Guava sa for siden:
....
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Guava sa for siden:
....
gnuri sa for siden:
Bestemors kjøttkaker var fantastiske :nam:
Er så lei meg for at jeg ikke fikk oppskriften før hun døde. Har smakt kjøttkaker mange andre steder, men ingen kan måle seg med de bestemor laget.....
Guttemammis sa for siden:
Skinkestek og nydelig saus.
Verdens nydeligste julepølser og hjemmelaget rødkål!
Fersk suppe:nam:
Fruktflua sa for siden:
Makaronivelling
Semulepudding
Loff med sirup
Lys lapskaus
Sosekjøtt
Skinestek
Meierismør
Sagogryn
Melboller
Raspeball
Poteter og sild med rødbeter
Fersk suppe med sursøt saus
Lutefisk
Vikingmelk
Korni flatbrød
Brune bananer
Fleskeduppe
Blodpudding
Jeg har laget alt i listen over til ungene mine, bortsett fra blodpudding.
Karamell sa for siden:
Kjeks i stekovnen. :vetikke:
Bergensis sa for siden:
Fantastisk gode kjøtkaker med tytebærsyltetøy så metta av sukker at det knasa i tennene.
Hermetiserte pærer.
Fruktgraut, liknar på sviskegraut, men med fleire typar frukt i.
Ihelkokt spagettig med ein slags brun kjøttsaus. Det var fast post fredagane før eg sovna på det turkise lammeskinnet under Norge Rundt.
Ah, minner:)
Fruktflua sa for siden:
Sagopudding laget bestemor husker jeg, men jeg husker best posen med grynene som alltid stod i skapet.
Tove sa for siden:
Det jeg husker mormor for, var potetkak og hyllkak. :hjerter: Hun var ellers veldig flink til å lage all slags mat, men dette er de beste minnene. Husker hun laget deigen til potetkaka i et gammelt traug, og det trauget står i stua mi nå. :)
Karamell sa for siden:
Håkkei da. Farmor hadde riktig nok aldri laget noe i stekovnen sin ever, men hun laget hønsefrikasé og kjøttkaker og plokkfisk. Ja, og hun laget varm sjokolade med krem.
Mormor var i jobb som ung (gymlærer) og hadde piker og kokke. Jeg tror aldri hun laget mat jeg. Jeg husker maten kom bestilt fra det lokale eldresenteret.
Fruktflua sa for siden:
Key lime pie, f. eks.
gnuri sa for siden:
Ja og så husker jeg at bestemor alltid laget "klappakka" til meg når hun bakte brød. Hun tok litt av brøddeigen, klappet den flat og stekte den rett på kokeplata. Hadde på smør og sukker, og nystekt lunken sånn var det beste jeg visste :D
Erica sa for siden:
Jeg husker dette:
Jeg lager ganske mye av dette, faktisk. Ikke kabaret og melkesuppe.
LilleT sa for siden:
Småkjøtt (med løksuppe til forrett)
Flesk og duppe
Kjøttsuppe med melboller
Kjøttkaker (ganske kompakte og temmelig hardt stekt)
Lapskaus
Hasselnøttkaker
Tebrød
Fløtestrull
Blå sa for siden:
Mormor laget veldig gode kjøttkaker, men det gjør faktisk jeg også. :stolt:
Fra farmor husker jeg best veldig gode nybakte rundstykker.
livit sa for siden:
Bestemor nordpå(dvs farmor) sine hjemmelagede gjeddekaker og fiskeboller, og for ikke snakke om hjemmebakte berlinerboller :nam: Bestemor sørpå (mormor) sine kjøttkaker har jeg fått oppskriften på, mye godt krydder i de.. som allehånde, muskat osv.
ullmor sa for siden:
Lungemos, ALDRI!
isola sa for siden:
Mormor: Svinestek og surkål. Lagde hun noe vi (barna) ikke ville ha, fikk vi alltid pølser.
Farmor: Kjøttkaker i brun saus.
Jeg lager begge deler selv.
Isolde sa for siden:
Gode minner om helger hos bestemor på slutten av 90 tallet det der.
Esme sa for siden:
Mormor bodde på gård og lagde mye gammeldags mat:
Hvit saus og "flesk", dvs poteter, hvit saus og bacon
Enorme elgsteker, nok til 14 personer
Hjembakt brød med gomme
Byggrynsgrøt, byggryn kokt inn med rød saft til en pudding, og melk på til dessert.
Kavring og kulturmelk til dessert
Rabarbrasuppe i mugge i kjøleskapet
Nina sa for siden:
Mormor lagde reinsdyrstek, lammestek og noe hun kalte dyrestek, vet ikke helt hvilket dyr det var, også lærte jeg å lage blandaball av henne. Varm sjokolade laget av Dronningsjokolade fikk vi også. Hun bodde hjemme til hun var nesten 97 år, så på slutten lagde hun ikke så veldig avanserte saker, men hun serverte alltid noe når jeg kom, og da som regel et laksesmørbrød.
Farmor lagde reinsdyrstek, kålruletter og tomatsuppe, Sherrypudding til dessert.
Min grandtante lagde kokt torsk og stek av alle slag, også lærte jeg å lage verdens beste karamellpudding av henne.
Lager ofte Lammestek og blandaball, kålruletter tror jeg aldri jeg har laget. Karamellpudding er min faste dessert til selskap, men Sherrypudding har jeg bare lagd et par ganger.
Tøsa sa for siden:
Jeg har gode minner fra begge bestemødrene mine!
Alt hjemmelaget som jeg ramser opp:
Kjøttkaker
Kjøttpudding
Steiker
frikasser
lever
blodpudding
raspeballer
sagogrøt
semulegrøt
prinsessegrøt
fløyelsgrøt
havregrøt
vassgraut
fiskekaker(laksekarbonader
alle former for fisk (besteforeldrene mine hadde hytter ved sjøen og fisket) plukkfisk
fiskegrateng
hetevegger
Lefser
potetkaker
sitronformkake
rullekake
tyskeskiver
De bakte egentlige alle kaker
prinsessekake
bollekake
brød
Desserter i det uendelige, kompotter, supper, rabarbra
Syltetøy av plukket bær og frukt, ripsgele
Hermetisert frukt fra fruktrærne i hagen
Minner som jeg har er farmor og farfar som spiste corn flakes til dessert med fløte og sukker på, spaghetti med poteter, og deilig pizza til barnebarn.
Mormor og morfar lever enda i beste velgående, og de forbinder jeg med syltelabber, fisk, rogn og lever.
Oldemoren min som døde for noen år siden, hun forbinder jeg med mokkabønner.
Dixie Diner sa for siden:
Det er en stund siden jeg så høne i butikken tror jeg. Men uansett, du kan bruke kylling. Jeg laget kyllingfrikassé i dag, og da brukte jeg kyllingfileter.
Matilda sa for siden:
Jeg forbinder dem vel i grunnen ikke så mye med middag, det må i så fall bli selvfisket laks. Bestemor serverte vel mest norsk tradisjonskost, potetmiddager og rømmegrøt og sånt. Selv løp hun fram og tilbake med fat og spiste nesten ingenting selv. Det jeg husker best er kaker og desserter - rabarbrasuppe, sviskegrøt, is med frukt og alltid kake til kaffen. Wienerbrød (som strengt tatt var kanelsnurrer med smør kjevlet inn i deigen) og hjemmelaget lefse med kanel og sukker var det jeg likte best. Vaflene hennes var tjukke og gode med kefir og kardemomme i. Jeg bruker stadig flere av oppskriftene hennes.
Farmor døde før jeg ble født, men pappa har ofte laget ting hun brukte å lage, så jeg har sørget for å skrive av oppskrifter. Jeg forbinder farmor med eplekake og kringle.
Blå sa for siden:
Jeg er veldig glad i hønsefrikassé, men det er ikke alltid like lett å få fatt i høne. Jeg lager det når jeg kan.
LilleT sa for siden:
Ja, også glemte jeg det viktigste: Lever i fløtesaus! :nam:
Dixie Diner sa for siden:
www.detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?id=2334
Maz sa for siden:
Mormor og mors retter sklir litt over i hverandre for meg så det er ikke så mye. Men jeg skulle gjerne hatt mormors krumkaker og gorro oppskrifter.
Fluke sa for siden:
Blandaball. :nam:
shute sa for siden:
-Lapper (sveler). Aldri laget selv.
-Rømmegrøt. Vi bruker Toro.
-Raspeball. Vi bruker Toro.
-Lefser. Aldri laget selv.
-Rabarbragrøt. Det liker jeg ikke.
-Verdens beste hjemmebakte brød. Aldri fått det til like bra.
Ja, og så pizzabunn med Toro gryterettblanding på (sånn med ris i) ... Det var den gangen min fetter ønsket seg pizza da de kom på sommerbesøk. Det hadde Besta aldri laget før.
Lilleville sa for siden:
Samme her! Bestemor laget det på hytta rett på vedovnen.
Ellers husker jeg mormors kjøtt med løksaus. Det var godt det! (Med sviskekompott til dessert selvsagt...)
Apropos høne; Leste for en stund siden at man nå bruker det mest til grisefòr siden folk ikke vil ha det....
Mandino sa for siden:
Mormor og morfar: Kleppsuppe, makaronisuppe, kjøttkaker, stekt flesk og kokt torsk/laks/sei + all slags hermetisert frukt og kompotter til dessert.
Farmor og farfar: Stekt sei, kokt kveite og svinesteik + gelè og div. puddinger til dessert.
Trulte sa for siden:
Verdens beste kjøttkaker. Desverre er jeg veggis nå.
Fibi sa for siden:
Blomkålsuppe. Farfar lagde blomkålsuppe hver lørdag, og når jeg lager den i dag bruker jeg hans oppskrift. Ingen blomkålsuppe smaker like godt som den.
Dixie Diner sa for siden:
Samme her, bare dette var bestemor. Og ingen laget bedre blomkålsuppe enn henne. :knegg: Den var helt aldeles nydelig, jeg har aldri smakt noe lignende, og hun hadde noen kjøttboller (medisteraktige) oppi. Jeg drømmer om den suppa, og fikk aldri oppskriften før hun døde. :skrik: Den var kremete og litt tykk, med masse blomkål og kjøttboller, og mye smak. Hun må ha hatt noe spesielt oppi, for det smakte helt utrolig.
Kaija sa for siden:
Farmor: Bankekjøtt i store, møre biter m. brun saus, poteter og grønnsaker
Kjøttkaker
frikase (hvordan skrives det)
Og alltid desserter: mandelkjernepudding, polentapudding, brødpudding og sjokoladepudding
Fyrstekake og waleskringle
Mormor: Nyfisket makrell m. persille, stekt på plate ute i hagen for å slippe lukta inne.
Plukkfisk. Husker ikke så mye av hennes mat, egentlig, men regner med at mamma har med segmye av sin tradisjonsmat derfra. Hun er flink med tradisjonsmat, og serverer ofte lapskaus, bankekjøtt, ertesuppe og frikaseer.
Ekorn sa for siden:
Farmor lagde Verdens Beste Tykklefse med sukker og kanelkrem. Ingen sommer uten.
Juste sa for siden:
Klubb og Duppe / Nypoteter med godt smør og pultost. Det var sikringskosten hjemme da jeg var liten :)
LilleRosin sa for siden:
Småkjøtt og potetkaker.
Har prøvd å lage begge deler, men får det ikke til.
Røverdatter sa for siden:
Fra mormor husker jeg best meierismøret. :iik: Hun ville jeg meg det beste hun kunne og smurte tykke lag med meierismør på skiva. Jeg syns det var forferdelig, men trøkte det ned for ikke å såre henne.
Fra farmor er det spesielt småsuppe og fersk suppe med kjøtt og sursøt saus jeg husker. Det lager hun til oss ennå. Kjøttkaker med fet kålstuing, hjemmelaget sjokoladepudding med krem og nedlagte pærer fikk også mye hos henne før.
Jeg lager mye tradisjonell bestemor-mat. Lapskaus, småsuppe, kjøttkaker, fiskegrateng, kokt torsk med smeltet smør mm. Særlig nå når jeg er hjemme i perm. og har tid til å koke kjøtt i fire timer og sånt. Til hverdags må jeg si det er endel som tar for lang tid.
Sokk sa for siden:
Terteskjell med hvit saus, fiskepudding, reker og erter. (bestemor)
Kjøttsuppe/lapskaus (mormor)
Hermetiske ferskener til dessert (mormor)
Arona sa for siden:
Bestemors søndager bestod ofte av fersk suppe og opptinte jordbær med is til dessert. Sånn vaniljeis du fikk i en-liters pappkartong.
Det hender jeg lager det selv, ellers lager jeg nok en del "bestemormat" eller tradisjonell norsk husmansskost. Fersk suppe, lapskaus fra grunnen av (både lys og brun), steik osv.
Arona sa for siden:
Åååå... hadde helt glemt bestmors blodklubb. Lunken med sukker på.
Det lager jeg dog ikke selv. Ei heller har jeg kjøpt det, eller smakt det de siste tjue årene minst.
-ea- sa for siden:
Byggrynssuppe
myr sa for siden:
Pannekaker med flesk til
Stekt seifilet
og "en himmelsk munnfull" som er en slags fromasj.
Dem to første kan jeg å lage men er alltid best når bestemor lager de så det spiser vi for det meste der :) "en himmelsk munnfull" MÅ jeg lære meg å lage for det er kjempedigg
Kitty Bastard sa for siden:
Ihjelkokte grønnsaker og dårlig stekt kjøtt. Bestemor hatet å lage mat.
Hvis jeg kom på besøk etter skolen og trengte noe å spise så fikk jeg loff, (på-kanten-til-brent) bacon, et glass cola og en kvikklunch. Og litt agurk hvis hun hadde. Det er vel det jeg forbinder mest med henne.
Mormor fikk jeg aldri møte, hun døde da mamma var 14, men før hun ble så dårlig at hun ikke kunne lage mat så var hun visstnok en helt utmerket kokk. Fransk mat, hovedsakelig, men litt italiensk og litt spansk også, noe som var hårreisende den gang da i etterkrigstiden, særlig fra en simpel bondepike som henne. Tsk tsk tsk.
Oldemoren min (svigermoren til min mathatende bestemor) lagde verdens beste makroner. Hun lagde ingenting annet (ingen var så lykkelig som henne når Toro kom på banen), sånt hadde hun ikke tid til, det var politikk å bry seg med, bøker å lese og steder å reise til. Fine, gamle damen.
gullet sa for siden:
Hos mor(farmor) og mormor(min oldemor)
Hønsefrikassé
Kjøttkaker
Stekt makrell
Kokt torsk med rogn og lever -torskerognkaker :grøss:
Kjøttsuppe med melboller
Sjokoladesuppe
Fersk kneipp med meierismør og sukker
Sagogrynssuppe eller pudding
Semulegrøt eller pudding
Tilslørte bondepiker
Sjokoladepudding
Nystekte smultringer
Hos mor på P(mormor)
Kokt ørret
Fersk suppe og kjøtt med sursøt saus
Brød fra kjøleskapet
Gaia sa for siden:
Søtsuppe, melkesuppe med melboller og "grøtpinn" (lapskaus laget av ukens rester, servert etter lørdagsgrøt) er noe av det jeg husker mormor lagde til oss. Jeg har aldri laget søtsuppe eller melkesuppe.
Bestemor forbinder jeg med fløyelsgrøt, rømmegrøt og klubb.
Honda sa for siden:
Har bare en bestemor, bestandig bare hatt en, og hun er 96 år nå
Det jeg kommer på er :
Fiskebollsuppe, som jeg bestandig ble/blir deprimert over. Tenk å øddelegge de gode hjemmelagede bollene med å ha de oppi vann/kraft, ilag med stygt kjøtt så de ble ekkle og stygge på smak :fnis:
Jeg liker ikke supper,og den dag i dag blir jeg deprimert over at hun øddelegger bollene på den måten:fnis:
Og semulegryns grøt med rød saus på
Hyacinth sa for siden:
Vi har aldri spist særlig mye middag hos besteforeldrene mine, men i jula var det alltid sursteik. Det lager jeg fremdeles ofte, spesielt i jula.
Ellers forbinder jeg nok mest følgende med besteforeldrene mine:
-delfiakake
-kaffe i rosemalte kopper
-Dessertsjokolade
-vafler
-ristet loff med meierismør på
-varm brus
-Sarah Bernhard
-kransekake
-krumkaker
Anne C sa for siden:
Har bare et forhold til mormor sin mat:
Vestlandslefse, elg i ulike varianter med verdens beste brune saus, pannekaker og duppe, semulegryn. Noe mer tror jeg ikke at jeg husker.
Farmor døde ganske tidlig så jeg kan ikke huske så mye spesiell mat derfra. Men begge hadde diabetes så det var alltid masse godterier der som de kunne spise. I forhold til mat så husker jeg best matboden hennes. Alltid fyllt med masse godterier.
Mira sa for siden:
:dulte:
Husker også at hun var veldig glad i grønnsaker. Hun kunne spise bare kokte grønnsaker til middag.
Også var hun veldig glad i å bake. Bakte de beste brødene.
Mat som minner meg om mormor og morfar er fisk. Allslags fisk egentlig.
Taco minner meg også litt om dem. Grunnen er at jeg og lillesøster skulle dit på overnatting, og jeg fikk bestemme middagen. Det ble litt for eksotisk for morfar kan du si. :fnise:
Macky sa for siden:
Lammefrikasè forbinder jeg med min mormor og morfar, og ja, vi lager det i min familie, og da minnes jeg middagene der gjennom smak og lukt.
Vi spiste nok masse annet også der, men lammefrikasè er den retten jeg husker aller best. Jo, også husker jeg biff. Min mormor og morfar spiste biff hver lørdags kveld, og det fikk vi også hvis vi sov over der. Biff med kokte poteter, stekt sopp og bernaise saus til.
Malama sa for siden:
Farfar sine kjøttkaker. Absolutt de aller, aller beste!
Og mormor... da tenker jeg vafler.
Ja, de laget mye annet også, og mange av de tradisjonelle rettene har jeg tatt med meg videre til min egen familie (og mannen har brakt inn et par av sine tradisjoner) men det første jeg tenker på når jeg tenker på dem er kjøttkaker og vafler. Og DET lager vi selvsagt :)
Martis sa for siden:
Ripsbærgele og ripsbærsaft! Mormor syntes det var veldig hyggelig å plukke bær og lage saft og syltetøy og når hun døde og kjelleren ble ryddet fant man syltetøy fra tidlig 70 tallet der. :knegg:
Ellers mye fisk, kålrulleter, lammesteiker, kokt lammekjøtt med karrisaus, ris og potet.
Farmor og farfar reiste mye, så de var mye mindre tradisjonell i matveien, der fikk vi indisk og italiensk mat, men det jeg forbinder henne mest med er pannekakene hennes, crepes med sukker eller med krem og blåbær. :hjerter:
venla sa for siden:
Farmor laget alltid litt smakløs mat. Hun var redd for mye salt i maten, og har vel ikke annet enn salt og pepper i skapet. Muligens kanel og gastromat i tillegg.
Typiske retter derifra var/er:
Den suppa kunne jeg kanskje ha laget selv, men resten var ikke noen gastronomiske opplevelser.
Mormor derimot lager god mat, og jeg har flere oppskrifter fra henne. Hun har spart oppskriftsboken fra Husmorskolen, mange godbiter i den :)
Pelen sa for siden:
Farmor forbinder jeg nesten helt med oksestek, en veldig mørk stek.
Mormor gjorde fantastiske pannbiffar (flate kjøttkaker) med tyttebær som inneholdt mye sukker og poteter og god saus. Kalopsen hennes var også veldig god. Ellers var hun familiens bakermester, hun så til at alle hadde brød, kaker og boller.
Er det noen som vet hva kalops er?
Hilda sa for siden:
Hjemmelaget fiskeboller hos farmor, også brødskive som pakkes inn i fiskekakedeig å stekes:nam: det er godt.
Hos mormor, Bidos,finnbiff,å mye fisk:)
Eia sa for siden:
Det jeg kommer på sånn med en gang:
Verdens beste pannekaker
Lapskaus
Kjøttkaker og kålstuing
Hermetiserte pærer med krem
polarjenta sa for siden:
Jeg forbinder egentlig ikke så mye mat med besteforeldrene mine. Men det jeg husker er at mor (mammaen til mamma) lagde verdens beste blodpudding, og far verdens beste vafler. Jeg husker også at mamma alltid dro på besøk når de skulle ha "gammelsalta sei" til middag(også kjent som rødsei tror jeg)
Mammaen til pappa kan jeg faktisk ikke huske at laga mat noengang.
LilleT sa for siden:
Morfaren min lagde forresten verdens beste fiskesuppe.
Tinka sa for siden:
Hentet fra Wikipedia:
Kalops
Från Wikipedia
Kalops är en svensk kötträtt innehållande nötkött, lök och kryddor som serveras med kokt potatis och rödbetor [1]. Finns även i en skånsk variant där morötter tillsättes, den är något mustigare och mörkare.
Kalops lagde min oldemor og hun var svensk.
Farmor laget mye god mat og det som jeg likte best var lapskaus, fersk suppe, ertesuppe og kyllingsuppen hun lagde.
Sola sa for siden:
Farmor laget verdens beste boller. I tillegg laget hun kjempegod fiskegrateng, og alle middager hadde grønnsaker fra egen hage på sommeren. Mormor lager sjelden middag, morfar er sjefen på kjøkkenet der i huset. Han lager gode kjøttkaker.
Svanen sa for siden:
Forbinder ikke så mye med besteforeldrene mine i Norge, mest fordi jeg flyttet herfra som treåring, og da vi flyttet tilbake var de døde.
Men besteforeldrene mine i USA forbinder jeg med mye god mat.
Søndag spiste vi så å si alltid middag hos de. Da var det hjemmelaget italiensk tomatsaus med pasta, og hjemmelaga kjøttboller, eller pølser ("italiensk "sausage"). Vi bodde i tomannsbolig, de i 2. etasje. De banket i gulvet i det de hadde pastaen i kjelen, da visste vi at det var mat om ca 10 minutter ;)
Og en slags kake vi fikk til påske, som var stekt med et kokt egg med farget skall.
Ellers en del spesielle julegodter/kaker.
Bayone sa for siden:
Mormor:
-verdens beste sosakjøtt som jeg lager selv
-knubedessert (dessergrøt laget av nype) med sukker og melk
-halslinser og potetskruer som hun alltid hadde i skapet
Beste (farmor)
Ikke så mye middagsmat, men mye kaffemat
-kransekakepinner med sjokolade i begge endene
-kromkaker
-after eight (men man fikk bare ta en)
-stort fruktfat med masse frukt og noen få Regia sjokolader.
-dessertsjokolade
Beste var av den "gamle skolen" der det var forventet at ungene oppførte seg skikkelig og ikke frotset i dessert. Derfor var det ekstra godt når vi fikk disse godbitene ;)
Myrull sa for siden:
Brødpudding og halslinser. Ikke samtidig, vel og merke.
Og prim. Bestemora mi kunne ikke skjønne at jeg ikke likte prim og smurte tjukt med prim på skiva hver eneste gang. Og jeg liker fremdeles ikke prim....
Svanen sa for siden:
ja, og at vi fikk is av de... sikkert oftere enn min mor syntes var greit..hehe
og hun hadde drops, slike harde "smørdrops"
Vianne Rocher sa for siden:
Jeg tror ikke bestemoren min er noen stor kokk.
Mat jeg forbinder med besteforeldrene mine er kald, ihjelkokt laks (en tradisjon på større selskaper på Fosen utenfor trøndelag) med poteter, agurksalat og rømme med sukker(!) i. I tillegg til tørrtørr svinesteik, ribbe med seig svor, julebrød(hele året) og tekake :knegg:
Kiwi sa for siden:
Det første jeg tenkte på var kald lungemos på brødskive som jeg fikk av bestefar :skremt:
Hadde jeg bare skjønt den gang hva det var...
Men det er egentlig urettferdig å la det stå som det eneste. For bestemor laget fantastisk god mat. Alt fra brød, bakverk og kaker, til tradisjonell norsk mat; lapskaus, sausekjøtt, steik, kjøttkaker, etc.
Enhjørning sa for siden:
Uhm.
Mormor: Hjemmebakt brød med fårepølse.
Og multesyltetøy på multer plukket på myra rett utenfor stuedøra hennes.
Farmor: Kjøttsuppe! :hjerter:
Og lefser med masse hjortetakksalt i. :knegg:
Bergensis sa for siden:
...og Tusenfryd:rørt:
Lyppa sa for siden:
Eneste jeg kommer på er rips med vaniljeis, og verdens beste gelékake.
Mirasol sa for siden:
Mormor lager verdens beste kringler! Har aldri smakt maken noe annet sted. Min mor har prøvd seg, men det går bare ikke. Også er de snurret på en spesiell måte. Og å få oppskriften går bare ikke an, for hun bruker en dæsj av det og en durt av det og mel til passe deig. :snurt: Og akkurat når jeg trodde det ikke gikk an å få noe bedre, så begynte hun jammen å strø perlesukker over, og nå er de bare himmelske!
:sender varme tanker til den tapre åttiåringen som skal opereres i morgen, og det er store sjanser for at det ikke går rette veien: :trist:
Pelen sa for siden:
Det er godt og det burde jeg gjøre oftere. Kryddpepper og laurbærsblad må man i. Kryddpepper i Norge, finnes det? Slike store sorte pepperkorn som man har i hele?Tinka sa for siden:
Det pleier vi og kjøpe i Sverige, aner ikke om det er i butikken her i Norge.
Nydelig mat, uten tvil.
Maya80 sa for siden:
Tror aldri mine besteforeldre har lagd noe middag til meg ever, om dem har gjort det når jeg var veldig liten var det ikke noe jeg husker. Noe mere lite husmoremne skal du vel lete lenge etter.
Blir litt misunelig når jeg hører så gode minner på god mat derfra. Men jeg har andre som har erstattet det så det går bra, som lapskausen naboen lagde til meg ingen over ingen andre har prøvd og lage likt etter oppskrift men det smakte ikke likt. Ellers har mine fosterforeldre og familien der som oftes gitt meg dem gode minnene både på mat og andre ting
Flubby sa for siden:
Bestemoren min hadde stort, deilig kjøkken med vedovn, der var det godt å være :hjerter: Filleryer av plast på gulvet, og en gommeboks på gulvet alltid klar til å fylles med fersk fisk når naboens katt stakk innom på besøk.
Hun bakte de vidunderligste brød.
Alltid var det "gammeldagskjeks" i boksen. Det var runde, myke kjeks, som minner litt om kakemenn. Måtte nytes med iskald melk, og var det beste jeg visste.
I kjøleskapet var det alltid hjemmelaga rabarbrasyltetøy og hjemmelaget rognkaviar. Mors hjemmesydde lammerull var likevel stjerna i påleggssortimentet, akkurat passe krydret.
Hver gang jeg kom på besøk lagde hun kjøttsuppe den ene dagen, nok til at det på magisk vis ble til (lys) lapskaus neste dag. Hun lagde gjerne melgrøt til meg og søskenbarna mine til kvelds, og risengrynsgrøt hvis hun ville skjemme oss ekstra bort.
Hun hadde en gammel steketakke hvor hun bakte både lefse og potetkaker, sistnevnte var helt nydelig med enten sirup eller den salte rognkaviaren.
Ho Mor var glad i sild, og det likte ikke jeg, da fikk jeg pølser i brunsaus. Hjemmedyrkede poteter til, gulløye av beste kvalitet. Spekesild elsket hun, det smakte godt, men jeg hatet alltid sildebena. Kokt, lettsaltet torsk med hvit saus kunne jeg spise uante mengder av. Når hun serverte salt kjøtt av lam, hørte byggrynssuppe til på siden. Det likte aldri jeg. Kleppmelk derimot, er fremdeles en favoritt.
Blåkveithau var hun glad i, men noe så ekkelt tenkte jeg aldri å smake på, og takket pent ja til pølser i brunsaus. Sauhau også, faren til ho Mor kom fa Voss, og sauhau var en tradisjon derfra.
Og det var MIN bestemor som lagde verdens beste kjøttkaker. Jeg husker den store kjøttkverna hennes, hun lagde sin egen kjøttdeig, og av den kom de nydeligste kjøttkaker noen sinne. Mest svinekjøtt, men hun blandet i litt lam også for å få kraftigere smak. Det var fasinerende å se hvordan kjøttstykkene kom ut i lange, røde strimler.
Rabarbragrøt eller rabarbrasuppe var sommerdesserter vi barnebarna elsket, og underlig nok elsket jeg sviskegrøten hun lagde også :knegg:
Hyacinth sa for siden:
Jeg føler litt på det samme, men jeg tror faktisk besteforeldrene mine var ganske flinke å lage mat. De inviterte oss bare sjelden på middag, og da var det snakk om julemiddag. Mine besteforeldre har alltid bodd 10 minutter unna oss med bil, så vi har liksom bare vært på type kaffebesøk der.
Tusenogtredve sa for siden:
Med farmor forbinder jeg biff stroganof og fantastisk møre koteletter i brun saus. (Jeg må huske å be om oppskrifta på sistnevnte)
Med mormor forbinder jeg sprø, hjemmelaget potetchips som tilbehør til kalkun. Og himmelsk lapskaus til dessert.
Jeg har/hadde to bestemødre som laget veldig god mat, og som ofte inviterte på middag.
Stellebord sa for siden:
Elgkjøtt i diverse varianter.
Verdens beste mandelpotet.
Pannekaker med blåbær og bacon.
Perfekt grovbrød.
Gode kjøttkaker.
Sirup på brødskiva.
Crimina sa for siden:
Komper. :D Det lagde min mormor av og til når vi skulle på besøk. Og de gode vaflene hennes med kulturmelk og rømme. :nam:
Jeg lager komper selv, men synes ikke de blir så gode som hennes. :fnise:
favoritten sa for siden:
kjøttkaker, kokte poteter og gulerøtter.
Selvsagt får de søte små dette å spise!
Minty sa for siden:
Det gikk stort sett i fisk og atter fisk hos min bestefar og hans nye "venninne" (bestemor døde da jeg var bitteliten). Nysaltet torsk med kokte poteter med smør på. :nam: Jeg spiste middag hos dem hver eneste dag det året moren min gikk på voksenopplæring, og da vanket det dessert hver eneste dag. Det kunne være jordbær med sukker og fløte, rips med hjemmelaget vaniljesaus eller sviskesuppe med fløte. Husker jeg spiste meg fullstendig fordervet på de jordbærene en gang. :glis:
LilleRosin sa for siden:
???
Gwen sa for siden:
Åh, min farmor laget den beste stekt flesk og duppe.
Det er lenge lenge siden jeg har smakt (hun døde i 2004). Hun laget også plommegrøt til dessert. Litt lunken plommegrøt med fløte på. :hjerter:
Jeg savner tom. den litt tørre kaken med sjokoladetopping.
Min mormor lager veldig mye god mat, men hele familien er vill etter kjøttkakene hennes. Hun blander kjøttdeig og karbonadedeig for å lage de deiligste kjøttkaker. :nam:
Min farfar laget aldri mat, men jeg har noen minner om mat som jeg forbinder med ham. Kavring, sukker og melk for eksempel. Han pleide å ha det i en skål ved siden av middagstallerkenen sin og spiste litt annenhver gang. :fnise: Vørterkake med sirup på var også hans favoritt. Likevell står ett minne veldig klart, og det er første gangen han spiste pizza som 80-åring. Han lurte veldig på hva alle de trådene gjorde der. (Det var ost). Hvis man ville spise brød med noe oppe på kunne man jo like gjerne skjære seg en brødskive mente han. :knegg:
Ja, jeg har nettopp ryddet og funnet mange gamle bilder av dem sammen så jeg er litt i mimre- og savne-modus.
Tallulah sa for siden:
I stedet for mormor og morfar hadde jeg en grandtante som jeg tilbragte alle ferier hos i barndommen. Dette var i Østerdalen, så elghakk var en stor favoritt. Med tyttebær- eller solbærsyltetøy til, og flatbrød. Hun laget også verdens beste pannekaker, digre og stekt i ekte smør, og før det spiste vi alltid ertesuppe.
Desserten var gjerne sviskekompott med melk.
Hos farmor og farfar var det mye raspeball, og det syns jeg var helt grusomt, spesielt med den ekle flestebiten i midten. Jeg slapp heldigvis å spise det, jeg misliker det sterkt fremdeles.
Stellebord sa for siden:
Små, pannestekte, nyfiskede ørreter. :hjerter:
Intrigue sa for siden:
Kålstuing tenker jeg på og is med sjokoladesaus
Superior sa for siden:
Mormor laget den nydeligste eplemos og prim. Det er det eneste jeg husker.. Ingen kan måle seg med hennes. :rørt:
Jeg kan gjerne lage eplemosen hennes selv, og blir gjerne sitte og spise den fra glasset og sippe litt. ( primen får jeg dog ikke til )
Minerva sa for siden:
Klubb.
Lapskaus på 17.mai. :hjerter:
Baconpannekaker.
Og farmors blåbærmuffins. :mimrer:
Inagh sa for siden:
Jeg husker ikke farmor og farfar - de døde mens jeg var ganske lita. Morfar døde før jeg ble født, men jeg var heldig å ha mormor i livet mitt fram til jeg var 17.
Vi var ikke spesielt nære, og jeg kan ikke huske mange middager med henne. Men en middag husker jeg - den sitter spikret i hukommelsen min. Jeg var nok ikke mer enn 5 år, for mormor passet meg mens mor jobbet, så da hadde jeg ikke begynt skolen ennå. Mormor hadde lagd purreløksuppe til middag - og ganske så bastant sa jeg "æsj" da hun presenterte maten - "æsj, det liker jeg ikke!" Selvsagt hadde jeg aldri smakt purreløksuppe før, men hallo, det gikk det vel ikke an å spise.
Mormor var en myndig dame, og ikke snakk om at vesle Inagh slapp unna med å si "æsj, det liker jeg ikke" der i gården. Vesle Inagh måtte pent sitte ved bordet, og jeg skulle smake minst en skje suppe før jeg eventuelt skulle slippe spise mer.
Jeg tok pliktskyldig den suppeskjea - og herre min hvor god den suppa var! Jeg husker jeg spiste, og jeg spiste, og til slutt var jeg så mett at jeg skalv for hver skje jeg tok til munnen. Mormor forsikret meg om at jeg ikke trengte spise opp alt, hun så jo jeg var mett, men det var bare så godt at jeg måtte få i meg alt.
Så - svaret på spørsmålet "mat vi forbinder med besteforeldrene våre" - må derfor enkelt og greit bli purreløksuppe.
Gwen sa for siden:
Hvordan kunne jeg glemme prim da. Farmor laget prim ved å koke melk og brunost, såkalt "møske" (tror jeg). Det var mye bedre enn prim. :hjerter:
LilleRosin sa for siden:
Åh, gomme! :hjerter:
Den i butikken er bare helt.... ikke gomme.
Turte sa for siden:
Jeg forbinder sildsuppe med min bestemor, født tidlig på 1900-tallet. Det er ikke noe jeg serverer nei.. :niks:
Men hjemmelaget kålstuing og erterstuing har vi videreført.
Chablis sa for siden:
Å sånne drops hadde bstefar også, fikk alltid det når jeg var hos han.
LilleT sa for siden:
Mormor og morfar hadde dessuten alltid dessert. Den var slettes ikke alltid laget fra bunnen av, og ikke nødvendigvis så god heller. Ofte var det Meierienes sjokoladepudding (den i trekantpakke) servert med H.-melk eller Stabburets sviske- eller aprikoskompott med fløte. Også hermetikk: fruktkompott, fersken eller pærer.
Mjau sa for siden:
Makaronisuppe og østerdalshakk.
Makaronisuppe lager jeg meg rett som det er. Mannen liker det ikke da, så det blir gjerne når jeg er hjemme alene.
Østerdalshakk lager jeg også av og til, men her i hus blir det mest hakk med rådyr.
Tangina sa for siden:
Av de minnene jeg har om bestemors mat (som jeg ikke får andre steder eller lager selv), er hennes fantastiske vaniljekrem på topp. Jeg har ikke likt sukra rips etter at hun gikk i graven for tretti år siden uten å gi fra seg oppskriften. Også bakte hun verdens beste hvetekake hver lørdag. Moren min sin er nesten like god, men bare nesten. Hun lagde også en type fiskepudding i hvit saus med reker som var fantastisk.
Farfar og farmor døde før jeg ble født, så der har jeg ingen minner.
Min svigermor lager saus til stekt makrell av vikingmelk - på samme vis som vår familie har brukt rømme.
Min bestefar likte ikke ferskt brød og insisterte på at det måtte ligge i skuffen minst et døgn før man begynte å skjære i det. Det var best etter 3-4 dager...
Bestemor hadde alltid kamferdrops eller syrlige drops i skapet. :jupp:
malou sa for siden:
Lapskaus
Hermetiserte erter
Semulegrynsgrøt
Marmelade
Kongen av Danmark drops
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.