Vi har skal arrangere bursdag på lørdag, og da kommer det to som må spise glutenfritt. Jeg har tenkt å lage ostekake, både fordi det er greit for dem, og fordi man kan lage det dagen før. Men finnes det en måte å lage glutenfri bunn på? Vanligvis pleier søsteren min (som er den ene av de to) å bare la bunnen ligge igjen, men jeg vil gjerne lage den sånn at hun kan spise den også.
Du kan jo bruke glutenfri kjeks, de har mange gode typer på helsekosten og i velassorterte matbutikker. Feks. Semper havrekjeks eller Digestivekjeks. De smaker kjempegodt og kan spises av alle.
Finnes det glutenfrie Digestivekjeks altså? Så bra! Jeg skal ta en titt på Meny i løpet av uka. Søstera mi bor i Sverige, og skryter av at det er mye større utvalg og bedre priser på glutenfritt der enn her.
Jeg pleier å sende venner og bekjente på handletur etter glutenfritt når de er i Sverige. Alle som kjører over med bil må ta minst en kasse glutenfritt mel med tilbake til meg.
Om de ikke har det største utvalget på Meny så pleier de å ha en del på helsekosten.
Det beste er nok å bruke glutenfrie kjeks, f.eks. glutenfrie digestives. De har det på ultra og større matbutikker, i alle fall, og kanskje på noen helsekostbutikker.
Et alternativ som fordrer mindre styr med innkjøp, er å bake brownies (ekte, med kokesjokolade), bare bytte ut melet med glutenfritt mel. F.eks. Toro lys glutenfri melblanding, eller Toro glutenfri kakemiks. Smaker best dagen derpå, og blir like gode som gluten-brownies, og oppskriften blir heller ikke påvirket av mengden mel og bakeegenskaper, siden melet spiller en mindre rolle i den slags kake. (Søk på Nigella og brownies på forumet, så finner du god oppskrift, bare bruk hva som helst av rosiner nøtter eller sjokoladebiter som "fyll", og bland lys og mørk kokesjokolade ettersom hva du foretrekker). Toro melblandingene har de i de fleste dagligvarebutikker, så da slipper du å lete så fælt (noen butikker har også Semper, velg heller Toro siden den er uten bakepulver).
Det skulle da bare mangle når jeg inviterer til bursdag. Jeg har kransekake og frukt også, så de får litt de kan velge i. Ostekake hadde jeg uansett tenkt å ha, men greit å lage den helt glutenfri. Og så skal jeg lage grove vafler til faren min som har diabetes.
Det ble visst en del utfordringer i år, for på barnehagebursdagen skal det både være halal (det blir bare pølsene da) og melkefritt. Men det går det også!
En tynn mandel- eller nøttebunn er da like godt som kjeksbunn synes jeg. Jeg hadde gått for det.
Synes ofte det er bedre å velge noe helt annet i stedet for glutenfrie ting. som her nøttebunn, eller ris i stedet for pasta, fløtesaus i stedet for saus med meljevning osv osv.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.