel, sånn utenom at den blir litt for varm mot pulsåra mi på håndleddet. Da blir liksom hele kroppen varm også.
Skulle jeg lagt en del penger i ny pc ville jeg gått for Fujitsu Siemens.
Det var en periode her for noen uker siden hvor MBP-en var det mest behagelige å bruke pga. temperaturene ja ;) Ellers kan den være litt plagsom varm under når pc-en er under hard belastning, f.eks. se HD-film med maskinen på fanget.
Vi har hatt PC-er fra Dell, Mac, Fujitsu Siemens og Acer. Av disse er det kun Mac som ikke har tatt kvelden, bråkt som et uvær, skjermer som plutselig alternative farger, hatt rare innfall som skaper hodebry i hytt og gevær. Og til dels Fujitsu.
Nar sant skal sies er vel pc´ene her hjemme underlagt ganske strenge regimer ang. bruk for å ikke tiltrekke seg virus o.l. Jeg har brukt Mac i nærmere 15 år, og har aldri hatt problemer på den fronten. Det er heller ikke like lett å forklare den ene poden hvorfor f.eks. World Of Warcraft nekter å fungere. Mac´en kan du bruke uten å måtte ringe teknikere og support-folk for å skjønne noe av. Når det gjelder at Mac er dyrere enn pc finnes det mange undersøkelser som viser det motsatte. Når du legger til merkostnadene ved pc i form av lengre opplæring, dårligere produktivitet og kortere holdbarhet, så kommer faktisk Mac best ut av det.
Til syvende og sist er jo brukeropplevelsen det viktigste. Prøv begge operativsystemer og velg det som føles mest riktig rent intuitivt. Alle kan ha uflaks med å få en dårlig/ødelagt maskin, men å velge operativsystem ut fra tekniske feilprosenter på maskinvare blir direkte meningsløst.
Hva er din erfaring som macbruker med mange pc-er i heimen da? Er det like hyppige hardwarefeil på pc-ene synes du? Og hvor mange pc-er får man nå får tiden per mac? :blafre:
Min erfaring med pc´ene er sterkt begrenset. Jeg ønsker meg selv en bedre skjebne. Ja, maskinen min har vært til reparasjon. Og man får ca. 1 pc mot 1 Mac, når man sammenligner ut fra like tekniske spesifikasjoner. Det vil variere noe i begge retninger, ut fra hvilke spesifikasjoner man legger til grunn. Og jeg vil uansett ikke anbefale noen å kjøpe det ene eller andre ut fra pris alene. F.eks. kan man få en bruktbil til 20 000,- - 30 000,- kroner. Men jeg får neppe lov av samboeren min til å kjøpe den av den grunn. :)
TCO-undersøkelsene er gjerne basert på bedriftsmiljøer i USA, og strengt tatt er det vel noen år siden man har hatt større uavhengige undersøkelser på dette området - i hvert fall så vidt jeg har sett.
Når det ellers gjelder større Mac-miljøer er det på langt nær like gode totalløsninger for større bedrifter for administrasjonen av maskinene enn en del av løsningene man finner i Windows, og til Windows. Samt enklere å finne folkene som evt. har erfaring med løsningene. Hvilke modeller man ellers har i dag for oppsett og drift av maskinparken i større bedrifter har blitt endret mye de fem siste årene - ikke minst med tanke på økt mobilitet, samt da også flere sikkerhetsmessige utfordringer som ikke bare går på virus o.l., men også informasjonssikring og administrasjon av informasjonssikringløsninger.
I slik bedriftssammenheng blir det for mange svært ubetydelig i henhold til OS - det er applikasjoner som brukes, og det er for mange ikke mye rundt operativsystemet i seg selv det skal gis opplæring i.
På mange områder blir det i TCO-sammenheng også "feil" å se kostnadene uten også å gå inn å se på bedriftene man evt. har sett på for hva de evt. gjør "feil" i administrasjonen/drift av maskiner.
Rent sikkerhetsmessig vil jeg si at man ikke må hvile på tanken om at Mac er mer sikkert enn Windows. Etter hvert som Mac har fått en større markedsandel vil det potensielt også komme flere trusler. Jeg har liten tro på at Mac OS X i seg selv er spesielt sikrere - de aller fleste "sikkerhetstruslene" man har sett de senere år har vært basert på å lure brukere. En del av problemene har videre ligget i at en del av merkelig grunn ikke har kjørt oppdateringer.... Se Conflicter, som etter flere måneder etter fix begynte å skape problemer....
Skal ellers sies at en aktør som bruker å gi veldig mye for pengene når det gjelder sine bærbare er Multicom, f.eks. deres nye NBLB-maskin blir med kraftig Core i5-prosessor, FullHD-skjerm (1920x1080), 500 GB disk, 4 GB minne og Win7 cirka 9500 kroner.
Dette er en maskin som egentlig er fra selskapet Compal, som er en aktør som blant annet står for selve produksjonen til en rekke andre større og kjente pc-produsenter (HP, Dell, Fujitsu og mange flere). Rent produksjonsteknisk burde de i hvert fall vite hva de gjør ;-)
Byggkvaliteten virker i utgangspunktet helt ok, men samtidig er det en avveining i henhold til pris. Maskinen har ikke all verdens batterikapasitet riktignok.
Takk for tips! Kikker nå på Multicom, og må si det ser veldig interessant ut. Likte at man kan velge litt selv, og dermed bruke penger på det man syns er viktigst.
Men, prisen din på 9500 klarer jeg ikke å få til..?
Min erfaring med pc´ene her hjemme er sterkt begrenset, og det er fordi jeg har vært uheldig og har brukt pc´er ved tidligere anledninger. Når det gjelder hva som er billigst kan jeg bare trekke frem undersøkelser fra bedriftsmiljøer ettersom jeg ikke vet om tilsvarende undersøkelser for private hjem. Men jeg vil uansett anta at dersom Windows er vanskeligere å lære enn Mac OS X i et bedriftsmiljø, så vil dette også være tilfelle i privat sammenheng.
Jeg har ikke tilstrekkelig teknisk kompetanse til å gå inn på en diskusjon om hvorvidt Mac OS X er sikrere enn Windows rent teknisk, men konstaterer bare at jeg aldri har hatt problemer selv, men har flere venner og bekjente med pc´er som har våknet opp med tomme harddisker og maskiner som har blitt ubrukelige på annen måte. Per i dag er Mac OS X mest sikkert. Som du selv skriver vil det "etterhvert" og "potensielt" også komme flere trusler mot Mac OS X. Da får vi potensielt ta diskusjonen etterhvert.
Satt opp maskinen med FullHD-skjerm, Core i5-520, 500 GB disk, 4 GB minne, Bluetooth (noe ikke alle trenger...), Win7HP og havnet på 9237, så kommer frakt i tillegg.
Jeg hadde Parallels Desktop på min mac, men ikke pokker om det funket å innstallere autocad. Mannen (over middels interessert i data og utdannet ingeniør i data) holdte på å gå ut av sitt gode skinn fordi han ikke fikk det til. Jeg ville dobbeltsjekket med autodesk at det faktisk funker med parallels, for det funket ikke for 2 år siden hvertfall.
Har Autodesk hardware-dongle på AutoCAD for tiden?
Mener å huske at det var tidligere, men er noen år siden jeg har vært borti det. (sist jeg fiklet med det var det vel dongle på parallellport fortsatt.... ;-)
3D-støtten skal ha blitt bedre i både Parallels og Vmware Fusion, men....
Må bare bestemme meg for konfigurasjon, men er usikker her.
Tror det blir bedre skjerm, litt bedre prosessor, helst mer minne og bluetooth.
Men merker man egentlig forskjell på f.eks rimeligste og nest rimeligste alternativ på minne og prosessor, eller må man opp på dyreste valgmulighet for at det skal ha noe å si? Og hva er forskjell på Windows 7 home og pro?
For de fleste burde vel 4 GB holde lenge, men det blir jo avhengig av hva pc-en brukes til såklart. AutoCAD blir ikke av de letteste, men kommer jo også an på med prosjektene man jobber med i AutoCAD.
En mulighet er jo å velge 1x4 GB minne, og da ha muligheten til å sette inn en ekstra 4 GB-modul senere.
Jeg tror du godt kan velge den rimeligste prosessoren som maskinen kan leveres med. Du merker nok ellers lite til forskjellen mellom det rimeligste minnet og det andre.
Maskinen er vel for så vidt en konsumentmaskin og gir kanskje ikke helt samme kvalitetsfølelsen på en del områder som en del dyere bedriftsmodeller. Men man får mye for pengene når det gjelder ytelsen og funksjonalitet i hvert fall. Jeg dogger 15,6" skjerm med 1920x1080 i hvert fall. Har 1920x1200 på 15,4" på pc-en jeg selv har nå. God skjerm er i hvert fall for meg særdeles viktig, og jeg er nok villig til å gå ned på en del andre områder for å få skjermen jeg ønsker på den bærbare (på den stasjonære her hjemme sitter jeg med 30" med 2560x1600-oppløsning ;-) )