Jeg lurer på, hvorfor er spelt sunnere enn vanlig hvetemel?
GI, blodsukkerpåvirkning, fordøyelse osv.?
Har nå min aller første speltpizzabunn til heving (har fått det servert og smakte ikke forskjell) og er nysgjerrig på hva som gjør spelt sunnere.
Ingen av oss er allergiske eller har cøliaki eller noe som helst.
Fra Wikipedia: (no.wikipedia.org/wiki/Spelt) Spelt regnes som en av de opprinnelige kornartene og regnes derfor som mindre foredlet en dagens moderne hvetesorter. (...) Spelt har et høyere proteininnhold enn vanlig hvete. Det påstås også at spelt har høyere innhold av sporstoffenemagnesium, sink, jern og kobber. Spelt regnes derfor som en sunnere kornsort enn hveten, og har på grunn av dette blitt mer populært de siste årene.
Jeg bruker ofte litt spelt i brøddeigen når jeg baker, fordi jeg synes det smaker godt.
Greit nok at det er litt sunnere enn hvete, men det virker på meg som om folk tror at spelt kan kurere kreft, nesten, siden mange får stjerner i øynene bare de hører ordet.
Jeg vet ikke så mye om det, men da vi gikk over fra vanlige rundstykker til speltrundstykker på hytta (sånne frosne man varmer i ovnen), ble det i alle fall slutt på "hyttemage". Altså oppblåsthet etc.
Hvis du har cøliaki kan du ikke bytte ut hvete med spelt, spelt er også et hveteslag. Det sies at det inneholder litt flere næringstoffer, fordi det ikke er en sort som er dyrket fram, men en av ur-kornene. Det er også gjort undersøkelser som ikke viser noen særlig forskjell.
Henger meg på Kumilla og lurer med. Jeg har en gutt med en tarmsykdom som gjør at han ikke kan spise mye rent hvetemel, alt må være minst halvparten sammalt mel. Er spelt bedre enn hvetemel da? Er det grovere?
Det er sant at spelt er hvete, dvs samme korn, men siden spelt er mer opprinnelig og mindre behandlet og raffinert har det en del av egenskapene som siteres fra Wikipedia lenger oppe i tråden. Det betyr også at en del av oss som reagerer på hvetemel kan spise spelt. Jeg blir dårlig, slapp og går opp i vekt hvis jeg spiser hvete, det gjør jeg ikke av spelt så lenge jeg varierer det med glutenfrie alternativer og ikke spiser brødmat mange ganger om dagen. Så det er ikke magisk eller kan kurere kreft eller noe som helst, men for meg og en god del andre er det et godt alternativ til vanlig hvetemel.
De største speltfantastene snakker jo også om noen gjærsopp og andre sporer som finnes i de store hvetelagrene. Når spelt ble populært var det litt mindre skala og mindre store lagere. Det argumentet er vel på vei bort ettersom spelt ikke akkurat er et småskalaprodukt lenger.
Jeg tåler hvete, men spiser jeg loff laget av hvete og loff laget av spelt, blir jeg gassete av hveteloffen men ikke av speltloffen. Så noe forskjell MÅ det være.