Vi har hatt bakedag, og på planen sto Mørlefser etter oppskrift fra shg sin mormor. Uten å ha prøvde dette på egenhånd før, gikk vi i gang, og fikk rørt sammen ingrediensene til noe vi syns så ut som en passe tykk deig. Deretter kjevlet / skjærte vi ut lefser og stekte de passe brune i ovnen, samtidig som våre minste skulle ha pupp / bleieskift / sove / kose / leke. Godt man er to da!
Takk til ltb for veldig koselig dag, og så kan vi stolt vise fram bilder av baksten til resten av dere :)
Lefsene er prøvesmakt og godkjent, så dette blir det mer av!
1 kopp margarin
1 kopp sukker
1 kopp lys sirup
1,5 kopp kulturmelk
1,5 kopp lettrømme
3 ts hornsalt
Hvetemel til passe tykk deig
Pisk sukker og margaring hvitt, tilsett alt utenom hvetemel og rør godt sammen. Deretter røres hvetemel inn forsiktig, litt og litt, til deig er omtrent som.. tja.. pizzadeig eller noe. Den skal kunne kjevles ut på benken. Vi fant vel ut at når deigen begynte å bli tung å røre med sleiv, var det på tide å ta den ut på benken og elte den i hvetemel til den kjentes passe fast ut. Hvis man rører for mye blir deigen seig og vanskelig å kjevle ut (sier shg sin mamma).
Så skal det kjevles ut til 3 mm tykkelse. Bruk en tallerken som mal og skjær rundt. Det er passe med så stor tallerken at man får stekt to og to plater på et brett i ovnen. Ha mye mel på benken.
Lefsene skal stekes midt i ovnen på 225 grader i noen minutter. Dvs til de beynner å få litt lys brun farge. Det går fort fra passelig til brent, så man må følge godt med. Ha mel på stekeplata, og ikke bakepapir.
Når de er avkjølt skal man ha på smør, sukker og kanel. Dette haes på "undersiden" av lefsene, og man legger to og to sammen (undersiden mot hverandre).
Tror jeg har fått med hovedtrekkene. Så får ltb komme med et utfyllende svar hvis jeg har glemt noe.
Jeg vet at det finnes lefseutstikker (en forvokst pepperkakeform) som man kan stikke ut lefsene med, men tallerk og kniv fungerte kjempe bra!
Vi kjevlet ut deig til en og en lefse, skjærte ut og tok med den overflødige deigen på neste lefse. Den deigen som allerede hadde vært med på utkjevling ble fastere og vanskeligere å kjevle ut. Den fikk en mer gummiaktig konsistens, som deigen ikke skal ha. Så prøv å bare kjevle så mye som en trenger til hver lefse! (ikke lett, men en treningssak!)
Jeg tror vi stekte lefsene i ca 6 min., vi tok ikke tiden men fulgte godt med. Hvis en er effektiv går det akkurat å kjevle ut to nye mens en steker (tror jeg :))!
Er du enig shg?
Lykke til!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.