Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fortell meg mer om spelt

#1

Kumilla sa for siden:

Jeg lurer på, hvorfor er spelt sunnere enn vanlig hvetemel?
GI, blodsukkerpåvirkning, fordøyelse osv.?
Har nå min aller første speltpizzabunn til heving (har fått det servert og smakte ikke forskjell) og er nysgjerrig på hva som gjør spelt sunnere.
Ingen av oss er allergiske eller har cøliaki eller noe som helst.


#2

Divine sa for siden:

Er ikke spelt litt oppskrytt da?


#3

tiddelibom sa for siden:

Fra Wikipedia: (no.wikipedia.org/wiki/Spelt) Spelt regnes som en av de opprinnelige kornartene og regnes derfor som mindre foredlet en dagens moderne hvetesorter. (...) Spelt har et høyere proteininnhold enn vanlig hvete. Det påstås også at spelt har høyere innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber. Spelt regnes derfor som en sunnere kornsort enn hveten, og har på grunn av dette blitt mer populært de siste årene.

Jeg bruker ofte litt spelt i brøddeigen når jeg baker, fordi jeg synes det smaker godt.


#4

Divine sa for siden:

Greit nok at det er litt sunnere enn hvete, men det virker på meg som om folk tror at spelt kan kurere kreft, nesten, siden mange får stjerner i øynene bare de hører ordet.


#5

kie sa for siden:

Jeg vet ikke så mye om det, men da vi gikk over fra vanlige rundstykker til speltrundstykker på hytta (sånne frosne man varmer i ovnen), ble det i alle fall slutt på "hyttemage". Altså oppblåsthet etc.


#6

Tallulah sa for siden:

Hvis du har cøliaki kan du ikke bytte ut hvete med spelt, spelt er også et hveteslag. Det sies at det inneholder litt flere næringstoffer, fordi det ikke er en sort som er dyrket fram, men en av ur-kornene. Det er også gjort undersøkelser som ikke viser noen særlig forskjell.


#7

Snø sa for siden:

Henger meg på Kumilla og lurer med. Jeg har en gutt med en tarmsykdom som gjør at han ikke kan spise mye rent hvetemel, alt må være minst halvparten sammalt mel. Er spelt bedre enn hvetemel da? Er det grovere?


#8

Tallulah sa for siden:

Nei, spelt er et hvetemel, og kommer i fint og grovt, på akkurat samme måte.


#9

Snø sa for siden:

Takk for svar!


#10

ingling sa for siden:

Det er sant at spelt er hvete, dvs samme korn, men siden spelt er mer opprinnelig og mindre behandlet og raffinert har det en del av egenskapene som siteres fra Wikipedia lenger oppe i tråden. Det betyr også at en del av oss som reagerer på hvetemel kan spise spelt. Jeg blir dårlig, slapp og går opp i vekt hvis jeg spiser hvete, det gjør jeg ikke av spelt så lenge jeg varierer det med glutenfrie alternativer og ikke spiser brødmat mange ganger om dagen. Så det er ikke magisk eller kan kurere kreft eller noe som helst, men for meg og en god del andre er det et godt alternativ til vanlig hvetemel.


#11

Irma sa for siden:

Spelt gir mindre blodsukkerstigning enn hvetemel, men slik jeg har forstått det er det ikke enorme forskjeller.

Vi bruker mye spelt.


#12

Maz sa for siden:

De største speltfantastene snakker jo også om noen gjærsopp og andre sporer som finnes i de store hvetelagrene. Når spelt ble populært var det litt mindre skala og mindre store lagere. Det argumentet er vel på vei bort ettersom spelt ikke akkurat er et småskalaprodukt lenger.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jeg tåler hvete, men spiser jeg loff laget av hvete og loff laget av spelt, blir jeg gassete av hveteloffen men ikke av speltloffen. Så noe forskjell MÅ det være.


#14

ingling sa for siden:

:nemlig: Akkurat det samme som skjer her. Bortsett fra at jeg ikke tåler hvete, da. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.