Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lunsj for vegetarianere som barn liker?

#1

Heilo sa for siden:

Jeg har invitert et vennepar til søndagslunsj. Hadde planlagt å lage helstekt kylling, men så kom jeg på at de er vegetarianere - eller pescaterianere, de spiser fisk. Ungene mine er relativt kresne i matveien, så nå lurer jeg på om noen har noen gode forslag til litt ekstra god søndagslunsj uten kjøtt som også er barnevennlig. Gjerne med oppskrift.;)

Jeg har tenkt på pai, men mangler noen gode oppskrifter/ideer der også.


#2

Sitron sa for siden:

Veggislasagne.


#3

Stikka sa for siden:

Middagspaien til Mim er en stor hit her. Bytter ut bacon med røkt laks og putter ellers oppi det jeg har/har lyst på. Vanligvis spinat (frossen og tint), revet gulrot, fetaost, og cherrytomater, i tillegg til røkt laks. Godt brød og litt salat ved siden av.

Ev. pastasalat med foccacia til. Man trenger heller ikke å blande alt men ha i skåler så man mikser salaten selv. Fetaost, bønner og egg dekker proteindelen, grove pastaskruer både protein og karbo, og så fylle på med grønnsaker.

Godt, nystekt brød eller rundstykker, eggehakk, røkt laks, tomatbønner, salater og oster. Det er også godt som søndagslunsj.


#4

pulverheksa sa for siden:

Minestronesuppe eller andre deilige supper.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Masse gode ferske rundstykker eller brød med pålegg, feks. eggerøre, røkelaks, peppermakrell, eggesalat, tunfisksalat, grov bønnepostei fra Nutana (helsekost, den er dritgod, bedre enn leverpostei), en stor omelett med røkelaks og ost osv. inni.

Synd de ikke selger Nutana-burgerne lenger, jeg og Fibi spiste masse av dem da vi gikk på skolen sammen i 2000/2001, vi la dem inni Panini-brød (har ikke sett slike heller på lenge?) med salat og majones. Knalldigg. Men de har jo lignende veggisburgere.


#6

Storm sa for siden:

Laks og eggerøre. Fiskesuppe.


#7

Inka sa for siden:

Vegetarianere som barn liker?


#8

Mams sa for siden:

Ser flere tenkte som meg...



#10

Hjertensfryd sa for siden:

Klipper og limer frå eit anna forum

Aubergineform

Dette er en veldig enkel, men delikat rett. Hvis du ønsker å gjøre litt ekstra ut av den, kan aubergineskivene godt vendes i egg og strøkavring før de stekes.
Serveres med en blandet salat ved siden av.

2 auberginer
1 boks hermetisk hakket tomat
2 gulrøtter (ca 200 g), i terninger
200 g sellerirot, i terninger
Ca. 2 ts Herbamare urtesalt
2 ts basilikum

Del auberginen i 1 cm tykke skiver og legg dem utover på kjøkkenpapir. Dryss salt på aubergineskivene og la ligge ca 30 minutter for å trekke ut væske. I mellomtiden lager du sausen ved å koke gulrot, sellerirot og hermetisk tomat. Når grønnsakene begynner å bli møre, moser du alt med en stavmikser rett i gryten (eller i en hurtigmikser). Smak til med urtesalt.

Tørk så av aubergineskivene med et kjøkkenpapir og stek dem gylne i olje i en stekepanne ved middels varme. Legg aubergineskiver i en oljet, ildfast form og fordel tomatsausen over. Dryss basilikum over og litt revet ost, gjerne parmesan. Formen er også god uten ost.
Gratineres i ovnen ved 200 °C i ca 20 minutter.

Fylt aubergine

Aubergine i ovn med grønnsaks- og quinoafyll bør absolutt prøves til middag, smårett eller som forrett. Godt, dekorativt og med en spennende smak. Quinoa er et meget næringsrikt og naturlig glutenfritt frø som er rikt på høyverdig protein, vitamin E, ulike B-vitaminer, kalsium og jern. Det er lurt å skylle frøene før koking for å fjerne naturlige såpestoffer som kan lage bitter smak. Quinoa kjøpes f.eks. i helsekostforretning.
Serveres med en blandet salat og ferskt brød ved siden av.

2 stk aubergine
1-2 ss sitronsaft
1 ss olivenolje

Fyll:
20 g hel quinoa
½-1 dl vann
½ ts grønnsaksbuljongpulver
2 ss olje
½ løk
1 hvitløksfedd
½ rød paprika i terninger
5 friske sjampinjong i terninger
½ gul eller grønn squash i terninger
¼ boks (100 g) hermetisk hakket tomat
½ finhakket rød chili
Ca 1 ½ ss finhakket frisk persille eller koriander
Ca ½ dl revet ost (gjerne parmesan)

Del auberginene i to på langs og bruk en skarp kniv til å skjære en linje rundt kjøttet ca ½ cm fra kanten. Pensle med sitronsaft og olje. Legg auberginene med skallsiden ned på et oljet bakepapir og stek dem ved 200 °C i ca 30 minutter.
Lag fyllet mens auberginene bakes i ovnen: Kok quinoaen i vann med buljongpulver. Fres grønnsakene myke i oljen. Bland alle ingrediensene med den ferdigkokte quinoaen.
Fjern kjøttet i de ferdigbakte auberginene med en liten skje slik at bare skallet er igjen. Hakk kjøttet og bland det med resten av fyllet som fordeles i de tomme skallene. Dryss over ost og sett det i stekeovnen til osten har smeltet, 5-10 minutter.

Fylt paprika

Fylte grønnsaker er kjempegodt. Du kan gjerne bruke paprika med ulike farger. Du kan også bruke det samme fyllet til å fylle for eksempel aromasopp eller aubergine.
TVP mince er tørket, teksturert soyaproteinrusk som kjøpes f.eks. i helsekostbutikker. Det går også an å kjøpe større soyabiter på Asiatiske butikker (soy chunks) og male dette til rusk selv.
Serveres med en blandet salat og pasta eller ris ved siden av.

4 hele paprika

Fyll:
2 dl TVP mince
4 dl vann
Olje
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1-2 ts Herbamare urtesalt
1 dl mager kesam
1 dl cottage cheese
2 egg
2 ss hakket friske urter (basilikum, persille etc.)

Kok mince i vannet til det er mykt. La overflødig væske sile av. Hakk løken og hvitløken og fres i litt olje sammen med den kokte mincen, salt og urtesalt. Sett til side.
Bland resten av ingrediensene til fyllet i en bolle og tilsett mince-blandingen.
Del paprikaene i to på langs eller skjær av toppen. Rens og fyll paprikaene.
Legg paprikaene i en stor ildfast form og stek på 200 °C i 40-45 minutter.

Gratinert squash

Fyll squash med deilig grønnsaksfyll og gratiner med ost i ovnen. Godt med ferskt brød til.
TVP mince er tørket, teksturert soyaproteinrusk som kjøpes f.eks. i helsekostbutikker. Det går også an å kjøpe større soyabiter på Asiatiske butikker (soy chunks) og male dette til rusk selv.
Serveres varm med godt brød ved siden av.

1 dl TVP mince
2 dl vann
50-60 g frisk sjampinjong, i små terninger
½ løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 ts Herbamare urtesalt
evt. ¼ ts salt
½ boks (200 g) hermetisk hakket tomat
½ ss frisk timian (½ ts hvis du bruker tørket timian)
2 grønne squash
50 g revet hvitost til gratinering

Kok mince i vann til mykt og vannet har trukket inn. Ha hakket sjampinjong, løk og hvitløk i en stekepanne med litt olje. Tilsett den kokte mincen og urtesalt og salt og la frese til sopp og løk er myke. Tilsett tomat og timian og la surre videre noen minutter.
Del squashen i to. Skrap ut kjernene med en skje slik at det blir en fordypning til å fylle. Hakk opp squashkjøttet og bland det i fyllet. Fyll squashen med fyllet, strø over ost og gratiner i ovnen på 200 °C 20-25 minutter.

Hjemmelaget lasagne

Denne er enkel å lage og veldig god. Sausen kan fint lages i forveien (tåler også frysing godt). Da er det veldig raskt å ha alt i en form og steke det i ovnen like før middag. Andre grønnsaker egner seg også godt i sausen, som f.eks. brokkoli, purre, aubergine, gulrot etc. Her i huset bruker vi glutenfrie lasagneplater slik at hele familien kan spise den.
Serveres med en blandet salat og hvitløksbaguetter ved siden av.

Tomatsaus:
2 ss olje
5 hvitløksfedd, finhakket eller presset
2 middels løk, hakket
1 paprika, hakket
6 små (ca 150 g) friske sjampinjong, hakket
10-15 frosne spinatputer
3 bokser hermetisk hakket tomat
1 glass (200 g) tomatpuré
1 ss basilikum
2 ts oregano
1 ts salt
1 ½ ss honning

1-2 beger mager kesam eller cottage cheese (gjerne litt av hvert)
Lasagneplater
Revet ost

Ha olje, hvitløk, løk, paprika og sjampinjong (eller andre grønnsaker) i en stor gryte eller wokgryte og la surre til grønnsakene begynner å bli møre. Ha så i resten av ingrediensene og la sausen småkoke under lokk ca 45 minutter.

Bruk en stor, ildfast form og ha et lag med saus i bunnen. Legg så lasagneplater, kesam/cottage cheese og saus lagvis. Jeg bruker 3 lag plater og strør så litt revet ost på toppen. Stekes ved 200 °C i ca 45 minutter.

Ovnsrett med lokk av søtpotetmos

Dette er en enkel rett å tilberede og smaker veldig godt! Oppskriften er stor og vil mette ca 6 personer. Synes du det er vanskelig å finne søtpotet i vanlige matbutikker, finner du det garantert i en Asiatisk butikk.
Serveres med en blandet salat og rundstykker ved siden av.

2 mellomstore løk
3 hvitløksfedd
500 g gulrøtter
100 g potet
100 g frisk sjampinjong
1 boks (400 g) hermetisk hakket tomat
1 dl blå MANA juice (drue, aronia, kirsebær og blåbær)
1-2 ts frisk timian (eller ca ½ ts tørket)
2 grønnsaksbuljongterninger
1 boks (ca 400 g) hermetiske linser
ca 1 kilo søtpoteter
50 g smør
ca 1 ts Herbamare urtesalt
ca ½ ts salt
Revet ost, f.eks. cheddar

Skjær løk, gulrøtter, potet, sopp og hvitløk i terninger. Fres dette i litt olje i en stor gryte noen minutter. Tilsett tomater, juice, timian og buljongterninger. La blandingen koke 10-15 minutter. Tilsett linsene (med kraften) og kok videre til linsene er blitt noe moset, ca 10-15 minutter. Om blandingen virker tynn, strø over litt Maizena lys jevning for å tykne den litt. Smak evt. til med litt mer timian (ikke salt pga buljongterningene). Fordel blandingen i en ildfast form.

Skrell og del søtpotetene i biter og kok de møre. La vannet så vidt dekke potetene. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Ha så i smøret og mos potetene med en grønnsaksmoser rett i gryten. Tilsett litt av kokevannet slik at mosen ikke blir alt for tykk. Smak til med Herbamare og salt. Spre potetmosen ut over blandingen, strø over osten og stek i ovn på varmluft ved 175 °C ca 20-30 minutter.

Tacoform

Dette er taco i en litt annen form enn vanlig, men det er fremdeles like godt! Vegetarisk farse brukes i stedet for kjøttdeig og finnes i frysedisken på helsekostbutikker og vanlige matbutikker med godt utvalg. Produktet heter ”Färs” og kommer fra produsenter som Hälsans kök og Quorn.
Denne formen serveres med tacochips og en blandet salat til.

3 ss olje
4 dl vegetarisk farse
3-4 ss tacokrydder
1 middels løk, hakket
2 hvitløksfedd, finhakket eller presset
1 rød paprika, hakket
½ boks (200 g) hermetisk hakket tomat
4-5 ss mild tacosaus, eller etter smak
1 boks salat- og grytebønner, uten kraft
1 liten boks mais
2 dl lett crème fraiche
1 dl mager kesam
1 liten purre, i skiver
1 dl ananasbiter
Revet ost

Brun farsen i olje og tacokrydder. Tilsett løk, hvitløk, paprika, hermetisk tomat og tacosaus og la surre ca 15 minutter. Tilsett bønner og mais og sett til side.
Bland crème fraiche og kesam og legg dette utover i en oljet, ildfast form. Bre farseblandingen jevnet over. Spre purreskiver og ananasbiter over og strø med litt revet ost.
La gratinere i ovnen ved 200 °C i ca 25 minutter.

Tips: For en glutenfri variant, byttes farsen ut med 2 dl TVP mince som kokes i 3,5 dl vann. Du må da smake til med litt mer tacokrydder.


#11

maggypop sa for siden:

Falafel med couscous?
Godt og mettende.


#12

Heilo sa for siden:

Tja, barna liker disse veggisvennene godt, men det var jo ikke helt det jeg mente da. ;) Så selv for meg en enda verre skriveleif: Vegetarianere som liker barn. :p


#13

Heilo sa for siden:

Tusen takk for alle gode forslag, og kjempestor takk til Urt for flotte bilder og oppskrifter. :tilber:

Masse godt her! Tror nok jeg skal finne på noe nå ja, men tar gjerne i mot flere forslag likevel - veggismat er jo sunt også for de av oss som ikke er vegetarianere egentlig! :nikker:


#14

Dixie Diner sa for siden:

Åh jaa, det er en av mine favoritter! Jeg liker best falafel i pitabrød med hummus og/eller en god hvitløksdressing og salat. Nam! Du trenger ikke å lage de selv engang, Nutana har noen kjempegode falafler i frysedisken på helsekost og på butikker som Maxi og Mega. :nam:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Den vegetarkjøttdeigen (ikke quorn, men den fra Tivall) smaker forresten kjempegodt. Jeg hadde tacokrydder i den en gang og serverte den til taco hos noen venner, de merket knapt forskjell.


#16

Inka sa for siden:

Men det går jo ikke, for da er de jo ikke veggiser. Løgnhalsene.


#17

Fibi sa for siden:

Åååh, de var sååå gode! :savne:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.