Snorkfrøken er fire måneder og fullammes foreløpig og er fornøyd med det. Har planer om å fortsette med det til hun er seks måneder, så fremt hun fortsetter å trives og legge på seg på bare morsmelk.
Men, jeg har begynt å tenke litt på hva jeg skal mate henne med etterhvert. Storebror på seks og et halvt har cøliaki, lille storebror på to år har foreløpig ingen diagnose, men vi mistenker cøliaki der også. Kan jeg skippe hele grøten? Gi grønnsaker og etter hvert kjøtt og fisk og slikt?
Det finnes grøt uten gluten da. F.eks. Holles Hirsegrøt. De anbefaler vel grøten pga. av jernet og at det er enkelt å gi når barna enda ikke har fått tenner.
Ellers kan du jo som noen sier her prøve å gi moste grønnsaker. Gjerne med litt meirismør i etc. Det funker vel like godt :vetikke:
Min sønn var i midlertid aldri noe glad i grøt eller mos av noe slag så vi gikk egentlig rett fra fullamming til brødskive med pålegg i bitte små biter.
Jeg har fullammet frem til 8 mnd alder, jevn fin vektøkning og da innførte vi grønnsaker. Vi tok blodprosenten hos legen vår, da de var 6 mnd for å sjekke jern. Alt var flott, og da kunne vi fint droppe grøt sa han. (Her er det masse allergi i familien, så vi ville amme lengst mulig)
Derom strides visst de lærde, men jeg vet jeg ar lest og blitt fortalt at det er en foredl å innføre det gradvis (altså, ikke sånn overdose første dag) mens man fortsatt ammer, for å forebygge cøliaki.
Dessuten tenker jeg at det ville jo være kjipt å leve hele livet glutenfritt, om det viser seg at man egentlig tåler det? Så før eller siden "må" det vel introduseres, og da tenker jeg at mens man fortsatt ammer ville vært en fin tid? (Men for all del, Knerten nærmer seg halvannet år, og jeg kan fortsatt si at dette er "mens han fortsatt ammes", sånn litt i alle fall...)
De to eldste fikk grøt fra henholdsvis fem måneder og fire måneders alder. Maisgrøt og risgrøt, sånn til å begynne med. Jeg er egentlig ikke noe begeistret for Nestlé, men de firemånedersgrøtene er jo veldig greit å bare blande ut med MM.
Ja, vi også begynte med en nestegrøt som ble blandet ed morselk, dog ikke før han var rundt 6,5 mnd da, fullammet i 6 mnd, begynte med middag, og grøt etter det. Men ellers foretrekker vi andre grøter ja. (og nå går visst grøttiden mot en slutt, i dag har han ikke spist grøt)
Min yngste var fullammet til han var 1 år, han nektet å ta til seg annen føde. Gikk fra fullamming direkte til most middag/grønnsaker og brød med leverpostei. Han nektet plent å spise pakkegrøt eller ferdigmiddag på glass. Han har forøvrig aldri likt halvfabrikata heller. Mat skal være hjemmelaget. Må være et nedarvet gen fra steinalderen.
Jeg har cøliaki selv (fant det ut etter at jeg fikk første barn), og jeg oppfattet det slik at det anbefales å innføre gluten mens man ammer. Så det prøvde jeg å få til, men måtte gi opp amminga ved 6 mnd (hadde heldigvis litt i fryseren til bruk i grøt). Jeg sier som en annen over her: det er urealistsik å holde ham unna gluten resten av barndommen, med mindre det er en veldig god medisinsk grunn for det. Altså: cøliaki. Og det kan du jo ikke vite om han får, før han evt har spist gluten en stund. Begge mine barn spiser vanlig brød i lange baner, og det fortsetter de med til det eventuelt skulle oppstå en medisinsk indikasjon for noe annet.
Hvis du ikke gir industrigrøt, er det vikitg å få i ham nok jern. Legge mel i bløt lenge, osv. Gi most c-vitaminrik frukt ved siden av. Den slags ting.
Vår minste tålte ikke kornprodukter når hun var liten. Hverken brød eller grøt gikk det an å gi henne, ei heller banan. Melk- og eggallergi hadde hun også.
Så hun er fødd opp på grønnsaker, avokado, sviskepure og "mors lapskaus" fra Småfolk.
Vår fantasiske lege som vi hadde den gangen, fortalte at i Skottland, hvor hun hadde tatt utdannelsen sin, var det ikke vanlig å introdusere kornprodukter før barna var over ett år. De fikk poteter, søtpotet, og andre moste grønnsaker.
Så da de helsestasjonen akket og oiet seg over kostholdet til vesla, fikk jeg heldigvis støtte fra legen.
De på helsestasjonen kunne derimot hjelpe meg med oppskrift på en sjokoladekake uten melk.
Til babyen på 6 mnd. :snill:
Minsten fikk så og si bare MM og MME frem til han var 9 mndr. Han ville kanpt ha noe annet. Grøt ville han i allefall ikke ha. Han ville spise det samme som vi gjorde. Så han gikk nesten rett fra pupp til samme mat som vi andre spiste.
Min yngste nektet plent å spise alle former for grøt og most mat. Han fikk ikke i seg noe annet enn MM før han fikk smaken på spaghetti bolognese i 8-måneders-alderen. Fram til han var 14-15 måneder spiste han bare det: pupp og spaghetti b. Det har gått helt fint.
Eldstemann likte grøt i ca to måneder. Deretter gikk han over til tørt brød og etter hvert "hard" mat (dvs biter, ikke mos). Begge har fått pupp i +/- to år.
Vår fantastiske helsesøster mente at det beste en kunne begynne med, var moste poteter blandet med morsmelk. Vi valgte å gi grøt etter hvert, men begynte med maisgrøt. Tror ikke det spiller noen rolle så lenge det ser ut til at barnet har det bra
her vil ikke lillemor HA grøt, vi har bare prøvd ris og majs enda siden hun antagelig er allergisk, nå får hun bare moset frukt inntil videre.. det er bare det hun liker og.
Grøt bare spytter hun ut, og kniper leppene sammen.. til frukt gaper hun, og roper etter skjeen.
Hvis allergitest i morgen ikke slår ut på hvete kommer jeg til å prøve den selv om den er fra 6 mnd, hvis legen tillater det vel og merke...
Vi var på helsestasjonen og veide i dag, 7310 gram og opp en halv percentil siden januar, og det på bare morsmelk. Helsesøster ba oss bare vente med mat en måneds tid, så da gjør vi det.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.