Her skrives det mye om mat - selv om vi ikke har en fast bloggskribent, så er det ingen tvil om at tips vi fanger opp her inne blir tatt i mot og adoptert av mange lesere på forumet. Vil tro at mange har lært mye om matlaging fra bunnen ved å lese her inne.
På bloggen ordentligmat.no settes det nå i gang en slags kampanje gjennom hele 2010 med et nytt tema hver måned -den røde tråden blir Matvalg 2010 'kan vi endre verden?' Mange bloggskribenter er med og gjør sin egen vinkling. Tema for januar er hvordan vi kan kaste mindre mat.
Jeg synes det er spennende, tilsammen når disse bloggene ut til veldig mange lesere. Kanskje hvis alle gjør små endringer så blir det effekt ut av det samlet sett. Og dette temaet vil også gjøre godt for husholdningsbudsjettet til de fleste.
Så - her er det fritt fram for å komme med sitt beste tips - for hvordan man unngår å kaste så mye mat. Hjemme hos oss har vi en laaaaang vei å gå, men jeg føler meg motivert til å gjøre noe med det. Litt absurd å tenke på at en kylling har blitt oppdrettet bare for så å havne i den grønne matplastposen. (selv om det heldigvis er et fremskritt at den blir tatt vare på da)
Vi har nok også en lang vei å gå der. Både på å kaste mindre mat, og på ikke nødvendivis la den lige i kjøleskapet til den nesten kan gå ut selv før vi kaster den...
Vi var temmelig sløve før, det ble alltid middagsrester som fikk noen dager på å godgjøre seg i kjøleskapet før de ble kastet og grønnsaker som ikke ble spist.
Vi tok oss et skikkelig tak i fjor og det er særlig noen ting som har gjort at nå kaster vi omtrent tiendedelen av det vi gjorde før:
*Halvere middagsporsjonene og veie pasta og slikt som det alltid ble for mye av. Det gjorde at vi istedet ikke ble så mette til middag og spiser kveldsmat i stedet og det er jo vel så sunt.
*Lapskausdag på mandag, da bruker vi opp kjøttrester og grønnsaksrester fra helgen
*Suppe på torsdag, da bruker vi opp resten av grønnsakene som ble handlet inn på mandag (vi kjører ukesmeny)
*Kun 4 typer ferskt pålegg. Vi trenger ikke åpne en pakke med pastrami om det er en åpnet pakke med leverpostei, en med skinke og en med philadelphiaost.
Vi har rullerende middagsplan over 7 uker. Det gjør innkjøp lettere, samt at mange av rettene er basert på "rester" fra andre middager. Og når man tar seg tid, er det faktisk ikke en rett som er lik på planen - i 7 uker :) Lørdag er alltid fri, fordi ungene bestemmer hva de har lyst på da. Det har gjort innkjøp lettere og billigere, og vi kaster mindre mat.
Vi skjærer opp brødet i butikken og fryser det, og så tar vi opp de skivene vi skal ha og tiner dem i brødristeren. Skiver til matpakke blir smurt på uten å tines først, da holder jo uansett pålegget seg best.
Veie/måle opp ris og pasta, og rett og slett lage litt mindre av sånt enn før, er også et godt tips. :jupp: Og så spiser jeg nesten alltid eventuelle middagsrester til lunsj dagen etter.
Før kastet vi mye matpakker etter barna, de spiser sjelden brødmat til ettermidagsmat i barnehagen. Nå har de en pakke knekkebrød og en tube med smøreost eller leverpostei stående i barnehagen. Blir sjelden kastet brødmat nå.
Jeg klarer ikke å planlegge ukesmenyer, men jeg planlegger alltid middagen dagen før basert på det jeg måtte ha til overs av ingredienser og planlegger gjerne to-tre middager fremover i det minste. Bare dette har ført til at vi kaster veldig mye mindre. Middagsrester spises ofte som lunsj dagen etter. Jeg veier også opp pasta, det er kjempelurt! Kokte/stekte grønnsaker som har blitt til overs kan moses og tilsettes vann, kraft, smør og/eller fløte og vips: suppe.
Vi er blitt flinke til lage mer restemiddager, jeg lar maten stå max 2 dager i kjøleskapet.
Evt det blir fryst ned fortløpende. Vi handler også på ukesbasis og supplerer på med eventuelt melk og brød om det skulle være behov.
Mitt beste tips er å fryse middagsrester i stedet for å putte dem i kjøleskapet. Lag heller altfor mye og frys ned som ferdigmiddag enn bare bittelitt for mye, så det er for lite til én person, og dermed havner i søpla etterhvert.
Som mange over planlegger jeg litt, hva kan jeg lage av restene, eller trenger jeg å få rester i det hele tatt?
Jeg er blitt flink til å lage akkurat, også plasseres det på talerknene før vi spiser, siden vi bare er 2+baby, så er det lett å beregne hvor mye vi spiser. lager heller mere grønnsaker, en å steke eksta kjøtt i tilfelle mannen er kjempesulten.
Mannen er fæl å kaste mat, han hater rester i kjøleskapet fordi det stinker. Men jeg har lært han å legge mate i beger med lokk, så blir den ikke stygg til dagen etterpå.
Noe lager jeg masse av å fryser, også. Som lasagne, finnbiff,gryteretter. men dette er fin lunch også.
Jeg tar vare på å fryser kraft eller store mengder brunsaus.
Jeg har fryseren full av restesaus.
Mannen min kaller meg forresten Dronningen av Restemat, jeg er utolig kreativ når det gjelder å slenge sammen noe av ting vi har i kjøleskapet.
Jeg re oppvokst med å ikke kaste mat, så det blir fryst ned eller kveldsmat, og tørt brød går til fuglene.
Da jeg hadde kanin, fikk hun grønnsaksrester.
Vi er ganske flinke til å ikke kaste mat. Cluet hos oss er ukeshandling, middagsplan og handleliste som må følges. Middagsrester går enten i fryseren eller i lunsjboksen til mannen eller Snuppa.
Det jeg kaster mest av er rester etter Snuppas nister. Men det er heldigvis ikke så store mengder. Og jeg syns det er utrolig vanskelig å beregne hvor mye hun spiser, siden det varierer veldig.
Vi var helt håpløse på dette før. Nå kaster vi nesten ikke mat, bortsett fra brød som blir for gammelt, og det går til andemating.
Den store forskjellen tror jeg er at vi rett og slett fokuserer på det. :nikker: For fem år siden himlet jeg med øynene av folk som hadde ukeplaner, og kunne ikke skjønne hvordan noen kunne vite i dag hva de fikk lyst å lage til middag om fire dager. Nå når familien har blitt større og tiden knappere skjønner jeg det. :nikker: Til høsten blir det ukeplaner her også.
Ellers;
-vi (i praksis jeg) lager middagsporsjoner som ikke er større enn at de spises opp
jeg kikker inn i kjøleskapet og ser hva vi har før jeg bestemmer meg for hva jeg skal lage.
-havregrøtrester og ris- og byggrynsrester tas vare på i boks med lokk til søndag kveld da de går i vaffelrøren.
-Tacorester går i omelett dagen etter
Det jeg kaster mest av er matpakker. Spesielt mellomste har stort sett med seg maten hjem igjen. Før spiste han i allefall en brødskive, men nå som han tar Ritalin er det sjeldent. Han får derfor litt varierende matpakke og ytterst sjeldent brød.
(nå er 1 eple alene matpakke nok for han da)
Pasta er vel det jeg kaster mest av når det gjelder middag, men har blitt flinkere til å finne ut hvor mye jeg trenger av det også.
Har vel også generelt blitt flinkere til å bruke opp rester, men det ble lettere etter at jeg ble alene med ungene og ikke må forholde meg til en voksen til.
Jeg har vel egentlig ingen gode tips.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.