annemede sa for siden:
Har folk som jobber i brannvernet og kommer oppi ulykker og sånt taushetsplikt? Det lurer jeg på.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
annemede sa for siden:
Har folk som jobber i brannvernet og kommer oppi ulykker og sånt taushetsplikt? Det lurer jeg på.
Maylen sa for siden:
Vanskelig problemstilling.
I utgangspunktet ja, det de får vite i jobben er jo taushetsbelgt, men ting de får vite "på byen" er jo ikke det. Så moralsk sett burde de ikke si noe om saken siden det er vanskelig å skille mellom hva de får vite "i jobben" og hva som høres "på byen".
annemede sa for siden:
Så når de er på jobb så har de taushetsplikt. er det slik å forstå?
annemede sa for siden:
Altså, det de har fått vite når de er på jobb har de ikke lov til å bringe videre? Men det de får vite fordi de tilfeldigvis var først til et ulykkessted som privatperson, men tok på seg branntjenesteklær, fordi de tilfeldigvis lå i bilen, så har de ikke taushetsplikt?
Sitron sa for siden:
Jo, det vil jeg tro at de har. Med en gang de trår over i en yrkesrolle, selv på fritiden, vil jeg påstå at man har taushetsplikt.
annemede sa for siden:
Jeg vil også påstå det, men det kan jo være at jeg tar feil.
Maylen sa for siden:
Var han ikke på jobb, så var han ikke på jobb, men man kan jo spørre seg om hvorfor han tok på seg branntjenesteklærne hvis han ikke var på jobb. Så siden det ble gjort så burde det vel ikke snakkes om ting, men spørsmålet er jo om han da egentlig var i tjeneste eller var der som privatperson. Moralsk sett burde det ikke snakkes, men om han har lov å snakke er jo en annen sak.
annemede sa for siden:
Det er vel mest det moralske aspektet tenker jeg. Og det å i ettertid bli fortalt om, og bli gjort til latter for kursdeltagere. :snill:
Maylen sa for siden:
Det er ufint.
Skvetten sa for siden:
De har taushetsplikt i en slik situasjon.
Sitron sa for siden:
Ja, for det er noe der, er det ikke, at om den man er sammen med forventer, eller at man i den situasjonen kan anta at man opptrer som profesjonell, så er man underlagt taushetsplikten.
Om jeg betror meg om et problem på en fest til en som er lege, psykolog eller whatnot og det blir gjort i lys av dennes profesjon, at det er soleklart at henvendelsen skjer på grunn av vedkommendes yrke, så er det underlagt taushetsplikt, selv om vedkommende ikke er på jobb.
annemede sa for siden:
Jeg ville trodd at det var slik som du Sitron skisserer, og er helt enig med din tankegang.
Lykken sa for siden:
Men hvis historen fortelles anonymisert på kurs som en del av opplæring etc, så ser jeg ikke problemet. Men hvis det åpenbart ble outet hvem som ble fortalt om, så er det problematisk.
annemede sa for siden:
Det var overhodet ikke anonymisert, det var liksom hele poenger, hvem denne personen var.
Lykken sa for siden:
Da bør det sendes inn en klage på personen. Brannfolk har vel taushetsplikt som alle andre, og det bør virkelig ikke ha noe på et kurs å gjøre, å oute en person uansett.
Maylen sa for siden:
Ja, selvsagt. Når man antar at personen opptrer som profesjonell vil jeg tro taushetsplikten gjelder, noe som var i denne situasjonen der branntjenestemannen/kvinnen tok på seg brannklærne.
Jessica sa for siden:
Hjelpeløse mennesker i sjokk og traumatiske situasjoner skal ikke snakkes om på "bygda" av en av redningspersonellet. Vi må kunne stole på at når vi skulle havne i en slik situasjon så blir ikke vi latterliggjort eller snakket om. Enhver som havner i en situasjon burde pålegge seg selv "taushetsplikt", og en brannmann bør iallefall se sitt ansvar her.
Jeg ville sagt fra Annemede. Slike holdninger ødelegger for hele brannkorpset.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.