Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken ris er god og som ikke kleber

#1

Estrella sa for siden:

Ja det lurer jeg på :)


#2

Sokk sa for siden:

Vi bruker mest basmatiris. :nam: Basmatirisen blir mye mindre grøtete enn jasminris, men all ris kleber vel litt?


#3

Agurke sa for siden:

Vi bruker også basmatiris mest. Og min erfaring er at risen blir mer klebrig/grøtete dersom den blir rørt for mye i mens den koker.


#4

myr sa for siden:

basmati :nikker:


#5

wollafruen sa for siden:

Vi bruker bare fullkornsris. Kleber ikke i det hele tatt, og har litt mer "tyggemotstand" og smak.


#6

m^2 sa for siden:

Basmatiris (skrev jasminris men husket feil :humre: ). Skyll i dørslag til vannet er klart, det vil være "hvitt og skyete" til å begynne med. Så kan du koke det - dobbelt så mye vann som ris - under lokk. Ikke rør. Da blir det ikke klebrig.


#7

Puslingen sa for siden:

Jasminris er klebrig, så ikkje bruk den i så fall. Den blir brukt i Kina der risen må vera klebrig pga at dei spiser med pinner. Men fullkornsris og basmati er ikkje klebrig.


#8

Kanina sa for siden:

Man rører da ikke i ris mens den koker?! :sjokk:


#9

Agurke sa for siden:

Jeg kjenner de som gjør det ja. :humre:


#10

Dixie Diner sa for siden:

Et tips som sikkert de fleste har hørt om, men som jeg allikevel nevner, kok risen i buljong. Jeg koker den ofte i kyllingbuljong (har 1-2 terninger i kokevannet og lar dem løse seg opp før jeg har i risen). Og så tilsetter jeg litt smør når den er ferdigkokt, og rører rundt. NYYYYDELIG! Jeg koker aldri ris i bare vann lenger.


#11

Ole Brumm sa for siden:

:dulte: Jeg ga min svigermor ris-koke-instruksjon sist jeg var på besøk med de, hun hadde planer om å røre i risen mens den kokte akkurat som hun gjør når hun lager grøt.

Om man skyller risen til vannet blir kart før kan koker den, redusere det klebrighetsgraden på de fleste ris typer. Jeg derimot liker klebrig ris og kjøper alltid jasminris, da kan vi spise med pinner. :glis:


#12

ingling sa for siden:

Det er altså ikke noe galt i å røre i ris mens den koker! Vi bruker utelukkende fullkornsris, enten den i pose fra Uncle Ben's eller fullkornsbasmati fra "innvandrerbutikk".


#13

Kanina sa for siden:

:knegg: Jeg overdramatiserte litt med vilje. :dulte: Men hva er vitsen med å røre? Med mindre man har blandet den med noe som skal fordeles jevnt, eller man skal lage risotto?


#14

Bluen sa for siden:

Det er jo klebris ris som er godt! :skuffet:


#15

ingling sa for siden:

:humre: Tja, hvis en ikke vil at den skal bli klebrig, eller rører litt for å sjekke hvor mye vann som er igjen i risen? Jeg gjør det ikke så ofte egentlig, men syntes bare det var rart å fremstille det som noe helt sprøtt. :D


#16

Katinka sa for siden:

Vi bruker jasmin og synes den funker bra.
Er det noen av dere som har riskoker?


#17

Dixie Diner sa for siden:

Jeg fikk riskoker til jul men har enda ikke fått brukt den. Jeg koker bra ris uten riskoker så jeg har ikke helt hatt det store behovet. Faktisk sliter jeg mer med boil in bag enn vanlig ris, synes det er MYE enklere å få god ris uten boil in bag! Riskokeren kan brukes til å dampe grønnsaker og poteter og sånt, visstnok.


#18

Inagh sa for siden:

Når vi spiser ris på indisk restaurant, er den alltid så lett og luftig - er det noen av dere som vet hva slags ris de bruker, eller hvordan de evt. lager den så den blir så luftig?


#19

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg har lært følgende av eksen, dette gjelder Basmatiris fra innvandrerbutikker, sånn man kjøper i sekk.

Først har man i risen og bittelitt olje, bare så alle riskornene er "farget" av oljen. Man steker riskornene til de begynner å skifte farge fra gjennomsiktig til hvitere. Da har man i vannet.
Man rører ikke i risen verken underveis eller til slutt! Når det går mot slutten av koketiden fører man en kniv eller gaffel forsiktig gjennom i store ruter, for at fuktigheten skal slippe ut.
Man vet at risen er ferdig når riskornene begynner å peke oppover.


#20

m^2 sa for siden:

Riskoker er helt genialt, Tosse!
Jeg har hatt det i ...siden 1998, nr. 3 gikk sønder og sammen her i fjor og siden hverken jeg eller lillegutt spiser ris lengre kjøpte jeg ikke ny. Men det er altså helt genialt.


#21

iben sa for siden:

Enig..


#22

jolie sa for siden:

Ris er ris.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.