Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Enebolig eller villa?

#1

ORG sa for siden:

Flere enn meg som har reflektert over følgende: Når skal/kan en enebolig betegnes som «villa»?

Slik jeg selv ser det, må først alle disse sju kriteriene være oppfylt før man kan definere en enebolig som «villa»:
[INDENT]A) Ei tomt som ikke er en kvadratmeter under det tredobbelte av kommunens gjennomsnittlige tomtestørrelse for eneboliger, og med klart bedre sol- og utsiktsforhold enn gjennomsnittet på stedet.
B) Et gjennomplanlagt hageanlegg med høy standard på beplantning og anlegg (i alle fall for et stort nok areale til å oppfylle A), har man tjue mål tomt, er det selvsagt OK at halvparten er naturtomt) – minst tre ganger høyere i anleggsverdi enn for gjennomsnittet for kommunens enebolighager og absolutt minimum på ¼ million kroner.
C) Garasjeplass til minst to biler i skikkelig garasje og parkeringsplass til minst seks – sju på fast dekke av forsegggjort utførelse på egen eiendom umiddelbart utenfor.
D) Minst tre stuer (f eks spisestue, dagligstue, finstue) med mulighet for vinduer til golvet (kjellerstue kan altså ikke regnes med) og et stueareal på minst 70 kvm til sammen.
E) Minst fire soveværelser, minst ett av disse med eget bad, og totalt sett minst tre bad i huset.
F) En bolig som har utseendemessig særpreg, en bolig du ikke finner «byggeidentisk kopi» av innen noen mils radius.
G) En generell standard på boligen som tilsier at den i dag vil koste minst fem millioner å gjenoppføre i tilsvarende standard og med mest mulig likt utseende, basert på mest mulig rasjonell byggeteknikk etter dagens skikk.
[/INDENT]Bruker man villabegrepet om sin egen bolig med lavere standard enn dette, har man altså etter mitt syn enten misforstått noe rent språklig eller finere fornemmelser og bærer på «en stor en» i magen. Bruker man det om andres bolig har man enten misforstått noe rent språklig eller viser overdreven underdanighet for eieren av den andre boligen.

Og, bare så det er sagt, vi har verken «villa» eller noe som oppfyller disse kriteriene selv, slik at jeg har noe fordekt formål med holde «de som ikke er gode nok» ute! Vår egen enebolig oppfyller ett eller to av kriteriene jeg nevnte. Vi kunne nok gjort eneboligen vår om til «villa» om det var ønskelig (forutsatt at jordstyret godkjente naboens salg av noen mål utmark til oss, og kommunen våre utbyggingsplaner og planer for opparbeidelse av utmarka, vil anta det hadde gått veldig greitt hos oss), vi kunne endelig klart det greit økonomisk i dag om vi valgte å prioritere slik – men vi har ikke minste behov for en «villa». Altså har vi en enebolig....

Hva sier dere andre?


#2

Skilpadda sa for siden:

Jeg er litt nysgjerrig på hvordan du har kommet frem til disse kriteriene, og om de finnes noe annet sted? Jeg tror aldri jeg har sett en så spesifikk definisjon på "villa".

Jeg har ikke tenkt over noen kvantitative mål for grensen mellom villa og "bare" enebolig, men i den grad jeg ville finne på å bruke "villa" (om noe annet enn gamle, mer herregårdsaktige eiendommer), så ville det vel være om forholdsvis store, dyre eneboliger med ordentlig hage til. Akkurat hva den skulle koste, hvor mange bad den skulle ha og hvor original den måtte være, arkitektonisk, det har jeg ikke grunnet over.


#3

Dragen sa for siden:

Jeg sier hus eller enebolig. Før bodde vi i et kråkeslott. Har du forresten en definisjon på det også?

Jeg tror ikke jeg kjenner noen som bor i villa.


#4

Polyanna sa for siden:

Jeg bruker stort sett "villa" som et tøyseord. For å markere at "det er virkelig standsmessig, altså", eller "villa, volvo, vov-vov". Jeg ville aldri sagt at jeg selv bodde i "villa" om så huset jeg bodde i var aldri så staselig. :p


#5

ORG sa for siden:

Tviler på om definisjonene finnes noe annet sted, mitt utgangspunkt har vært å definere de kriteriene jeg selv mener behøves før et hus fortjener å bli kalt villa. Er kriteriene for høye, for lave, eller vrøvl i andres øyne?


#6

Esme sa for siden:

:hehehe: Du er i slaget i dag, HI! Jeg tror du må være den brukeren på FP som har flest ord/innlegg.

Anyways: Jeg bor i enebolig men er villafrue. :dramaqueen:


#7

Nera sa for siden:

Det var da voldsomt til kriterier?

(Og så synes jeg du bruker ekstremt masse ord for å si få ting).


#8

Moonlight sa for siden:

hvordan kom den der " inn under innlegget a?
Må da være kopiert fra ett annet sted, og limt inn eller?


#9

Dragen sa for siden:

Jeg tror du tømte Oslo for villaer med den defininsjonen.


#10

Skilpadda sa for siden:

OK, jeg lurte på om det finnes noen "formelle" kriterier noe sted, for sånt er jeg alltid interessert i.

Jeg synes kriteriene dine virker litt høye, men mest tror jeg jeg synes de er for spesifikke. Litt som om man skulle prøve å kvantifisere forskjellen mellom "flott" og "storslagen", om du forstår. :)


#11

Skilpadda sa for siden:

Nei, den kommer når man prøver å lage innrykk eller punktlister eller ett eller annet sånt. Det husker jeg fra sist jeg prøvde på akkurat det selv.


#12

Maz sa for siden:

Jeg snakker sjelden om villaer. Jeg bruker stort sett hus. Om jeg skal si at huset ligger alene sier enebolig.

Forresten jeg kan vel betegne noe som sveitservilla, da er det jo en spesifikk eldre hustype jeg sikter til.

Dette behov for spesifisering virker for meg noe pretensiøst.


#13

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg også bruker ordet om hus av type "gammelt og staselig". Sveitservillaer og sånt. Det kan godt hende at det ikke er kjempesvært eller med en diger tomt, men det har en konstruksjon som sier "villa".


#14

sindrome sa for siden:

Som Maz har jeg sjelden behov for å skille så veldig spesifikt mellom enebolig eller villa. Men mest bruker jeg vel ordet hus for å omtale eneboliger/villaer.


#15

Mjau sa for siden:

Jeg kjenner at jeg ikke er så engasjert at jeg orker å lese igjennom alle de kriteriene din, Hi.
Jeg tror det ordet villa brukes litt mer enkelte steder enn andre.
Her jeg bor er det mange store og fine hus, men jeg har ikke hørt noen omtale huset sitt for villa enda.
Selv sier jeg at jeg bor i enebolig eller hus.


#16

Maz sa for siden:

Jeg har tenkt meg litt om. Akkuat som i en annen tråd kan det vel godt oppsummes med.

Er det så farlig da?

Eller om vi skal være internasjonale "WHATEVER".


#17

ORG sa for siden:

Kan være enig i at de er veldig spesifikke, og jeg vet ikke engang om jeg selv alltid vil følge min egen definisjon 100 % her! Men i mine øyne ligger minstemålet omtrent her. At jeg valgte å bruke tid på å definere dem spesifikt var for å unngå at dunkle tanker ble dunkle ord.

Om andre har annet syn, lever jeg godt med det. Min tanke med HI var å finne ut om fantes noen grad av felles forståelse av dette begrepet.


#18

Maz sa for siden:

Er det virkelig noen som har dunkle tanker rundt definisjonen av begrepet villa?


#19

ORG sa for siden:

Til det første vil jeg si: Se senere innlegg på tråden fra meg, forhåpentligvis like over dette.

Til det siste vil jeg si som Voltaire da han skrev til sin venn: "Brevet ble langt. Hadde ikke tid til å skrive kortere"! Og skal man være presis og fullstendig må man - dessverre - bruke litt ord.


#20

Skilpadda sa for siden:

Jeg tror de fleste vil bruke det om en enebolig som er "staselig nok", men at grensen for "nok" antagelig vil variere. (Og så brukes det jo i sammensetninger som "sveitservilla", selv om disse ikke trenger å være så storslagne at de ellers ville blitt omtalt som "villa".)


#21

mkj sa for siden:

Jeg bor i enebolig (eller egentlig tomannsbolig) Ingen villa. Men for å forklare hvor jeg bor så hender det jeg sier villastrøk.

Ser jo at det er en motsigelse her, men for meg blir det da et villastrøk i motsetning til blokkbegyggelse, industriområde eller rekkehusbebyggelse f.eks.


#22

tiddelibom sa for siden:

Jeg orket ikke lese gjennom hele hovedinnlegget, men jeg tenker at villa er et ekstra stort og flott hus. Har nok ingen presise definisjoner for det, og det er vel heller ikke et ord jeg bruker særlig ofte.

I følge bokmålsordboka er dette definisjonen for villa:
frittliggende bolighus for én el. noen få familier, oftest med hage.

  • og dette for enebolig:
    bolig, hus beregnet på én familie

Da kan vi i alle fall slå fast at villa også kan være en flermannsbolig.


#23

ORG sa for siden:

Å ikke definere ting presist, men ullent, vil si å ha dunkle tanker:). Som våre naboer sier, etter en av deres forfattere (og med forbehold for skrivefeil - svenske rettskrivingsregler er ikke min spesialitet): "Det dukelt sagda er det dunkelt tänkta."


#24

mkj sa for siden:

Med et par unntak så er det ingen hus i nabolaget som er i nærheten å kvalifisere til HI villa-definisjon, og ikke min heller.

Jeg er enig i det at Villa er et noe fornemt hus, uten at jeg har tenkt over hvor grensene går.


#25

noen sa for siden:

Bladet "Vi i villa" har visst opplag på 1,1 millioner og ca 1,5 millioner lesere. Jeg tror kanskje din definisjon er litt snever i forhold til hva andre tenker.

Selv har jeg rett og slett ikke tenkt så mye på ordet "villa". Kanskje jeg burde det? :gruble:


#26

Maz sa for siden:

Det er jo en litt annen definisjon av dunkelt enn det som er vanlig på norsk da. Men du er jo selvsakt orakelet.

Den opprinnelige betydningen er vel (halv)mørk, selv om det på gammelnorsk betydde mørk. Det kan jo bli tolket som uklart, men for folk flest betyr vel dunkle tanker, mørke tanker.


#27

Teofelia sa for siden:

Jeg regner ikke med at du setter større lit til Store norske leksikon enn du gjør til Bokmålsordboka, men definisjonen av en "villa" er en enebolig med hage.

Jeg er for så vidt enig i at det ikke er det folk flest ville forbinde med uttrykket villa.


#28

Maz sa for siden:

Fillern, eg er medlem og får det bladet. Jeg må vel melde meg ut da? Selv om det heter huseierenes landsforbund.


#29

Slettet bruker sa for siden:

Jeg bor i villa.
Jeg bor ikke i herskapshus eller stasvilla som vel mer blir det som står beskrevet i HI. Villa er bare et hus som ikke henger sammen med flere hus, og som har hage.

Jeg har da et hus med hage. En villa. Den fyller igrunnen de fleste av kriteriene dine ellers også, men mangler vel da akkurat en stue på å falle innenfor - og er heller ingen herskapsbolig. Det er bare et hus.


#30

noen sa for siden:

"Vi i hus" klinger ikke like godt liksom. :fnise:


#31

Teofelia sa for siden:

Man kan være medlem om man bor i blokk eller flermannsbolig også. "Vi som har tak over hodet" eller "Vi som eier kåken vår" må det nødvendigvis bli. :knegg:

#32

Maz sa for siden:

De kaster deg ikke ut om du bor i rekkehus heller.

Jeg fatter og forstår ikke hva som er så viktig med denne avgrensningen, det virker bare pretensiøst på meg.


#33

ORG sa for siden:

Maz, jeg skrev ikke at det var verken min definisjon eller rett definisjon. Og jeg definerte ikke "dunkel", men "dunkle tanker". Og "mørk" betyr vel også "uklart"? Jeg mener, siden "dunkelblå" blir/ble brukt om en uklar blåfarge f eks.

Ellers: Et uttrykk som "Men du er jo selvsakt orakelet." forteller meg om alt annet enn dunkle holdninger til personangrep og spydighet....


#34

noen sa for siden:

"Vi som bor innenfor fire vegger med tak som vi eier litt av, mens banken eier mye mer" er vel kanskje mer korrekt for de fleste av oss. Det blir ikke plass til noe særlig mer enn bladtittel på forsiden, men det er viktig å få ting riktig, selv om det kan bli litt mange ord utav det. :nikker:


#35

Skilpadda sa for siden:

Jeg flytter diskusjonen til Flisespikkeriet, jeg. Der har vi nemlig forståelse for at slikt er viktig.


#36

ORG sa for siden:

Veldig enig. Men lurte som sagt på om det fantes noe snev om felles forståelse av "staselig nok".

Ellers vil jeg selv ikke sette lavere grense for "sveitservilla" enn for funkisvilla" eller "moderne villa". Siden det finnes "sveitserhus", "funkishus" og "moderne hus" også.


#37

Slettet bruker sa for siden:

Sveitservilla er jo bare et hus med hage som ser ut på en bestemt måte. De andre eksemplene dine også.

Det er ikke noe spesielt staselig med villa. Men man har for eksempel praktvilla - den er mer spesiell.


#38

Skilpadda sa for siden:

Hm. Jeg ville ikke sagt "sveitserhus", tror jeg; "sveitservilla" er såpass innarbeidet. Men jeg ville absolutt kunne skille mellom "funkishus" og "funkisvilla", ja. I praksis tror jeg riktignok det skillet ville gått mellom enebolig og ikke-enebolig (en funkis-bygård ville jeg f.eks. kunne referert til som et "funkishus").


#39

Skilpadda sa for siden:

Jeg ville ikke kalt en alminnelig enebolig for villa, selv om den hadde hage. Jeg er klar over at det ikke er "feil", betydningsmessig, men konnotasjonsmessig synes jeg det er forskjell.


#40

noen sa for siden:

Hva med Villa Villekulla? Bør den skifte navn til Hus Villekulla? Har Pippi skrytt på seg en herskapsbolig? :kaster brannfakkel inn i debatten:


#41

Teofelia sa for siden:

Villa Villekulla har da absolutt form som en villa. At den har forfalt endrer vel ikke på det. Med mindre man prøver seg på beskrivelsen "luksusvilla" da. :knegg:


#42

noen sa for siden:

Nja, men har den garasjeplass til minst to biler i skikkelig garasje og parkeringsplass til minst seks – sju på fast dekke av forseggjort utførelse på egen eiendom umiddelbart utenfor? Den har ikke det, vet du. :skuffet:


#43

Rug sa for siden:

Da flytter vi inn i en villa straksens! :woohoo:

Det er mulig vi sliter litt med punktet om utsikt, men det legges ikke ut en tomt her som er større enn 300 kvm. Da har vi den i boks. Bare muren rundt hagen har nok kostet en del lapper, og med sommerstuen bikker vi fort summen du nevnte på hageanlegg. Vi har dobbel garasje, og siden forrige eier var veldig glad i belegningsstein, får vi gleden av å måke 300 kvm oppkjørsel neste år - plass til mange gjester, altså.

Sånn kunne jeg egentlig fortsatt. Ser huset ut som en staselig villa? :rofl: Ikke på vilkår. La meg si det slik - det finnes ingen byggeidentisk kopi verken i mils omkrets eller andre steder, og det kommer aldri til å bli det heller. At den ene av de tre stuene tilhører leiligheten omfattes ikke av listen din. Jeg ville nok jobbet litt mer med kriteriene, dersom jeg først skulle være så spesifikk.


#44

sindrome sa for siden:

HI: Kan jeg spørre om hvordan du kom fram til kriteriene?


#45

Agent Scully sa for siden:

Alle innlegg i Flisespikkeriet kan besvares med "whatever". Dette til informasjon.


#46

Skilpadda sa for siden:

Til Maz' smule forsvar kan jeg legge frem at tråden ikke lå i Flisespikkeriet da hun skrev svaret sitt.


#47

Teofelia sa for siden:

Den har hest på verandaen. :nok sagt:

#48

sindrome sa for siden:

Skal vi særbehandle Pippi nå? Jeg har sagt det i alle år, Astrid Lindgren har drevet villavranglære :mad:


#49

Teofelia sa for siden:

Hest på verandaen oppgraderer automatisk enhver bolig til villa. Jeg skal jammen skaffe meg en shetlandsponny og begynne å omtale leiligheten vår som selveiervilla.


#50

noen sa for siden:

Så enkelt er det vel ikke? Jeg tror man må ha et visst antall kubikkmeter hest på verandaen for at det skal oppgradere til villa + at hesten må se herskapelig ut. Du kan kanskje klare deg med en shetlandsponny, men da bør nok Toppen Bech sitte på ryggen på den - i damesal.


#51

Ru sa for siden:

Du glemmer at shetlandsponnyer er like bred som de er høy, Embs. :nemlig:


#52

noen sa for siden:

Selvfølgelig. Da er volumkriteriet oppfylt. Lurer på om Teofelia blir glad eller lei seg for at Toppen Bech ikke skal henge rundt på verandaen?


#53

Teofelia sa for siden:

Jeg har aldri ønsket meg en Toppen Bech på verandaen. :nope:

#54

Teofelia sa for siden:

Jeg formoder at Toppen Bech blir skuffet, dog.


#55

LilleLeo sa for siden:

:lol: Det tenkte jeg også!


#56

Hønni sa for siden:

Jeg sier hus eller enebolig, men vokste opp i et villastrøk. Det har alltid vært omtalt som det.


#57

Obelix sa for siden:

Jeg kjenner det er godt å være her på FP i dag.
ORG har fått meg til å le. Opptil flere ganger. Og jeg er ikke lettledd om dagen.


#58

Claire sa for siden:

Det er kun ett kriterium for om en bolig kan kalles villa, og det er hvorvidt en kan forestille seg Toppen Bech sittende på verandaen, spaserende i hagen, lett henslengt i en sjeselong, danderende blomster i en krystallvase - eller ikke. :nemlig:


#59

Teofelia sa for siden:

Nydelig definisjon. :latter:


#60

daffy sa for siden:

ORG er rar. :knegg:


#61

Maverick sa for siden:

:rørt:

Dette er litt som den sangen med fuglehuset(villaen?) som ble en skjærefjøl. Spikker man nok på en villa blir den fort en leilighet i Suburbia.


#62

Rug sa for siden:

Da er det i alle fall ikke en villa jeg flytter inn i straksens.


#63

Teofelia sa for siden:

Eller en shetlandsponny. :nemlig:

#64

Claire sa for siden:

Sikker? Lukk øynene og kjenn gooodt etter. :hypnotisørstemme:


#65

lucifine sa for siden:

Den eneste gangen jeg sier villa er når jeg snakker om Pippi :humre:

#66

Pelen sa for siden:

Villa på svensk er noe annet enn villa på norsk. Jeg bruker aldri ordet villa når jeg snakker norsk.

Villa på svensk er:

Villa är et ord som er brukes mye i Sverige. Jeg gjetter f.eks. at Vi i villa opprinnelig er svenskt.

#67

Maz sa for siden:

Som tråden har utviklet med Toppen osv er jeg jo reddet. Dog har jeg ikke Villa selv, men regnes det om nær familie har? Komplett med Toppen?


#68

Enhjørning sa for siden:

Jeg vil gjerne ha Toppen på min veranda, så send henne hit om hun skulle bli for plagsom. Be henne ta med seg Champagne. :nemlig:


#69

Claire sa for siden:

Toppen går ingen steder uten champagne. :gammelt jungelord:


#70

Hilda sa for siden:

Jeg tenker at om der er en "Villaaaa" så ser man vell det uten å måtte se etter de 7 tegn!


#71

noen sa for siden:

Jeg tror Tuppen Bak helst vil ha sånn jeg:

Inkl. bilde av herskapelighet. :hyper:

#72

Appelsin sa for siden:

Jeg bor strengt tatt i rekkehus
og mottar likevel magasinet "Vi i villa" fra tid til annen.
Jeg tror kanskje du (HI) bør sende den ordsalat-smørbrød-lista di til redaksjonen deres :nemlig:


#73

Matilda sa for siden:

Jeg bor også i rekkehus og mottar "Vi i Villa". Foreldrene mine får det også, de bor i enebolig fra 1970 og har bare en stue, men hagen er Toppen Bech verdig da.

Den brusen Embs viser bilde av går forresten bare under navnet Husbrus i min familie. Blir det feil det? :gruble:


#74

Polyanna sa for siden:

ORG er min svigerfar!!!!

:hjelp:


#75

Turban Smukk sa for siden:

:rofl:

Jeg får også Vi i Villa noen ganger. Må si den rønna her er ganske langt fra spesifikasjonene hos HI, så jeg pælmer det rett i søpla.


#76

Snippa sa for siden:

Hvordan spikker man en shetlandsponny? :gruble:


#77

Teofelia sa for siden:

Sånn? :blånn:

#78

Enhjørning sa for siden:

Hovene, Snippa. Man spikker hovene. Hver 6.-8. uke. :nemlig:


#79

Snippa sa for siden:

Oi. Den var schwær. Jeg har ikke plass til den på verandaen, så da bor jeg nok ikke i villa likevel :sukk:


#80

Enhjørning sa for siden:

Det der var vel mer en Shire eller en Percheron. :knegg:


#81

Snippa sa for siden:

Det hørtes i grunn mer overkommerlig ut :nemlig:


#82

Teofelia sa for siden:

Men hvis du har plass til den på verandaen, så har du definitivt en villa. :knegg:

#83

Enhjørning sa for siden:

:nemlig:


#84

Polyanna sa for siden:

Når jeg ser på kriteriene dine så ser jeg at huset vårt i og for seg oppfyller ganske mange av kriteriene (uten at jeg vet hvor grensen på tomtestørrelse går). Huset har også en utførelse som det ikke finnes maken til i mils omkrets (gudsjelov! :p), og kriteriene for størrelse, stuer, soverom og bad er vel også noenlunde oppfylt.

Men det er IKKE en villa, altså! Og det er pga. arkitekturen. Huset er av typen "folkefunkis" (altså, den kjipe typen), med en underfundig og mangslungen flora av påbygg i alle retninger og stilarter, inkludert en karnapp! :knegg: Jeg tror strøkets arkitekter går omveier for å ikke gå forbi det - det gjør vondt i øyenene deres, tror jeg.

Så det er i grunnen mer en estetisk vurdering, og stilmessig.


#85

Nabojenta sa for siden:

Du bruker selvsagt hesten som villa, og har et hus på verandaen. :nemlig:

#86

Polyanna sa for siden:

Jeg har forresten kalt huset vårt for villa rett som det er. Med masse ironi, inni hodet mitt da. Innså plustelig at det er ikke sikkert at alle har skjønt at jeg tøyset. :hehehe:


#87

siljemoren sa for siden:

Om "Vi i villa" skulle gått etter den listen, så tror jeg ikke hadde vært mangen igjen og sende ut magasninet til.


#88

LilleRosin sa for siden:

Ikke noe jeg har reflektert over i hvert fall.

Nei, det må man ikke.


#89

siljemoren sa for siden:

Og jeg tenker litt at villa er ett litt gammeldags begrep på et pener hus/enebolig.

Tror ikke det er så mangen som bruker ordet Villa om hjemme sitt nå for tiden i fult alvor, selv om det har et hjem som kunne vært en "villa". Jeg kjenner selv noen med noen palasser av noen hjem og de sier hus/huset. Selv om det er på den pene siden av byen.


#90

Honda sa for siden:

Jeg har tomt,utsikt,sol og parkering og garasje som en villa :fnis:


#91

Inagh sa for siden:

Jeg bor i rekkevilla, jeg. :snurt:


#92

Maz sa for siden:

Da kommer jeg ihvertfall fra en villa. 3 stuer, arkitektegnet stor tomt og hest. Det var mere funkis enn sveitser men dog de fleste kriterier fyllt i følge listen. Problemer er det kankje med naturtomt?

Med Toppen involvert i andre deler av familien (om ikke sending fra det hjemmet) må jeg føle meg som å ha VILLA bakgrunn eller tilknytning.

Nickbytte kommer snart.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.