Jeg er litt opphengt i gamle bøker for tiden og lurer på hva dere liker?
Har nettopp lest Cora Sandels Alberte-trilogi og syns den var nydelig. Nå skulle jeg prøve meg på Hemingway, men så har det gått litt fort i svingene på biblioteket, så jeg har fått med meg Klokkene ringer for deg Bind 2. Kanskje begynne med første bind, ja. :flau:
Ellers har jeg lest litt av hvert, men føler meg ubevandret i hva som er hva og hva som er virkelig lesbart. Noen som vil utbrodere litt? Med klassikere mener jeg litteraturens store og små udødelige perler. Alt fra Dostojevskij til Jane Austen.
Husker jeg likte "Stormfulle høyder" veldig godt da jeg leste den på lærerskolen.
I ungdommen likte jeg også veldig godt Olav Duun, men det frister ikke å dra det fram igjen nå. Dengang da leste jeg også "Røtter" sikkert femten ganger (usikker på om den er gammel nok til å passere som klassiker), men den tror jeg at jeg skal prøve meg på igjen for å se om språk og oversettelse holder mål nå som jeg er eldre og har lest mer.
Jeg liker faktisk godt Alexander Kiellands triologi; Gift, Fortuna og St. Hans fest. Gift omhandler nokså skarp kritikk av datidens skolesystem, den er den beste av de tre.
Da jeg bodde i Sverige en periode gikk jeg gjennom en god del Penguin Classics. De kostet ca 10 kr /stk. Rob Roy, Moll Flanders, det meste av Kipling, og særlig "The Phantom of the Opera" var lettleste og gode bøker.
Siden Salinger døde nå nettopp, er vel Catcher in the Rye verdt å nevne? Den er snart femti år gammel, og bør sånn sett kvalifisere som "gammel bok", ja?
Ellers: Pride&Prejudice og Jane Eyre, ja, og Markens grøde og flere andre Hamsunromaner. Og Brand. Og David Copperfield. Og jeg likte også Alberte-bøkene, men har ikke lest dem siden videregående - sikkert verdt en ny gjennomlesing. :)
Moa Martinsons - Kvinner og epletrær er en fantastisk bok fra 30-tallets Sverige. Kanskje ikke gammel nok til å regnes for klassiker, men likevel noe av det beste jeg har lest.
Jeg er veldig glad i mange av de norske klassikerne, her følger et lite knippe favoritter:
Albertine av Christian Krohg
Constance Ring av Amalie Skram
Brand og Gjengangere av Ibsen
Gift av A. Kielland
Den som henger i en tråd av Nini Roll Anker
Litt nyere:
Vår ære og vår makt av Nordahl Grieg
Lillelord-trilogien til J. Borgen
En dag i oktober av Sigurd Hoel
Utenlandsk:
Moren av Maxim Gorkij
An American Tragedy av Theodore Dreiser
Prosessen av Kafka (ja, jeg liker den faktisk. til tross for frustrasjonen mens jeg leser)
Lord of the flies av William Golding
Hva bør man begynne med når man skal lese Duun? Juvikfolket?
Jeg har også lyst til å prøve meg på noe russisk. Hva er lurt å begynne med der?
Austen har jeg i grunnen lest det meste av fant jeg ut, Brontë-søstrene er også prøvd, Kielland prøvde jeg på for lenge siden, men syns Gift var dørgende kjedelig. Kanskje jeg må gi det et nytt forsøk. Hamsun og Hemingway er på planen.
Takk for tips, og jeg tar gjerne flere. :) Mange av bøkene som har blitt nevnt har jeg jo faktisk lest, så jeg er kanskje litt mer bevandret i klassikere enn jeg trodde selv.
Ja, Agnar Mykle må jeg med skam og melde si at jeg ikke har lest noe av. Det har stått på planen i årevis. Og Bjørneboe må jeg også få somlet meg til. Har ikke lest Jonas en gang.
Du må lese Lasso rundt fru Luna. :nemlig: Ellers har jeg lite å bidra med når det gjelder klassikere, kjenner jeg. Bortsett fra Kielland var det meste av nordisk-pensumet nokså kjedelig. :o Dessuten er hukommelsen min for dårlig.
Bjørneboe er fantastisk. Bestialitetens historie er ikke noe man somler seg til å gjøre fordi man må, men noe man gleder seg til å begynne på, og blir lei seg når man er ferdig med.
Den er genial! Men nå er jeg en person som frydet meg over å dissekere kuøyne i dag, så jeg er kanskje ikke den rette til å gi råd til sarte filologer. :p
Catcher in the Rye har jeg faktisk lest, men det er lenge siden så jeg burde kanskje lest den igjen. Anna Karenina tror jeg at jeg skal prøve på i løpet av året.
Krig og fred av Tolstoj
Forbrytelse og straff av Dostojevskij
Jonas av jens Bjørneboe
Gift av Alexander Kielland
Hellemyrsfolket av Amalie Skram
Sataniske vers av Salman Rushdie
Anna Karenina husker jeg som veldig gripende, så det er vel en god russer-start? Forbrytelse og straff er også fascinerende, synes jeg. Og så støtter jeg helhjertet opp om Wuthering Heights. :hjerter: