Sier du tjue-en eller en-og-tyve/en-og-tjue?
Trettisju eller syv-og tredve/sju-og-tredve?
Jeg merker at det er litt ettersom hvem jeg snakker med, og klarer ikke se at jeg har noen hang til det ene eller det andre.
Hvis pappa spør er jeg x-og-tredve (han er sørlending)
Hvis mamma spør er jeg tretti-x (hun er østlending), tror jeg :gruble: (ja, altså jeg vet hvor de kommer fra, men jeg tror det er det jeg sier hvis de spør)
Jeg blander også. Snakker jeg med Herremannen så sier jeg titallet først, tror jeg. Telefonnummer sier jeg alltid også titallet først. Og så sier jeg tyve og ikke tjue om jeg sier tre og tyve osv.
Det går mest i tyve og tredve. Telefonnummere og tall i oppskrifter blir tjue og tretti. Jeg sliter mest med syvtall. Tyve og tredve kan ikke kombineres med sju, tretti og tjue kan ikke kombineres med syv. Så når jeg kommer dit så må jeg ta en liten pause og tenke over det.
Da er du enten eldre enn de fleste her eller har gått på en skole som ikke har hengt helt med ;) Den "nye tellenormen" med tiere først ble innført i 1951 :humre:
Jeg varierer litt, men prøver å bruke tiere først, særlig når jeg snakker med elever. Det er særlig når jeg snakker om alder at jeg kan bruke den gammeldagse måten.
Jeg prøver så hardt jeg kan å si tierne først siden jeg skal bli lærer og bør legge til meg det først som sist, men jeg har vokst opp med en mor som har sagt motsatt, så det hender nok jeg tar den varianten og. :jupp:
Jeg bytter litt fram og tilbake mellom tellemåtene, tror jeg. Prater jeg med eldre mennesker, som f.eks. min far og kjæresten, sier jeg f.eks. tre-og-tredve og ikke tretti-tre, så de skal forstå bedre. Far sliter litt med å forstå, og slike nymotens tall blir litt kronglete for ham innimellom. :knegg:
Jeg sier vel tjuefire og trettiåtte når jeg, hm, snakker til meg selv, (og det gjør jeg ganske ofte når det er tall involvert), men er poenget at andre skal få med seg noe, går det på gamlemåten. Og da med tyve og tredve. Og syv.
Det tåler en reprise, selv om Skilpadda skal få kredit for å referere til det først. :hjerter:
Tre og tredve
En underskjønn prinsesse
i all sin silkestas
gikk morgentur i gresset.
(Det heter ikke gras!)
Og tre og tredve terner
de fulgte også med.
(det heter tre og tredve
og ikke tretti tre!)
Men hør! Det kom visst noen
til kongeslottet nu
for hovtramp lød på broen.
(Det heter ikke bru!)
Og fler og seksti øyne
ble straks nyssgjerrigper.
(Det heter fler og seksti
og ikke seksti fler!)
Prins Klim av Baldakinen!
Pinsessen kjente ham.
Han trådte frem på stien.
(Det heter ikke fram!)
Med syv og femti flammer
brant prinsens hjerte nu.
(Det heter syv og femti
og fikke femti sju!)
Han fridde mens han kysset
en blomst fra hennes bryst
hvor blomster hadde drysset.
(Det heter ikke dryst!)
Hun var et par og tyve
og han en gammel narr.
(Det heter par og tyve
og ikke tjue par!)
Hun svarte: "Løs min gåte
så vil jeg ekte deg.
Bruk riktig tellemåte
hvor meget teller jeg
mot alle mine terner?"
Han sa: "Prinsesse sjel -
av tretti tre må én bli
en trettitretidel."
Tilbake, grå som spurven
dro prinsen til sin borg.
Prinsessen gav ham kurven.
(Det heter ikke korg!)
Les tre og tredve ganger
mitt dikt, så kan du det.
(Det heter tre og tredve
og ikke tretti tre!)
Jeg varierer, men bruker stort sett å si tjue-ein tjue-to osv.
Når jeg mottar telefonnr i jobbsammenheng, og kunde leser syv og førr, åttognitti osv, får jeg fnatt, for da skriver jeg alltid 74 og 89 i stedet for 47 og 98. :knegg:
Det tok lang tid før jeg skjønte hva dere mente med sjettiandre. Jeg ville sagt plass nr sekstito.
Jeg teller på den nye måten: tjueen, trettisju og førtifem (altså ikke etterhverandre).
Blir helt hautullen med folk som ramser opp telefonnummer: femogfemti, treogsøtti, toogtredve, firogførr. Jeg greier ikke å slå det nummeret altså.
Hvis jeg teller, sier jeg tjueen, tjueto, trettien, trettito og så videre. Hvis jeg bare skal nevne et tall, f.eks. alderen min, er jeg nok mer tilbøyelig til å si at jeg er seksogtredve.
Det er riktig at "ny tellemåte" I TEORIEN ble innført i 1951, etter kongelig resolusjon. PRAKSIS var noe helt annet! Det var faktisk meningen at denne skulle være ENESTE brukte tellemåte i Norge tre år etter innføring. Som kjent var Ola Nordmann og Kari Nordkvinne av en fullstendig annen oppfatning, og i dag er vel faktisk tellemåtene også offiselt likestilte, selv om "ny tellemåte" er offiselt anbefalt. Selv bruker jeg klart mest gammel tellemåte, men veksler litt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.