Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grovt og luftig brød

#1

MegaMie sa for siden:

Har noen en oppskrift på grovt brød som ikke blir steinhardt? Gjerne med havregryn og evt frø, men en kjapp og grei oppskrift.


#2

Bille sa for siden:

Dette lurer jeg også på. Har akkurat begynt å bake brød etter et opphold på flere år. Jeg liker kjempegrove brød, men de blir ikke spesielt luftige altså. :hehehe: Kunne godt tenkt meg litt luftigere brød.


#3

Hjertensfryd sa for siden:

Dette brødet er kjempegodt. Her er oppskrifta på 4-kornsbrødet.

4-kornsbrøda og 5-kornsbrøda krev litt planlegging, men ikkje så mykje arbeid. Når kornet har lagt i bløyt natta over, tar det ikkje lengre tid å få ferdig kornbrøda enn andre brød.

Trinn 1
4 dl kokande vatn
200 g heil rug
100 g sesamfrø
100 g linfrø
100 g solsikkekjerner

Trinn 2
1 liter vatn
1,1 kg kveitemjøl
125 g rugmjøl
125 g sammalt rug, fin
40 g havsalt
25 g gjær

Legg korn, frø og solsikkekjerner i bløyt i kokande vatn. Dei vil då forklistre seg og bli litt seige, slik at dei bind seg betre i deigen. Dekk bollen og la blandinga stå på kjøkkenbenken i minst 2 timar eller til den er blitt kald.

Bruk romtempererte råvarer. Vatnet skal vera godt lunkent, ca 30 grader. Bland alle ingrediensane, men hold igjen 1 dl vatn til seinare i elteprosessen. Kjør deigen i ca 4 min. på sakte fart. Deretter aukar ein hastigheita og kjører deigen i ca 5 min. til. Når du har auka hastigheita, tilsetter ein resten av vatnet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig elta når den er smidig og har ein blank overflate.
Dekk bakebollen med plast og la deigen kvile i ca 1 ½ time.
Del deigen i 4 emnar som du lar kvile på bakebordet i 20-30 minuttar. Slå opp emna til brød, og rull brøda i litt vatn og deretter i ei blanding av same type frø og kjerner som du har i deigen. Legg dei på ei godt smurt langpanne eller på plate med bakepapir.
Brøda skal heve til dobbel størrelse og deretter steikast i nedste delen av ovnen på ca 220 grader i 30-45 minuttar til dei er gyllenbrune. Avkjøl på rist.


#4

ltb sa for siden:

Vann
Gjær
Salt
Hvetemel
Grovbakst mel
Solsikkefrø og/eller
linfrø

Jeg tror det er lurt å ikke kna inn for mye mel, la det heve nok og steke så lenge at det ikke blir rårand. Jeg innbiller meg at jo mer grovt, jo tyngre brød.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.