leste om den på en amerikansk side i går og i dag fant jeg plutselig oversatt oppskrift til norsk på bloggen www.krembolle.no
Jeg har lyst til å prøve, men får sikkert ikke ut fingeren med det første, så hvis noen prøver den er det fint om dere poster en kommentar. Er vel loff dette, men det bør funke nogenlunde likt også med litt grovmel i.
Jeg har ikke prøvd akkurat det, men en lignende variant gikk igjen på mange fora for noen år siden, det heter Latmannsbrødet og er veldig enkelt og godt. Det skal også bare røres sammen, heves og stekes.
Ja, det er jo helt absurd, egentlig. Her har du lagt ut verdens diggeste hellebrød og så kommer jeg med kjipt latmannsbrød. Shame on me. :knegg: Men det skjer ikke igjen!
Hei
Så det kom en del treff fra forumet til min blogg, og det er jo veldig hyggelig:-)
Ja, dette er noe i nærheten av en loff. Min samboer sammenlignet det med ciabatta, og det er jeg ikke helt uenig i. Samtidig ble vi overrasket av hvor saftig brødet faktisk ble. Å bytte ut med grovere mel bør ikke være noe problem.
I forhold til oppskriften på bloggen vil jeg forsøke med litt mer salt neste gang (og muligens litt mer gjær). Kanskje skal jeg driste meg til litt honning eller oliven også.
900 g hvetemel eller finmalt spelt
500 g sammalt hvete eller grov spelt
200 g havregryn
50 g linfrø
50 g sesamfrø
100 g solsikkefrø eller gresskarkjernefrø
1 håndfull rørsukker/fruktsukker
1 pk tørrgjær
2 ts salt
18-19 dl lunkent vann
evt 1-2 ss olje el smeltet smør
Bland alt det tørre. Bruk en diger bakebolle/gullende ren bøtte/plastbalje, for deigen blir stor! Tilsett lunkent vann (37 grader) og rør godt med en god tresleiv (kjøkkenmaskin om du har det). Deigen er klissete, så det går heldigvis ikke an å bruke hender.
Hev til dobbelt størrelse, ca 1 time. Hell deigen (du må hjelpe til med en slikkepott) i brødformene. NB! Bruk bakepapir i formene. Etterhev i 35-45 min. Stekes nederst i varmluftovn på 200 grader i 1 time.
Jeg skjærer alltid alle brød jeg baker, i skiver og fryser ned. Da slipper jeg skorper som faller av og smuler overalt, mye bedre. Og jeg kan ta opp så mange skiver jeg tror vi trenger.
Jeg prøver å komme i brødbakemodus igjen, og prøvde meg på Mims hellebrød i går. Det smakte veldig godt! Men skorpen ble veldig hard og løsner litt fra selve brødet, nesten som det ble en luftlomme der. Jeg mener at jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra at jeg droppet linfrø, men regner ikke med at det er grunnen. Noen tips?
Nå har ikke jeg så bred erfaring med Mims hellebrød, bruker den oppskriften over her (Hellebrød). Idag når jeg bakte hevet det veldig raskt, men satte det inn i ovnen på 100 grader stilte deretter inn på 200 grader og varmluft. Da vokser det ikke for raskt, kan hende at det har noe å si?